Dodaj do ulubionych

Chleb z automatu - co zrobić by się mniej kruszył?

19.08.09, 08:48
Witam

Mam maszynę ZELMER 43Z010 i jestem bardzo zadowolona. Eksperymentuję
z chlebem z mąki grubo mielonej razowej z różnymi ziarnami mielonej
w żarnach (kupuję taką na kilogramy).
Oto mój przepis:
ok. 450 g mąki grubo mielonej
ok. 150 g mąki z mieszanki ( np. graham )
dwie łyżki stołowe oliwy extra virgin,
350 ml. mleka (0,5%) - z lodówki - a więc zimne - czy to błąd???
odrobinę soli morskiej ziołowej ( cukru nie daję )
sezam, dynia, słonecznik, amarantus, kumin
świeże drożdże ( 1/4 z malutkiej kostki )
Piekę na programie 3 ( 3.45h), daję opcję gramatura 700g, i ciemna
skórka ( nie wychodzi spieczony - jest OK ).
Chleb pięknie rośnie, jest bardzo smaczny, ale wg mnie trochę za
bardzo się kruszy już na drugi dzień. Sprzedawca mąki powiedział, że
tak będzie bo to mąka z grubego przemiału bez dodatków i to cały jej
urok. Piekę bochenek co 3 dni.
Może dałoby się jednak coś zrobić aby chleb się mniej kruszył? Macie
jakieś pomysły???

Obserwuj wątek
    • mama_wojtka Re: Chleb z automatu - co zrobić by się mniej kru 19.08.09, 08:58
      Polecam chleb nie z automatu, tylko recznie przygotowany, na zakwasie, bez drozdzy. Nic
      sie nie kruszy nawet po tygodniu. W automacie tylko wyrabiam chlebki pszenne.
      www.chleb.info.pl/ To cudowna strona pani Malgosi, z ktorej korzysta wielu amatorow
      prawdziwego chleba. Naprawde warto.
      • cereusfoto Re: Chleb z automatu - co zrobić by się mniej kru 19.08.09, 09:08
        Nie po to kupiłam automat za 400zł. Przedtem piekłam w piekarniku
        ale mniej mi smakował;(
        • sonia-3 Re: Chleb z automatu - co zrobić by się mniej kru 19.08.09, 15:43
          Ja zrobiłam zakwas żytni, którego dodaję 5 łyżek i połowę drożdży.Nie kruszy się tak jak na samych drożdżach. Jest bardzo dobry, a zakwas łatwo zrobić. Jak sie zdecydujesz to podam Ci jutro przepis na zakwas- wypróbowany. Pozdrawiam
          • cereusfoto Re: Chleb z automatu - co zrobić by się mniej kru 20.08.09, 08:48

Słyszałam, że na zakwasie nie robi się w maszynie, bo się niszczy.
            • Gość: klik Re: Chleb z automatu - co zrobić by się mniej kru IP: *.dynamic.mm.pl 14.11.17, 13:11
              A w piekarni wyrabiają ciasto ręcznie? //rotfl
              • jackk3 Re: Chleb z automatu - co zrobić by się mniej kru 15.11.17, 03:09
                Tak tylko zobacz jak wyglada sprzet do kuchni a jak do piekarni?
                • Gość: klik Re: Chleb z automatu - co zrobić by się mniej kru IP: *.dynamic.mm.pl 15.11.17, 11:05
                  Nie chrzań please. Różnica polega na skali a nie na zasadzie działania. W odróżnieniu od Ciebie pracowałem w piekarni, wypiekałem chleby na statkach i piekę w domu. Ja wiem o czym piszę. Ty nie. Jak zwykle.
    • Gość: aaa Re: Chleb z automatu - co zrobić by się mniej kru IP: *.adsl.alicedsl.de 19.08.09, 20:44
      chleb na drozdzach zawsze bedzie sie kruszyl. dlatego ja robie na zakwasie. to
      wcale nie jest trudniejsze. a robie chleb bez maszyny, uznalam ze szkoda mi na
      nia kasy bo przegladajac wiele blogow stwierdzilam ze bardzo czesto maszyna
      sluzy jedynie do mieszania i wyrastania
    • sonia-3 Re: Chleb z automatu - co zrobić by się mniej kru 20.08.09, 09:25
      To nie tak. Dlatego chleba na zakwasie nie robi sie w maszynie bo taki chleb bez drożdży musi bardzo długo wyrastać ( ok 12 h).Dlatego nawet najdłuższy program w maszynie nie wystarczy.Ale jak damy pół na pół z drożdżami to jest ok. Rozumiem że chodzi Ci o zniszczenie maszyny- nic na ten temat nie słyszałam. Słyszałam że ta foremka na ciasto i tak po pewnym czasie ziszczy się ( chodzi o teflon) i tak pewnie będzie terzeba ją wymienić. A chleb z zakwasem jest smaczniejszy i nie kruszy sie tak baredzo jak na samych drożdżach.
      • pinkink3 Re: Chleb z automatu - co zrobić by się mniej kru 20.08.09, 18:55
        Slyszalam, ze dobrze jest dodac ugotowanego kartofla.
        Chleb robi sie wilgotniejszy, ergo -mniej kruszacy sie.
        • Gość: ania Re: Chleb z automatu - co zrobić by się mniej kru IP: *.raciborz.vectranet.pl 20.08.09, 19:18
          pinkink3 napisała:

> Slyszalam, ze dobrze jest dodac ugotowanego kartofla.
          > Chleb robi sie wilgotniejszy, ergo -mniej kruszacy sie.

Jadłam taki chleb w skansenie w Klukach, pozmarowany świeżo przygotowanym masłem, mniam :-) Ten chleb niedawno został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych: www.minrol.gov.pl/DesktopModules/Announcement/ViewAnnouncement.aspx?ModuleID=1383&TabOrgID=1519&LangId=0&AnnouncementId=4736&ModulePositionId=1909
        • Gość: Hanka Re: Chleb z automatu - co zrobić by się mniej kru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.09, 10:15
          pinkink3 napisała:
          > Slyszalam, ze dobrze jest dodac ugotowanego kartofla.
          > Chleb robi sie wilgotniejszy, ergo -mniej kruszacy sie.

Zgadza się. Piekłam chleb ziemniaczany (z przepisu z książeczki) i rzeczywiście
          nie kruszył się tak bardzo (był bardziej zbity).
      • linn_linn Re: Chleb z automatu - co zrobić by się mniej kru 20.08.09, 19:55
        Wiaderko najbardziej sie niszczy od wyjmowania chleba z uzyciem przemocy.
      • pantera77z Re: Chleb z automatu - co zrobić by się mniej kru 23.08.09, 18:45
        Soniu-3 jeśli moglabyś podać przepis na chlebek na zakwasie byłabym
        wdzięczna ja robię z przepisu Liski na codzienny ale czasami
        glinowaty wychodzi.
        • sonia-3 Re: Chleb z automatu - co zrobić by się mniej kru 23.08.09, 20:13
          Chyba chodziło konkretnie o przepis na ten chleb.
          Woda- 275ml.
          Sól-1,5 łyżeczki miarowej
          mąka pszenna T 550-460drożdże 1/2 łyżeczki miarowej
          5 łyżek zakwasu.
          Resztę robi automat.
    • wiedzma30 Sprobuj 21.08.09, 00:47
      Sprobuj zamienic mleko woda.
      Nigdy nie dawalam mleka do chleba - jedynie wode i to dosc ciepla.
      • the_kami Re: Sprobuj 21.08.09, 11:31
        Ja piekę na maślance/kefirze, i się nie kruszy.
        Tyle, że w maszynie piekę chleb ze zwykłej mąki (nr 650, 360 g) i razowej (nr
        2000, 90 g), 350 ml maślanki, opakowania suchych drożdży, 10 g soli, szczypty
        cukru i 'chlustu' oliwy. Razowe pieczywo piekę tylko na zakwasie.
        • mhr-cs Re: Sprobuj 21.08.09, 11:51
          jak robilam to tylko z gotowych mieszanek chleba,
          zawsze byl wspanialy,
          piekarnie uzywaja tez gotowe mieszanki,
          • the_kami Re: Sprobuj 21.08.09, 12:06
            Też upiekłam kilka chlebków z mieszanek, ale wg mnie mają jednak 'posmak
            sztuczności' - są tam dodatki (nie zawsze pożądane), i tyle.
          • linn_linn Re: Sprobuj 21.08.09, 14:07
            Po to sie piecze chleb w domu, zeby sie roznil od tego z gotowcow.
            • mhr-cs Re: Sprobuj 21.08.09, 14:11
              linn_linn napisała:

