hanrom Honorarium dla dobrego lekarza 28.05.07, 17:49 dlaczego na pierwszej stronie napisaliscie :"lekarz:lapowka jest Ok"?Przeciez to nie lapowke w artykule chodzi.Czemu przylaczacie sie do nagonki na lekarzy? Odpowiedz Link Zgłoś
anu_anu Re: Honorarium dla dobrego lekarza 28.05.07, 18:12 Ja bym nawet zgodziła się z teorią, że sa to honoraria. Ale honoraria też są dochodem i trzeba od nich płacić podatki, oraz składki ZUS :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot Honorarium dla dobrego lekarza IP: 213.227.107.* 28.05.07, 18:15 nie rozumiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Panie Michalik IP: *.zicom.pl 28.05.07, 18:24 Pan mi przypomina słynnego lekarza z Tarnowa ,nazwisko Ksyk.Młodzi go nie pamiętają zmarł w roku 1976 On też twierdził że łapówki są OK,i to do tego stopnia ze rodzina dopytując się o zdrowie swojego dziecka (dr Ksyk był ordynatorem oddziału dziecięcego)pocieszał ich że wszystko OK i brał kopertówkę.Jakież ich było zaskoczenie gdy po przyjściu do domu czekało na nich zawiadomienie o śmierci dziecka. No cóż ten pan uniknął odpowiedzialności skrywając się z pomocą kolegów w Kobierzynie, i tam też zmarł.Po jego śmieci na pogrzebie koledzy go opłakiwali razem z komitetem zakładowym PZPR a, zapomniałem dodać że pan Ksyk organizował PPR w tarnowskiej służbie zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
bouli4321 Re: Honorarium dla dobrego lekarza 28.05.07, 18:32 Racja, racja, racja. Wielki plus dla Pana odwage mowienia tego czego inni sie wstydza. Dokladnie tak powinno byc, chcemy zdrowego panstwa to sami je sobie wyleczmy. Ciagle podazanie za wybrancami narodu bedzie dla wszystkich zgubne. Wstyd i hanba dla Polski i polskiej sluzby zdrowia ze nasi najdolniejsi ludzie sa niedoceniani. Az sie wracac nie chce do tego zasranego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Panu doktorowi cos sie pomylilo. 28.05.07, 18:39 Ludzie nie daja lekarzom lapowek w dowod uznania ich konsztu. Ludzie daja lekarzom lapowki ze strachu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzym haracz dla dobrego lekarza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 18:40 To jest już ostatnie stadium hipokryzji i rzeczywiście podłości. Gdybym ja inżynier mojemu dyrektorowi powiedział że chcę w publicznym zakładzie dorabiać sobie do pensji na boku, okradając naprawdę biednych ludzi to bym się spalił z zażenowania a ta klasa podłych złodziei potrafi się przyznawać publicznie do podwójnej kradzieży Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapitalizm Re: Honorarium dla dobrego lekarza IP: *.gdynia.mm.pl 28.05.07, 18:49 kapitalizm nie placi elicie - kapitalizm placi temu, ktory potrafi zarobic (zedrzec z kogos pieniadze, kto je ma). Pacjenci w Polsce sa biedni, dlatego lekarze sa biedni. Konstytucja gwarantuje dostep do powszechnej opieki zdr., jezeli by nie gwarantowala to obywatele powiedzieliby Ojczyznie (cos brzydkiego). Panstwo by sie rozpadlo, swoja droga juz sie kruszy. Dystrybucja srodkow z NFZ tez _prawdopodobnie_ jest daleka od idealu, podobnie jak sprzedaz wegla z kopalni (tak przynajmniej mowia gornicy), itd.. Socjalizm nie jest realny kapitalizm jest brutalny. Ale kto Wam powiedzial (pewnie w szkole) ze w XXI wieku nie wejdziemy z powrotem na drzewa i bedziemy sie zachowywac jak zwierzeta? Odpowiedz Link Zgłoś
flyb52 Honorarium dla dobrego lekarza 28.05.07, 19:12 Facet powiedzial cala prawde. Tak musi byc. Podatnik polski placi na ofermy sejmowe, ktore zarabiaja po 20 tys.plus na miesiac i nic nie robia te chamy. Od lekarza zalezy nasze zycie. Nie od bolszewika z matura bolszewicka, Leppera albo Hojarskiej bez matury albo premiera bez konta i rozumu. Odpowiedz Link Zgłoś
michalparadowski Honorarium dla dobrego lekarza 28.05.07, 19:29 No bo łapówki utrzymywały tzw. służbę zdrowia w stanie bez zmian. A ten stan został wymyślony przez baciuszkę Stalina. Dzisiaj PIS, odbiera łapówki i srodze się dziwuje, że lekarze oczekują wyrównania. A to wyrównanie, to właśnie od 4200 do 7000 zł/m-c. Widać, że PIS, realizując program swego, ulubionego baciuszki, chciał tylko usunąć jeden z elementów, a to się nie udaje. I bardzo dobrze. Dlatego popieram strajk lekarzy!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudy Re: Honorarium dla dobrego lekarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 20:56 masz wasc racje. Jak jest kij musi i byc marchewka. Kurduple oferuja tylko kij... no to maja problem. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 to bandyci w kitlach mają problem, bo nie chcą 28.05.07, 21:01 prywatyzacji. a tylko to pozwoli na przejrzystość i na podniesienie im płac- ale tylko oficjalnie bo realnie im obnizy -skonczą się lewe fuchy i w tym jest problem.. Odpowiedz Link Zgłoś
gertka A może ktoś z Was? 28.05.07, 20:03 Chciałby za 1500 PLN przyjmować dziennie 70 pacjentów, najlepiej ciężko chorych, a po tej niewątpliwej przyjemności pędzić do drugiej pracy, bo za zarobione tym sposobem pieniądze nie idzie się utrzymać? Dla chętnych proponuję takie ćwiczenie: pobyt od 8 do 15 w Warszawskim Centrum Onkologii na korytarzu w przychodni, pod dowolnie wybranym gabinetem. Posiedźcie tam i zastanówcie się, czy ten lekarz, który przyjmuje za drzwiami nie powinien zarabiać na tyle dużo, by po tej ciężkiej pracy odpocząć, wyjechać na wymarzone wakacje, a nie zastanawiać gdzie by tu jeszcze dorobić, żeby kupić swemu dziecku... cokolwiek. Ja bym nie chciała odpowiadać za cudze życie i zdrowie nawet za 100 tysięcy miesięcznie. Toteż nie jestem lekarzem. Ale popieram ich protest i podpisuję się pod tym co mówią dwoma rękoma. Bez pieniędzy nie da się niestety żyć, świadczyć usług na poziomie i jeszcze zachować entuzjazm i dobre podejście do chorych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CezaryT Honorarium dla dobrego lekarza IP: *.0501.adsl.tele2.no 28.05.07, 20:21 Jan Boży św. Założyciel zakonu Święto 8 marca Urodził się w Montemor Novo Szpital chorym stworzył na nowo Prowadził Jan życie pasterza W Afryce grał rolę żołnierza Został Jan nawrócony w chwili W Grenadzie przez Jana z Avilii Pielęgnował ludzi duchowo Chorych ułomnych umysłowo W godności człowieka aptece Realizował się w opiece Jan leczył i rozpusty skutki Biedne dzieci i prostytutki Pionier metodycznej opieki Jana system przetrwał przez wieki W bazylice Jana Bożego Miłosierdzie dotknie każdego CezaryT Grono synów duchowych Jana stworzyło regułę Zakonu Braci Miłosierdzia, w której czwartym ślubem jest: opieka nad chorymi. Patronat: Grenada; chorzy, szpitale, pielęgniarze, księgarze ( podobno Jan Boży sam pracował jako księgarz), drukarze, papiernicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: - Jest różnica czy kasa idzie PRZED czy PO !!!!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 28.05.07, 20:28 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leo po przeczytaniu tego artykułu IP: *.171.76.162.crowley.pl 28.05.07, 20:36 chyba się nawrócę na wiarę, bo przy takim podejściu lekarzy ksiądz wyjdzie taniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masta UPR od dawna mówiło - sprywatyzować służbę zdrowia IP: *.who.vectranet.pl 28.05.07, 22:26 No i czyż tak nie byłoby lepiej. Gdyby wszyscy normalnie płacili jak ludzie. Jak widać i tak płacimy - tyle, że kilka razy - ZUS, lekarzowi w kopercie, ordynatorowi za lepszy pokój itp, itd. Ten ZUS złodziejski wkurza najbardziej - bo te pieniądze i tak przechodzą przez łapy ZŁODZIEJI z rządu. I TO TAM JEST ZŁODZIEJSTWO - w RZĄDZIE. KURDE jakim prawem ja mam płacić ZUS. A co jak nie chcę się ubezpieczać??? Kurna. Szlag mnie trafia. UPR opowiada się za prywatyzacją służby zdrowia i dobrowolnym systemem ubezpieczeń zdrowotnych. Pacjenci powinni mieć wolny wybór firmy ubezpieczającej i wolny wybór lekarza, u którego chcą się leczyć. Składka ubezpieczeniowa winna być ustalana przez konkurencję, należy znieść ograniczenia w ilości praktyk lekarskich, szpitali. laboratoriów czy szkól medycznych. Kształcenie lekarzy i personelu medycznego powinno być oparte na prywatnych szkołach, bez ograniczeń w ilościach przyjęć i programach kształcenia. Powinien istnieć egzamin nostryfikacyjny, natomiast izby lekarskie — dobrowolne — miałyby jedynie prawo opiniowania pracy lekarza, która to opinia musiałaby wisieć w jego gabinecie. Minister Gospodarki Terenami i Ochrony Środowiska powinien jedynie zabezpieczać środki na wypadek epidemii. Na poziomie rządowym należy ograniczyć się wyłącznie do działań związanych z promocją zdrowia, higieną i epidemiologią. Instytucje charytatywne, Kościoły i grupy samopomocy wspierające działalność w ochronie zdrowia powinny być zwolnione od podatku. www.pjkm.pl/editorials.php?a=view&id=33 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hipokrates Honorarium dla dobrego lekarza IP: *.ifmpan.poznan.pl 28.05.07, 22:38 Cytuje: "Maciej Michalik jest ordynatorem oddziału chirurgii ogólnej i naczyniowej Szpitala Specjalistycznego w Wejherowie. Członek Naczelnej Rady Lekarskiej w Warszawie." Nie pisze komentarzy do artykułów. Robię wyjątek. Dlaczego? Ten Pan ordynator już dawno powinien być za kratkami. Zero etyki, zero uczciwości! W dodatku kompletny brak zrozumienia istoty rzeczy. On sądzi, że szpital, w którym pracuje jest jego własnością! Niestety do normalności jeszcze daleko. Ludzie takiego pokroju zasiadają bowiem w Naczelnej Radzie Lekarskiej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulek1233 Re: Honorarium dla dobrego lekarza IP: *.ipt.aol.com 28.05.07, 23:02 Masz racje . To jest ten typ psychologiczny. Co gorsza pozbawiony zupelnie krytycyzmu. Podawanie , jako sukcesu wyrwanie laparoskopowe przelyku , zakonczone smiercia chorego , to duza przesada. Taki to wzorzec postepowania , jaka metropolia jest Wejherowo . Bez obrazy dla Wejherowa , bo miasto przepiekne , choc niewielkie.No i ma cudowna Kalwarie. Pamietam haslo naszego bohatera sprzed lat : " Inwestujmy w siebie " . Tez w gazetach lokalnych .Chyba zainwestowal , bo zyje i ma sie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
freelancers Honorarium dla dobrego lekarza 28.05.07, 22:59 Bardzo przekonujace podejscie od strony praktycznej, napewno nie jest to idealne wyjscie, ale co jest idealne? Warte rozwazenia i faktycznie, mimo ze spotkalem wielu zarozumialych lekarzy-patalachow, uwazam ze sa elita i powinni byc wynagradzani jak elita. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulek1233 Re: Honorarium dla dobrego lekarza IP: *.ipt.aol.com 28.05.07, 23:04 Od strony praktycznejw istocie przekonywujace, ale od teoretycznej juz mniej . Polecam ww. goscia uwadze US , bo cos wspominal o podatkach . Ciekaw jestem jakiego PIT-a uzywal ? Odpowiedz Link Zgłoś
bhrka Re: Honorarium dla dobrego lekarza 28.05.07, 23:49 no taak w sumie to już tak sie społecznie przyjęło że się daje, prawda... właściwie to warto dać już tuż po przyjęciu do szpitala, żeby lekarz miał motywacje żeby Cie leczyć... żeby próbował Cię leczyć... tak tak mądrze powiedziane, to powinno być legalne. ..nie znam biednego lekarza.