Dodaj do ulubionych

co na grill elektryczny???

27.12.03, 17:47
dostalam od tesciowej grill moulinex jakies przekladane plytki ceramiczne
kamionkowa jakies lopatki no cuda na kiju nie dlugo przyjda do nas znajomi i
chcialabym cos zapodac ale nie wiem co sie nadaje czy schabik czy boczek no
nie mam koncepcji chodzi o to zeby bylo smacznie i szybko ale ciekawie
poradzcie cos...
Obserwuj wątek
    • em_es Re: co na grill elektryczny??? 27.12.03, 18:34
      Witaj.
      Ja polecam filet z lososia (swiezy, mrozonego nie probowalam, to nie wiem czy
      dobry wyjdzie) - wystarczy go chwile przed smazeniem potraktowac "marynata" -
      oliwa wymieszana w przyprawami, najprosciej przyprawa do ryb (kamis np) albo
      takie jak lubisz, nie musi lezec w tej marynacie, mozna od razu na grilla -
      pyycha, wychodzi z taka z fajna skorka, potem podac z cytryna i np salata.

Pozdrawiam
      MS
    • dagg Re: co na grill elektryczny??? 27.12.03, 20:30
      My nazywamy to kamień :) Imprezy z kamieniem są zawsze pyszne i miłe.
      Przeważnie robimy wszelkiego rodzaju mięsa: karkówkę, piersi kurczaka, schab,
      co tylko się chce(nawet kiełbasę), bo każdy przynosi to na co ma ochotę, a
      potem wszyscy się dzielą tym co mają i jest rozmaicie i po bratersku ;). Mięso
      trzeba doprawić wg upodobań, lekko naoliwić(dobrze, gdy tak postoi ze 2h) i
      piec. W łopatki wkładamy pieczywo, a na to por, cebula albo ser żółty...;
      niektórzy wolą na słodko np. banany. Koniecznie zrób jakieś sałatki, takie jak
      do grilla.
      Pyszne wspomnienia...
      Ps. Czy możesz się dowiedzieć gdzie teściowa to kupiła? Chodzi mi właśnie o
      grill z moulinexu, ale nigdzie nie mogę spotkać.
      Pozdrawiam i życzę miłej zabawy!
      Dagmara

Jeszcze się taaam żagiel bieli...
    • guadalahara raclette 27.12.03, 21:35
      Jeśli masz tam łopatki, to szczęściara z Ciebie:)
      Oznacza to bowiem, że uraczysz gości raclette. Na kamionkowej płytce stawiasz
      gar z ugotowanymi kartoflami w mundurkach. Na stół podajesz pokrojony w plastry
      żółty ser, oliwki, cebulki marynowane, ananasa, pieczarki z octu, korniszonki,
      kukurydzę z puszki, kukurydzę w zalewie (taką malutką) i mnóstwo przypraw i
      impreza gotowa.
      W Szwajcarii są specjalne stoły z dziurą na samym środku, tak żeby to
      urządzenie mogło stać w centralnym miejscu (przez dziurę przechodzi kabel)
      A samo biesiadowanie wygląda tak:
      Bierzemy łopatkę, kładziemy na niej dobrane według gustu dodatki, przykrywamy
      plastrem sera, posypujemy przyprawami i wsuwamy łopatkę wraz z zawartością pod
      grzałkę. W tym czasie wybieramy najdorodniejszego kartofla i na talerzu
      pozbawiamy go łupiny. Kiedy ser się rozpuści (niektórzy czekają nawet aż się
      lekko przypiecze) - zawartość łopatki zsuwamy na kartofla. Pycha i niebo w
      gębie :) Drugi wariant to kartofel + ser a na końcu dodatki (zimne). W Twoim
      przypadku, najprawdopodobniej masz jeszcze trzeci wariant - na górze mięcho
      (ale juz nie na kamionce) - a na dole (na łopatkach) - ser.
      Rakletownicę ( bo tak sobie spolszczyliśmy nazwę) przywiozłam sobie ze
      Szwajcarii 10 lat temu i od tamtego czasu jej popularność wśród mojej rodziny
      i znajomych jest wciąż ogromna :-)
    • Gość: Pichciarz Re: co na grill elektryczny??? IP: *.proxy.aol.com 27.12.03, 21:59
      www.kuchnia.bytow.pl/index.php?menue=spis&dzial=70
      • Gość: P. Re: co na grill elektryczny??? IP: *.proxy.aol.com 27.12.03, 22:22
        I jeszcze:
        www.kurierplus.com/issues/1999/k252/kp252-16.htm
        www.ow-mak.com.pl/ksiazki/v24.php
        kuchnia.3miasto.pl/grill.htm
        www.btsnet.com.pl/majkowscy/kuchnia/polska/m22.html
        • nervusmama Re: co na grill elektryczny??? 28.12.03, 11:55
          dzieki kobity jestescie wspaniale nie przypuszczalam ze takie cuda moza
          robic ... marna ze mnie kuchara raczej specjalizuje sie w zupkach i ciapkach
          dla dziecka niejadka ... obiecuje wam pokaze klase
          jesli chodzi o to gdzie kupila tego grilla to w tarnowskich gorach na slasku
          podam symbol i model moulinex gustivio ACF841
          • Gość: ruthel Re: co na grill elektryczny??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.03, 20:12
            polecam pieczone warzywa: pieczarki(wspaniałe), papryka, cebulka

w duzych sklepach mozna czasem kupic gotowe mieszanki 'do grila' czyli resztki
            miesa,z resztakami warzyw, w sosie żeby nie bylo widac
            wbrew pozorom mozna to jesc
            wtedy na takim piekącym sie miesie kładę chleb ktory nasiaka sosem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka