Dodaj do ulubionych

Spacemen 3

IP: *.lubin.dialog.net.pl 10.03.05, 19:32
Co sądzicie o tym zespole?
Obserwuj wątek
    • Gość: Jacenty Re: Spacemen 3 IP: *.chello.pl 11.03.05, 18:05
      Umknął mi jakoś ten temat, a przecież "Playing With Fire" to dziś już klasyk
      psychodelii. Szkoda, że po rozpadzie Spacemen 3 Sonic Boom się już nie
      odnalazł. Wychodzi na to, że Jason jakby zdolniejszy z tego duetu.

Pozdro
      • ianek70 Re: Spacemen 3 18.03.05, 10:05
        "Sound of Confusion" też jest dobrą płytą, jeśli lubisz monotonne, buczące
        gitary (a kto ich nie lubi?).
        Byłem na dwóch ich koncertach w 89r.
        Siedzieli zaćpani na scenie w małym klubie - subtelniejszych utworów
        z "Playing..." nie grali na żywo (szkoda, bo "Honey" jest piękne), ale i tak to
        była psychodelia maksymalna - ciężkie, powtarzające się riffy, dziwnie
        delikatny wokal. I cały klimat - dym, stroboskopy, hałas, narkotyki, tłok - nie
        wiadomo, czy muzyka, jaką słyszesz i pamiętasz jest tą samą muzyką, co naprawdę
        grają.
        Drugi raz na wielkim festiwalu. Scena główna - słońce i deszcz zamiast
        intymności klubu, ale stan psychiczny podobny. Było kilkanaście tysięcy ludzi,
        najaranych i żądnych rozrywki więc Spacemeni... grali nawet ciężej, powolno
        rozciągając piosenki. Takie napięcie, że ciarki wszystkich przechodziły, masowa
        gęsia skóra przez całą 10-minutową wersję "Rollercoaster".
        • Gość: Jacenty Re: Spacemen 3 IP: *.chello.pl 18.03.05, 17:16
          Wierzę i zazdroszczę! Ostatnio Jason jakby odrobinę zatęsknił za starymi
          klimatami i chwała mu za to smile
          • hipiey Re: Spacemen 3 19.03.05, 08:53
            a nie bylo to trio?
            • Gość: Jacenty Re: Spacemen 3 IP: *.chello.pl 19.03.05, 10:50
              Nie tylko trio, ale nawet kwartet smile Mówiłem tylko o parze Kember i Pierce
              współodpowiedzalnej za cały materiał Spacemen 3. Reszta składu była, nic nikomu
              nie ujmując, "ruchoma".
    • ianek70 Re: Spacemen 3 31.03.05, 21:01
      A czy ktoś pamięta Loop, zespół podobny do Spacemenów?
      • Gość: Jacenty Re: Spacemen 3 IP: *.chello.pl 31.03.05, 21:47
        Pamiętam, ale według mnie te dwa zespoły dzieliła przepaść, no może pół wink
        • ianek70 Re: Spacemen 3 31.03.05, 22:21
          Gość portalu: Jacenty napisał(a):

> Pamiętam, ale według mnie te dwa zespoły dzieliła przepaść, no może pół wink

Raczej pół, chciaż Loop nigdy by się nie bawił smyczkami.
          • Gość: Jacenty Re: Spacemen 3 IP: *.chello.pl 31.03.05, 22:33
            Wiesz, to oczywiście kwestia względna, ale dla mnie Spacemen 3 to jedna z
            ważniejszych kapel tamtych lat i chętnie wracam do ich nagrań, a Loop nie
            została mi żadna płyta i jakoś niespecjalnie żałuję wink
            • ianek70 Spacemen 3 vs. Loop 31.03.05, 23:24
              Zgadza się, że Spacemeni byli ważniejsi i bardziej wpływowi, choćby dlatego, że
              rozwijali swoją muzę w różnych kierunkach, i w dodatku byli trochę lepsi.
              Te dwa zespoły wiąże jednak to, że na początku brzmiały bardzo podobnie
              (Loopowy utwór taki, jak "Head On" zmieściłby bez problemów na Spacemenów
              pierwszej płycie) i Spacemeni aż do końca grali wyłącznie gitarowo na
              koncertach (na płytach zaś nie, jak najbardziej nie). Loop tylko brząkał trochę
              szybciej.
              Album "Be Here Now" jest świetny, i chętnie bym go posłuchał gdyby nie to, że
              pożyczyłem komuś kilka lat temu i jeszcze nie oddał.
              Pozdrawiam
              • Gość: Jacenty Re: Spacemen 3 vs. Loop IP: *.chello.pl 01.04.05, 08:56
                Widzę, że jesteś mocno przekonany więc spróbuję odkurzyć znajomość z Loop smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka