Gość: mańka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.09, 15:53 Kupiłam 1 kg różnokolorowych kurżetek grubych na palec, o dł. 5 - 10 cm, bez kwiatków. Co z tym zrobić fajnego? Tylko błagam, nie piszcie że zupę z kurżetek:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pani.serwusowa Re: kurżetki 25.06.09, 15:57 A coz to za neologizm? ;p Mam rozumiec, ze szukasz przepisu na cos z malych cukinii? Czy moze trollisz przy okazji watku o poprawnej wymowie nazw potraw? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: kurżetki 25.06.09, 16:11 neologizm?:))) boki zrywać, jak świeże wiśnie. weź przedwojenna książkę kucharską, słownik, a dopiero potem zarzucaj trollowanie. może jeszcze oberżyna to neologizm? Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: kurżetki 25.06.09, 16:20 Oberzyna jest mi znana, choc wole baklazan. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: kurżetki 25.06.09, 16:01 Przepis, ktory wyprobowalam plus moja wersja (ta na zimno): Podsmaz, zeby zpalaly kolor, dopraw oliwa, tymiankiem, sola, pieprzem i cienko posiekanym czonskiem i dopiecz w piecu. Jesli chcesz je podac na zimno, nie dodawaj do pieczenia tymianku, ale suszona miete (moze byc taka z torebki) i podaj z czastkami limonki. Mozesz tez podac powyzsze z makaronem (tagliatelle) plus swieza bazylia i platki parmezanu. Tarta z malymi cukiniami, bazylia i parmezanem: tinyurl.com/mmgzk4 Cale danie z lososiem: tinyurl.com/nur66a Jakby co, to moge przetlumaczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: kurżetki 25.06.09, 16:03 Gość portalu: mańka napisał(a): > Kupiłam 1 kg różnokolorowych kurżetek grubych na palec, o dł. 5 - > 10 cm, bez kwiatków. Co z tym zrobić fajnego? > Tylko błagam, nie piszcie że zupę z kurżetek:) ja uwielbiam szybko podsmazone na masle, na koniec troche soku z kwaszonej cytryny, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mańka Re: kurżetki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.09, 16:11 Nie mam limonki, mam cytrynę. Nie mam tymianku ani mięty, ale mam bazylię:) O, mam fajny ser niebieski, to go potem skrusze. One są strasznie cienkie, nie wyschną w piekarniku? Czy piec je pod prtzykryciem? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: kurżetki 25.06.09, 16:19 Jesli bedziesz je piekla pod przykryciem to sie udusza. Wrzuc na patelnie, podsmaz 3-5 minut minuty, a do pieca na 10. Nic im nie bedzie, one sa soczyste same z siebie. Imho ser niebieski zagluszy ich smak, ale moze sie myle. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: kurżetki 25.06.09, 16:24 Gość portalu: mańka napisał(a): > Nie mam limonki, mam cytrynę. Nie mam tymianku ani mięty, ale mam > bazylię:) > O, mam fajny ser niebieski, to go potem skrusze. > One są strasznie cienkie, nie wyschną w piekarniku? Czy piec je pod > prtzykryciem? tu nie chodzi o limonki tylko o kwaszone cytryny, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mańka Re: kurżetki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.09, 16:25 wszystko jasne, dzięki:) Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: kurżetki 25.06.09, 16:26 Tu przepis na linguine z cukiniami, uzywam tez do tego dania malej odmiany cukinii: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,96280284,96280284.html Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: kurżetki 25.06.09, 16:42 wspaniale przepisy, ja uwielbiam cos co ma swoj smak, dlatego nie lacze kurżetki z pomidorem, on moze lezec obok, Odpowiedz Link Zgłoś