Dodaj do ulubionych

Masa marshmallows, cukrowa czy lukier plastyczny??

08.07.09, 15:00
co jest najłatwiejsze w obróbce? narazie robiłam tort z
marshmallows ale specjalnie łatwe to nie było, bez pomocy męza
napewno nie bałabym rady z rozwałkowywaniem i przeniesiemiem
wielkiego płatu na tort, masa dość szybko wysychała a w międzyczasie
rwała się strasznie. zbliżają się urodziny syna i znów chciałabym
zrobić ładny tort ale wolałabym żeby ozdabianie było łatwiejsze.
Obserwuj wątek
    • Gość: kwaśna śmietana Re: Masa marshmallows, cukrowa czy lukier plastyc IP: *.chello.pl 08.07.09, 17:37
      Masa cukrowa jest dobra do pokrywania całego tortu, kiepsko z niej się robi małe
      dekoracje, np. różyczki. Do nich lepszy jest lukier plastyczny, który z kolei
      nie nadaje się do obłożenia całego tortu- twardnieje i łamie się z czasem. Co do
      masy cukrowej- robię ją z żelatyny, glukozy i cukru- pudru. Nie jest to łatwe,
      szczególnie na etapie "wgniatania" kolejnych partii cukru w masę. Efekt końcowy
      zależy w dużej mierze od jakości żelatyny, cukru pudru, glukozy. Raz wychodzi
      masa bardziej elastyczna, raz bardziej twarda.
      • alinka_li Re: Masa marshmallows, cukrowa czy lukier plastyc 08.07.09, 23:12
        Nie zgadzam się co do małych dekoracji- z masy cukrowej robi się je świetnie
    • wiedzma30 Re: Masa marshmallows, cukrowa czy lukier plastyc 08.07.09, 20:53
      Jezeli mialas problem z rozwalkowaniem - to znaczy, ze masa byla za twarda...
      Dobrze wyrobiona masa z marshmallows powinna byc jak plastelina. Taka masa latwo
      sie walkuje, bez problemu sie ja przenosi, nie rwie sie i nie wysycha - jedynie
      delikatnie z wierzchu, ale nie robi zadnej skorupy czy cos w tym stylu.
    • molly_5 Re: Masa marshmallows, cukrowa czy lukier plastyc 09.07.09, 13:44
      Ja korzystam z lukru plastycznego - i do obłożenia całego tortu i do
      małych kwiatków np. takiego jak tutaj
      www.tortownia.pl/produkty.php?str=2&kid=36.
    • roseanne Re: Masa marshmallows, cukrowa czy lukier plastyc 09.07.09, 14:27
      link do adekwatnego watku wisi na gwzdziu, na pierwszej pozycji oddaobrych
      kilku iesiecy, moze by tak tam zajrzec? :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka