Dodaj do ulubionych

OWOCE orientalne - jak jeść

IP: *.proxy.aol.com 22.12.03, 19:55
Czy ktoś wie o jkiejś stronie informującej jak przygotować do jedzenia i jak
jeść niecodzienne owoce orientalne. Najlepiej z ilustracjami. Może być i po
angielsku.
Obserwuj wątek
    • buggi Re: OWOCE orientalne - jak jeść 22.12.03, 23:42
      a jakie konkretnie Cie interesuja?
      • Gość: Pichciarz Re: OWOCE orientalne - jak jeść IP: *.proxy.aol.com 23.12.03, 00:20
        No cóż, orientalne, niecodzienne, niezwykłe, rzadkie, azjatyckie, afrykańskie,
        amerykańskie, hawajskie, bliskowschodnie, takie których na normalnym polskim
        stole nie znajdziesz. Także te, których jeszcze nie znam. Szukam takiej właśnie
        listy.
        • buggi Re: OWOCE orientalne - jak jeść 23.12.03, 10:55
          Oto lista owoców, ktora mi wlasnie do glowy przyszla. Napisz, które znasz, a
          ktorych nie. Owoc granatu ( ej , ten to chyba znasz), Guava, Rambutan,
          Pomelo, cos o lacinskiej nazwie ( nie znam polskiego odpowiednika) Artocarpus
          altilis, Durian, , Longan, Custard Apple ( nie wiem, jak to sie po polsku
          zwie), i znowu cos po lacinie (w przekroju przypomina gwiazde) Averhoo
          carambola, Lyches
          • rebbi Re: OWOCE orientalne - jak jeść 23.12.03, 14:11
            O rany!!! A ja mam problem z głupim mango :D

Wesołych Świąt!

rebbi.
            • Gość: m Re: OWOCE orientalne - jak jeść IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.12.03, 16:43
              >A ja mam problem z głupim mango :D
              No co Ty... przede wszystkm trzeba poczekac az bedzie miekkie (w sklepach
              zwykle sprzedaja twarde, dobrze tez wybrac pokryte jednym kolorem - u nas sa
              zwykle czerwone, wiec jak jak wiecej czerwonego czy przechodzacego w pomarancz,
              zolc, ale nie zielony), bo dopiero wtedy nadaje sie do jedzenia. Jak juz takie
              jest, to myjesz, odkrajasz dwie czesci (po tych stronach jakby bardziej
              plaskich) tuz przy pestce, nakrajasz kazda czesc nozem w kratke, wywijasz
              skorke z miazesz i juz. To co zostanie przy pestce o obwod wokol to juz kroisz
              nozem jak wygodnie, na kawalki.
              • Gość: Pichciarz Re: OWOCE orientalne - jak jeść IP: *.proxy.aol.com 26.12.03, 17:24
                Ja jem mango inaczej, "niepoprawnie". Po odkrojeniu skórki odcinam kąski
                dookoła pestki. A ponieważ miąższ jest przyrośnięty do pestki zawsze odrobina
                jego na pestce pozostanie.
                • buggi Re: OWOCE orientalne - jak jeść 26.12.03, 17:38
                  Gość portalu: Pichciarz napisał(a):

> Ja jem mango inaczej, "niepoprawnie". Po odkrojeniu skórki odcinam kąski
                  > dookoła pestki. A ponieważ miąższ jest przyrośnięty do pestki zawsze
                  odrobina
                  > jego na pestce pozostanie.

Wydaje mi sie, ze kazdy "trudny" owoc inaczej bedzie jedzony w domowym
                  zaciszu, a inaczej bedac w gosciach, czy innym publicznym
                  miejscu. "Niepoprawne" jedzenie tychze jest o wiele bardziej wygodniejsze.
    • Gość: Pichciarz Re: OWOCE orientalne - jak jeść IP: *.proxy.aol.com 25.12.03, 02:56
      Znalazłem!
      www.foodsubs.com/Fruittroex.html
      • buggi Re: OWOCE orientalne - jak jeść 25.12.03, 21:30
        to i mnie przysluge zrobiles. dzieki:)
    • wawel1 palcami 27.12.03, 07:56
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka