Dodaj do ulubionych

Dziś w Dobrym Radio...

01.02.04, 13:06
Tu będą się znajdować wątki, w których będę Forumowiczów zapraszał na audycje
radiowe.
Ponadto jestem wciąż chętny na Wasze propozycje programowe do mojego programu
w Dobrym Radio.
Pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • zamek 1.02, godz. 21.00 01.02.04, 13:09
      Dzisiaj zapraszam na obszerne fragmenty I i II aktu "Wesela Figara". Erich Kunz
      w roli tytułowej, a poza nim m. in. Elisabeth Schwartzkopf w roli Hrabiny.
      Wiener Staatsoperchor, Wiener Philharmoniker, a dyryguje Karajan. Przyjemności
      życzę smile Aha, III i IV akt za miesiąc, bo audycje operowe będą raz w miesiącu -
      zawsze w pierwszą niedzielę.
      • a000000 Re: 1.02, godz. 21.00 01.02.04, 21:24
        Niestety w mojej kablówce (UPC) na 106,00 MHz jest stacja która się zgłasza
        jako HIT FM , a w eterze jest SZUM. Nie ma żadnej stacji. A więc nie dołączę do
        grona słuchaczy z przyczyn niezależnych.
        • arana Re: 1.02, godz. 21.00 01.02.04, 21:33
          Właśnie słucham i mam tak dobry odbiór, że chyba się zadomowię, zwłaszcza,że
          Zamek obiecuje spełniać życzenia...smile
        • zamek [PRV] a000000 01.02.04, 23:43
          Ty wyrzuć tę kablówkę w czorta (chyba, ze to jest TV Toya Łódź), otwórz
          komputer, podłącz się pod internet, załącz WinAmpa (5.01 co najmniej - ściągnąć
          go możesz
          tu); jak już będziesz miała
          WinAmpa sprawnego, wciśnij w nim Ctrl+L, a w otwierającym się oknie wpisz ten oto
          adres. I już nie
          płacz, proszę wink
          Pozdrawienia smile
          • a000000 Re: [PRV] a000000 02.02.04, 00:45
            Oczywiście. Tylko że mój komputer gwarantuje mi zerową jakość dźwięku. A
            kablówka jest podłączona do Yamahy z kinem domowym. Dźwięki nieporównywalne. I
            z tego powodu warto płakać.
            • a000000 Re: [PRV] a000000 02.02.04, 00:47
              Zamku drogi, czy jesteś w stanie spełnić życzenie? Amianowicie msza F-dur
              Lahmana na chór męski i organy. W archiwum Polskiego Radia brak.
              • zamek Re: [PRV] a000000 02.02.04, 16:53
                Ojej, nie mam... ale postaram się dotrzeć.
                Pozdrawiam smile
          • bwv1004 Re: [PRV] a000000 02.02.04, 08:46
            Zamku, czy jest jakis codec do WMP pozwalajacy grac Twoje radio? Mam juz tyle
            programow na kompie, ze wolalbym uniknac instalacji jeszcze WinAmpa...
            • zamek [PRV] bwv1004 02.02.04, 17:19
              Przypuszczalnie tu znajdziesz właściwy codec - u mnie pod WMP 7.0 nie działa,
              ale być może zagra z jakąś nowszą wersją:
              tobias.everwicked.com/oggds.htm
              Pozdrawiam smile
    • zamek 8.02.2004, godz. 21.00 07.02.04, 17:41
      Jutro w Dobrym Radio wspominam zmarłego 10 lat temu Mistrza Lutosławskiego. Z
      pewnością będzie Koncert wiolonczelowy (Bauer / WOSPR / Wit)... co jeszcze
      chcielibyście usłyszeć?
      Pozdrawiam smile
      • arana Re: 8.02.2004, godz. 21.00 07.02.04, 21:54
        zamek napisał:

>... co jeszcze
        > chcielibyście usłyszeć?
        > Pozdrawiam smile

Ja lubię IV Symfonię.

Pozdrowienia.
        Arana
      • kanarek2 Re: 8.02.2004, godz. 21.00 10.02.04, 14:34
        Piękny jest ten koncert! grali to w sobote w Filharmonii w Warszawie, lecz
        wykonanie rozczarowało mnie mocno.

O dramatyzmie pierwszych taktow pisał ładnie Kisiel, a mój amerykanski znajomy
        określił je jako "primary scream". Będąc kompletnym ignorantem nie lubię
        krytykować wykonawców, ale pan solista na początku sprawiał wrażenie, iż oto
        upewnia się czy nie zapomniał nastroić wiolonczeli. Ciąg dalszy podobnie,
        dopiero pod sam koniec probował stawić czoła orkiestrze (co jest konieczne w tym
        koncercie).

Zamku, o ile rozumiem to w Warszawie przez radio sluchać Cię nie mogę, prawda?

Pozdrawiam,
        k.
        • oboistka Re: 8.02.2004, godz. 21.00 10.02.04, 14:49
          Byłam na tym koncercie, też w sobotę. Pomijając wykonanie z przykrością muszę
          stwierdzić, że jakoś do mnie ten koncert nie trafił...czy ktoś ma mi za złe, że
          mi się to po prostu nie podoba? Czy może ja ogłuchłam? Nie nadaję się chyba do
          współczesnościsad
          • arana Re: 8.02.2004, godz. 21.00 10.02.04, 15:00
            A ja słuchałam u Zamka i reakcja była taka jak zawsze, czyli nie potrafię mówić
            o tym koncercie "podoba lub nie podoba", utwór ogromnie mnie angażuje, ale
            ciągle nie mogę zrozumieć dlaczego.

Arana
            • a000000 Re: 8.02.2004, godz. 21.00 10.02.04, 15:43
              A ja nie słuchałam koncertu. Od czasu, gdy śpiewałam w chórze Stabat Mater
              Pendereckiego, nie trawię muzyki współczesnej. Jest mi mentalnie obca. Dosyć
              mam zgrzytów, chałasów i innych dysonansów w życiu. Od sztuki oczekuję piękna i
              harmonii, balsamu na rany zadane przez współczesny świat. Próbowałam się
              przełamać, nawet słuchałam Warszawskiej Jesieni, ale jedynie pogłębiła mi się
              niechęć. Sorry, fani, de gustibus non disputandum.
              • arana Re: 8.02.2004, godz. 21.00 10.02.04, 16:01
                Czy umiałabyś wyobrazić sobie kamień koloru nieziemskiego?
                Otóż ja się tak czuję, słuchając tego koncertu.
                Wciąga mnie, fascynuje aż do zmęczenia,...ale co? Nie wiem.

Arana
                • a000000 Re: 8.02.2004, godz. 21.00 10.02.04, 17:47
                  arana napisała:

> Czy umiałabyś wyobrazić sobie kamień koloru nieziemskiego?

Dzisiejsze komputery potrafią wyczarować barwy nie występujące w naturze, a
                  więc nieziemskie. Tak, mogę sobie wyobrazić.

> Otóż ja się tak czuję, słuchając tego koncertu.
                  > Wciąga mnie, fascynuje aż do zmęczenia,...ale co? Nie wiem.

Tak się czujemy, mając do czynienia z Wielką Sztuką. To, że ja akurat w tym
                  wypadku jestem na tą sztukę głucha, w niczym nie odbiera jej wielkości. Ja też
                  czasami słuchając jakiegoś dzieła jestem cała poruszona, by nie rzec - nerwowa.
                  I jeśli utwór mnie męczy, omijam go. Wybieram tylko te, które są miłe memu
                  sercu, a po pewnym czasie podchodzę do tych męczących. Tak było z sonatą op 111
                  Beethovena. Pierwszy raz powiedziałam: flaki z olejem. Drugie słuchanie ( po
                  kilku miesiącach) - zauważyłam pewne ciekawe fragmenty. Aż usłyszałam przez
                  radio (Pr II) audycję, rozbierającą tą sonatę na czynniki pierwsze, w której
                  krytycy muzyczni analizowali wiele różnych wykonań i porównywali. I tak się
                  przy tym zachwycali, że mnie to zaintrygowało. Włączyłam płytę raz, drugi....
                  dziesiąty...trzydziesty... i dołączyłam radośnie do chóru piewców.
                  Czy wiesz, że znam osobę, która nie jest w stanie spokojnie słuchać Requiem
                  Mozarta? Tak bardzo emocjonalnie reaguje, że się rozkleja.
                  Na całe szczęście, nie jestem krytykiem muzycznym i mogę sobie pozwolić na
                  omijanie pewnych utworów, które mnie drażnią.
                  >

• oboistka Re: 8.02.2004, godz. 21.00 10.02.04, 18:34
                Doskonale Cię rozumiem i dokładnie tak samo czuję. Na sobotni koncert zachęciły
                mnie Wariacje i Preludia - oba te utwory bardzo lubię.
                A co do Warszawskiej Jesieni, to w tym roku dałam sobie ostatnią szanę - a może
                się przełamię, może zrozumiem? Nic z tego. To nie dla mniesad
                • arana Re: 8.02.2004, godz. 21.00 10.02.04, 22:24
                  Rozgadałyśmy się tak, że Zamek znów będzie musiał zakładać nowy wątek!

Aooooo napisała:
                  Na całe szczęście, nie jestem krytykiem muzycznym i mogę sobie pozwolić na
                  omijanie pewnych utworów, które mnie drażnią.

...a Oboistka:
                  A co do Warszawskiej Jesieni, to w tym roku dałam sobie ostatnią szanę - a może
                  się przełamię, może zrozumiem? Nic z tego. To nie dla mniesad

Chciałabym się dołączyć, też najczęściej podzielam Wasze uczucia.
                  Znakomita większość utworów współczesnych nie porusza mojego serca, czasem -
                  umysł i wtedy mówię "interesujące!".
                  Ot, najbliższy przykład: tuż przed audycją Zamka była w Dwójce transmisja ze
                  Studia im. W. Lutosławskiego. W programie były Paroles Tissées, Trois poèmes
                  d' Henri Michaux Les espaces du sommeil, Koncert na orkiestrę.
                  Pierwsze było nudne, drugie właśnie "interesujące", trzeciego już nie miałam
                  ochoty słuchać.
                  Wciąga mnie jedynie koncert wiolonczelowy i IV symfonia!

Arana
    • zamek 15.02, godz. 21 15.02.04, 12:11
      Dzisiaj do posłuchania parę rzeczy trochę innych niż zwykle. Będzie Marcel
      Grandjany i jego Aria w stylu klasycznym na harfę i smyki; potem Peter Klatzow -
      kompozytor z RPA, który studiował u Nadii Boulanger, podobnie jak wielu polskich
      współczesnych - tego Klatzowa Koncert na marimbę i orkiestrę smyczkową; na
      koniec zaś ponownie harfa ze smyczkami - Remanences Piotra Mossa. Chyba się nie
      zanudzicie wink
      Pozdrawiam smile
      • harfiarka Re: 15.02, godz. 21 15.02.04, 12:25
        zamek napisał:

> Dzisiaj do posłuchania parę rzeczy trochę innych niż zwykle. Będzie Marcel
        > Grandjany i jego Aria w stylu klasycznym na harfę i smyki; (...) na
        > koniec zaś ponownie harfa ze smyczkami - Remanences Piotra Mossa. Chyba się
        nie
        > zanudzicie wink

Marcel Grandjany? (<pelna ekscytacja/mode on>) Ale w jego własnym wykonaniu na
        pewno nie? Bo jeżeli gra ON SAM, to pierwsza bedę warowac przy radiu. To jeden
        z najgenialniejszych, jeśli nie najgenialniejszy harfista XX wieku. Kto gra
        Mossa?

harfiarka

Ps. Przy okazji zapraszam na "forum o harfie" -
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=16530
        • zamek Re: 15.02, godz. 21 15.02.04, 13:24
          Ojej, niestety nagrań samego Grandjany'ego nie mam. Sam żałuję, może kiedyś uda
          mi się do nich dotrzeć. A propos - może Ty miałabyś jakieś do podzielenia się?
          smile Oba utwory zagra Anna Sikorzak-Olek z Amadeusem pod Duczmalową - była sobie
          taka płytka DUXa i z niej zagram smile
          Pozdrawiam i do usłyszenia - przeczytania smile
          • harfiarka Re: 15.02, godz. 21 15.02.04, 13:41
            zamek napisał:

> Ojej, niestety nagrań samego Grandjany'ego nie mam. Sam żałuję, może kiedyś
            uda
            > mi się do nich dotrzeć. A propos - może Ty miałabyś jakieś do podzielenia się?

Oczywiście, że mam i chętnie się podzielę, odezwij sie na priv. Mam prawie
            wszystko, co Grandjany nagrał. To harfista o wiele lepszy od Zabalety
            (muzycznie, ale technicznie też doskonały) i w o wiele lepszym stylu, niż
            Laskine, niesłusznie zapoznany wśród nie-harfistów. Po prostu absolutnie
            genialny.

Innym takim zajwiskiem jest Gatti-Aldrovandi, której Nino Rota dedykował swój
            piękny Koncert na harfę. Niestety, ona zostawiła po sobie znacznie mniej
            nagrań.

Do przeczytania smile
    • zamek Dziś w Dobrym Radio... 22.02.04, 15:52
      ...będzie rocznicowo. Sam Chopin: wpierw 5 Etiud z op. 10 w wykonaniu Perahii, a
      potem Rubinstein i Narodowa w Koncercie f-moll, a na bis Polonez As-dur.
      Zapraszam serdecznie smile
      • arana Re: Dziś w Dobrym Radio... 22.02.04, 16:20
        zamek napisał:

> ...będzie rocznicowo. Sam Chopin: wpierw 5 Etiud z op. 10 w wykonaniu
        Perahii, a potem Rubinstein i Narodowa w Koncercie f-moll, a na bis Polonez As-
        dur.
        > Zapraszam serdecznie smile

Dzięki,Zamku, za zaproszenie, skoro to Chopin - będę niezawodnie.

Kto to napisał o Chopinie:
        "Na klawiszach jak na sercach kładł białe palce..."

Arana
      • arana Polonez 22.02.04, 21:59
        Jak to było z tym polonezem, taki własnie początek jest na płycie?

Arana
        • zamek Polonez - konfuzja 23.02.04, 10:06
          Arano, miałem drobny kłopot techniczny i dlatego wypadło z falstartem, za co
          przepraszam smile Na płycie zaczyna się od słów Rubinsteina.
          • arana Polonez - zaskoczenie :) 23.02.04, 15:25
            zamek napisał:

> Arano, miałem drobny kłopot techniczny i dlatego wypadło z falstartem, za co
            > przepraszam smile Na płycie zaczyna się od słów Rubinsteina.

Ależ nie sumituj się, było zaskakująco i zabawnie! Dzięki temu możesz zyskać
            miejsce w wątku "Wykonania przedziwne". smile)

Arana
    • zamek Dziś w Dobrym Radio... 14.03.04, 18:58
      Cosik dawno mnie tu czy jak...
      Dzisiaj w Dobrym Radio o 21 będziecie mogli posłuchać mojego ukochanego Williama
      Waltona. Wpierw uwertura "Portsmouth Point", a następnie I Symfonia, niestety,
      nie w ulubionym przeze mnie wykonaniu London Symphony Orchestra (Chandos 6570 -
      M.S., oddaj mi tę płytę!), tylko trochę niezbyt żwawa Philharmonia Orchestra pod
      Haitinkiem, ale zawsze smile Zapraszam smile
    • zamek Re: Dziś w Dobrym Radio... 21.03.04, 19:55
      ...tylko i wyłącznie dzisiejszy Jubilat - J. S. Bach.
      Wpierw Sonata fletowa Es-dur (Goebel za klawesynem), potem III Brandenburski
      (The English Concert i Pinnock), Koncert podwójny d-moll (Menuhin i Enescu!)
      oraz kantata "Wer nur den lieben Gott laesst walten" z Collegium Vocale pod
      Herreweghe oczywiście.
      Miłych wrażeń życzę smile
    • zamek Re: Dziś w Dobrym Radio... 28.03.04, 14:38
      (Widzę, że wiodę dialog sam ze sobą, ale może ktoś jeszcze słucha Dobrego Radia
      - link w pierwszym poście tego wątku. Zawsze lepiej zaśmiecać forum rozmową ze
      sobą niż pustymi postami).
      A zatem dzisiaj w Dobrym Radio o 21 muzyka mało znanego włsokiego kompozytora
      operowego i oratoryjnego Antonio Lottiego. To moje odkrycie sprzed ledwo dwóch
      dni, a przy tym zaskoczenie kompletne i zachwyt niezachwiany smile
      Zapraszam smile
      • quasthoff Antonio Lotti 28.03.04, 17:22
        www.classical.net/music/comp.lst/acc/lotti.html
      • arana Re:Świąteczny Lotti.. 28.03.04, 22:14
        Zamek:
        (Widzę, że wiodę dialog sam ze sobą, ale może ktoś jeszcze słucha Dobrego Radia
        [...]

Ja słucham, Zamku, a dziś wysłuchałam ze szczególną przyjemnością, bo muzyka
        ogromnie mi się podobała, szczególnie msza g-moll.
        W ogóle to wprawił mnie Lotti już w nastrój wielkanocny, bo barok zawsze na
        mnie działa odświętnie i kościelnie. smile

Miałam dziś po raz pierwszy kłopoty z odbiorem (przerwy), czy to coś u Ciebie,
        czy wina programu?

Arana
        • quasthoff Bez Lottiego. 28.03.04, 23:37
          Możecie mi zdradzić sekret odbioru audycji Dobrego Radia. Bo coś przeoczyłem
          zapewne i zupełna cisza w eterze pozostawiła mnie nieutulonego w żalu.
          Pozdrawiam.
          • arana Re: Sekret? 28.03.04, 23:56
            Klikam link, który Zamek dał w pierwszym wątku i to cały sekret. smile

Arana
            • quasthoff Re: Sekret? 29.03.04, 00:10
              Sęk w tym, że klikałem kilkanaście razy i nic, zupełna cisza. Będę próbował do
              skutku. Dzięki.
              • arana Re: Sekret? 29.03.04, 00:15
                PS
                Prawym klawiszem myszki, polecenie: "otwórz w osobnym oknie".

Powodzenia!

Arana
                • arana Re: Sekret? 29.03.04, 00:23
                  Właśnie sprawdziłam: kliknęłam lewym klawiszem, też weszło bez problemów.

Arana
              • zamek Re: Sekret? 29.03.04, 10:23
                quasthoff napisał:

> Sęk w tym, że klikałem kilkanaście razy i nic, zupełna cisza. Będę próbował do
                > skutku. Dzięki.
                A masz zainstalowanego Winampa i czy jest on skonfigurowany do odczytu playlist
                (*.m3u)?
                Pozdrawiam
        • zamek Re:Świąteczny Lotti.. 29.03.04, 10:22
          arana napisała:

> Miałam dziś po raz pierwszy kłopoty z odbiorem (przerwy), czy to coś u Ciebie,
          > czy wina programu?
          Wczoraj mieliśmy troszkę kłopotów technicznych z emisją, więc mogły pojawić się
          przerwy, za co serdecznie przepraszam. Po moim programie przyszli technicy i
          teraz powinno być już dobrze.
          Pozdrawiam smile
    • zamek 18.04 w Dobrym Radio... 18.04.04, 10:15
      Dziś w programie będzie wiosna. Wpierw Ósma Beethovena (zawsze budzi we mnie
      wiosenne nastroje), a potem oczywiście Woisenna Symfonia Schumanna smile
    • zamek Dziś w Dobrym Radio... 09.05.04, 17:27
      ...dużo Liszta. Oba Koncerty fortepianowe (Brendel) i "Preludia".
    • arana Re: Dziś w Dobrym Radio... 16.05.04, 11:41
      Wieczorem w Dwójce tylko Lutosławski, ale nie mam dziś ochoty na "świat, w
      którym rządzą inne prawa fizyki", więc liczę na Ciebie, Zamku.
      Co będzie?

Pozdrawiam
      Arana
      • zamek Re: Dziś w Dobrym Radio... 18.05.04, 15:56
        Przepraszam za przegapienie wątku - niestety, ostatnio jestem nieomalże odcięty
        od sieci. Ale mam nadzieję, że Bartok i Rachmaninow się podobali smile
        Awansem zapowiem, że w najbliższą niedzielę wieczór koncertów na instrumenty
        dęte: Vivaldiego koncert na fagot, Rosettiego alias Roeslera na róg i
        Arutuniana na trąbkę.
    • zamek Dziś w Dobrym Radio... 20.06.04, 20:53
      ...nieznane utwory znanych mistrzów. Wpierw Koncert F-dur na skrzypce, klawesyn
      i orkiestrę kameralną Haydna, a potem 8 Utworów op. 83 na klarnet, altówkę i
      fortepian Brucha. Zapraszam smile
    • zamek Jutro w Dobrym Radio... 26.06.04, 20:39
      ...cymelium - oryginalne nagrania kwartetu Amara-Hindemitha. II Kwartet
      smyczkowy Bartoka (pierwsze nagranie!) i Kwartet op. 95 Beethovena. Zapraszam
      serdecznie smile
      • zamek Hmm, poprawka 28.06.04, 04:39
        Z przyczyn technicznych będzie za tydzień.
    • jacekkur Re: Dziś w Dobrym Radio... 27.06.04, 15:00
      Czy słyszałeś o kwintecie Amabile? Jesli nie to wiedz, że warto go wypromować.
      Słyszałem i jest to coś wspaniałego...
    • zamek Dziś w Dobrym Radio... 11.07.04, 18:18
      ...które nie przestaje grać w wakacje - parę cymeliów. Honegger - La Tempete i
      Symfonia Liturgiczna oraz Hindemith - Symfonia in B. Dyrygują kompozytorzy. smile
      Życzę smacznego smile
    • zamek "Klasycznie do świtu" - duuużo więcej klasyki! 23.07.04, 15:14
      Uprzejmie informuję, że ilość muzyki klasycznej w Dobrym Radio zdecydowanie
      wzrosła, gdyż w każdą noc z niedzieli na poniedziałek od północy do siódmej rano
      prowadzę nową audycję - tym razem minimum słowa, maksimum muzyki. Ilość jako się
      rzekło rośnie, natomiast jakość się nie zmienia wink Zapraszam serdecznie do
      posłuchania.
    • zamek O ile jeszcze ktokolwiek słucha, w co wątpię... :( 08.08.04, 14:16
      to dziś będzie duuuużo Smetany. Cała "Ma vlast'". Zapraszam.
    • zamek Re: Dziś w Dobrym Radio... 15.08.04, 15:21
      ...Siódemka Brucknera w rewelacyjnym wykonaniu Suedwestfunkorchester Baden-
      Baden pod dyrekcją Hansa Rosbauda. Dla tych, którzy jeszcze nie nastroili,
      przypominam: Dobre Radio, wymagany
      WinAmp 5.0 lub nowszy, dziś i zawsze w niedzielę o 21.00 smile A potem od północy
      7 godzin klasyki, w tym dziś dużo polskiego baroku i klasycyzmu smile
    • zamek Wciąż nadajemy! 17.10.04, 14:33
      Dziś do posłuchania duużo operowych uwertur: Wesele Figara (Berliner
      Philharmoniker / Karajan), Orfeusz i Eurydyka Glucka (Orchestra della Teatro
      Alla Scala / Furtwängler), Fidelio (Orkiestra Opery Budapeszteńskiej
      /Klemperer), Włoszka w Algierze (Orkiestra Filharmonii Praskiej / Belohlavek),
      Rusłan i Ludmiła (Filharmonicy Moskiewscy / Lawrence Leghton Smith), Nabucco
      (Hamburger Symphoniker / Georges Singer), Tannhäuser (Berliner Philharmoniker /
      Knappertsbusch).
      Miłego słuchania.
      • zamek Już nie będzie "Dziś w Dobrym Radio" :( 05.12.04, 11:05
        Stacja z dniem 1. grudnia została zamknięta. Niestety, prawa rynku zweryfikowały
        marzenia. Ogromnie żałuję, że to już przeszłość. Dziękuję wszystkim, którzy
        słuchali w niedziele i poniedziałki o 21 - było dla mnie wielką radością móc
        spotkać się z Wami na antenie...
        • iwa_ja Re: Już nie będzie "Dziś w Dobrym Radio" :( 07.12.04, 18:46
          zamek napisał:

> Stacja z dniem 1. grudnia została zamknięta. Niestety, prawa rynku
          zweryfikował
          > y
          > marzenia. Ogromnie żałuję, że to już przeszłość. Dziękuję wszystkim, którzy
          > słuchali w niedziele i poniedziałki o 21 - było dla mnie wielką radością móc
          > spotkać się z Wami na antenie...

Szkoda...mnie też. Na pociechę mam teraz Salieriego w PR2. La Scala, wiadomo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka