zamek 01.02.04, 13:06 Tu będą się znajdować wątki, w których będę Forumowiczów zapraszał na audycje radiowe. Ponadto jestem wciąż chętny na Wasze propozycje programowe do mojego programu w Dobrym Radio. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zamek 1.02, godz. 21.00 01.02.04, 13:09 Dzisiaj zapraszam na obszerne fragmenty I i II aktu "Wesela Figara". Erich Kunz w roli tytułowej, a poza nim m. in. Elisabeth Schwartzkopf w roli Hrabiny. Wiener Staatsoperchor, Wiener Philharmoniker, a dyryguje Karajan. Przyjemności życzę Aha, III i IV akt za miesiąc, bo audycje operowe będą raz w miesiącu - zawsze w pierwszą niedzielę. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: 1.02, godz. 21.00 01.02.04, 21:24 Niestety w mojej kablówce (UPC) na 106,00 MHz jest stacja która się zgłasza jako HIT FM , a w eterze jest SZUM. Nie ma żadnej stacji. A więc nie dołączę do grona słuchaczy z przyczyn niezależnych. Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: 1.02, godz. 21.00 01.02.04, 21:33 Właśnie słucham i mam tak dobry odbiór, że chyba się zadomowię, zwłaszcza,że Zamek obiecuje spełniać życzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
zamek [PRV] a000000 01.02.04, 23:43 Ty wyrzuć tę kablówkę w czorta (chyba, ze to jest TV Toya Łódź), otwórz komputer, podłącz się pod internet, załącz WinAmpa (5.01 co najmniej - ściągnąć go możesz tu); jak już będziesz miała WinAmpa sprawnego, wciśnij w nim Ctrl+L, a w otwierającym się oknie wpisz ten oto adres. I już nie płacz, proszę Pozdrawienia Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: [PRV] a000000 02.02.04, 00:45 Oczywiście. Tylko że mój komputer gwarantuje mi zerową jakość dźwięku. A kablówka jest podłączona do Yamahy z kinem domowym. Dźwięki nieporównywalne. I z tego powodu warto płakać. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: [PRV] a000000 02.02.04, 00:47 Zamku drogi, czy jesteś w stanie spełnić życzenie? Amianowicie msza F-dur Lahmana na chór męski i organy. W archiwum Polskiego Radia brak. Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: [PRV] a000000 02.02.04, 16:53 Ojej, nie mam... ale postaram się dotrzeć. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: [PRV] a000000 02.02.04, 08:46 Zamku, czy jest jakis codec do WMP pozwalajacy grac Twoje radio? Mam juz tyle programow na kompie, ze wolalbym uniknac instalacji jeszcze WinAmpa... Odpowiedz Link Zgłoś
zamek [PRV] bwv1004 02.02.04, 17:19 Przypuszczalnie tu znajdziesz właściwy codec - u mnie pod WMP 7.0 nie działa, ale być może zagra z jakąś nowszą wersją: tobias.everwicked.com/oggds.htm Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zamek 8.02.2004, godz. 21.00 07.02.04, 17:41 Jutro w Dobrym Radio wspominam zmarłego 10 lat temu Mistrza Lutosławskiego. Z pewnością będzie Koncert wiolonczelowy (Bauer / WOSPR / Wit)... co jeszcze chcielibyście usłyszeć? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: 8.02.2004, godz. 21.00 07.02.04, 21:54 zamek napisał: >... co jeszcze > chcielibyście usłyszeć? > Pozdrawiam Ja lubię IV Symfonię. Pozdrowienia. Arana Odpowiedz Link Zgłoś
kanarek2 Re: 8.02.2004, godz. 21.00 10.02.04, 14:34 Piękny jest ten koncert! grali to w sobote w Filharmonii w Warszawie, lecz wykonanie rozczarowało mnie mocno. O dramatyzmie pierwszych taktow pisał ładnie Kisiel, a mój amerykanski znajomy określił je jako "primary scream". Będąc kompletnym ignorantem nie lubię krytykować wykonawców, ale pan solista na początku sprawiał wrażenie, iż oto upewnia się czy nie zapomniał nastroić wiolonczeli. Ciąg dalszy podobnie, dopiero pod sam koniec probował stawić czoła orkiestrze (co jest konieczne w tym koncercie). Zamku, o ile rozumiem to w Warszawie przez radio sluchać Cię nie mogę, prawda? Pozdrawiam, k. Odpowiedz Link Zgłoś
oboistka Re: 8.02.2004, godz. 21.00 10.02.04, 14:49 Byłam na tym koncercie, też w sobotę. Pomijając wykonanie z przykrością muszę stwierdzić, że jakoś do mnie ten koncert nie trafił...czy ktoś ma mi za złe, że mi się to po prostu nie podoba? Czy może ja ogłuchłam? Nie nadaję się chyba do współczesności Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: 8.02.2004, godz. 21.00 10.02.04, 15:00 A ja słuchałam u Zamka i reakcja była taka jak zawsze, czyli nie potrafię mówić o tym koncercie "podoba lub nie podoba", utwór ogromnie mnie angażuje, ale ciągle nie mogę zrozumieć dlaczego. Arana Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: 8.02.2004, godz. 21.00 10.02.04, 15:43 A ja nie słuchałam koncertu. Od czasu, gdy śpiewałam w chórze Stabat Mater Pendereckiego, nie trawię muzyki współczesnej. Jest mi mentalnie obca. Dosyć mam zgrzytów, chałasów i innych dysonansów w życiu. Od sztuki oczekuję piękna i harmonii, balsamu na rany zadane przez współczesny świat. Próbowałam się przełamać, nawet słuchałam Warszawskiej Jesieni, ale jedynie pogłębiła mi się niechęć. Sorry, fani, de gustibus non disputandum. Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: 8.02.2004, godz. 21.00 10.02.04, 16:01 Czy umiałabyś wyobrazić sobie kamień koloru nieziemskiego? Otóż ja się tak czuję, słuchając tego koncertu. Wciąga mnie, fascynuje aż do zmęczenia,...ale co? Nie wiem. Arana Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: 8.02.2004, godz. 21.00 10.02.04, 17:47 arana napisała: > Czy umiałabyś wyobrazić sobie kamień koloru nieziemskiego? Dzisiejsze komputery potrafią wyczarować barwy nie występujące w naturze, a więc nieziemskie. Tak, mogę sobie wyobrazić. > Otóż ja się tak czuję, słuchając tego koncertu. > Wciąga mnie, fascynuje aż do zmęczenia,...ale co? Nie wiem. Tak się czujemy, mając do czynienia z Wielką Sztuką. To, że ja akurat w tym wypadku jestem na tą sztukę głucha, w niczym nie odbiera jej wielkości. Ja też czasami słuchając jakiegoś dzieła jestem cała poruszona, by nie rzec - nerwowa. I jeśli utwór mnie męczy, omijam go. Wybieram tylko te, które są miłe memu sercu, a po pewnym czasie podchodzę do tych męczących. Tak było z sonatą op 111 Beethovena. Pierwszy raz powiedziałam: flaki z olejem. Drugie słuchanie ( po kilku miesiącach) - zauważyłam pewne ciekawe fragmenty. Aż usłyszałam przez radio (Pr II) audycję, rozbierającą tą sonatę na czynniki pierwsze, w której krytycy muzyczni analizowali wiele różnych wykonań i porównywali. I tak się przy tym zachwycali, że mnie to zaintrygowało. Włączyłam płytę raz, drugi.... dziesiąty...trzydziesty... i dołączyłam radośnie do chóru piewców. Czy wiesz, że znam osobę, która nie jest w stanie spokojnie słuchać Requiem Mozarta? Tak bardzo emocjonalnie reaguje, że się rozkleja. Na całe szczęście, nie jestem krytykiem muzycznym i mogę sobie pozwolić na omijanie pewnych utworów, które mnie drażnią. > Odpowiedz Link Zgłoś
oboistka Re: 8.02.2004, godz. 21.00 10.02.04, 18:34 Doskonale Cię rozumiem i dokładnie tak samo czuję. Na sobotni koncert zachęciły mnie Wariacje i Preludia - oba te utwory bardzo lubię. A co do Warszawskiej Jesieni, to w tym roku dałam sobie ostatnią szanę - a może się przełamię, może zrozumiem? Nic z tego. To nie dla mnie Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: 8.02.2004, godz. 21.00 10.02.04, 22:24 Rozgadałyśmy się tak, że Zamek znów będzie musiał zakładać nowy wątek! Aooooo napisała: Na całe szczęście, nie jestem krytykiem muzycznym i mogę sobie pozwolić na omijanie pewnych utworów, które mnie drażnią. ...a Oboistka: A co do Warszawskiej Jesieni, to w tym roku dałam sobie ostatnią szanę - a może się przełamię, może zrozumiem? Nic z tego. To nie dla mnie Chciałabym się dołączyć, też najczęściej podzielam Wasze uczucia. Znakomita większość utworów współczesnych nie porusza mojego serca, czasem - umysł i wtedy mówię "interesujące!". Ot, najbliższy przykład: tuż przed audycją Zamka była w Dwójce transmisja ze Studia im. W. Lutosławskiego. W programie były Paroles Tissées, Trois poèmes d' Henri Michaux Les espaces du sommeil, Koncert na orkiestrę. Pierwsze było nudne, drugie właśnie "interesujące", trzeciego już nie miałam ochoty słuchać. Wciąga mnie jedynie koncert wiolonczelowy i IV symfonia! Arana Odpowiedz Link Zgłoś
zamek 15.02, godz. 21 15.02.04, 12:11 Dzisiaj do posłuchania parę rzeczy trochę innych niż zwykle. Będzie Marcel Grandjany i jego Aria w stylu klasycznym na harfę i smyki; potem Peter Klatzow - kompozytor z RPA, który studiował u Nadii Boulanger, podobnie jak wielu polskich współczesnych - tego Klatzowa Koncert na marimbę i orkiestrę smyczkową; na koniec zaś ponownie harfa ze smyczkami - Remanences Piotra Mossa. Chyba się nie zanudzicie Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
harfiarka Re: 15.02, godz. 21 15.02.04, 12:25 zamek napisał: > Dzisiaj do posłuchania parę rzeczy trochę innych niż zwykle. Będzie Marcel > Grandjany i jego Aria w stylu klasycznym na harfę i smyki; (...) na > koniec zaś ponownie harfa ze smyczkami - Remanences Piotra Mossa. Chyba się nie > zanudzicie Marcel Grandjany? (<pelna ekscytacja/mode on>) Ale w jego własnym wykonaniu na pewno nie? Bo jeżeli gra ON SAM, to pierwsza bedę warowac przy radiu. To jeden z najgenialniejszych, jeśli nie najgenialniejszy harfista XX wieku. Kto gra Mossa? harfiarka Ps. Przy okazji zapraszam na "forum o harfie" - forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=16530 Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: 15.02, godz. 21 15.02.04, 13:24 Ojej, niestety nagrań samego Grandjany'ego nie mam. Sam żałuję, może kiedyś uda mi się do nich dotrzeć. A propos - może Ty miałabyś jakieś do podzielenia się? Oba utwory zagra Anna Sikorzak-Olek z Amadeusem pod Duczmalową - była sobie taka płytka DUXa i z niej zagram Pozdrawiam i do usłyszenia - przeczytania Odpowiedz Link Zgłoś
harfiarka Re: 15.02, godz. 21 15.02.04, 13:41 zamek napisał: > Ojej, niestety nagrań samego Grandjany'ego nie mam. Sam żałuję, może kiedyś uda > mi się do nich dotrzeć. A propos - może Ty miałabyś jakieś do podzielenia się? Oczywiście, że mam i chętnie się podzielę, odezwij sie na priv. Mam prawie wszystko, co Grandjany nagrał. To harfista o wiele lepszy od Zabalety (muzycznie, ale technicznie też doskonały) i w o wiele lepszym stylu, niż Laskine, niesłusznie zapoznany wśród nie-harfistów. Po prostu absolutnie genialny. Innym takim zajwiskiem jest Gatti-Aldrovandi, której Nino Rota dedykował swój piękny Koncert na harfę. Niestety, ona zostawiła po sobie znacznie mniej nagrań. Do przeczytania Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Dziś w Dobrym Radio... 22.02.04, 15:52 ...będzie rocznicowo. Sam Chopin: wpierw 5 Etiud z op. 10 w wykonaniu Perahii, a potem Rubinstein i Narodowa w Koncercie f-moll, a na bis Polonez As-dur. Zapraszam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: Dziś w Dobrym Radio... 22.02.04, 16:20 zamek napisał: > ...będzie rocznicowo. Sam Chopin: wpierw 5 Etiud z op. 10 w wykonaniu Perahii, a potem Rubinstein i Narodowa w Koncercie f-moll, a na bis Polonez As- dur. > Zapraszam serdecznie Dzięki,Zamku, za zaproszenie, skoro to Chopin - będę niezawodnie. Kto to napisał o Chopinie: "Na klawiszach jak na sercach kładł białe palce..." Arana Odpowiedz Link Zgłoś
arana Polonez 22.02.04, 21:59 Jak to było z tym polonezem, taki własnie początek jest na płycie? Arana Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Polonez - konfuzja 23.02.04, 10:06 Arano, miałem drobny kłopot techniczny i dlatego wypadło z falstartem, za co przepraszam Na płycie zaczyna się od słów Rubinsteina. Odpowiedz Link Zgłoś
arana Polonez - zaskoczenie :) 23.02.04, 15:25 zamek napisał: > Arano, miałem drobny kłopot techniczny i dlatego wypadło z falstartem, za co > przepraszam Na płycie zaczyna się od słów Rubinsteina. Ależ nie sumituj się, było zaskakująco i zabawnie! Dzięki temu możesz zyskać miejsce w wątku "Wykonania przedziwne". ) Arana Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Dziś w Dobrym Radio... 14.03.04, 18:58 Cosik dawno mnie tu czy jak... Dzisiaj w Dobrym Radio o 21 będziecie mogli posłuchać mojego ukochanego Williama Waltona. Wpierw uwertura "Portsmouth Point", a następnie I Symfonia, niestety, nie w ulubionym przeze mnie wykonaniu London Symphony Orchestra (Chandos 6570 - M.S., oddaj mi tę płytę!), tylko trochę niezbyt żwawa Philharmonia Orchestra pod Haitinkiem, ale zawsze Zapraszam Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Dziś w Dobrym Radio... 21.03.04, 19:55 ...tylko i wyłącznie dzisiejszy Jubilat - J. S. Bach. Wpierw Sonata fletowa Es-dur (Goebel za klawesynem), potem III Brandenburski (The English Concert i Pinnock), Koncert podwójny d-moll (Menuhin i Enescu!) oraz kantata "Wer nur den lieben Gott laesst walten" z Collegium Vocale pod Herreweghe oczywiście. Miłych wrażeń życzę Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Dziś w Dobrym Radio... 28.03.04, 14:38 (Widzę, że wiodę dialog sam ze sobą, ale może ktoś jeszcze słucha Dobrego Radia - link w pierwszym poście tego wątku. Zawsze lepiej zaśmiecać forum rozmową ze sobą niż pustymi postami). A zatem dzisiaj w Dobrym Radio o 21 muzyka mało znanego włsokiego kompozytora operowego i oratoryjnego Antonio Lottiego. To moje odkrycie sprzed ledwo dwóch dni, a przy tym zaskoczenie kompletne i zachwyt niezachwiany Zapraszam Odpowiedz Link Zgłoś
quasthoff Antonio Lotti 28.03.04, 17:22 www.classical.net/music/comp.lst/acc/lotti.html Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re:Świąteczny Lotti.. 28.03.04, 22:14 Zamek: (Widzę, że wiodę dialog sam ze sobą, ale może ktoś jeszcze słucha Dobrego Radia [...] Ja słucham, Zamku, a dziś wysłuchałam ze szczególną przyjemnością, bo muzyka ogromnie mi się podobała, szczególnie msza g-moll. W ogóle to wprawił mnie Lotti już w nastrój wielkanocny, bo barok zawsze na mnie działa odświętnie i kościelnie. Miałam dziś po raz pierwszy kłopoty z odbiorem (przerwy), czy to coś u Ciebie, czy wina programu? Arana Odpowiedz Link Zgłoś
quasthoff Bez Lottiego. 28.03.04, 23:37 Możecie mi zdradzić sekret odbioru audycji Dobrego Radia. Bo coś przeoczyłem zapewne i zupełna cisza w eterze pozostawiła mnie nieutulonego w żalu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: Sekret? 28.03.04, 23:56 Klikam link, który Zamek dał w pierwszym wątku i to cały sekret. Arana Odpowiedz Link Zgłoś
quasthoff Re: Sekret? 29.03.04, 00:10 Sęk w tym, że klikałem kilkanaście razy i nic, zupełna cisza. Będę próbował do skutku. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: Sekret? 29.03.04, 00:15 PS Prawym klawiszem myszki, polecenie: "otwórz w osobnym oknie". Powodzenia! Arana Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: Sekret? 29.03.04, 00:23 Właśnie sprawdziłam: kliknęłam lewym klawiszem, też weszło bez problemów. Arana Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Sekret? 29.03.04, 10:23 quasthoff napisał: > Sęk w tym, że klikałem kilkanaście razy i nic, zupełna cisza. Będę próbował do > skutku. Dzięki. A masz zainstalowanego Winampa i czy jest on skonfigurowany do odczytu playlist (*.m3u)? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re:Świąteczny Lotti.. 29.03.04, 10:22 arana napisała: > Miałam dziś po raz pierwszy kłopoty z odbiorem (przerwy), czy to coś u Ciebie, > czy wina programu? Wczoraj mieliśmy troszkę kłopotów technicznych z emisją, więc mogły pojawić się przerwy, za co serdecznie przepraszam. Po moim programie przyszli technicy i teraz powinno być już dobrze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zamek 18.04 w Dobrym Radio... 18.04.04, 10:15 Dziś w programie będzie wiosna. Wpierw Ósma Beethovena (zawsze budzi we mnie wiosenne nastroje), a potem oczywiście Woisenna Symfonia Schumanna Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Dziś w Dobrym Radio... 09.05.04, 17:27 ...dużo Liszta. Oba Koncerty fortepianowe (Brendel) i "Preludia". Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: Dziś w Dobrym Radio... 16.05.04, 11:41 Wieczorem w Dwójce tylko Lutosławski, ale nie mam dziś ochoty na "świat, w którym rządzą inne prawa fizyki", więc liczę na Ciebie, Zamku. Co będzie? Pozdrawiam Arana Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Dziś w Dobrym Radio... 18.05.04, 15:56 Przepraszam za przegapienie wątku - niestety, ostatnio jestem nieomalże odcięty od sieci. Ale mam nadzieję, że Bartok i Rachmaninow się podobali Awansem zapowiem, że w najbliższą niedzielę wieczór koncertów na instrumenty dęte: Vivaldiego koncert na fagot, Rosettiego alias Roeslera na róg i Arutuniana na trąbkę. Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Dziś w Dobrym Radio... 20.06.04, 20:53 ...nieznane utwory znanych mistrzów. Wpierw Koncert F-dur na skrzypce, klawesyn i orkiestrę kameralną Haydna, a potem 8 Utworów op. 83 na klarnet, altówkę i fortepian Brucha. Zapraszam Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Jutro w Dobrym Radio... 26.06.04, 20:39 ...cymelium - oryginalne nagrania kwartetu Amara-Hindemitha. II Kwartet smyczkowy Bartoka (pierwsze nagranie!) i Kwartet op. 95 Beethovena. Zapraszam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
jacekkur Re: Dziś w Dobrym Radio... 27.06.04, 15:00 Czy słyszałeś o kwintecie Amabile? Jesli nie to wiedz, że warto go wypromować. Słyszałem i jest to coś wspaniałego... Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Dziś w Dobrym Radio... 11.07.04, 18:18 ...które nie przestaje grać w wakacje - parę cymeliów. Honegger - La Tempete i Symfonia Liturgiczna oraz Hindemith - Symfonia in B. Dyrygują kompozytorzy. Życzę smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
zamek "Klasycznie do świtu" - duuużo więcej klasyki! 23.07.04, 15:14 Uprzejmie informuję, że ilość muzyki klasycznej w Dobrym Radio zdecydowanie wzrosła, gdyż w każdą noc z niedzieli na poniedziałek od północy do siódmej rano prowadzę nową audycję - tym razem minimum słowa, maksimum muzyki. Ilość jako się rzekło rośnie, natomiast jakość się nie zmienia Zapraszam serdecznie do posłuchania. Odpowiedz Link Zgłoś
zamek O ile jeszcze ktokolwiek słucha, w co wątpię... :( 08.08.04, 14:16 to dziś będzie duuuużo Smetany. Cała "Ma vlast'". Zapraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Dziś w Dobrym Radio... 15.08.04, 15:21 ...Siódemka Brucknera w rewelacyjnym wykonaniu Suedwestfunkorchester Baden- Baden pod dyrekcją Hansa Rosbauda. Dla tych, którzy jeszcze nie nastroili, przypominam: Dobre Radio, wymagany WinAmp 5.0 lub nowszy, dziś i zawsze w niedzielę o 21.00 A potem od północy 7 godzin klasyki, w tym dziś dużo polskiego baroku i klasycyzmu Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Wciąż nadajemy! 17.10.04, 14:33 Dziś do posłuchania duużo operowych uwertur: Wesele Figara (Berliner Philharmoniker / Karajan), Orfeusz i Eurydyka Glucka (Orchestra della Teatro Alla Scala / Furtwängler), Fidelio (Orkiestra Opery Budapeszteńskiej /Klemperer), Włoszka w Algierze (Orkiestra Filharmonii Praskiej / Belohlavek), Rusłan i Ludmiła (Filharmonicy Moskiewscy / Lawrence Leghton Smith), Nabucco (Hamburger Symphoniker / Georges Singer), Tannhäuser (Berliner Philharmoniker / Knappertsbusch). Miłego słuchania. Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Już nie będzie "Dziś w Dobrym Radio" :( 05.12.04, 11:05 Stacja z dniem 1. grudnia została zamknięta. Niestety, prawa rynku zweryfikowały marzenia. Ogromnie żałuję, że to już przeszłość. Dziękuję wszystkim, którzy słuchali w niedziele i poniedziałki o 21 - było dla mnie wielką radością móc spotkać się z Wami na antenie... Odpowiedz Link Zgłoś
iwa_ja Re: Już nie będzie "Dziś w Dobrym Radio" :( 07.12.04, 18:46 zamek napisał: > Stacja z dniem 1. grudnia została zamknięta. Niestety, prawa rynku zweryfikował > y > marzenia. Ogromnie żałuję, że to już przeszłość. Dziękuję wszystkim, którzy > słuchali w niedziele i poniedziałki o 21 - było dla mnie wielką radością móc > spotkać się z Wami na antenie... Szkoda...mnie też. Na pociechę mam teraz Salieriego w PR2. La Scala, wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś