Dodaj do ulubionych

co to sa eskalopki?

30.05.09, 18:51
bo mnie wydalawalo sie do tej pory, ze escalopki to to samo co wloskie
scallopine, cieniutko rozbite kawalki poledwicy cielecej lub ew. cieniutkie
platy miesa Tymczasem w Ugotujto escalopki to obsmazone piersi kurczaka.
Przeoczylam zmiany w nazewnictwie kulinarnym czy ugotujTo szpanuje?

Z rozpedu sie nawet na wnetrzach wpisalam z tematem :D
Obserwuj wątek
    • Gość: ania_m Re: co to sa eskalopki? IP: *.pools.arcor-ip.net 30.05.09, 18:58
      na moje oko TY nic nie przeoczylas :)
      • marghe_72 Re: co to sa eskalopki? 30.05.09, 22:54
        Na moje też nie :)
    • moja.kuchnia.bea Re: co to sa eskalopki? 31.05.09, 08:12
      Po francusku 'escaloppes' to moga tez byc wlasnie (usmazone) piersi kurczaka, tak jak np. na tych zdjeciach :
      images.google.com/images?client=opera&rls=fr&q=escalopes+poulet+photos+pictures&sourceid=opera&oe=utf-8&um=1&ie=UTF-8&ei=kh0iSo-UD4qUjAeJw_HXBg&sa=X&oi=image_result_group&resnum=1&ct=title
      Moze wiec faktycznie ktos sie 'przez przypadek' tym zasugerowal ;)
      • moja.kuchnia.bea Re: co to sa eskalopki? 31.05.09, 08:12
        oczywiscie mialo byc 'escalopes', wrrr... ;)
    • linn_linn Re: co to sa eskalopki? 31.05.09, 08:16
      Scaloppine di pollo, scaloppine di tacchino, scaloppine di maiale, scaloppine di
      vitello: rozne sa, nie tylko cielece.
      • paola.serini Re: co to sa eskalopki? 31.05.09, 10:12
        Eskalopki to określenie plastrów mięsa badz RYB rozbitych tłuczkiem i usmażonych na tłuszczu.Tak jak słusznie napisała linn_linn mogą być zrobione z mięsa drobiowego,wieprzowego i cielęcego.Przepis jest OK
        • jo.hanna jesli eskalopki sa z drobiu, cieleciny 31.05.09, 10:19
          lub innego miesa, wiec co je wyroznia to metoda przygotowania miesa, czyli
          wlasnie rozbicie cienkich plastrow na jeszcze ciensze. W przepisie tego nie ma.
          Sa jedynie usmazone piersi kurczka, a to nie to samo co escalopki.
          • linn_linn Re: jesli eskalopki sa z drobiu, cieleciny 31.05.09, 10:27
            Wloscy rzeznicy kroja piers kurczaka tak, ze powstaja cieniutkie plasterki.
            Wlasciwie jeden duzy cienki plaster: nie kroja do konca i zmieniaja kierunek.
            • rozyczko Re: widzialam goscia, jak to robil super szybko nt 31.05.09, 10:59
        • jacek1f to tak jak sznycelki - sa ze wszytskiego, ostatnio 31.05.09, 10:33
          widziałem z kaczki...
          Eskalopki z kaczki tez widzialem:-)

sznycelki, skalopki, kotlety, bitki, siekańce, steki...
          • wanda-maria Re: to tak jak sznycelki - sa ze wszytskiego, ost 31.05.09, 16:31
            Zgadza sie, jeszcze dodam z indyka....
            Sama robie eskalopki, tj. piersi z drobiu zamrazam, potem kroje w
            poprzek ostrym nozem. Wychoza 3 lub 4 eskalopki w zaleznosci od
            grubosci miesa.
    • Gość: czarny doktor Re: co to sa eskalopki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.16, 14:28
      To pierwsze to carpaccio
    • kosmotynka Re: co to sa eskalopki? 26.01.16, 09:14
      Eskalopki to inaczej przegrzebki czyli małże św. Jakuba. A piszą bardziej obrazowo: owoce morza.
      • Gość: x tak mówią w pacanowie, IP: *.hsi01.unitymediagroup.de 26.01.16, 11:03
        nie odróżniasz scallops od escalopes?????
    • madzik1964 Re: co to sa eskalopki? 24.08.16, 12:00
      ze słownika kulinarnego - eskalopki, to kotleciki z cielęciny lub pierś indyka, lekko rozbite i usmażone saute (bez panierowania).
      • Gość: x panierowane też są IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 24.08.16, 12:36
        sjp.pl/eskalopki
        • damdalen Re: panierowane też są 24.08.16, 21:10
          Ale panierowane tylko w mące, czyli jakby bez klasycznej panierki :-)

• Gość: x nudzisz, eskalopki to po prostu wyciete "sznycelki IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 24.08.16, 23:02
            z roznych rodzajow i kawalkow miesa, sposob przyrzadzenia jest drugorzedny, moga byc tez w sosie.

www.google.de/search?client=ubuntu&channel=fs&q=panierowane+eskalopki&ie=utf-8&oe=utf-8&gfe_rd=cr&ei=9Am-V_3qKIOAOpLJr5gD

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka