Dodaj do ulubionych

JIMI HENDRIX - COVERY

02.05.04, 22:59
Mistrz gitary, samorodny talent, członek klubu 27 (czyli artystów, którzy w
róznych dziwnych okolicznościach zmarli w wieku 27 lat, np. joplin, morisson,
cobain)

Wszyscy znamy kultowy "Hey Joe", który jest coverem utworu niejakiego
Billy'ego Robertsa. Ale czy pamiętamy o jakiś innych coverach utworów
Hendriksa?

Ja znam świetną przeróbkę "Fire" w wykoaniu Red Hot Chili Peppers
(płyta "Mother's Milk") a wy? dopisujcie, jak wiecie, najlepiej z tytułem
płyty, z której ów cover pochodzi,.
dzieki i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ihopeyouwilllikeme Re: JIMI HENDRIX - COVERY 02.05.04, 23:01
      " Little Wing " na albumie Stinga " ... Nothing Like The Sun "
      Taż sama na " Unplugged " The Corrs
      • moore_ash Re: JIMI HENDRIX - COVERY 03.05.04, 00:06
        sting nagral "Skrzydelko" rowniez w innej wersjki. o ile dobrze pamietam to po
        portugalsku. tytulu plyty niestety teraz nie podam, ale jak tylko wroce do
        siebie ( w przenosni i doslownie) to sie poprawie, chyba, ze ktos zrobi to
        wczesniejsmile
        pozdr.
        tb
    • facecja Naokoło wieży 02.05.04, 23:07
      "All along the watchtower" to chyba pierwotny utwór Dylana (choć głowy nie
      dam), ale karirę zrobiłdopiero w wykonaniu Hendrixa. Słyszałam już wersje:
      Hendrix, Eric Clapton, ale największe wrażenie zrobiła na mnie "Wieża"
      zaśpiewana i zagrana przez Dave Matthews Band (który zresztą am 2 wersje, obie
      wpaniałe, ale jedna ciut wspanialszawink). Gorąco polecam!
      • oratio Re: Naokoło wieży 02.05.04, 23:13
        tak, to numer Dylana, grany również w polskiej wersji przez Sztywny Pal Azji
        bodajże
        • facecja Re: Naokoło wieży 02.05.04, 23:19
          oratio napisała:

> tak, to numer Dylana, grany również w polskiej wersji przez Sztywny Pal Azji
          > bodajże

Sztywny Pal Azji nagrał piosenkę "Wieża radości, wieża samotności" tematyka
          może trochę podobna, ale rękę bym dała sobie uciąć, że nie jest to cover
          dylanowskiej/hendrixowskiej wieży.
          • ihopeyouwilllikeme Re: Naokoło wieży 02.05.04, 23:30
            " All Along The Watchtower " najbardziej lubię w wykonaniu... sami zgadnijcie
            jakim smile))) Tylko nie sugerujcie się wersją z Rattle And Hum, oni dopiero
            później nauczyli się to grać.
            • Gość: flash'n* Re: Naokoło wieży IP: *.future-net.pl 06.05.04, 21:25
              Jak ktoś lubi progresję początku lat siedemdziesiątych polecam wersję Affinity
              z ich jedynego (po tym była kiepska kompilacja jakichś odrzutów)powalającego na
              kolana lp.
          • oratio Re: Naokoło wieży 02.05.04, 23:31
            zgadza się, masz rację
            ale powstała kiedyś taka płyta "Polska młodzież śpiewa zagraniczne piosenki"
            była dodatkiem do Machiny chyba w 1998r. i tam jest polska wersja "Bloowin' In
            The Wind" Maryli Rodowisz i "Naokoło wieży" czyli All Along The Watchtower,
            tylko nie pamiętam w czyim wykonaniu - aha, już wiem - w wykonaniu Brygady
            Kryzys z wokalem Tomka Lipińskiego (ex-Tilt na przykłąd)

dzięki za uwagi smile
            • facecja Re: Naokoło wieży 03.05.04, 01:39
              oratio napisała:

> zgadza się, masz rację
              > ale powstała kiedyś taka płyta "Polska młodzież śpiewa zagraniczne piosenki"
              > była dodatkiem do Machiny chyba w 1998r. i tam jest polska wersja "Bloowin'
              In
              > The Wind" Maryli Rodowisz i "Naokoło wieży" czyli All Along The Watchtower,
              > tylko nie pamiętam w czyim wykonaniu - aha, już wiem - w wykonaniu Brygady
              > Kryzys z wokalem Tomka Lipińskiego (ex-Tilt na przykłąd)
              >
              > dzięki za uwagi smile

Ooo, poszperam w necie, może znajdę, bom ciekawa tego wykonania.

Ale mam nadzieję, że mówiąć o Maryli Rodowisz to nie była literówka w
              nazwisku "Rodowicz", bo by mi to nie pasowało do "młodzieży" wink

POZDR, szukam dalszych coverów Jimmiego
              • dixit Re: Naokoło wieży 03.05.04, 12:27
                Little Wing nagrali jeszcze na swoich plytach Eric Clapton i Steve Ray Vaughan,
                ten ostatni moze sie tez poszczycic ciekawa wersja Voodoo Child. Hey Joe
                (spopularyzowane przez Hendriksa) ma na swoim koncie Ice T. z formacja
                Bodycount.
                • Gość: TG Re: Naokoło wieży IP: *.waw.pl / *.waw.pl 03.05.04, 12:35
                  Cala plyte coverow hendrixa nagral Gil Evans. Tego sa miliony roznych wersji
                  wiec tytulu nie podaje. Duzo Hendrixa nagrywal tez Nigel Kennedy, np. Purple
                  Haze jest stalym elementem jego koncertow.
              • Gość: next Re: Naokoło wieży IP: *.lubin.dialog.net.pl 03.05.04, 22:46
                rodowicz też młoda była i to o nią chodzi jak najbardziej. jeśli już po polsku
                i all along... to lubie wersje martyny z koncertowego kołysz mnie
    • jurek7 Re: JIMI HENDRIX - COVERY 03.05.04, 14:53
      Voodoo Chile Steviego Raya Vaughana to mistrzostwo.
      Widziałem na DVD fragmenty jego koncertu, między innymi z tym utworem. Szczęka
      opada...
    • pixie Re: JIMI HENDRIX - COVERY 03.05.04, 18:23
      Znam kower „Are You Experienced?” wykonany przez tajemniczą psychodeliczną
      formację T. Swift & the Electric Bag z płyty pod tym samym tytułem z 1968 roku,
      ale jest niezbyt interesujący.

No i polecam tę stronę:
      www.coverinfo.de/main.php?page=db
    • funkamator Re: JIMI HENDRIX - COVERY 04.05.04, 08:23
      'burning of the midnight lamp' - Bootsy Collins, to wykonanie powala na kolana,
      dla mnie jeden z piękniejszych kawałków Hendrixa, a to wykonanie to sam mjut ,
      na pewno dla wszystkich wielbicieli funku
    • lenrok Re: JIMI HENDRIX - COVERY 06.05.04, 23:40
      "purple haze" - w wykonaniu franka zappy , tudzież również lennego kravitza
    • Gość: frank Re: JIMI HENDRIX - COVERY IP: 81.15.170.* 07.05.04, 12:37
      The Cure:
      "Foxy Lady" na LP "Three Imaginary Boys" - jeden z najgorszych kawałków tej
      grupy. Raczej nędzna parodia to jest z basistą na wokalu... smile))
      "Purple Haze" - narkotyczna, zamglona fajna wersja na "Stone Free - A Tribute
      To Jimi Hendrix"
      "Purple Haze" - mocna, przesterowana wersja na żywca zagrana dla radia Virgin,
      do znalezienia na 3. dysku "Join The Dots". Bomba!
      • lostdog Re: JIMI HENDRIX - COVERY 07.05.04, 13:35
        PEARL JAM wykonywał następujące covery Hendrixa (na koncertach):
        "Little Wing" - w całości
        "Third Stone From The Sun" - riffy
        "Voodoo Chile" - riffy
    • funkamator Re: JIMI HENDRIX - COVERY 07.05.04, 20:04
      jak już jesteśmy przy 'puple haze' to Bootsy Collins $ Buddy Miles, zajebiste
    • vulture Re: JIMI HENDRIX - COVERY 08.05.04, 11:05
      A ja jeszcze o "Hey Joe". Wśród miliona wykonań (Deep Purple między innymi)
      chciałbym zwrócić uwagę na śmieszną, latynoską wersję, która kilka lat temu
      kursowała w tv Onyx. Jej wykonawcą jest Willy DeVille (chyba tak się go pisze),
      śmieszny gość upozowany na latynoskiego zakapiora z lat zamierzchłych, z
      elvisowską falą żelu na głowie. Miał jeden przebój, "I Love You Still", potem
      właśnie "Hey Joe" i już więcej nic nie słyszałem, ale zapamiętałem jego
      wykonanie, bo było zabawne - z dęciakami, w latynoskich rytmach, bardzo odległe
      od popularnego wykonania JH.
      • funkamator Re: JIMI HENDRIX - COVERY 08.05.04, 15:51
        zajefajna jest ta wersja o której piszesz, ta wersja i wykonanie BodyCount'a,
        są dla mnie nie z tej ziemi
        • Gość: yorey Re: JIMI HENDRIX - COVERY IP: *.gmrecords.pl 09.05.04, 13:03
          the cure - purple haze - wogole to wyszla pare lat temu plytka z coverami
          hendrixowymi - jest tez na niej body count m.in no i wspomniany przezemnie the
          cure
    • jonah7 Re: JIMI HENDRIX - COVERY 09.05.04, 13:15
      Purple Haze - Ozzy na jakiś okolicznościowy krążek nagrał.
      • vulture Re: JIMI HENDRIX - COVERY 09.05.04, 14:28
        jonah7 napisał:

> Purple Haze - Ozzy na jakiś okolicznościowy krążek nagrał.

Ano nagrał, i to z Lenny Kravitzem na gitarze, na składankę, wydaną w ramach
        propagowania muzyki rockowej w Rosji. Śmieszna wersja.
        • jonah7 Re: JIMI HENDRIX - COVERY 09.05.04, 17:49
          Dzięki za info. A co jeszcze na tej płycie było?
          • vulture Re: JIMI HENDRIX - COVERY 09.05.04, 19:44
            jonah7 napisał:

> Dzięki za info. A co jeszcze na tej płycie było?

Nie wiem dokładnie jakie nagrania, ale wiem mniej więcej czyje: Skid Row,
            Scorpions, Poison i Cinderella (i czegoś jeszcze). To z okazji jakiegoś dużego
            festiwalu rocka, który odbył się w 1989 w Moskwie (o nas jakoś nie zahaczył) i
            zdaje się, że na tej płycie są kowery głównie. Jak znajdę biografię Black
            Sabbath, to może czegoś więcej się dowiem, bo o tym coś tam było napisane.
            Nieco to nie na temat wprawdzie, ale trudno.
    • Gość: grimsrund Re: JIMI HENDRIX - COVERY IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.05.04, 19:57
      "Wind Cries Mary" - Cassandra Wilson, muzyka z serialu "Crossing Jordan".
      Pięknie zaśpiewała - do snu, nie na strach...
    • oratio Re: JIMI HENDRIX - COVERY 10.05.04, 17:52
      Ktoś pisał o riffach, otóż właśnie słucham ostatniego albumu Armii "Pocałunek
      mongolskiego księcia" w tytułowym numerze jest riff z "Foxy Lady", zresztą nie
      pierwszy to już raz go gdzieś wyłapuję smile
      A wersja Hey Joe w wykonaniu Body Count to faktycznie niezwykła sprawa.
      pozdro
      • foxy21 Re: JIMI HENDRIX - COVERY 11.05.04, 13:03
        Dodam jeszcze plyte Leszka Cichonskiego "Tribute to..."
        Moje ulubione to w wykonaniu S.R.Vaughan'a.
    • oratio Re: JIMI HENDRIX - COVERY 06.09.04, 09:26
      Świeżo poznane:
      "Purple Haze" w wykonaniu węgierskiego zespołu Tankcsapda na
      płycie "Tankologia". Oczywiście po angielsku smile
    • titush Re: JIMI HENDRIX - COVERY 07.09.04, 16:22
      a ja lubie "wind cries mary" w wersji jamiego culluma... [nie mam pojecia z
      jakiej to plyty]
    • Gość: RunDLL32 Re: JIMI HENDRIX - COVERY IP: 195.245.217.* 07.09.04, 21:53
      Jakieś 10-11 lat temu ukazała się cała płyta "Stone Free" z repertuarem
      Hendrixa w wykonaniu ówczesnych kapel. Najbardziej utkwiło mi w
      pamięci "Spanish Castle Magic" (Spin Doctors) i "Are You Experienced?" (Belly).
      Grand Prix jednak dostaje projekt Axiom Funk ft. Bootsy Collins za ich
      wersję "If 6 Was 9". Czyste mistrzostwo, a Buckethead chyba nigdy nie zagrał
      lepiej niż w tym utworze.
    • mycha Re: JIMI HENDRIX - COVERY 08.09.04, 08:28
      a ja mam "hey joe" w koncertowym wykonaniu led zeppelin smile) całkiem, całkiem
      • Gość: JJJ Re: JIMI HENDRIX - COVERY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 08:41
        mycha napisała:

> a ja mam "hey joe" w koncertowym wykonaniu led zeppelin smile) całkiem, całkiem

Niech Pani zgłosi to do księgi Guinessa. Ma Pani absolutny rarytas, pierwszy
        raz Hey Joe na żywo w wykonaniu LZ. Można spytać o datę i miejsce koncertu?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka