slotna 20.12.03, 20:14 Wszyscy o tym mówią, nikt tego nie widział;)) To forum jest którymś już z kolei miejscem, gdzie spotykam się z zachwytami, ale nikt się jakoś nie kwapi, żeby powiedzieć 'czym to się je';)). No wię słucham. Kto się podzieli? ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lola211 Re: MOCZKA - przepis ??? 20.12.03, 20:25 Nigdy tego nie jadłam, moze w tym roku zrobie, w kazdym razie znalazłam 2 przepisy, 1 prosty, 2 bardziej skomplikowany. Podam 1 : 1,5 l piwa jasnego 15 dkg rodzynek 15 dkg migdałow 10 dkg pierników 2 łyzki masła 2 łyzki miodu Stopic masło,dodac starte na tarce pierniczki,chwile smazyc, dodac gorace piwo,i gotowac na małym ogniu, mieszajac, az powstanie gładki krem, dodac rodzynki(sparzone i namoczone ) i obrane migdały, miód, wymieszac, podawac z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Na zdjeciu wyglada to jak budyn. 2 przepis to wersja bardziej wytrawna, jest i ciemne piwo, i wywar z karpia, i pasternak, jesli cie to zainteresuje, to podam przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka boto 20.12.03, 20:27 trzeba wejść na forumkatowice albo inne górnośląskie, tam siedzą koneserzy tego przysmaku a tutaj to co najwyżej ludzie z reszty polski skopiują ci przepisy, też mam jakiś z 'kuchni śląskiej', ale czy ja wiem, czy to nie jest wariant na motywach? :( Odpowiedz Link Zgłoś
slotna Re: MOCZKA - przepis ??? 20.12.03, 21:02 Dziękuję Wam bardzo, pewnie, ze mnie interesuje;)) Stwierdziłam, ze mamy jakoś mało tradycyjnych potraw na Świeta - moja mama rzuca się tylko na karpia i nic innego w zasadzie nie zauważa, brat jest typowym mięsożercą, a mnie do tej pory wystarczyły uwielbiane pierogi z kapustą. Ale tym razem powiedziałam dość;)) Zamierzam przygotować parę potraw - takich, których jeszcze u nas nie było - i może coś się mojej rodzinie (i mnie;)) spodoba. Pozdrawiam;) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka wg 20.12.03, 21:15 'mojej kuchni śląskiej' istnieje moczka, czyli bryja - potrawa wigilijna oraz moczka z warzyw (w tym pasternak), zdaje sie że zwykły deser moczka wigilijna 25 dkg suszonych owoców 25 dkg piernika 10 dkg rodzynków 10 dkg migdałów lub orzechów sól, cukier, sok z cytryny mąka i masło na zasmażkę Piernik zetrzeć, namoczyć w letniej wodzie. Owoce opłukać, namoczyć, gotować z cukrem w tej samej wodzie. Pod koniec gotowania dodać rodzynki i rozmącony piernik. Z mąki i masła zrobić zasmażkę, dodać. Doprawić solą, cukrem, sokiem z cytryny, dodać orzechy, dokładnie wymieszać. Podawać dobrze ochłodzone. tyle - ta moczka w poście powyżej wydaje mnie siem podejrzana, bo wigilijna potrawa na piwie to cuś dziwnego. no ale sie nie znam, może ślązacy tak mają a pasternak jest pyszny, tylko cholernie trudno go zdobyć, jadłam go jako dodatek do rosołu i boskie było :) Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: wg 20.12.03, 22:37 Ten przepis podałam za Hanna Szymanderska - podaje ona przepisy staropolskie oraz wspólczesne regionalne.Ta moczka powyzej to moczka skolimowska, w regionie slaskim podaje przepis na moczke równiez z piwem, tylko ciemnym,poza tym czytałam posty osób które to jadły i tam tez przewija sie piwo jako skladnik, tak wiec raczej to prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: wg 21.12.03, 00:06 nienie, ja sie nie czepiam moczki na piwie jako takiej, zwłaszcza że dla mnie to całkowicie egzotyczny przysmak, tylko tego, że - jak wynika z tej książki o kuchni śląskiej - moczka funkcjonuje bądź funkcjonowała jako deser w ogóle, również poza okazją wigilijną. wtedy piwo jak najbardziej rozumiem ale teoretycznie tradycyjne wigilijne potrawy są postne, czyli m.in. bez alkoholu, i dlatego siem zdumiewam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helper Re: MOCZKA - przepis ??? IP: *.proxy.aol.com 20.12.03, 21:15 Wprowadź "moczka" w wyszukiwarkę forumową, jest tego mnóóóóóóóstwo! Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: MOCZKA - przepis ??? 20.12.03, 21:18 dzięki czemu nie wiadomo, co jest moczką zajadaną w mysłowicach, a co wariacją na motywach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helper Re: MOCZKA - przepis ??? IP: *.proxy.aol.com 20.12.03, 22:39 A kto ma za ciebie decydować? Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: MOCZKA - przepis ??? 21.12.03, 00:03 tzn kto ma decydować za kogo o czym? cokolwiek niejasne to pytanie, o ile do mnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helper Re: MOCZKA - przepis ??? IP: *.proxy.aol.com 21.12.03, 19:21 Decydować, która moczka jest tą, której TY szukasz... Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: MOCZKA - przepis ??? 21.12.03, 23:32 no dalej sensu nie widzem :( jak szukam przysmaku, którego w życiu nie jadłam ani na oczy nie widziałam, a do tego jest to przysmak tradycyjny, to wolę upolować moczkoświatłego tubylca i sie poinformować, na czym polega tradycja kultywowana w rybniku czy ligocie. w sieci przepisów są z reguły mnogie setki, jeśli nie mam czasu ni ochoty, by sie przebijać w pocie czoła przez moczki luksusowe z dodatkiem kawioru w dążeniu do moczki w stanie czystym, to lepiej zapytać np. na forumie jak koleżanka uczyniła i pojawiła sie kształcona ola :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helper. Re: MOCZKA - przepis ??? IP: *.proxy.aol.com 22.12.03, 02:30 No właśnie, nie masz ochoty sama się zająć swoim problemem, inni są według ciebie zobowiązani do robienia TWOJEJ roboty! Poproś ładnie i nieobowiązująco - to da lepszy skutek. A na końcu grzecznie podziękuj. Chyba tak cię właśnie Babcia uczyła. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka helphelp 22.12.03, 11:38 er, weź wyluzuj, co? :) to nie ja prosiłam o przepisa na moczkę, a nawet gdybym to robiła, to pytanie kierowane z nadzieją do zorientowanego tubylca jest istotą tego rodzaju forów dla wielbicieli gugla też zapewne jest jakieś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helper Re: helphelp IP: *.proxy.aol.com 22.12.03, 17:02 Tak, widzę, przepraszam. Te posty często wchodzą w przedziwnej kolejności. Ale co do wcześniejszej wymiany to wciąż podtrzymuję moją uwagę: jak ropoznajesz autentyczny tubylczy autorytet? Wciąż sama musisz decydować. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: MOCZKA - przepis ??? 22.12.03, 14:32 Cos ci sie pomyliło.Co z tego ze znajdziesz tone przepisów, skoro nie bedziesz wiedział, który jest najwłasciwszy, najbardziej wierny temu, co rzeczywiscie gosci na stołach?Z tego co zauwazyłam kutia tez jest przyrzadzana na sto sposobów, ale gdyby ktos poczestował mnie kutia z pomaranczami, to zastanowiłabym sie co to w ogóle jest.Bo oryginalna kutia obok cytrusów nawet nie lezała.Gdybym kutii nie znała, to byłabym wówczas przekonana ze kutia z pomaranczami to oczywistosc. Odpowiedz Link Zgłoś
slotna Re: MOCZKA - przepis ??? 21.12.03, 11:14 No właśnie, a mnie chodziło o 'tradycyjną' z komentarzami uzupełniającymi - jeszcze raz dziękuję;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola s. Re: MOCZKA - przepis ??? IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 21.12.03, 12:23 Witam, bedzie troche dlugie, ale warto poczytac :) jestem z Rybnika / 50 km od Katowic i jakby nie bylo co roku jest u mnie moczka, najlepsza ze wszystkich, u ktorych jadlam, wiec jak najbadrziej godna polecenia. --- Po pierwsze to w ogole potrzebny jest piernik, ale taki w jakby sztabce, najpierw sie go kroi i zostawia na tydzien, dwa, zeby wyschnal --- Faza ostateczna :) → Rano zamoczyć piernik w 1 litrze wody, zmiksować na jednolitą masę → Przygotować słoiki kompotów: 5 – 6 litrowych słoików przecedzić na sitku → owoce dać na sitko, a sok do innego garnka 2 słoiki z gruszkami 2 z jabłkami 2 z truskawkami i dodatkowo po puszce ananas, brzoskwinie, mandarynki … → osobno przygotować 30 dkg posiekanych orzechów, 1 paczkę migdałów → pod przykryciem ugotować do zmięknięcia → 2 litry wody → 3 duże marchewki → 3 – 4 pietruszki → ½ selera → 1 pasternak → do dużego garnka odlać wywar, dodać ugotowane w osobnym garnku „na miękko” orzechy, migdały, rodzynki, śliwki suszone → dodać soki z kompotów i zagotować → do gotującego się wywaru dodać piernik, mieszać do momentu zagotowania → zasmażka: → 4 łyżki świeżego masła → 3 łyżki mąki → usmażyć ma jasno złoty kolor → zasmażkę pomieszać z odrobiną moczki i wlać do reszty wywaru, wszystko razem zagotować → zdjąć z ognia, → dodać owoce z kompotów → tartą skórkę z cytryny → + sok z owoców → gdyby była za gęsta dodać kompotu polecam, naprawde pyszna w smaku, ta z samych owocow suszonych, piwa, itp, nie ma zbyt fajnego smaku, a ta na wywarze i z owocami, po prostu palce lizac :) Odpowiedz Link Zgłoś
alaska31 Re: MOCZKA - przepis ??? 21.12.03, 12:58 Jestem z Siemianowic moczka była zawsze na wigilię w mojej rodzinie, jako dziecko nie przepadałam za tym daniem ale z czasem się do niej przekonałam. Przepis mojej babci jakoś rózni się od tych przedstawionych w wątku. Mój przepis jest następujący: piernik namoczyć w wodzie, dodać śliwki suszone bez pestek gotować przez ok 0,5 godz. następnie zmiksować na jednolitą mase. Dodać: miód, rodzynki,, skrojone daktyle i figi,starte na grubej tarce: migdały, orzechy. Gotować jeszcze przez ok godzinę (uważać żeby nie przypalić) dosłodzić miodem i cukrem, dodać ciemne piwo. U mnie podaje się moczkę jako deser ale niektórzy serwują ją jak zupę. Odpowiedz Link Zgłoś
erskine Re: MOCZKA - przepis ??? 22.12.03, 19:15 dla mnie moczka byla przysmakiem, jako dziecko czekalam na nia caly rok Odpowiedz Link Zgłoś
alaska31 Re: MOCZKA - przepis ??? 22.12.03, 22:23 Wierzę Ci ale jako dziecko byłam strasznym niejadkiem. Ale teraz uwielbiam ten deser wigilijny. Wesołych świąt. panda.bg.univ.gda.pl/~dune/Boze_Narodzenie/ Odpowiedz Link Zgłoś