Gość: kinga IP: 157.25.122.* 08.12.03, 15:16 Jako, ze Swieta coraz blizej, mam pytanie: czy ktos z Was ma wyprobowany przepis na kruche ciasteczka. jesli tak to podzielcie sie prosze, bo mi jakos nie wychodza:( pzdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yaga77 Re: kruche ciasteczka 08.12.03, 15:35 CIASTECZKA ORZECHOWE (KRUCHE BARDZO) :) dwie szklanki mąki kostka masła - 20 dag dwie garście [szklanka] mielonych orzechów włoskich pół szklanki cukru pudru 2 żółtka torebka cukru z prawdziwą wanilią masło siekam z mąką, dodaję orzechy, żółtka, połowę cukru pudru oraz cukru waniliowego i starannie zagniatam - trwa to kilka chwil. Z ciasta robię wałek o średnicy około 3 cm i tnę go na krążki centymetrowej grubości. Ciastka piekę [położone na pergaminie] w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut. (ja nie mam zadnego mlynka zeby orzechy zmielic wiec zazwyczaj je bardzo drobno siekam i to w zupelnosci wystarcza; przepis sprawdzony wielokrotnie - nie moze sie nie udac :) ) Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
yaga77 Re: kruche ciasteczka 08.12.03, 15:37 yaga77 napisała: > CIASTECZKA ORZECHOWE (KRUCHE BARDZO) :) > dwie szklanki mąki > kostka masła - 20 dag > dwie garście [szklanka] mielonych orzechów włoskich > pół szklanki cukru pudru > 2 żółtka > torebka cukru z prawdziwą wanilią > > masło siekam z mąką, dodaję orzechy, żółtka, połowę cukru pudru oraz cukru > waniliowego i starannie zagniatam - trwa to kilka chwil. > Z ciasta robię wałek o średnicy około 3 cm i tnę go na krążki centymetrowej > grubości. > Ciastka piekę [położone na pergaminie] w piekarniku nagrzanym do 200 stopni > przez około 10 minut. > > (ja nie mam zadnego mlynka zeby orzechy zmielic wiec zazwyczaj je bardzo drobno > > siekam i to w zupelnosci wystarcza; przepis sprawdzony wielokrotnie - nie moze > sie nie udac :) ) > > Powodzenia jeszcze raz male sprostowanie; przepis tak niefortunnie sformulowany: tam gdzie napisane ze "dodaje polowe cukru pudru" chodzi o polowe szklanki a nie polowe wymaganej porcji... tak wiec calosc porcji nalezy dodac do ciasta i juz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga Re: kruche ciasteczka IP: 157.25.122.* 08.12.03, 15:46 dzieki!!! Przed Swietami zabiore sie do pieczenia:) Odpowiedz Link Zgłoś