znana.jako.ggigus 14.07.09, 17:18 jak sie takie cos robi? biszkopt smakuje czekolada, w sorku jest jeszze warstwa. Czy mozna dodac czekolade do biszkoptu? Albo moze tylko solidna porcje kakao? prosze o odp. na dręczące mnie pytania z gory dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghe_72 Re: b. b. czekoladowe ciasto 14.07.09, 17:32 a musi być biszkopt? W Galerii potraw znajdziesz sporo przepisów na bardzo czekoladowe ciasta z czekoladą.. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: b. b. czekoladowe ciasto 14.07.09, 18:25 Jesli dodasz czekolade do biszkoptu, to przestanie byc biszkoptem, bo biszkopt jest bez tluszczu. Zapewne masz na mysli cos konkretnego, ale mahgre ma racje - takich przepisow jest milion piescet. Imho mozesz wykorzystac przepis na jakiegokolwiek browniaka plus troche proszku, a warstwe w srodku zrobic z czekoladowego ganache. A - wcale nie trzeba wybierac receptury z czekolada; zeby aromat kakao byl zniewalajacy, wystarczy je przed dodaniem do ciasta zaparzyc (tak jak przy robieniu prawdziwego kakao). Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus aha 14.07.09, 18:54 patrzylam na te przepisy, ale zadne z nich to nie bylo to bomb., b. czekoladowe ciasto z czekoladowa warstwa ja ten temat sledze od jakiegos czasu a jak sie zaparza kakao? bo ja widocznei robie nieprawdziwe:) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: aha 14.07.09, 19:08 W wiekszosci przepisow, w ktorych jest kakao, po prostu wrzuca sie proszek do ciasta, ew wymieszawszy go z maka. W dwoch ksiazkach kucharskich (ktore czytam nalogowo) spotkalam sie z recepturami, w ktorych kakao sie zaparza. Ciasto z zaparzonym kakao ma o wiele glebszy smak (taki, no nie wiem, 'trojwymiarowy', bardzo czekoladowy wlasnie) i mocniejszy kolor. A zaparza sie, zalewajac kakao nieduza iloscia wrzatku i mieszajac to na papke do kiedy grudki nie znikna. Trzeba ostudzic i dodac do ciasta. Angielskojezycznych przepisow w necie na kopy: www.bbcgoodfood.com/recipes/3092/ultimate-chocolate-cake www.cooks.com/rec/view/0,166,129183-248192,00.html Itd itd. Chociaz imho czekoladowe ciasto z kremem w ten upal to hardcore :) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: aha 14.07.09, 19:44 Biszkopt kakaowy robilam tak: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,79072507,79074312,0,2.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus dzieki Wam za porady!! 14.07.09, 21:17 ha, bede musiala wreszcie rozgrysc ichni system metryczny. Nau pal ciezkie ciasta - kwestia gustu. Ja w upaly zawsze mam takie ciagotki, taka porzadna, mieszczanska kuchnia latem to jest to!! Odpowiedz Link Zgłoś