> Po to sie piecze chleb w domu, zeby sie roznil od tego z gotowcow.

oczywiscie jak masz taki piec i przepis dlaczego nie,
              • linn_linn Re: Sprobuj 21.08.09, 16:06
                Przepisow jest od liku: piekarnik moze byc zwykly.
    • sonia-3 Re: Chleb z automatu - co zrobić by się mniej kru 23.08.09, 20:07
      Ja robię chlebek w automacie do chleba na zakwasie, ale nie na samym, dodaje troche drożdży( połowę zalecanej porcji) . Jest bardzo smaczny, długo świeży i nie kruszy się. Podam przepis na zakwas.
      Dzień pierwszy:
      rano pół szklanki mąki żytniej ( ja użyłam mąki żytniej razowej takiej kupionej na wagę. Wygląda jakby była z otrębami. Ale jaką kto ma to taką daje) i pół szklanki wody przegotowanej o temp. pokojowej.Mieszamy to w słoju litrowym lub naczyniu kamionkowym ( ja takowe naczynie użyłam). Dobrze mieszamy i przykryte luźno folią aluminiową ( nie wiążemy wokół słoika) odstawiamy w ciepłe miejsce( u mnie przy kuchence).Wieczorem mieszamy.
      Dzień drugi:
      Rano : dosypujemy pół szklanki mąki i pół szklanki wody- mieszamy i odstawiamy na miejsce.
      wieczorem- mieszamy.
      Dzień trzeci:
      jak dzień drugi.
      Dzień czwarty rano jak dzień drugi i trzeci, mieszamy, odstawiamy i po 3 godzinach nasz zakwas jest gotowy do użycia.

Bierzemy tyle ile potrzebujemy, a resztę do lodówki. W dniu kiedy potrzebujemy zakwas- wyciągamy go z lodówki na 3 godz w ciepłe miejsce- dodajemy 2 łyżki mąki i dwie łyżki wody, mieszamy i po 3 godzinach bierzemy tyle ile potrzebujemy itd.
      A co do chlebka to stosuję przepis z instrukcji obsługi automatu. Tylko biorę połowę drożdży i 5 łyżek zakwasu. Nastawiam najdłuższy program a waga chlebka to 750g. Nie wiem czy mam podać ten przepis?
    • Gość: gość Re: Chleb z automatu - co zrobić by się mniej kru IP: *.adsl.inetia.pl 10.04.14, 14:16
      spróbuj dodać trochę kaszy manny, albo mąki ziemniaczanej;
      wg przepisu mleko ma mieć ok.28 stopni, ale jeśli chlebek Ci ładnie wyrasta, to ok
      • nowaczek1 Re: Chleb z automatu - co zrobić by się mniej kru 11.04.14, 11:41
        cenna rada po 5-ciu latach od zadanego pytania...
    • Gość: bolo Re: Chleb z automatu - co zrobić by się mniej kru IP: *.146.106.85.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.11.17, 10:39
      dodać ziemniaków gotowanych 2-3 łyżki stołowe
    • Gość: wlod Re: Chleb z automatu - co zrobić by się mniej kru IP: *.centertel.pl 01.11.20, 18:10
      ja zamiast wody daję piwo /350g/,mam własnej roboty,mam inną recepturę,150 g maka 1850,350g 750,2 łyżki oleju słonecznikowego,garść słonecznika i dyni,płaska łyżeczka soli,2 łyżeczki drożdży instant,łyżeczka suchego zakwasu żytniego,program wypieczony 3,25 h maszyna jakaś niemiecka,chleb się nie kruszy,mam go tydzień,im starszy tym lepszy,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka