cynamoon6 26.12.03, 19:24 Pojawiaja sie ostatnio wzmianki o seviche...Powiedzcie, z jakiej rybki najlepsze? Czy to prawda, ze mozna i z mrozonej? A jak nie mrozona, to po czym poznac, ze jest swieza? Wiem, ze oczy ma miec niementne, ale co poza tym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Pichciarz Re: Jaka rybka do seviche? IP: *.proxy.aol.com 26.12.03, 21:01 Zaczekaj, odpowiem dzisiaj choć w Polsce będzie to jutro. Świeża ryba, gdy się ją palcem wgniecie nie zostawia dołka, mięso jest jędrne. Ryba, wciąż dobra, ale która już poleżała, ma wgłębienie po palcu przez pewien czas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Jaka rybka do seviche? IP: *.proxy.aol.com 26.12.03, 21:23 No więc tak. Ryby bardzo świeże. Ogólnie biorąc, można robić seviche ze wszystkich ryb i owoców morza, z których robi się i sushi, nie musi być ryba. Czy chcesz przepis? Jest dużo, ale po angielsku, czy coś przetłumaczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: Jaka rybka do seviche? IP: *.it-net.pl 27.12.03, 12:54 Dzieki. Chce przepis, oczywiscie.Mozesz przetlumaczyc ze dwa, jak Ci sie chce :-)))Ale linki tez moga byc. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Jaka rybka do seviche? IP: *.proxy.aol.com 29.12.03, 21:02 No więc tak: jest strasznie dużo linków w odpowiedzi na hasło SEVICHE RECIPES. Sama sprawdź. Podaję dwa ciekawe linki: mexicanfood.about.com/sitesearch.htm?terms=seviche&SUName=mexicanfood&TopNode=N&type=1 www.abc.net.au/perth/stories/s966528.htm www.abc.net.au/perth/recipebycookingmethod.htm#UNCOOKEDRAW Mam nadzieję, że wszystko to wejdzie jak trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Jaka rybka do seviche? IP: *.proxy.aol.com 29.12.03, 21:35 Jeszcze jeden coLLLosal link: www.fishingworks.com/seafood_recipes/uncooked/index.cfm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: Jaka rybka do seviche? IP: *.it-net.pl 30.12.03, 16:18 Bardzo dziekuje! Swietne strony. Juz nawet wiem, ktore zrobie na poczatek :-) A trzeci link nie dziala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: Jaka rybka do seviche? IP: *.it-net.pl 30.12.03, 16:24 A, przetlumacz jeszcze jakie to ryby: snapper, swordfish i sea bass, prosze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Jaka rybka do seviche? IP: *.proxy.aol.com 30.12.03, 22:07 No cóż, swordfish to miecznik. Bass to bass, ryba znana pod tą nazwą i w Polsce, ale być może jest to okoń morski. Różne odmiany. Snapper jest rybą z akwenów tropikalnych i są jego różne odmiany. Łacinska nazwa rodziny to Serraniadae. Tyle znalazłem bo nie mam dostępu do polskich atlasów ryb morskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Jaka rybka do seviche? IP: *.proxy.aol.com 30.12.03, 16:55 Ten link jest do tego na co patrzysz, FORUM.GAZETA.PL Wpisz w wyszukiwarce forumowej w tytule sevicze i ten link powinien wyjść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: Jaka rybka do seviche? IP: *.it-net.pl 30.12.03, 17:05 <www.abc.net.au/perth/recipebycookingmethod.htm#UNCOOKEDRAW> Ten link jest to gazety??? Ale mniejsza o to, przepisow mi i tak starczy. Jeszcze raz dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p. Re: Jaka rybka do seviche? IP: *.proxy.aol.com 30.12.03, 20:17 Ten trzeci: www.abc.net.au/perth/recipes/recipesbycookmethod.htm#UNCOOKEDRAW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: finka Re: Jaka rybka do seviche? IP: *.acn.waw.pl 28.12.03, 09:07 zdecydowanie tylko tylko swieza...z takich dostepnych na rynku....:) w zasadzie z przymruzeniem oka...sola i dorada...doskonale Zalac na noc sokiem z limonek i (wesja jedna z wielu)...dodac w rozsadnej ilosci swieze chili..a po nocy rybe zmieszac z posiekanym w drobna kostke pomidorem lub papryka w kostecze a idealny dodatek...swieze kolendra :) polskie warunki na dobre seviche.....za skromne i za dalego od rozsadnych akwenow Odpowiedz Link Zgłoś
orissa Re: Jaka rybka do seviche? 30.12.03, 16:50 Mi najlepiej smakuje z sandacza lub szczupaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Jaka rybka do seviche? IP: *.proxy.aol.com 30.12.03, 16:53 Oj nie, nie,nie!!! Na surowo TYLKO ryby morskie, słodkowodne mogą mieć niebezpieczne pasożyty! Sushi, seviche jest z zasady robione z ryb morskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Jaka rybka do seviche? IP: *.proxy.aol.com 05.01.04, 06:11 A swoją drogą czy zuważyliście jak wiele jest tutaj dyskusji i przepisów o różnych "surowiznach" zwierzęcego pochodzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marinik Re: Jaka rybka do seviche? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.04, 09:34 przepisow na ceviche jest wiele. Ja uzywam ryb mrozonych- morszczuk lub mintaj. Kostki z filetami rozmrazam i lekko odciskam, potem kroje w kostke. Rybe zalewam sokiem z 5-6 wycisnietych cytryn, dodajac skorke otarta z jednej cytryny. I - do lodowki na 24 godz. A drugiego dnia dodatkowo nalezy poszatkowac: 1 cebule czerwona, 1 papryke czerwona, 2-3 lodygi selera naciowego 1 avocado, peczek natki pietruszki i zrobic sos: - 3 lyzki oliwy, - lyzeczka miodu, - lyzka maggi pieprz, skladniki sosu zmieszac z sokiem, w ktorym maryniwala sie ryba i zmieszac teraz wszystko razem Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz NIE TYLKO SEVICHE IP: *.proxy.aol.com 09.01.04, 22:34 Link na różne rybne (choć nie tylko) światowe przepisy na różne "surowizny" (choć nie tylko). www.spc.int/mrd/asides/recipes/recipes.htm Odpowiedz Link Zgłoś