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anestezjolog sprzeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 08:18 A ja jestem bezwzglednie przeciw !!! NIE, NIE, NIE !!!! Skoro pracujemy u panstwowego pracodawcy, to znaczy ze albo godzimy sie na pensje i warunki pracy, albo walczymy o lepsze place i zroznicowanie ubezpieczen- strajkami, wyjazdami za granice itp,itd. W tym ukladzie pacjent nie ma nic do placenia nam - niech placi dodatkowemu ubezpieczycielowi, szpitalowi - a my bedziemy sie 'ugadywac' z naszym pracodawca. W prywatnej sluzbie zdrowia - prosze bardzo. Mam takie zdanie nie dlatego, ze jako anestezjolog nie mam okazji do otrzymywania honorariow. Pracuje na intensywnej terapii, a ludzie za uratowanie zycia osobie najblizszej gotowi sa nieba przychylic. Ale mowie twardo 'nie'. Jesli wezmie sie 'honorarium' od jednego pacjenta czy jego rodziny - fama pojdzie w miasto natychmiast i kazda rodzina bedzie sie czula zobowiazana placic. Skoro nie odpowiadaja nam place - walczmy o lepsze, walczmy o zmiane systemu ubezpieczeniowego, a nie siegajmy w panstowym szpitalu do kieszenie pacjentow. Ej, Panie Kolego, typowa hipokryzja chirurgiczna. Czy swoimi 'honorariami' dzieli sie Pan z instrumentariuszkami, salowymi i panem portierem (bo przeciez nasza praca jest praca zespolowa)???? Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 ......Konstytucyjnie wiec.................... 29.05.07, 08:24 wprowadzic lapownictwo w sluzbie zdrowia? Otoz lekarze w naszym kraju dzialaja jak Safjan-byly przewodniczacy Trybunalu Konstytucyjnego.Oto cytat Często jako sędzia TK głosowałem za zgodnością prawa z konstytucją, chociaż całkowicie nie zgadzałem się z przyjętym przez ustawodawcę kierunkiem rozwiązań - pisze Marek Safjan, były sędzia TK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renata Honorarium dla dobrego lekarza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.07, 09:02 Znam profesjonalizm i bezinteresowność Pana Macieja Michalika. Dzięki Jego umiejętnościom mój mąż jest zdrowy. Znaczy to dla mnie tak wiele, że porównywanie Jego profesji (z całym szacunkiem - też jestem inżynierem) do innych zawodów typu: inżynier właśnie, górnik, nauczyciel itp. uważam za wielkie nieporozumienie. Ze strachem myślę co będzie gdy (jak tak dalej pójdzie i ta chora sytuacja w służbie zdrowia się nie zmieni)On i podobni Jemu świetni, ODWAŻNI lekarze gdzieś sobie wyjadą. Jak Ich znajdę? Szczytem zakłamania jest dla mnie to, że w momencie nieszczęścia choroby, ludzie, którzy od czci i wiary odsądzają takich MICHALIKÓW i Ich poglądy robią wszystko aby to właśnie ONI ich leczyli. Świetni lekarze nie biorą się znikąd. Prócz niewątpliwej Iskry Bożej potrzebują także odpowiednich warunków aby doskonalić swój warsztat zawodowy. A ten warsztat naprawdę różni się od najlepszego nawet autobusu. Pozdrawiam serdecznie Pana Doktora. Gratuluję świetnego wywiadu i konsekwentnie, śmiało głoszonego od wielu lat zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulek1233 Re: Honorarium dla dobrego lekarza IP: *.ipt.aol.com 29.05.07, 23:52 no tak , Renata , kazdy ma takiego Michalika na jakiego zasluguje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renata Re: Honorarium dla dobrego lekarza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.07, 10:13 Lelku. Szkoda, że nie umiesz się pogodzić (w sposób ładny - bez wycieczek osobistych), że nie wszyscy podzielają Twoją głęboką, nieSKRYWANĄ niechęć do autora wywiadu. Obawiam się, że to może STĘPIĆ Twój obiektywizm w sprawie. Dobra rada: walcz z problemem nie z człowiekiem. Może wówczas w służbie zdrowia (czy słusznie się domyślam, że Twojej?) coś się zmieni na lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulek1233 Re: Honorarium dla dobrego lekarza IP: *.ipt.aol.com 30.05.07, 21:07 Reniatka, Napisalem o faktach. Moj stosunek do autora wynurzen w istocie nie jest jednoznaczny. W poprzednich postach juz czytalem o innych "ciemnych stronach mocy" . Ktos tam pisal nawet i dobrze o autorze. I napewno wiele z mysli gwiazdy Kaszub jest cennych, ale to nie jest gosc , ktory powinien je formulowac. Inna sprawa , kto powinien je formulowac. Kolega Michalik jest znany od lat z odwaznych pomyslow. Szkoda , ze niezbyt madrych , bo gloszenie odkrywczych mysli , niemozliwych do zrealizowania , niczego nie zmieni . WW. juz dawno sie sprywatyzowal , wiec nie tedy droga. Honorariow w panstwowych firmach , gdzie pracuje sie na panstwowym sprzetem , przy pomocy panstwowego personelu nijak nie da sie ugryzc. Wiec po jakiego grzyba glosic takie androny . Jesli ma ochota zlozys w US " akt skruchy" , to drogawolna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renata Re: Honorarium dla dobrego lekarza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.07, 17:26 Lulku, oczywiście, że LULKU. Nie umiem odnieść się do spraw, które poruszasz, gdyż nie znam tych "faktów", o których piszesz. Napisałam o tym, co mnie spotkało (bezinteresowność i profesjonalizm), a ponieważ nie uważam mojego przypadku za wyjątkowy, stąd wywodzę, że dotyczy on wielu pacjentów. Sprawa była naprawdę poważna! Po drugie uważam, że najważniejsze to dążyć do rozwiązania problemu, do zmian. A Pan Maciej Michalik od wielu lat odważnie dąży. A po trzecie, KTO JAK NIE WYBITNY LEKARZ MA PRAWO DO ZABIERANIA GŁOSU? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulek1233 Re: Honorarium dla dobrego lekarza IP: *.ipt.aol.com 31.05.07, 20:01 Waga sprawy w istocie jest wazniejsza od mojego stosunku do Pana Michalika, tylko przez swoje wpisy usilowalem dac znac , ze wazne jest nie tylko co , ale kto to mowi. Temu panu nie odbieram prawa glosu , bo prawa nie mam . Mowienie o smierciw domu nieboszczyka to slaby pomysl. Tak samo slabym pomyslem jest ,by "wlasciciel" oddzialu chirurgii , ktory w koncu jest panstwowy wnosil nie o sprywatyzowanie , a o zalegalizowanie nieuprawnionych dochodow. Smieszny jest argument , ze mozna byc gratyfikowanym " bedac mlodym .... za to , ze jest sie milym .." Grzecznosc do chorych jest psim obowiazkiem kazdego doktora. Nawet i tego przemeczonego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renata Re: Honorarium dla dobrego lekarza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.07, 14:21 Odpowiedź dla Lulka. Po kolei. W wywiadzie nie ma wątku prywatyzacji służby zdrowia, wiec nie wiemy jakie poglądy na ten temat ma autor wywiadu. Pytania i odpowiedzi dotyczą jedynie sprawy honorarium. Po drugie. Przecież z wypowiedzi jasno wynika, że zaproponowane przez p. Michalika rozwiązanie jest próbą uzdrowienia chorej - co każdy widzi - sytuacji w lecznictwie. Podane rozwiązanie nie jest "dzikim" pomysłem lecz regulacją na określonych, jasnych, przejrzystych warunkach. Cytat z wywiadu: " Niech ono będzie (honorarium) wpłacane na szpitalne konto doktora, NIECH BĘDZIE OD NIEGO PODATEK, NIECH JAKĄŚ CZĘŚĆ WEŹMIE SOBIE SZPITAL". I wreszcie po trzecie, i najważniejsze. Jak mówi autor: honorarium to: W SYTUACJI KIEDY PAŃSTWO NIE MOŻE OD 60 LAT zapłacić lekarzom w Polsce za ich pracę, dobrowolne (lekarz ani nie żąda, ani nie uzależnia) podziękowanie pacjenta za świetne leczenie, serce czy wiedzę. ZA URATOWANE ŻYCIE. Może je dostać każdy lekarz, także młody, ale np. miły. Tak jest. Miły. Jestem osobą po wielokrotnych, poważnych, dobrych i złych "przejściach z medycyną". I tak jak spotkałam wyjątkowych lekarzy (np. p. Maciej Michalik), spotkałam też niekompetentnych, leniwych i NIEMIŁYCH. Takie jest życie. Tacy są ludzie. Tacy też są lekarze. I nie powinni zobaczyć grosza z omawianego honorarium. OK wymiękam. Dziękuję za wymianę myśli. Czuję, że pozostaniemy przy swoich poglądach. JA TRZYMAM Z DOKTOREM MACIEJEM MICHALIKIEM I JEMU PODOBNYMI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac_cno Honorarium dla dobrego lekarza IP: *.devs.futuro.pl 01.06.07, 10:02 popieram jkmjkm. z jednym zastrzezeniem: o ile dziennikarze beda dostawac po 30 tys. miesiecznie :) Odpowiedz Link Zgłoś