Gość: marek IP: *.web.vodafone.de 16.08.09, 09:13 Moja kobieta ma jutro urodziny i chcialbym ja zaskoczyc jakims slodkim deserem albo ciastem. Pomozcie ,prosze, jakies pomysly? Mam sliwki, nektarynki i morele i pustke w glowie. .... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kk345 Re: Cos slodkiego 16.08.09, 09:45 najszybciej a jednocześnie pysznie wyjdą owoce pod kruszonką: www.polskie.podworko.art.pl/magiel/owoce.htm Możesz pominąć bazylię, a kruszonki zrobiłabym podwójną ilość w stosunku do tego przepisu. Odpowiedz Link Zgłoś
lutecja4 Re: Cos slodkiego 16.08.09, 11:53 albo tartę: ciasto: 20dag mąki krupczatki,5dag cukru pudru,10dag masła,łyżka śmietany-zagnieść ciasto,wylepić tortownicę robiąc wysoki na 2-2,5cm brzeg i podpiec na lekko złoto (można lekko nakłuć widelcem) na to masę migdałową:-7dag migdałów(zmielonych lub pokruszonych płatków),8dag cukru i 3łyżki śmietany na to owoce pokrojone na kawałki zmieszane z odrobiną cukru białego lub brązowego,można dodać rodzynki po przestudzeniu ciasta wyłożyć na nie migdały, na to owoce i zalać kremem zrobionym z ubitych mikserem: 4łyżek śmietany, 1jajka, 2-3łyżek cukru upiec to razem aż masa przestanie być płynna-trwa to ok godziny, najlepiej najpierw piec normalnie, potem podpiec tylko od góry-zależy,jaki kto ma piekarnik tarta jest dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno, ja robiłam ją wczoraj z rabarbarem, niestety piekłam ją w piekarniku gazowym i nie mogłam podpiec od góry, więc nadzienie było trochę płynne, ale po wystygnięciu można było normalnie ją kroić i przekładać na talerzyki Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: Cos slodkiego 16.08.09, 12:10 pomysl z crumble jest b. dobry. jesli czujesz sie technicznie na silach, mam b. efektowny i dosc prosty przepis na tarte tatin (czyli taka, ktora piecze sie do gory nogami owocami w karmelu w dol)z morelami w karmelu z chili. polaczenie raczej nietypowe, acz baardzo smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
annjen Re: Cos slodkiego 16.08.09, 13:02 a możesz ją tu podać? no i jak ta tarta wychodzi z formy? Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 prosze bardzo :) 16.08.09, 13:28 www.essen-und-trinken.de/rezept/62557/aprikosen-chili-tarte.html przepis z mojego ulubionego miesiecznika "essen & trinken" zalozyciel watku jak widze po ip pisze z niemiec, wiec sobie poradzi. nie mam dzisiaj na razie czasu na tlumaczenie, moze pozniej. formy do tarty tatin nie posiadam i pieke w garnku firmy brendes, ktoremu w piecu nic sie nie dzieje. ciasto wyrabialam lapkami. dodatkowo nauczylam sie dzieki przepisowi prawidlowo robic karmel (nie meszac kupki cukru w garnku az zaczna robic sie zlociste brzegi na dole kopczyka) tarta wchodzi z garnka swietnie, choc ma wysoko :) przykrywam talerzem, odwracam. voila! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: prosze bardzo :) IP: *.web.vodafone.de 17.08.09, 03:54 Wlasnie pieke ta tarte, dodalem tylko chili mielone. Dam znac czy zaskoczylem moja kobiete:) Dziekuje . Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Cos slodkiego 16.08.09, 13:19 Moze juz za pozno, ale wklejam: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,99049586.html Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: Cos slodkiego 17.08.09, 09:48 heh, czytamy CALY watek ze zrozumieniem :)))) innaczej ze tak sie wyraze musztarda po obiedzie. i jak tam tarta tatin marku? wyszla? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Cos slodkiego IP: *.adsl.alicedsl.de 17.08.09, 10:55 ania to ja sie tez przyczepie :P piszemy INACZEJ, kurde moj m od kiedy mieszka w de tez zawsze przez 2n pisze i nie idzie mu wytlumaczyc ze sie tak nie pisze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: Cos slodkiego IP: *.pools.arcor-ip.net 17.08.09, 12:09 no to chyba lepiej, ze nie mieszkam we wloszech :))) forum.gazeta.pl/forum/w,77,98958269,98966977,Re_mrozenie_ogorkow_.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Cos slodkiego IP: 90.186.229.* 17.08.09, 21:56 Dziekuje Aniu! Uslyszalem dzis: hmm...pyszne. Kobieta zaskoczona smakiem, ja tez. Te morele po upieczeniu -poezja. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Cos slodkiego IP: 90.186.229.* 17.08.09, 21:56 Dziekuje Aniu! Uslyszalem dzis: hmm...pyszne. Kobieta zaskoczona smakiem, ja tez. Te morele po upieczeniu -poezja. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: Cos slodkiego IP: *.pools.arcor-ip.net 17.08.09, 22:31 widze, ze serwer dostal czkawki :) ciesze sie, ze smakowalo. przepis w sumie nietrudny, ale widze, ze zdolna bestia z ciebie kuchennie. sama kiedys przez pare lat mialam obawy, ze mi tarta tatin w zyciu nie wyjdzie i ze w ogole strasznie skomplikowane to wszystko, wiec jej nie robilam. twojej kobiecie nalezy pozazdoscic takiego faceta :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Cos slodkiego IP: *.web.vodafone.de 17.08.09, 22:46 Aniu,nie zawstydzaj mnie:) Czasem pieke tarty lub kruche, czyt.jablecznik, czasem cos upichce jak mam natchnienie i przepis pod nosem; ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: Cos slodkiego IP: *.pools.arcor-ip.net 17.08.09, 23:11 facetow gotujacych, i to nawet dosc dobrze znam kilku. ale facet pieczacy tarte tatin to dla mnie nowosc :) pizze, jak najbardziej, ale taka tarte, fiu fiu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
onlyewelina Re: Cos slodkiego 18.08.09, 09:03 Cos slodkiego? może gofry z bitą śmietaną? ale mnie naszła na nie ochota! Chyba skoczę do sklepu po mleko w kartonie Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Cos slodkiego 18.08.09, 10:01 Czy mleko w kartonie jest tajemniczym, acz niezbędnym składnikiem gofrów? Odpowiedz Link Zgłoś