stonoga150 05.07.09, 14:26 Aby jej nie rozgotwac? Ostatnio znalazlam bardzo ciekawy przepis na salatke z soczewicy. Ugotowalam ja wedug zalecen na opakowaniu, no i zostalam z garnkiem "breji". Zupelnie sie rozgotowala, musialam wyrzucic. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
znana.jako.ggigus Re: Jak ugotowac soczewice? 05.07.09, 14:29 musisz kontrolowac sytuacje:) zielona potrzebuje ok. 40 minut, biala 30, a czerwona 12. a najlepiej zagladac do garnka z breji zrob lasagne, pierogi itepe Odpowiedz Link Zgłoś
stonoga150 Re: Jak ugotowac soczewice? 05.07.09, 14:35 Czerwona gotowalam przez 30 minut, az zmienila kolor na bezowy :P Dzieki za rade :) Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus za dlugo, no i zielona 05.07.09, 14:37 jest najlepsza na salatki, bo najlepiej znosi obrobke cieplna:) tzn. u zielonej zostaja cale ziarna soczewicy jeszcze jest czarna, te sie gotuje jakies 30 min. ale osobno, bo inaczej masz cale jedzenie apetycznie szare Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x a soczewica w puszce mit Suppengrün na przykład, IP: *.unitymediagroup.de 05.07.09, 15:09 może być? Odpowiedz Link Zgłoś
stonoga150 Re: a soczewica w puszce mit Suppengrün na przykł 05.07.09, 15:24 Unikam produktow z puszki. Wole sama przygotowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hottee Re: Jak ugotowac soczewice? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.09, 15:04 Z miesiac temu założyłam tu podobny wątek. Dzięki radom dowiedzialam się, ze zielona zostaje w całości, natomiast czrwona rozpada się , bo "tak ma". Czewonej używam teraz jako świetnego zagęstnika do zup,sosów i gulaszu, zamiast mąki. Do sałatki -tylko zielona. Odpowiedz Link Zgłoś
stonoga150 Re: Jak ugotowac soczewice? 05.07.09, 15:08 Tylko, ze w przepisie byla czerwona, a ze nie mialam wczesniej do czynienia z soczewica, wyszlo jak wyszlo :P Nastepnym razem uzyje zielonej. Macie moze jakies fajne przepisy? :) Odpowiedz Link Zgłoś
easz Re: Jak ugotowac soczewice? 08.07.09, 01:10 A może być przepis nie na sałatkę, tylko na zupę? Na chłodne dni? Bardzo lubię zupę wg tego przepisu, proszę nie sugerować się tytułem artykułu;) kobieta.gazeta.pl/wysokie-obcasy/1,96945,4806415.html Na zupę to przepis nie jest, ale pierwszy raz, kiedy to robiłam machnęłam się z wodą deczko, bo najpierw machnęłam się z chili i wyszła mi nawet gęsta, ostra, rozgrzewająca zupa:) I tak zostało. Jeśli nie daję wszystkich przypraw, to na pewno kumin i liść laurowy, i sól. Kiedy robię samą soczewicę, np. do ryby, to też to dodaję. Nie wiem, czy to coś innego, ale ja robię zieloną soczewicę, najbardziej ję lubię. Czerwona mi nie smakowała, wychodziła za cienka, lurowata, ale prawdopodobnie dlatego, że ją źle robiłam. Zresztą albo mi się przypaliła, albo wykipiała, porzuciłam. O tych innych kolorach w ogóle nie słyszałam, nie widziałam w sklepach. Zieloną gotuję ok. 30 min., może trochę dłużej, zależy, bo to nie jest imo tak, że ona musi koniecznie zostać w całych groszkach - lubię taką mięciutką, trochę rozkruszoną, trochę jakby pastowatą, jeśli 'na sucho'. Do tej zupy dodaję czasem paski z wędzonego kurczaka, jeśli mam ochotę na mięso - wrzucam do zupy już w miseczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Jak ugotowac soczewice? 08.07.09, 10:22 stonoga150 napisała: > Tylko, ze w przepisie byla czerwona, a ze nie mialam wczesniej do czynienia z > soczewica, wyszlo jak wyszlo :P > Nastepnym razem uzyje zielonej. Macie moze jakies fajne przepisy? :) przeczytalam wszystkie odpowiedzi,moze cos przoczylam, czy do gotowania dodalas ocet, nigdy przed gotowaniem jej nie mocze,dodaje sol i ocet bez rezepty,na wyczucie nigdy sie nie rozpada bez wzgledu na kolor, Odpowiedz Link Zgłoś
stonoga150 Re: Jak ugotowac soczewice? 09.07.09, 00:39 mhr-cs napisała: > czy do gotowania dodalas ocet, nie dodalam, nastepnym razem sprobuje Odpowiedz Link Zgłoś
zonafranka Re: Jak ugotowac soczewice? 05.07.09, 16:58 Podziel sie tym ciekawym przepisem na salatke? Soczewicy u mnie dostatek, ale sie juz nudzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pycha ! Np taka salatka z zielonej soczewicy IP: *.214.102-84.rev.gaoland.net 05.07.09, 20:08 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,39699394,39699394.html albo z z winegretem, chudym boczkiem podsamzonym w kostke i marynowanymi cebulkami Odpowiedz Link Zgłoś
stonoga150 czerwona soczewica z feta 06.07.09, 23:24 Oto przepis na salatke, ktora probowalam przygotowac. Niestety jak juz pisalam wczesniej, soczewica mi sie rozgotowala, wiec salatki nie zrobilam i nie wiem czy dobra ;) - szklanka ugotowanej i osaczonej czerwonej soczewicy - peczek dymki - kilka listkow bazylii - ser feta - 2 jajka ugotowane na twardo sos: - 1 lyzka octu winnego z czerwonego wina - 3 lyzki oliwy z oliwek - zabek czosnku - pol lyzeczki musztardy - szczypta soli, pieprz sklaniki pokroic, dodac soczewice, polac wymieszanym sosem Odpowiedz Link Zgłoś
marta.r.8.5 Re: Jak ugotowac soczewice? 08.07.09, 20:18 Ja zawsze najpierw mocze soczewicę kilka godzin a potem wystarczy kilka minut i jest gotowa, ale nigdy nie robie z "przepisu na opakowaniu", więc nie wiem ile minut, gotuję tak "na oko", trzeba jej pilnować Odpowiedz Link Zgłoś