Dodaj do ulubionych

Co jest co w muzyce elektronicznej?

04.12.04, 10:58
Po ostatniej batalii przeprowadzonej w dobrym imieniu ATB, postanowiłem
zwrócić się do was forumowicze, o powściągliwość w wysuwaniu niesprawdzonych
danych. To tak odnośnie znajomości gatunków muzycznych. Poniższe drzewko
powinno wiele wyjaśniać.
Drzewo genealogiczne stylów techno:
---===POCZĄTEK===---
Awangarda '70,disco,amer. college rock,rock,punk,blues,hip-hop,jazz,funk
-->HOUSE, ur-rave
---===HOUSE===---
ur-rave,deep-house,garage-house,happy-house,progressive,techno
---===TECHNO===---
a) break-beat,jungle,drum'n'bass
b) minimal,trance,gabba,techno-rock
c) EURO DANCE (trash floor,mainstream,dreamhouse)-->techno-rave
d) techno-rave
e) acid-house
Są to dane sprawdzone i uwierzytelnione za pomocą numeru 2/98
magazynu "Techno Party" wydawn. SelleS Enterprises
--------------------------------------------
Pozdrowienia - Dj Star (Oxygen Radio Polska)
Obserwuj wątek
    • roar Re: Co jest co w muzyce elektronicznej? 04.12.04, 11:50
      nongomery napisał:

> Są to dane sprawdzone i uwierzytelnione za pomocą numeru 2/98
      > magazynu "Techno Party" wydawn. SelleS Enterprises

...innymi słowy, jest to totalna bzdura napisana w czasach, kiedy ludzie w naszym pięknym kraju nie mieli jeszcze bladego pojęcia o muzyce tanecznej.
      • d84 Re: Co jest co w muzyce elektronicznej? 04.12.04, 11:56
        Dokładnie, najbardziej podoba mi się wrzucenie breakbeatów i dnb to techno smile
        • nongomery New wave... of nothing :( 04.12.04, 13:27
          Przypominam tylko, że jest to drzewo nie stylów techno, moi drodzy, a stylów
          muzyki elektronicznej a bądź co bądź drum'n'bass zalicza się do tego bez dwu
          słów.
          Tak nastąpiła zmiana od tamtego czasu. Dziś z uporem muzyką elektroniczną
          nazywa się okrzyki "jaaaazda" podczas wiejskich dyskotek, a przecież kanon
          europejski w ogóle nie zalicza tego do zwyczaju muzyki o tak ekskluzywnej
          tradycji.
          Dziś może nie wyróżnia się aż tylu gatunków, ale przecież nie są to sztywne
          powiązania. Tu chodzi o prostą kolejność - D'n'B to po prostu nurt korzystający
          z tej wielkiej lawiny techno a nie bezpośrednio z niej pochodzący. Tak samo
          można porównać dzisiejsze zespoły rockowe i klasykę w stylu
          zespołu "Metallica" - są pewne źródła do naśladowania a nie do kopiowania.
          Polecam jako podręczniki do nauki stylów:
          Joujouka, Paul Oakenfold, Dr. Motte, Gagarin 108, Tripwire, David Guetta, Lexy
          & K. Paul i w końcu Juno Reactor i Fading Colours
          Pozdrowienia - Dj Star (Oxygen Radio Polska)
          • d84 Re: New wave... of nothing :( 04.12.04, 14:11
            Ale ten podział to w ogóle jest chybiony jakiś. Połowa rzeczy w
            zakładce "techno" trafiła tam chyba przez przypadek i w ogóle wygląda jakby
            techno wyszło z house'u smile
          • roar Re: New wave... of nothing :( 04.12.04, 14:16
            > Przypominam tylko, że jest to drzewo nie stylów techno, moi drodzy, a stylów > muzyki elektronicznej a bądź co bądź drum'n'bass zalicza się do tego bez dwu > słów.

Nie wydziwiaj. Tak się składa, że widziałem tę gazetkę razem z tym nieszczęsnym drzewem i wiem, jak wyglądało. A wyglądało tak, jak to przepisałeś. Dziesiątki stylów muzyki tanecznej upchanych bez ładu i składu w jedną kupę pod nazwą "techno".

Poza tym, właśnie - nie elektronicznej, tylko tanecznej właśnie. Bo dla panów redaktorów elektronika zaczęła się najwyraźniej wraz z rave parties i na nich się zamknęła. Wcześniej była tylko "awangarda z lat 70", a potem techno, house i jungle (a, przepraszam, jungle to też techno smile.
            > Tak nastąpiła zmiana od tamtego czasu. Dziś z uporem muzyką elektroniczną
            > nazywa się okrzyki "jaaaazda" podczas wiejskich dyskotek, a przecież kanon
            > europejski w ogóle nie zalicza tego do zwyczaju muzyki o tak ekskluzywnej
            > tradycji.

Bo oczywiście kanon europejski zalicza do zwyczaju muzyki o tak ekskluzywnej tradycji tylko techno i house, hje hje.

> Tu chodzi o prostą kolejność - D'n'B to po prostu nurt korzystający
            > z tej wielkiej lawiny techno a nie bezpośrednio z niej pochodzący.

No więc właśnie. Dlatego klasyfikacja zaliczająca go do techno jest bzdurna. Rozumiesz?

(Że już określenie "wielka lawina techno" pozostawię łaskawie bez komentarza...)

> Polecam jako podręczniki do nauki stylów:
            > Joujouka, Paul Oakenfold, Dr. Motte, Gagarin 108, Tripwire, David Guetta, Lexy
            > & K. Paul i w końcu Juno Reactor i Fading Colours

A ja ci polecam... na początek allmusic i wikipedię. A potem możesz jeszcze poszperać po forum. Było tu już kilka wątków na temat klasyfikacji muzyki tanecznej, z linkami do stron na ten temat. Ostrzegam, że możesz się grubo zdziwić... smile
          • Gość: arenka Re: New wave... of nothing :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.04, 17:54
            jak mnie to denerwuje!!! nie podoba ci sie "jaaazda"? to niech ci sie nie
            podoba. ALe powinienes to tolerować i nie nazywać takich dyskotek wiejskimi.
            Każy lubi to co chce. Macie szacunek do rocka, punka, disco-polo, hip hopu,
            jazzu itp a tego nie mozecie zaakceptować ???? Są tacy ludzie jak np ja, którzy
            świetnie bawią się na takich "wiejskich" dyskotekach, a chyba o to chodzi w
            muzyce, żeby przy niej sie świetnie bawić??
            • nongomery Re: New wave... of nothing :( 05.12.04, 21:51
              Hehe, dobre. Jakby na to nie patrzeć nie sprzeciwiam się takim dyskotekom.
              Jeżeli masz na myśli np. "Ekwador" czy "Piramidę" to nie o to mi chodziło, bo
              ja sam wiele razy tam gościłem. Zresztą. Nie taki był mój cel, żeby obrażać Dj
              Kris'a (szacuneczek) czy jemu podobnych...
              --------------------------------------
              Może odpocznijmy już od tego techno...
              • zinn2 Re: New wave... of nothing :( 06.12.04, 09:53
                A czym się różni krzyczenie "jazda" w Ekwadorze od krzyczenia tego samego w
                innej wiejskiej dyskotece ?
    • nemrrod Re: Co jest co w muzyce elektronicznej? 04.12.04, 15:08
      Ech... jeśli uważasz, że cała współczesna elektronika zamyka się w podanej przez
      Ciebie klasyfikacji, to chyba dużo jeszcze nie słyszałeś. Od 1998r. naprawdę
      dużo się zmieniło... Wymienieni przez Ciebie wykonawcy nie mówią NIC o
      współczesnej elektronice.
      Pozdrawiam i życzę wielu odkryć w tej dziedzinie wink
    • Gość: luvski Re: Co jest co w muzyce elektronicznej? IP: *.icpnet.pl 04.12.04, 16:32
      czytam kolejny twój post z rosnącą irytacją.
      przestań pisać o rzeczach, o których bladego pojecia nie masz.
      • Gość: silesius funkulo Amen, kol. Luvski. /nt IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.04, 16:49
    • nongomery Rum, brum i wikary ;] 04.12.04, 18:17
      To prawda, panowie z Techno Party nie mieli doświadczenia a ta dyskusja
      powstała impulsywnie po napotkaniu amatorszczyzny wobec albumu ATB The Dj - In
      The Mix. Ja sam nie do końca zgadzam się z tym podziałem, choć jak mi się
      wydaje, trudno dziś wśród tylu stylów, podgatunków i odłamów mówić o jakimś
      chronologicznym porządku. Jednak myśl przewodnia jest prosta. Bez Beatlesów i
      Rolling Stonesów nie byłoby do czego się odnosić w muzyce "gniewnego
      pokolenia". A że od nich zaczęło się wiele, dlaczego nie nazywać by ich
      prekursorami dzisiejszego spojrzenia na muzykę?
      Warto jednak czasem spojrzeć na to z mniej "groźnej" perspektywy, to czy house
      powstał z techno czy na odwrót nie ma znaczenia wobec dzisiejszej
      muzyki "szybkiego rytmu" - korzysta ona z obu nurtów po trochu i mniej lub
      bardziej do któregoś z nich się zalicza.
      ATB należy do wielu nurtów, jest to wielogatunkowa muzyka klubowa o korzeniach
      nieco innych niż na przykład Hi-Gate czy Junior Jack. Jednak na uwagęzwraca
      fakt, że dziś nie patrząc na gatunek, bawimy się przy tym jak nasi rodzice przy
      Beatlesach słuchanych z domowego radyjka. Kto lubi ATB niech go słucha, kto nie
      lubi, nie musi słuchać... proste.
      Dziękuje jednak za próby sprostowania i mówię wprost - nie traktujcie żadnych
      ram muzycznych jako ostateczne - te wszystkie diagramy to tylko odniesienie
      (nie zawsze słuszne)... Dziś jak sami dobrze wiemy istnieją już całkiem inne
      schematy: hard-trance, chill-out itp.
      --------------------------------------
      Polecam: David Guetta - Guetta Blaster
      • Gość: j Re: Rum, brum i wikary ;] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.04, 19:31
        najpierw byl jakis tam rock, z ktorego wyszedl w jakis sposob kraut-rock, z
        ktorego wyszedl Kraftwerk

w drugiej polowie lat 70. w anglii powstaje industrial, ktory wyrasta z
        inspiracji nie wiadomo czym i kraut-rockiem. stad wywodzi sie Cabaret Voltaire,
        ktory w polowie lat 80. "utanecznil" swoja muzyke, wyraznie w niej slychac
        Kraftwerk

jakis czas potem jest Cybotron, ktory ewidentnie zrzyna z Kraftwerka

industrialem inspiruja sie zespoly z nurtu tzw. EBM (elctronic body music -
        polowa lat 80.), najbardziej znany z nich jest chyba Front 242, jest jeszcze
        Nitzer Ebb i wielu innych wykonawcow, ktorzy juz wtedy brzmieli tak jak
        wykonawcy house czy techno 10-15 lat pozniej. nie mieli oni raczej duzego
        wplywu na wspolczesna muzyke taneczna, bo byli chyba malo znani

to co sie dzialo potem, dospiewajcie sobie sami, bo mnie to nie bardzo juz
        interesuje

ostatczeny wniosek - najwiekszy wplyw na wspolczesna muzyke taneczna mialy
        Kraftwerk i Cabaret Voltaire

to taka moja teoria o powstaniu muzyki tanecznej, w jej sklad wchodza
        oczywiscie tylko te gatunki, ktore znam, wyglada to jednak calkiem przkonujaco,
        co?
        • Gość: silesius funkulo Re: Rum, brum i wikary ;] IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.04, 14:10
          > najpierw byl jakis tam rock, z ktorego wyszedl w jakis sposob kraut-rock, z
          > ktorego wyszedl Kraftwerk

Nie zgodze sie. Najpierw byl Theremin - pierwszy praktyczny instrument
          elektroniczny, wynaleziony na poczatku lat 20. ubieglego wieku. Po drodze, w
          drugiej pol. lat 40., zaczeto eksperymentowac z mikrofonami, magnetofonami i
          nagrywanymi z ich pomoca loopami (muzyka konkretna). Dopiero w kolejnych
          dziesiecioleciach, wraz z upowszechnieniem syntezatorow i innych magicznych
          urzadzen, elektronika przenika w nowe rejony muzyczne, w tym i rock.

> w drugiej polowie lat 70. w anglii powstaje industrial, ktory wyrasta z
          > inspiracji nie wiadomo czym i kraut-rockiem. stad wywodzi sie Cabaret
          Voltaire,
          > ktory w polowie lat 80. "utanecznil" swoja muzyke, wyraznie w niej slychac
          > Kraftwerk
          > jakis czas potem jest Cybotron, ktory ewidentnie zrzyna z Kraftwerka
          > industrialem inspiruja sie zespoly z nurtu tzw. EBM (elctronic body music -
          > polowa lat 80.), najbardziej znany z nich jest chyba Front 242, jest jeszcze
          > Nitzer Ebb i wielu innych wykonawcow, ktorzy juz wtedy brzmieli tak jak
          > wykonawcy house czy techno 10-15 lat pozniej.

Ale house i techno powstaly w tym samym czasie, w ktorym nagrywal Front 242 i
          inni EBMowcy. A EBM, tak jak i industrial, inspirowala raczej taneczna
          elektronike spod znaku trance czy hardcore, a nie tych wymienionych powyzej.

>nie mieli oni raczej duzego
          > wplywu na wspolczesna muzyke taneczna, bo byli chyba malo znani
          >
          > to co sie dzialo potem, dospiewajcie sobie sami, bo mnie to nie bardzo juz
          > interesuje
          >
          > ostatczeny wniosek - najwiekszy wplyw na wspolczesna muzyke taneczna mialy
          > Kraftwerk i Cabaret Voltaire

Zgoda , ale zaraz obok wymienic trzeba inspiracje plynace z czarnej muzyki
          (bardziej lub mniej) tanecznej, glownie zelektryfikowanego jazzu i funku,
          tworzacych baze pod breakbeat i pochodne, oraz disco - bezposredniego
          poprzednika house'u, czyli pierwszego gatunku w pelni identyfikowanego z tzw.
          clubbingiem. Nie sposob tez nie wspomniec o osiagnieciach technicznych
          pionierow dubu wraz z ich nowatorskim podejsciem do pracy studyjnej.
          Inspiracji rzecz jasna bylo wiecej, a sprawe nalezaloby pewnie rozpatrywac w
          szerszym kontekscie kulturowym, niemniej apropos istoty teorii, ktora ja
          wyznaje, to mniej wiecej tylesmile
          • Gość: gosc portalu Re: Rum, brum i wikary ;] IP: *.neto.pl / 212.33.69.* 05.12.04, 18:43
            a kto zbiera laury jezli chodzi o dzwieki kaftwerk'a, chopina czy tez ludzi
            pierwotnych ktorzy to pierwsi na swieci zagrali" BUM BUM BUM BUM" ?

aphex twin - to on jest geniuszem ja jestem odbiorca i to mi pasuje

historia historiąsmile
          • Gość: j Re: Rum, brum i wikary ;] IP: *.zaczek.ds.pw.edu.pl 06.12.04, 07:12
            masz racje silesius, o wielu rzeczach zapomnialem, szczegolnie o czarnej muzyce
            i disco (no i elektro Afriki Bambaaty). jesli chodzi o muzyke konkretna, to
            duzo z niej czerpali industrialowcy
            rozkazuje ci sciagnac sobie kawalek Throbbing Gristle - Discipline z 1980r.,
            niby w tym czasie Kraftwerk gral juz calkiem "wspolczensa" muzyke,
            ale "Discipline" to cos jeszcze bardziej dzisiejszego (gdzies znalazlem calkiem
            trafne okreslenie, ze to utwor w sam raz na dyskoteke w szpitalu
            psychiatrycznym)

caly czas zaznaczam, ze to tylko moje "teorie"
    • maniorek Re: Co jest co w muzyce elektronicznej? 06.12.04, 17:06
      jak juz bym mial poofftopicowac to zapraszam na audycje elektroniczna w
      TEAMradio emiter.teamradio.pl:8093/listen.pls
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka