figgin1 21.06.09, 18:41 Co i rusz nadziewam sie na tym forum na pogardliwe uwagi na temat naszej, poskiej kuchni. A to, ze bez polotu, a to że coś tam? Co niby takiego w niej jest okropnego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
avvg Re: Co jest nie tak z polską kuchnią? 21.06.09, 18:48 To nie kuchnia jest bez polotu, ino ewentualnie kucharz. Najbardziej kocham polską kuchnię za wszystko, co w niej kwaśne. Tak, zdecydowanie,moim zdaniem za same kwasy warto nam jej zazdrościć. A za zupy grzybowe to tak na marginesie:) Odpowiedz Link Zgłoś
nexstartelescope Re: Co jest nie tak z polską kuchnią? 21.06.09, 18:56 To proste - polska kuchnia nie jest trendi, kul i dżezi, poza tym jest tłusta, niezdrowa, niesmaczna i (...). O wiele lepiej brzmi w towarzystwie relacja z wizyty w super-odjechanym-sushi-barze czy podzielenie się przepisem na kurczaka Gong Bao, niż przyznanie, że wczoraj był na obiad schabowy i kapusniak ;) W ogóle schaboszczaki, sałatki jarzynowe i ogórkową należy spożywać w tajemnicy, bo to od dawna passe :) Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: Co jest nie tak z polską kuchnią? 21.06.09, 19:14 nexstartelescope napisała: W > ogóle schaboszczaki, sałatki jarzynowe i ogórkową należy spożywać w tajemnicy, > bo to od dawna passe :) Ale przecież polska kuchnia nie składa się wyłącznie ze schabowych, sałatek jarzynowych i ogórkowej. Mamy takie rarytasy jak flaki z imbirem, sandacza w sosie piernikowym czy kiszone ogórce z miodem. Jak można pisać, ze to jedzenie bez polotu i finezji? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Co jest nie tak z polską kuchnią? 21.06.09, 23:30 E tam. Wystarczy popatrzec, jaka popularnoscia ciesza sie na GP watki o zupie koperkowej, mlodej kapuscie czy kluskach slaskich. Nikt sie z autorow tych watkow nie nasmiewa czy cokolwiek w tym stylu - przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Co jest nie tak z polską kuchnią? IP: *.icpnet.pl 21.06.09, 19:02 Nic nie jest w niej okropnego ale tutaj na forum sami Włosi, Francuzi i Azjaci. ;) Gotowi toczyć bój o każdy plasterek mozarelli na pizzy czy każde ziarnko ryżu w sushi nie mówiąc o awanturach o śmietanę w carbonarze. ;) Przy schabowym nie mają jak się popisać bo większość ma swój sposób na kotlety więc kuchnia polska idzie w odstawkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: Co jest nie tak z polską kuchnią? IP: *.pools.arcor-ip.net 21.06.09, 19:16 kto sie niby wyraza pogardliwie na forum o kuchni polskiej? a ze nie ma zacietych dyskusji o schabowym i pomidorowej, to chyba logiczne. z ta kuchnia wiekszosc z nas nie ma problemow, bo wyrosla z nia i dalej praktykuje, jesli nie na codzien, to przynajmniej na tyle czesto, aby miec o niej pojecie. poza tym byloby to zgola smieszne i kretynskie, gdyby forumowicze - emigranci zywili sie tylko i wylacznie nia mieszkajac w usa, uk, australii, szwecji, czy niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Co jest nie tak z polską kuchnią? 21.06.09, 23:34 To, ze ktos sie zna na kuchni innych krajow, nie swiadczy o nim zle. Przeciwnie - warto sobie rozszerzac kulinarne horyzonty. Automatyczne laczenie tego znastwa innych zwyczajow kulinarnych z nieznajomoscia i pogarda dla wlasnej kuchennej tradycji jest imho naduzyciem. Chetnie poczytam, ktore to nicki niby to robia. Jesli anonimowy x jest gotow do rzeczowej (z linkami do postow) konfrontacji, a nie tylko zlosliego dogadywania. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f ja tez nie wiedze zeby sie miala zle... 21.06.09, 23:40 w kazdym razie u mnie i wsrod moich znajowmych i rodziny bardzo dobrze - w kazdej rozsadnej odmianie. A inne kuchnie tez. Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: Co jest nie tak z polską kuchnią? 22.06.09, 07:38 Cóż, wielokrotnie czytałam tutaj posty świadczące o pogardliwym stosunku do polskiej kuchni. Przeważnie, że jest bez polotu itp. Niestety, nie mam czasu na szukanie linków, ale przecież sobie tego nie zmyśliłam. Nie piszę tutaj, by kogoś obrazić, po prostu ciekawi mnie fenomen. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Co jest nie tak z polską kuchnią? 22.06.09, 12:45 A ja juz nawet na tym forum pisalam, ze zjawisko pogardy dla tego, co nasze dotyczy wszystkich dziedzin zycia wlasciwie. Ile zdan (na codzien!) zaczynajacych sie 'no tak, u nas w kraju to jest mozliwe... niestety!' albo 'to takie polskie!', 'polskie pieklo', 'my, Polacy, nie umiemy/nie potafimy/nigdy w zyciu nie zrobimy'. Wg moich obserwacji idzie to w parze z duma, a czasem wrecz pycha z dokonan Polski i Polakow oraz z naszej niezwyklej historii :) Osobliwa mieszanka buty i kompleksow. Kazdy z tych ciezko-i-tlusto marudzacych tak naprawde dlaby sie pokroic za bigos, a pierogi jego babci bylbyby potrawa, ktora by najchetniej zjadl, gdyby za godzine mialby byc koniec swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
achulaw Popieram!!! 23.06.09, 19:52 W polskiej kuchni najwspanialsze są właśne proste cudowne smaki:pierogi , placki ziemniaczane , kluski z sosem,ZUPY!!!! Żadne suszi (celowa pisownia) nie zastąpi śledzików na 1000 sposobów. Trzeba mieć umiar. Objadanie się schobowym z kapustą nie jest szczytem rozkoszy ale czy karbonada jest dietetyczniejsza? Czy szparagi naprawdę lepsze od pysznej młodej fasolki , a francuski omlet z "Bóg wie czym" od jajecznicy z pomidorami i pieczarkami? Ile jest tęsknych wołań o ogórki kiszone ,małosolne,młodą kapustkę,twaróg??? Odpowiedz Link Zgłoś
363636r Re: Co jest nie tak z polską kuchnią? 21.06.09, 19:15 Nie całkiem bym się zgodził. Nie zauważyłem, żeby nasza kuchnia była tu jakoś specjalnie sekowana. Sam (wybaczcie kryptoreklamę) zamieściłem wiele dań na GP w których nie żałowałem skwarków, kapusty, śmietany i wieprzowiny i z tego powodu nikt mnie tam nie dyskryminował. Wydaje mi się, że właśnie bardzo proste, zwyczajne potrawy cieszą się największą oglądalnością; kasza z grzybowym sosem, kartacze, mielone czy zalewajka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Co jest nie tak z polską kuchnią? IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 21.06.09, 23:02 Mnie sie wydaje, ze tu nie o polska kuchnie chodzi, co o te okropne polskie wynalazki typu salatki np. gyros. :-))) I dobrze, bo to trzeba tepic. Tak samo jak Vegete. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: Co jest nie tak z polską kuchnią? IP: *.ds3.agh.edu.pl 21.06.09, 23:33 po pierwsze,większości jest dobrze znana czyli już nie tak atrakcyjna jak inne-o to,że co obce i nieznane jest bardziej intrygujące chyba nie trzeba się sprzeczać? tym bardziej że tak naprawdę dopiero od niedawna możemy próbować i smakować tych wszystkich nowości z zagranicy. po drugie-rzeczywiście jest dość ciężka i tłusta a teraz zdrowe odżywianie staje się priorytetem dla wielu. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Co jest nie tak z polską kuchnią? 21.06.09, 23:38 E tam, to cale gadanie o polskiej kuchni, ze jest ciezka i tlusta to imo gruba przesada. Przeciez ciezkie i tluste sa rowniez tradycyjne potrawy Francuzow, Anglikow, Wegrow itd itd. A oni jakos nie mantruja o tluszczu i ciezkosci swojego gotowania - po prostu uzywaja swojej tradycji kuchennej w nowoczesny, lekko odchudzony sposob. Jak zreszta kazda inna nacja na swiecie. Nikomu nie ubedzie, jesli chlodnik zrobi sie nie na smietanie, ale na jogurcie czy kefirze, a chlodnik nadal pozostanie chlodnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus ale polska kuchnia nie jest sexy:) 21.06.09, 23:45 fakt, masz racje, ze Francuzi czy Wegrzy nie oszczedzaja na tluszczach, ale moze czesciej uzywaja oliwy?+ poza tym to, co np. oferuja tzw. polskie restauracje w Niemczech, jest polane gruba warstwa smalcu, sklada sie z 90% miesa, schabowy kroluje, jak pierogi ruskie, to ze skwarkami i polane smalcem itepe. Wiec jak sie potem komus mowi, ze sie jest wege i ze sie da wege praktykowac w kuchni polskiej, to ludzie wpadaja w oslupienie. Powinien sie MSZ zajac polskimi knajpami za granica, serio. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: ale polska kuchnia nie jest sexy:) 22.06.09, 00:17 Ale to tradycja splycona i okrojona przeciez! Jak to sie ma do polskich zup, ktore za najlepsze ze wszystkich na swiecie, bo gotowane zawsze na fantastycznym podstawowym wywarze (wege lub nie) z pieciu co najmniej warzyw i ziol? Jak do kasz, ktorych w zasadzie brak w kuchni krajow Europy Zachodniej? Tradycyjnego nabialu, jak kefir i maslanka? Kiszonych warzyw, o niebo lepszych kazde inne? No wez. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus nie mowie, ze nie 22.06.09, 00:21 i kisze zury i wioze kiszone ogory i przepisy od mojej mamy- wybitnej zupolozki, ale ja nie prowadze polskiej knajpy w De, czytam zawsze jadlospisy i szlag mnie trafia Odpowiedz Link Zgłoś
achulaw Re: ale polska kuchnia nie jest sexy:) 23.06.09, 20:02 Kiszona młoda kapusta na "szybko",młode ziemniaczki z maślanką i koperkiem,rosół na wołowinie z domowym makaronem.Ryby POLSKIE!!! sandacz,sieja,szczupak w galarecie ( o karpiu nie wspomnę bo nie lubię) Żadne ciasta nie sa tak pyszne jak polska drożdżówa z posypką i owocami,sernik,makowiec. A TAK POZA TYM...SEXY???Sexy kolacja to kwestia ilości.WĄTPIĘ CZY BYŁABYM NAMIĘTNA nawet po ostrygach w ilości max , a po pierogach ,lub krokiecikach z dobrym winem lub barszczykiem w NAPEWNO jesli przygotuje je ukochana osoba lub z ukochaną osobą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Wegrzy i oliwa??? IP: *.unitymediagroup.de 22.06.09, 03:44 Smalec i tylko smalec, gesi i wieprzowy. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Co jest nie tak z polską kuchnią? 22.06.09, 00:03 > Mnie sie wydaje, ze tu nie o polska kuchnie chodzi, co o te okropne polskie > wynalazki typu salatki np. gyros. :-))) I dobrze, bo to trzeba tepic. Jadłam bardzo pyszną sałatkę typu gyros - kurczak w przyprawie, masa świeżych warzyw i pachnący sos koperkowo-czosnkowy. Nie za bardzo rozumiem, dlaczego nalezy ją tępić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abcdef Re: Co jest nie tak z polską kuchnią? IP: *.lupro.net 22.06.09, 06:54 Uwarynkowania klimatyczne też mają znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -^^- Re: Co jest nie tak z polską kuchnią? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.09, 06:55 tak samo ją trzeba tępić jak wspomnianą kuchnię polską brzmi źle ! ;) ja myślę, że pytanie powinno brzmieć "co jest nie tak z niektórymi forumowiczami", ewentualnie "co jest nie tak z polską tolerancją".. ale wątków na ten temat było sporo ostatnio Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Co jest nie tak z polską kuchnią? 22.06.09, 12:12 Mnie sie nie do konca miesci w glowie, jak mozna w ogole postulowac 'tepienie' czyichs obyczajow kulinarnych. Ja rozumiem: mozna edukowac, propagowac, pomagac ustalac dobrze zbalansowana diete, ale to raczej w przypadku tych, ktorzy na sniadanie jedza marsa, na obiad zupke chinska, a na kolacje torebke chipsow, popijajac to wszystko coca-cola. Nie zas w przypadku tych, ktorzy jedza salatke gyros albo posypuja pizze cheddarem. Mozna wyjasnic jednemu cz\y drugiemu forumowiczowi, ze w oryginalnej wersji cheddara sie raczej nie stosuje, ale 'tepic' uzywanie go? To juz nie jest jedynie problem z polska tolerancja, to jest problem z polskim wychowaniem i wyczuciem, co wypada, a czego nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Co jest nie tak z polską kuchnią? IP: *.icpnet.pl 22.06.09, 12:14 Zabawne, że tym tępieniem zazwyczaj zajmują się osoby mieszkające poza Polską. Czyli to nie w Polsce problem z tolerancją i kulturą. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Co jest nie tak z polską kuchnią? 22.06.09, 12:26 Mnie sie wydaje, ze wrecz przeciwnie - ci poza Polska darza rodzima kuchnie sentymentem o wiele wiekszym niz ci, ktorzy ja maja na codzien. To naturalny proces u emigrantow. Nagle nawet wkurzajace piosnki pop, uslyszane raz na ruski rok, staja sie bliskie i lubiane, a dobry bigos albo ogorkowa urastaja do rangi symbolu najwspanialszego zarcia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Co jest nie tak z polską kuchnią? IP: *.QLD.netspace.net.au 22.06.09, 13:19 eeela napisała: (..) tez mam takie wrazenie, choc szczerze mowiac trudno mi tak naprawde stwierdzic, kto skad pisze, bo nie przegladam wszystkich watkow Ja tez nie zauwazylam pogardliwego stosunku do rodzimej kuchni, ba jakis czas temu mialam wrazenie ze to forum jakby sie 'nacjonalizuje' kulinarnie i broni sie przed kuchenna egzotyka, lecz pozniej okazalo sie ze to tylko brak dostepu do przypraw i produktow dyktowal kierunki zainteresowania forum ja tez czesto zauwazam te emigranckie ciaqgoty do kapusty kiszonej, kielbasy i ogorkow ..., sama tak mam i sprowadzam te krakowskie, mysliwskie przez pol australii przynajmniej raz w roku :) Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: Co jest nie tak z polską kuchnią? 22.06.09, 07:40 Gość portalu: Gosc napisał(a): te okropne polskie > wynalazki typu salatki np. gyros. :-))) I dobrze, bo to trzeba tepic. A dlaczego niby? Jak komuś samkuje to jego wola. Narzucanie innym swojego gustu, w dodatku w takiej formie jak ma to miejsce w przypadku nieszczęsnej sałatki świadczy o braku klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
purchawkapuknieta tu nie o kuchnię 22.06.09, 08:21 konkretnie chodzi. polska kuchnia to tylko element. od dobrych 20 lat autorytety wpajają nam, ze polskość ogólnie to żaden powod do dumy. coś, co jest polskie, w jakims sensie polskie, już z definicji jest złe i trzeba się tego wstydzić, wszak cala Europa patrzy na polskość z pobłażaniem, czasem politowaniem, a najczęściej z zażenowaniem. teraz jesteśmy postępowi, a tradycyjna sałatka jarzynowa na naszym stole stawia nas na równi z zaprzałym ciemnogrodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Co jest nie tak z polską kuchnią? IP: *.bredband.comhem.se 22.06.09, 09:41 Pojezdzilam troche po swiecie i mieszkam od tylu lat poza krajem. I moge tylko powiedziec jedno: polska kuchnia jest najlepsza. Salatka jarzynowa jest rewlacja na kazdym towarzyskim spotkaniu tu gdze mieszkam.Natomiast schabowe znikaja z polmiska w zastraszajacym tepie.Po bigosie salaterek nie musze prawie zmywac.Mielone kotlety sa zjadane jak swieze buleczki. I co powiecie? Ciekawe czy zachwyceni jestescie francuskim chlebem? Francuskimi szaszlykami?Albo szw.slodkimi sledziami i chlebem? Wloskim chlebem z rodzynkami? Plywajaca w oliwie lassag? Salatka kartoflana rozbeltana w jakiejs bialej kwasnej mazi? Ach,mozna wymieniac tego badziewia bez konca.No,ale dzis nastala moda z roznymi egzotycznymi nazwami i trzeba to chwalic bo przeciez stalismy sie ludzmi swiatowymi i postepowi.A w sumie wszyscy wracamy do tego schabowego i tej pol.pomidorowej.Bacmy soba i nie robmy z siebie kogos kim nie jestesmy i nie bedziemy. Odpowiedz Link Zgłoś
bodzia50 Re: Co jest nie tak z polską kuchnią? 22.06.09, 10:03 Nie ma tak naprawdę "polskiej kuchni", bo Polska to spore terytorium i jest duże urozmaicenie,jest wiele smacznych, regionalnych, potraw,można czerpać garściami, na prowincji je się smacznie i prosto i w dodatku odpowiednio do pory roku, to co z pola i to co z lasu, lub z sadu i ogrodów, robi się własne sery ,domowe kiełbasy,piecze się chleb,kisi kapustę. Do mięsa robi się sos chrzanowy a nie chutney nie jest tak żle ,jak to może wyglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Co jest nie tak z polską kuchnią? 22.06.09, 12:54 No, bo ja wiem. Przypomnial mi sie np ten watek: tinyurl.com/n2ljn2 A szczegolnie zapadly w serce propozycje nobull: PRZYSTAWKI: pasztet z dziczyzny z chrzanem i borowkami, albo z galeretka z borowek kurki (lub borowiki) w smietanie kurki w galarecie ryba w galarecie wedzony wegorz pierogi z ryba pierogi z kasza gryczana podane z sosem z borowek lub zurawin pierogi z ziemniakami+sos szczawiowy suflet z wedzona ryba suflet z oscypkiem lub serem korycinskim ryba w ciescie ZUPY krem z kurek z jajkami przepiorczymi zurek w chlebie chlodnik z szyjkami rakow barszcz czerwony z balsamico lub octem malinowym (sliwkowym) +pierogi/uszka z borowikami zupa szczawiowa z jajkami przepiorczymi i grzankami zupa z borowikow z kluseczkami domowymi lub knedlami z ziolami DANIA GLOWNE gulasz z dziczyzny w ciescie francuskim kaczka pieczona z jablkami i borowkami zrazy zawijany z oscypkiem sandacz lub lin w smietanie faszerowane kurcze galantyna z kury zrazy z dziczyzny golabki z kasza gryczana w sosie sliwkowym dodatki: marynaty (czyli sliwki, gruszki), buraczki zasmazane, borowki, zurawina, kluski domowe, kasza gryczana DESERY pascha suflet z poziomkami owoce sezonowe z zabaglione z krupnikiem kisiel zurawinowy z musem waniliowym lub cynamonowym sernik z orzechami laskowymi sekacz mazurek orzechowy z kajmakiem lody: piernikowe, z krupnikiem lub trojniakiem, piernik galaretka owocowa z dodatkiem nalewek sorbety owoce z nalewkami tarta z makiem i jablkami patera roznych polskich ciast jako petit fours Toz to wszystko polskie :) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Co jest nie tak z polską kuchnią? 22.06.09, 10:17 Salatka jarzynowa to "insalata russa" we Wloszech: ma pochodzenie francusko-rosyjskie. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Co jest nie tak z polską kuchnią? 22.06.09, 10:18 Schabowe tez nie sa znane tylko u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Co jest nie tak z polską kuchnią? 22.06.09, 13:01 A pierogi w roznych postaciach sa znane chyba we wszysktich kulturach, co nie przeszkadza cudzodziemcom zapoznajacym sie z nasza kuchnia piac na ich czesc pochwalne hymny. A naszym wkladem w insalata russa jest ogorek kiszony. Ktory do konca polski nie jest, ale to my, Polacy, kisimy go nie tylko z czosnkiem, ale chrzanem, baldachami kopru i liscmi debowymi :) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Co jest nie tak z polską kuchnią? 22.06.09, 13:16 bene_gesserit napisała: > > A pierogi w roznych postaciach sa znane chyba we wszysktich > kulturach, co nie przeszkadza cudzodziemcom zapoznajacym sie z > nasza kuchnia piac na ich czesc pochwalne hymny. > > A naszym wkladem w insalata russa jest ogorek kiszony. Ktory do > konca polski nie jest, ale to my, Polacy, kisimy go nie tylko z > czosnkiem, ale chrzanem, baldachami kopru i liscmi debowymi :) > o to chodzi,wszedzie znane, a polak z tylu bo sie boi,tego ze jest polakiem, polacy gdzie nasza kultura,nasza kuchnia tradycyjna, Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Polska kuchnia ma sie doskonale 22.06.09, 11:04 i jest jak najbardziej w jak najlepszym porzadku! osobiscie jej nie krytykuje bo i niby dlaczego? jesli robie jakies uwagi to wlasnie odnosnie tego, ze zwyklej salatce z kurczaka, czy mi sie podoba jej sklad to inna rzecz, dorabia sie szumna nazwe gyros! czy gyros jako taki ma cos wspolonego z kuchnia polska, ze tak jej bronicie jak czestochowy i rzucacie kalumnie, ze ktos sie tutaj nasmiewa z kuchni polskiej? czy gyros ma cos wspolnego z kurczakiem albo z indykiem? czy sam fakt dodania 1 lyzeczki chemicznej przyprawy do gyrosu, do salatki z kukurydzy, ogorkow konserwowych, kapusty pekinskiej, majonezu i keczupu robi z niej salatke o nazwie gyros? a dlaczego nie pekinska? tez po polsku, nie? to jakies nowe trendy, ktore zapanowalo w polsce? jak to sie ma do kuchni polskiej? to wlasnie wy ludzie w polsce dorabiacie sobie obco brzmiaco nazwy do banalow, to was wlasnie nalezy krytykowac, ze zapominacie jezyka polskiego zastepujac go non stop li tylko zaporzyczonymi z angielskiego zwrotami, leczycie jakies kompleksy? Odpowiedz Link Zgłoś
nexstartelescope Re: Polska kuchnia ma sie doskonale 22.06.09, 11:27 Czy jeśli sałatkę nazwano by zamiast "gyros" "sałatką z kurczaka, 1 lyzeczki chemicznej przyprawy do gyrosu, kukurydzy, ogorkow konserwowych, kapusty pekinskiej, majonezu i keczupu " to poczułabyś sie z tym lepiej? Naprawdę nie rozumiem, z czym masz problem, język ewoluuje, ludzie przejmują obce nazwy, ułatwiają sobie zycie, po prostu smak tej sałatki skojarzył się komus z gyrosem, a może to przez ta przyprawę, więc nazwał ją prosto, krótko i łatwo do zapamiętania: GYROS. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f przyprawa gyros w polskiej kuchni:-) 22.06.09, 11:40 Skład: czosnek*, kolendra, gorczyca biała, cukier, papryka słodka, kozieradka, chili, tymianek, cebula*, rozmaryn, cząber, pieprz czarny, marchewka, pasternak*, liście selera, sól, substancje wzmacniające smak i zapach: glutaminian sodu, hydrolizat białkowy sojowy. * składniki zawierają dwutlenek siarki Odpowiedz Link Zgłoś
amikeo A wcale NIE... 23.06.09, 14:19 Mma przed sobą przyprawę Gyros przywiezioną z Krety oryginalną. Skład: słodka papryka, musztarda w proszku, kurkuma, oregano, bazylia, sól. Gdzież ona jest chemiczna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Polska kuchnia ma sie doskonale IP: *.icpnet.pl 22.06.09, 12:28 bagatella napisała: > to wlasnie wy ludzie w polsce dorabiacie sobie obco brzmiaco nazwy > do banalow, to was wlasnie nalezy krytykowac, ze zapominacie jezyka > polskiego zastepujac go non stop li tylko zaporzyczonymi z > angielskiego zwrotami, leczycie jakies kompleksy? Czekamy na jakieś przykłady, w końcu trudno opierać całą teorie na jednym przykładzie "sałatki gyros". Aha, sałatki pekińskie w Polsce mamy... Dlatego tą z chemiczną przyprawą trzeba było nazwać inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
bobralus Re: Polska kuchnia ma sie doskonale 22.06.09, 12:46 Moim zdaniem kuchnia polska w najlepszym wykonaniu (kłaniam się w szczególności Bodzi i Rafałowi) na forum ma się świetnie i zawsze jest chwalona, nigdy nie spotkałam się ze zlośliwosciami na temat pierogów (olbrzymi wątek), kartaczy, dań śląskich czy nawet kotletów mielonych. Budza one raczej entuzjazm, sentyment i fale kolejnych wpisów z własnymi wykonaniami. Kontrowersje budzą dania, co do ktorych można mieć watpliwosci w zakresie sposobu ich wykonania, jakości składników, kompozycji smaków, ale moge sobie przypomniec jedynie karkówke dla smakoszy i efektowny schab, które trudno jednak zaliczyć do scislej tradycji kuchni polskiej, sa one raczej polskie na zasadzie braku przynaleznosci do jakiejkolwiek innej nacji. A salatki gyros nieraz juz bronilam, w wykonaniu podanym przez Elę chetnie bym ja zjadla, w wersji jedzonej przeze mnie ostatnio - gdzie na mała miskę zuzyto chyba cały wielki sloik majonezu i butle ketchupu, bo sladowe ilosci kurczaka (zreszta tez chyba w proporcjach piers kurczaka:paczka przyprawy gyros, bo byl straszliwie słony), kukurydzy i kapusty pekinskiej trudno było wyłowić z różowej mazi - sałatce gyros mówie nie. Pozostałym gosciom smakowało, wiec kolejny raz klania sie kwestia gustu. Jednak na tej samej zasadzie można zrobić smacznego mielonego i obrzydliwego (np. z paczkowanego miesa mieolnego zwiazanego fixem knorra) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Polska kuchnia ma sie doskonale 22.06.09, 12:59 bobralus napisała: > Moim zdaniem kuchnia polska w najlepszym wykonaniu (kłaniam się w szczególności > Bodzi i Rafałowi) na forum ma się świetnie i zawsze jest chwalona, nigdy nie > spotkałam się ze zlośliwosciami na temat pierogów (olbrzymi wątek), kartaczy, > dań śląskich czy nawet kotletów mielonych. Budza one raczej entuzjazm, sentymen > t > i fale kolejnych wpisów z własnymi wykonaniami. > Kontrowersje budzą dania, co do ktorych można mieć watpliwosci w zakresie > sposobu ich wykonania, jakości składników, kompozycji smaków, ale moge sobie > przypomniec jedynie karkówke dla smakoszy i efektowny schab, które trudno jedna > k > zaliczyć do scislej tradycji kuchni polskiej, sa one raczej polskie na zasadzie > braku przynaleznosci do jakiejkolwiek innej nacji. > A salatki gyros nieraz juz bronilam, w wykonaniu podanym przez Elę chetnie bym > ja zjadla, w wersji jedzonej przeze mnie ostatnio - gdzie na mała miskę zuzyto > chyba cały wielki sloik majonezu i butle ketchupu, bo sladowe ilosci kurczaka > (zreszta tez chyba w proporcjach piers kurczaka:paczka przyprawy gyros, bo byl > straszliwie słony), kukurydzy i kapusty pekinskiej trudno było wyłowić z różowe > j > mazi - sałatce gyros mówie nie. Pozostałym gosciom smakowało, wiec kolejny raz > klania sie kwestia gustu. Jednak na tej samej zasadzie można zrobić smacznego > mielonego i obrzydliwego (np. z paczkowanego miesa mieolnego zwiazanego fixem > knorra) o jej to wspaniala odpowiedz, Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Co jest nie tak z polską kuchnią? 22.06.09, 11:47 figgin1 napisała: > Co i rusz nadziewam sie na tym forum na pogardliwe uwagi na temat > naszej, poskiej kuchni. A to, ze bez polotu, a to że coś tam? Co > niby takiego w niej jest okropnego? mysle ze osoby prezentujace polska kuchnie robia to zle, staraja sie ja przystosowac do nowoczesnej,modnej kuchni, ale za granica,kazdy kraj podaje swoja tradycyjna kuchnie a tego naszej brakuje,jak tradycyjna to tradycyjna, to powinno sie tez ja tak pokazac,czego za granica brakuje co gotujemy w domu to cos innego,ale od czasu do czasu moze byc tlusta, Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Polska kuchnia ma sie doskonale 22.06.09, 13:05 Gość portalu: x napisał(a): > I zadaniem tego forum powinno być pokazywanie, że bez fixów można spokojnie się > obejść. > Masz rację, Bodzia i Rafał świetnie to właśnie robią. > Ale dla niektórych jeszcze długa droga do wyzwolenia się z "proszków" i z > pewnością nie pomoże im napastliwy i chamski ton co poniektórych forumowiczów. > Niektórzy potrafią napisać: a spróbuj tak i tak, bez fixa, bez kostki... A co konkretnie zlego jest w takim napisaniu, jesli tylko jest grzeczne? To jest forum dyskusyjne. Te nieszczesne kostki to nie jest przedmiot sakralny, wiec spokojnie mozna o tym porozmawiac, zwlaszcza, kiedy pisze ktos malo doswiadczony, kto w zyciu nie probowal gotowac inaczej, niz go w domu nauczono. Od tego min jest to forum - od rozszerzania horyzontow. Przynajmniej dla mnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
hollcia Re: Co jest nie tak z polską kuchnią? 23.06.09, 14:38 Jest pewna grupa ludzi, która narzeka na wszystko co polskie, łącznie z kuchnią. To tylko Polacy kradną, tylko Polacy są nietolerancyjni, tylko Polacy chodzą w skarpetach i sandałach, tylko Polacy noszą wąsy i tylko Polacy mają tą wstrętną polską kuchnię zamiast sushi, ostryg i żabich udek. ;) Każda kuchnia jest dobra... Każda ma coś unikalnego, wartego spróbowania. I my się też nie mamy czego wstydzić. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Co jest nie tak z polską kuchnią? 23.06.09, 20:27 Nie zauważyłam pogardliwego stosunku do kuchni polskiej. Ludzie nie piszą o niej za często i nie pytają, bo sztandarowe dania większość wie, jak zrobić albo zapyta swojej Babci,Mamy,Cioci a nie forumowiczów. Ja uwielbiam chyba wszystkie dania polskie, choc często wolałabym zjeść pierogi czy gołąbki, a jem sos z makaronem. Powodem jest pracochłonność niektórych polskich, pysznych dań. Wczesna wiosną najadam się młodą kapustą i barszczem z botwinki. Ostatnio chciałam zużyć taka przyprawę z kminkiem,pieprzem tłuczonym,marchewka suszoną,gorczycą, papryka i kolendrą i zrobiłam kotlety z karkówki duszone z tą przyprawą i dużą ilością cebuli.Smak jest wprost genialny i chyba podkreślają go typowo polskie dodatki- surówka z mlodej kapusty i ziemniaki. Nie boję sie tłuszczu w mięsie dlatego lubie karkówke choc do tej pory zawsze piekłam ja w całości. Dawniej zdarzało mi się wyjeżdżać na dłuzej i najbardziej tęskniłam za polskim chlebem. Teraz moje wyjazdy są poznawcze. Zatem poznaje też kuchnie innych regionów. Odpowiedz Link Zgłoś
hollcia Pękające kabelki bagatelli :/ 23.06.09, 22:51 bagatella napisała: > holciu, odnosze wrazenie, ze jakis kabel ci w glowce peknal No proszę, jak miło i sympatycznie... Kultura wychodzi bokami? Ja WCIĄŻ pytam o dania z innych zakątków świata? Widzę, że znasz mnie lepiej niż ja sama... Moja ostatnie pytanie było o kiszonki, nie wiedziałam, że kiszonki to kuchnia orientalna. Czego to się człowiek dowiaduje... Inna sprawa, że kto pyta nie błądzi, widocznie o kuchnię polską pytać nie muszę bo wszystko może wiem... Co złego w pytaniu? Temat wątku mówił o czymś zgoła innym ale nie każdy widocznie jest w stanie zrozumieć... Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Re: Pękające kabelki bagatelli :/ 24.06.09, 13:53 no wlasnie! temat watku jest zgola inny, a ty o wasach, sandalach i skarpetkach, jak to sie ma watku przewodniego? sama sobie zadajesz pytanie, po czym na nie przeszysz:) PS. ale to fakt, ze polscy mezczyzni sa specjalistami w chodzeniu w bialych skarpetach w laczkach, ale to, ty, holciu, poruszylas temat:( Odpowiedz Link Zgłoś