Dodaj do ulubionych

Teraz Rock - numer majowy

IP: *.in.lublin.pl / 62.233.188.* 07.05.04, 08:03
W moim pojęciu Teraz Rock zaczyna zjadać własny ogon. Numer z Metallicą na okładce i z wielgachnym artykułem o niej już był. Tak samo sprawy sie mają jesli chodzi o Nirvanę i Kurta Cobaina. Uważam że koncert to zbyt mały powód na temat przewodni numeru (w końcu REM równie dobrze zasługiwali na większą wzmiankę z powodu koncertu).
Kolejnym mankamentem jest jechanie na podobnym repertuarze: Scorpions, potem Black Sabbath - co miesiąc ciężkie granie? Dajcie nam troszke odsapnąć przy np. Pink Floyd lub Radiohead.
A recenzje... dalczego znalazła sie nowa płyta Scorpions, a zabrakło miejsca na Patti Smith i Prince'a (ktos powie że to nie rock, ale jakoś pojawiła się recenzja podobnego repertuarem Maroon5)
Czekam na polemikę i kolejne opinie.
Obserwuj wątek
    • ilhan Re: Teraz Rock - numer majowy 07.05.04, 09:46
      Gość portalu: miś teodor napisał(a):

> W moim pojęciu Teraz Rock zaczyna zjadać własny ogon.

Zjada od dawna i już prawie zjadł cały.
    • madian Re: Teraz Rock - numer majowy 07.05.04, 09:49
      Najgorszy numer jak dotąd w mojej opinii. Obczytanie tego co mnie int. zajęło
      mi może z godzinę. Scorpions to już porażka, DO kogo jest ten numer? Dla 40-
      latków? Mogę im jedynie oddać,że w ost. numerze było White Stripes we wkładce.
      Myślę,że mają marketingowca w ekipie, co to wie doskonale co się sprzeda a co
      nie. Poza tym widziałem niesprzedane egzemplarze poprzedniego numeru, co
      zapewne dało im do myślenia. Metallica na okładce to oczywiście kolejny chwyt.
      Cóż, cenne wiadomości i recenzje przeniosły się do internetu smile Pozdro
      • Gość: Lesiek Re: Teraz Rock - numer majowy IP: 80.51.231.* 07.05.04, 11:43
        >Najgorszy numer jak dotąd w mojej opinii. Obczytanie tego co mnie int. zajęło
        > mi może z godzinę. Scorpions to już porażka, DO kogo jest ten numer? Dla 40-
        > latków? Mogę im jedynie oddać,że w ost. numerze było White Stripes we
        wkładce.

IMO wkładki z założenia powinny być dla zespołów o dłuższej historii i
        dyskografii wymagającej szerokiego opisu. Wrzucanie do wkładek zespołów, które
        są aktualnie na topie, jest nieporozumieniem.
    • Gość: As Re: Teraz Rock - numer majowy IP: *.vline.pl / *.vline.pl 07.05.04, 10:26
      Muszę przyznać że Metallica po raz kolejny na okładce i wkładka o Scorpions to
      już przegięcie. Nie rozumiem czemu powtarzają wkładki - za miesiąc wkładka o
      Black Sabbath, już trzecia z kolei !! Jest tyle zasłużonych zespołów o których
      powinny być wkładki, a oni wciąż tłuką to samo. Wkładka o Dream Theater mnie
      bardzo ucieszyła (nie było jej przedtem), ale to chyba był "wypadek przy
      pracy" sad. Również wkładka o Blur (nie słucham) była moim zdaniem trafnym
      pomysłem.
      Co do Scorpions - owszem, dość zasłużony zespół, ale w obecnych czasach
      publikowanie wkładki o nim to nieporozumienie, taka estetyka to dziś przeżytek.
      • joseph80 Re: Teraz Rock - numer majowy 07.05.04, 11:15
        Panowie, czepiacie się trochę. Teraz Rock, próbuje uszczęśliwić każdego,
        zarówno fanów starego grania jak i nowych zespołów. Jedni będą narzekać, że za
        dużo dziadów, a drudzy, że za dużo zespołów z szałowymi fryzurami typu
        The ...s. Gwoli ścisłosci, ja lubię te artykuły o dziadachwink

Okładka, nie jest najgorsza. Wolę oglądać na okładce Metallice, Stonesów niż
        kolesia z Limp Bizkit, albo The Vines (z frontmanem który ma zajebiście
        zajebistą, szałową, piękną fryzurę - to jedyne co wyniosłem z recenzji
        spłodzonej przez Panią Gacek, która była chyba w poprzednim numerzebig_grin

> Nie rozumiem czemu powtarzają wkładki - za miesiąc wkładka o
        > Black Sabbath, już trzecia z kolei !!

Drogi, Asie trzecia z kolei to raczej niewink, ale trzecia w ogóle to fakt.
        Przesadzają trochę. I nie widzę żadnego powodu, dlaczego Black Sabbath zostało
        wyróżnione w taki sposób (choć sam zespół pierwsza klasa).

Mnie niepokoi coś innego w tym numerze. Mianowicie wszędobylskość Michała
        Kirmucia. Stron bez jego tekstów jest naprawdę niewielebig_grin. Facet chyba nabył
        jakiś monopol na wywiady i w ogóle pisanie. A jego manifetowanie niechęci do
        Yes w każdej recenzji, wywiadzie, wzmiance o tym zespole wywołuje u mnie
        śmiech. Dobrze, że są jeszcze dwa artykuły Pani Gacek (jeszcze ich nie
        czytałem), ale już się szykuję na rozrywkę i kabaret jaki uprawia.

pzdr
        Jos
        • tymbarski Re: Teraz Rock - numer majowy 07.05.04, 15:26
          > Panowie, czepiacie się trochę. Teraz Rock, próbuje uszczęśliwić każdego
          1. IMHO uszczęśliwianie każdego mija się z celem, bo gazeta dla każdego =
          gazeta dla nikogo.
          2. Rock jest niestety/na szczęście tak pojemnym pojęciem, że nie da się pisać o
          wszystkim naraz.
          3. Popieram zarzuty, że pisanie o jednym/dwóch/trzech zespołach w kółko jest
          bez sensu. Zdaje sie, ze Teraz Rock pisze o tym, co sie dobrze sprzedaje. Ot i
          cała tajemnica.
          • Gość: pagaj Re: Teraz Rock - numer majowy IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 07.05.04, 16:29
            tymbarski napisał:

> > Panowie, czepiacie się trochę. Teraz Rock, próbuje uszczęśliwić każdego
            > 1. IMHO uszczęśliwianie każdego mija się z celem, bo gazeta dla każdego =
            > gazeta dla nikogo.

Czego najlepszym przykładem była śp. Muza. Próbowali zadowolić dosłownie
            wszystkich, od klasycznych melomanów do ziomali z blokowisk. Długo miejsca
            na rynku nie zagrzali.

A Teraz Rock? Oni wyciągają wnioski z lekcji Machiny i Muzy. Piszą dokładnie
            o tym, o czym chce czytać większość ich czytelników. Występuje tu zapewne
            syndrom inżyniera Mamonia: czytelników w Polsce interesują tylko te zespoły,
            które już słyszeli. A tych, którzy słyszeli o czymś więcej niż Iron Maiden,
            Metallica czy Pink Floyd jest stosunkowo niewielu, więc jest to biznes
            nieopłacalny. Ot, czasem rzuci się im jakiś nędzny ochłap na pożarcie
            i odfajkowane na następnych parę miesięcy.

Przy poprzednim numerze TR mocno się zastanowiłem "Dlaczego to kupiłem?"
            i jedyna sensowna odpowiedź jaka mi przyszła na myśl to: z przyzwyczajenia.
            I pewnie ten numer też kupię, obiecując sobie, że to ostatni raz, a za miesiąc
            będzie to samo, bo zawsze jest nadzieja, że a nuż...
    • jasiek666 Re: Teraz Rock - numer majowy 07.05.04, 12:27
      Przecież to dziecinnie proste. Nie odpowiada mi profil pisma = przestaję je
      kupować. Jakieś 7 lat temu postąpiłem tak z Metalhammerem, bez żalu z mojej
      strony. Ze strony Metalhammera przypuszczalnie również.
      • Gość: As Re: Teraz Rock - numer majowy IP: *.vline.pl / *.vline.pl 07.05.04, 15:02
        jasiek666 napisał:

> Przecież to dziecinnie proste. Nie odpowiada mi profil pisma = przestaję je
        > kupować. Jakieś 7 lat temu postąpiłem tak z Metalhammerem, bez żalu z mojej
        > strony. Ze strony Metalhammera przypuszczalnie również.

Wcale nie takie proste, bo coś czytać trzeba by orientować się w muzyce. A samo
        forum muzyka nie wystarczy, nawet pomimo obecności takich ekspertów jak
        Jasiek666.
        • jasiek666 Re: Teraz Rock - numer majowy 07.05.04, 15:16
          Gość portalu: As napisał(a):

> Wcale nie takie proste, bo coś czytać trzeba by orientować się w muzyce.

Być może jestem w tym odosobniony, ale kompletnie nie czuję potrzeby
          orientowania się w muzyce, która mnie nie interesuje.
    • Gość: D Re: Teraz Rock - numer majowy IP: *.ists.pl / *.gemini.net.pl 07.05.04, 14:22
      Teraz Rock kojarzy mi się z:
      - Nirvana/Iron Maiden/Deep Purple/Metallica na okładce. 2 razy do roku
      ewentualnie ktoś inny
      - w środku to samo, plus 4 w ciągu ostatnich 12 miesięcy artykuł o tym co
      słychać u Watersa i Veddera. W recenzjach co czwarta płyta 5 gwiazdek (legenda -
      'wstyd nie mieć')
      - wspaniałymi artykułami/recenzjami Anny G., gdzie zastanawia się który ze
      Strokesowpodobnych ziomków z grzywką jest najfajniejszym 'ciachem' i najładniej
      się ubiera (to element dla młodzieży znudzonej ósmym w ciągu ostatnich 2 lat
      wywiadem z Gillanem)

Czasem kupię do pociągu, pasażerowie dziwią sie pewnie z czego się śmieję.

Pozdrowienia dla Kubasy i Ilhana wink
      • ihopeyouwilllikeme Re: Teraz Rock - numer majowy 07.05.04, 14:25
        Gość portalu: D napisał(a):

> Pozdrowienia dla Kubasy i Ilhana wink

I wszystko jasne.
        • Gość: D Re: Teraz Rock - numer majowy IP: *.ists.pl / *.gemini.net.pl 07.05.04, 14:32
          A coś nie tak? Nie wolno? smile)))
        • ihopeyouwilllikeme -- 07.05.04, 14:34
          Przeglądałem, nie mam jeszcze. Ciekawa recenzja nowej Alanis Morissette (
          zwłaszcza, że premiera dopiero 18 maja ), i DVD No Doubt. Wkładka o Scorpions -
          nie interesuje mnie ten zespół, więc i wkładka mnie ani ziębi ani grzeje. Na
          wkładkę o Black Sabbath natomiast bardzo się cieszę. Nie cieszy mnie artykuł o
          beznadziejnym zespole The Von Bondies, tym bardziej nie cieszy mnie, że zostali
          zapowiedzeni na następny numer znowu ( mają chyba 2 płyty na koncie, kiedy
          wkładka ? ). Artykuł o Metallice fajny, lepszy przynajmniej od żałosnego w
          Metal Hammerze. Ogólnie numer całkiem niezły, kupię.
    • Gość: kris Re: Teraz Rock - numer majowy IP: *.ub.uni / *.ub.uni-heidelberg.de 07.05.04, 14:41

A ja kupię ten ostatni numer właśnie ze względu na wkładkę o Scorpionsach i
      recenzję ich najnowszej płyty.
    • miecio4 Michał Kirmuć 07.05.04, 16:19
      Został wcześniej wymieniony Michał Kirmuc więc chciałem przytoczyć próbkę
      genialnej pracy tego redaktora. Jednocześnie wszystkich kumatych prosze o
      przybliżenie co autor miał na myśli. Oto fragment recenzji ostatniej płyty
      Fisha:
      "Te utwory mają jedna wadę. Wszystkie brzmią tak jakbyśmy je już gdzieś
      słyszeli. Z drugiej strony czyż nie jest to zaleta? Bo jeśli znowu mam słuchać
      nowej muzyki i zastanawiać się czy tego właśnie oczekiwałem, to wolę nie być
      zaskoczonym, ale za to sięgać po płytę z przyjemnością."

Panie Weissie. Niech pan czasem poczyta recenzje swoich dziennikarzy. Spławił
      pan już Gacek z działu recenzji, czas chyba na następnych.
    • vulture wnioski moje 07.05.04, 16:26

1. Wkładka o Black Sabbath to rzeczywiście przegięcie, bo były już dwie, a od
      1995 roku zespół nie wydał ani jednej płyty z premierowym materiałem, więc nie
      widzę powodu...

2. Nie wiem, czy można odpocząć przy Radiohead.

3. Anna Gacek powinna wziąć ślub z Kirmuciem i zabrać go w dożywotnią podróż
      poślubną gdzieś, gdzie nie ma możliwości pisania o muzyce.

4. Wkładki o Scorpions jeszcze nie było i dobrze że jest.

5. Podpisuję się pod powyższą opinią: nie podoba się- nie kupować. Jak się
      znudziło, przecież nikt nie zmusza. Mi znudziło się NME i już nie kupuję, a TR
      owszem, bo wiem, o jakiej muzyce chcę tam poczytać.

6. Za o wiele większe marnotrawienie papieru niż kolejne artykuły o Yes czy
      Marillion uważam artykuły o np. The Vines (Anna Gie rulez).

Pozdrawiam

P.S. Dlaczego oni nie zrobią wkładek o polskich wykonawcach??? Czy tylko
      pośmiertnie?...
      • Gość: D Re: wnioski moje IP: *.ists.pl / *.gemini.net.pl 07.05.04, 16:37
        Ciekawa wypowiedź, pozwolę sobie dodać swoje własne przemyślenia:
        1. Tylko dwie? Rzeczywiście przegięcie, ja liczę że do końca roku będzie
        jeszcze jedna oprócz tej upcoming wink
        2. Mnie się zdarza, przy Amnesiacu/Kid A
        3. Popieram wink
        4. A niech sobie będzie, przynajmniej się sprzeda, kto by poleciał na wkładkę o
        np. Faith No More
        5. Słusznie. Mnie nie podoba się tylko że jest to właściwie jedyna polska
        gazeta muzyczna uncertain
        6. Dla mnie to taka sama marnacja materiału

Pozdrawiam!
        • vulture Re: wnioski moje 07.05.04, 16:41
          Gość portalu: D napisał(a):

> 4. A niech sobie będzie, przynajmniej się sprzeda, kto by poleciał na wkładkę
          o
          >
          > np. Faith No More

O FNM wkładka też już była.

• Gość: D Re: wnioski moje IP: *.ists.pl / *.gemini.net.pl 07.05.04, 16:43
            Hm, no OK, z resztą pewnie i tak zgodnie z tradycją będzie kolejna wink
            • krockus Re: wnioski moje 07.05.04, 16:53
              Kolejna o FNM też już była
              • vulture O Kelly Osbourne nie było wkładki!!! 07.05.04, 16:55

Karygodne zaniedbanie.
                • Gość: D Re: O Kelly Osbourne nie było wkładki!!! IP: *.ists.pl / *.gemini.net.pl 07.05.04, 16:57
                  Niedługo będzie. Były 3 o Black Sabbath, to córa frontmana też dostanie, choć
                  jedną
          • Gość: As Re: wnioski moje IP: *.vline.pl / *.vline.pl 07.05.04, 18:13
            Były 2 wkładki o Faith No More. Tak samo jak były 2 o Led Zeppelin, Metallice,
            Deep Purple. King Crimson, Genesis, Iron Maiden.
    • jonah7 Re: Teraz Rock - numer majowy 09.05.04, 12:48
      Kupuję rzadko, ale nie widzę powodu do lamentowania że to zjadanie własnego
      ogona itp. Dobrze że w ogóle jest coś w tym kraju do czytania.
      • ihopeyouwilllikeme Re: Teraz Rock - numer majowy 09.05.04, 14:16
        O czym Wy mówicie z tymi wkładkami ? To pismo to TERAZ ROCK a nie TYLKO ROCK, a
        w TERAZ ROCKU wkładki jak na razie się nie powtarzają...
        • Gość: As Re: Teraz Rock - numer majowy IP: *.vline.pl / *.vline.pl 09.05.04, 14:30
          ihopeyouwilllikeme napisał:

> O czym Wy mówicie z tymi wkładkami ? To pismo to TERAZ ROCK a nie TYLKO ROCK,
          a
          >
          > w TERAZ ROCKU wkładki jak na razie się nie powtarzają...

To jakiś żart, czy napisałeś to na poważnie ?
          • jonah7 Re: Teraz Rock - numer majowy 09.05.04, 17:46
            Gość portalu: As napisał(a):

> ihopeyouwilllikeme napisał:
            >
            > > O czym Wy mówicie z tymi wkładkami ? To pismo to TERAZ ROCK a nie TYLKO RO
            > CK,
            > a
            > >
            > > w TERAZ ROCKU wkładki jak na razie się nie powtarzają...
            >
            > To jakiś żart, czy napisałeś to na poważnie ?

Ej no chyba żart. Panowie Weiss i Królikowski jak zaczynali 'od nowa' z Teraz
            Rockiem to wyraźnie napisali że kontynuują Tylko Rock. Nawet rubryki są
            podobne. Może chcieli zatrzymać starą nazwę ale jakieś prawne przeszkody były,
            nie znam się na tych zawiłościach =)
            • cze67 Re: Teraz Rock - numer majowy 11.05.04, 09:53
              A swoja droga to narobili mi smaku na pierwsza plyte Scorpions...
    • sthrashydlo Re: Teraz Rock - numer majowy 14.05.04, 22:00
      Jesteście fanami rocka? Jeśli ktoś lubi rock i nie przyzna iż chorozwksi koncert
      Metalliki jest wydarzeniem to wątpie w to wasze "bycie fanem rocka". Artykuł
      uważam za świetny, trochę mi tylko żal, że nic nie wspomnieli o sotatnim
      spoktnaiu fnaów z Jamesem i Kirkiem w Traffic Clubie.
      Czytam tą gazetę regulranie od 1994 (dawniej Tylko Rock). Nie zawsze jestem
      uszczęśliwony z zawartości, ale z przyjemnością czytam każdą wkładkę nawet wtedy
      gdy dany zepsół interesuje mnie prawie wcale.
      Jedynym zarzutem do tego magazynu jak dla mnie są recenzje. To fakt, że tam
      zawsze jest jakaś zachowawczość, zbyt wiele słabizny dostaje zawyżone oceny. Ale
      to ich punkt widzenia.
      Wracajac do majowego numeru: jest Acid Drinkers (paluszki lizać nowy album,
      słyszałem koncertowe wersje, bardzo polecam!), Scorpions - wreszcie ktoś nie
      wyzywa ich od wiochy, tylko przyznał iż to dobry zespół ze skarbnicom świetnych
      kawałków, Fantomas (nie psiocznie mi tu na Faith No More!) - nie masz wokalnego
      geniusza nad Mike Pattona! Yes, Marillion, Soulfly i wiele innych, może mnie mi
      znanych, ale zato właśnie cenię Teraz Rock - skarbnice wiedzy rockowej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka