Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 22.12.03, 19:55 Czy ktoś wie o jkiejś stronie informującej jak przygotować do jedzenia i jak jeść niecodzienne owoce orientalne. Najlepiej z ilustracjami. Może być i po angielsku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
buggi Re: OWOCE orientalne - jak jeść 22.12.03, 23:42 a jakie konkretnie Cie interesuja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: OWOCE orientalne - jak jeść IP: *.proxy.aol.com 23.12.03, 00:20 No cóż, orientalne, niecodzienne, niezwykłe, rzadkie, azjatyckie, afrykańskie, amerykańskie, hawajskie, bliskowschodnie, takie których na normalnym polskim stole nie znajdziesz. Także te, których jeszcze nie znam. Szukam takiej właśnie listy. Odpowiedz Link Zgłoś
buggi Re: OWOCE orientalne - jak jeść 23.12.03, 10:55 Oto lista owoców, ktora mi wlasnie do glowy przyszla. Napisz, które znasz, a ktorych nie. Owoc granatu ( ej , ten to chyba znasz), Guava, Rambutan, Pomelo, cos o lacinskiej nazwie ( nie znam polskiego odpowiednika) Artocarpus altilis, Durian, , Longan, Custard Apple ( nie wiem, jak to sie po polsku zwie), i znowu cos po lacinie (w przekroju przypomina gwiazde) Averhoo carambola, Lyches Odpowiedz Link Zgłoś
rebbi Re: OWOCE orientalne - jak jeść 23.12.03, 14:11 O rany!!! A ja mam problem z głupim mango :D Wesołych Świąt! rebbi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: OWOCE orientalne - jak jeść IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.12.03, 16:43 >A ja mam problem z głupim mango :D No co Ty... przede wszystkm trzeba poczekac az bedzie miekkie (w sklepach zwykle sprzedaja twarde, dobrze tez wybrac pokryte jednym kolorem - u nas sa zwykle czerwone, wiec jak jak wiecej czerwonego czy przechodzacego w pomarancz, zolc, ale nie zielony), bo dopiero wtedy nadaje sie do jedzenia. Jak juz takie jest, to myjesz, odkrajasz dwie czesci (po tych stronach jakby bardziej plaskich) tuz przy pestce, nakrajasz kazda czesc nozem w kratke, wywijasz skorke z miazesz i juz. To co zostanie przy pestce o obwod wokol to juz kroisz nozem jak wygodnie, na kawalki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: OWOCE orientalne - jak jeść IP: *.proxy.aol.com 26.12.03, 17:24 Ja jem mango inaczej, "niepoprawnie". Po odkrojeniu skórki odcinam kąski dookoła pestki. A ponieważ miąższ jest przyrośnięty do pestki zawsze odrobina jego na pestce pozostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
buggi Re: OWOCE orientalne - jak jeść 26.12.03, 17:38 Gość portalu: Pichciarz napisał(a): > Ja jem mango inaczej, "niepoprawnie". Po odkrojeniu skórki odcinam kąski > dookoła pestki. A ponieważ miąższ jest przyrośnięty do pestki zawsze odrobina > jego na pestce pozostanie. Wydaje mi sie, ze kazdy "trudny" owoc inaczej bedzie jedzony w domowym zaciszu, a inaczej bedac w gosciach, czy innym publicznym miejscu. "Niepoprawne" jedzenie tychze jest o wiele bardziej wygodniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: OWOCE orientalne - jak jeść IP: *.proxy.aol.com 25.12.03, 02:56 Znalazłem! www.foodsubs.com/Fruittroex.html Odpowiedz Link Zgłoś
buggi Re: OWOCE orientalne - jak jeść 25.12.03, 21:30 to i mnie przysluge zrobiles. dzieki:) Odpowiedz Link Zgłoś