Dodaj do ulubionych

Don Giovanni

16.07.05, 23:56
Jutro ostatnie przedstawienie "Don Giovanniego" Mozarta w Warszawskiej Operze
Kameralnej. Partię tytułową zaśpiewa Jarosław Bręk, Olga Pasiecznik jako
Donna Anna. Don Ottaviem będzie Tomasz Krzysica, Donną Elvirą - Agnieszka
Kurowska. Rafał Siwek wykona partię Komandora. Masetta - Sławomir Jurczak,
Zerlinę - Tatiana Hempel. Całość poprowadzi Kai Bumann.
Obserwuj wątek
    • iwa_ja Re: Don Giovanni 17.07.05, 00:14
      Niestety, nie ma biletów...
      • flumen3 Re: Don Giovanni 17.07.05, 15:48
        ale sa wejsciówki smile Zapowiada się Don Giovanni festiwalu - bo poprzednie były
        różne, a nawet rózniste. Zawsze jak cześc obsady suuuuuuuper, to druga połowa
        nie do wytrzymania, alebo trudno znośna. Oj, namieszali w tym roku w obsadach -
        nigdy pełnej satyfakcji. Dzis mam nadzieje na jakieś 85 procentwink
        • iwa_ja Re: Don Giovanni 17.07.05, 16:11
          flumen3 napisała:

> ale sa wejsciówki smile
          W cuda wierzysz???? Parę razy startowałam w walce o czerwone poduszki. Bez
          efektu. Więc dzisiaj nawet nie będę próbować. W przyszłym roku rozważniej
          zaplanuję (czas i kasę...)

Zapowiada się Don Giovanni festiwalu - bo poprzednie były
          > różne, a nawet rózniste. Zawsze jak cześc obsady suuuuuuuper, to druga połowa
          > nie do wytrzymania, alebo trudno znośna. Oj, namieszali w tym roku w
          obsadach - nigdy pełnej satyfakcji. Dzis mam nadzieje na jakieś 85 procentwink
          A jak Ty, tzn. na jakich zasadach, tak gęsto uczestniczysz? (przepraszam, że
          pytam)
          Ja w tym roku na odcinku od Jolanty do Anny uczestniczyłam w czterech
          wydarzeniach. Tylko.
          A rzeczywiście w tym roku z obsadą jest przedziwnie. Najbliższy Flet jest np. i
          z Pasiecznik, i z Klimczakiem...
        • quasthoff Re: Don Giovanni 17.07.05, 17:20
          Napisz proszę jak wyglądałoby Twoje sto procent, biorąc pod uwagę możliwości
          WOK.
          • flumen3 Re: Don Giovanni 18.07.05, 00:34
            iwa_ja napisała:
            "A jak Ty, tzn. na jakich zasadach, tak gęsto uczestniczysz? (przepraszam, że
            pytam)"
            - alez prosze uprzejmie - wejściówki, wejściówki... w tym roku będą to łącznie
            22 przedstawienia. Aby kupic wejściówke na taką Ogrodniczkę, Sen Scypiona,
            Betulie czy cos takiego wystarczy byc pod kasa 18.15, a nawet 18.30 - jak
            zaczynają sprzedawac wejściówki (jest ich 20 mniej więcej), a na Don
            Giovanniego, Flet, Wesele Figara i Cosi - radzę byc po 17, zająć sobie kolejkę.
            To i tak teraz dziecinnie proste - jak zaczynałem chodzic do WOK po wejściówkę
            na Flet kolejka ustawiała się o 16 i stała az do klombu przed teatrem.

Jak wyglądałoby moje 100 procent satysfakcji z Don Giovanniego: ach, pomarzyć -
            to byłaby obsada następująca:
            Don Giovanni - Jarosław Brek w najlepszej formie, najlepiej juz po jednym
            spektaklu na rozgrzewke
            Leporello - Andrzej Klimczak lub ostatecznie nowy nabytek gościnny - niejaki
            pan Bukalski
            Donna Anna - Olga Pasiecznik
            Donna Elwira - hmmmm, trzeba by poprzestać na Zofii Witkowskiej w dobrej
            formie, ale przydał by się ktoś nowy
            Don Ottavio - Tomasz Krzysica przy głosie (ach)
            Zerlina - Marzanna Rudnicka (czemu juz nie śpiewa?)lub Marta Boberska, lub
            Justyna Stępień
            Masetto - Sławomir Jurczak (jest genialny)
            Komandor - Rafał Siwek (w dobrej formie)
            i chyba inny dyrygent, albo pan Kai Bumann po nauce jak partnerować (podążać)
            za spiewakiem, zeby Don Giovanni mógł swobodnie spiewac arię szampańską (i chór
            z balkonu nieco ciszej w finale)

Tylko te warunki muszą być spełnione i będę miał w WOK IDEALNY spektakl Dona
            • quasthoff Re: Don Giovanni 100% 18.07.05, 01:37
              Jaroslaw Bręk w najlepszej formie i owszem, jest bardzo dobry, ale mi osobiście
              brakuje dramatyzmu, takiego jaki przedstawia moim zdaniem Robert Gierlach. To
              znacznie lepszy i głosowo i aktorsko Don Giovanni.A już w ostatniej scenie
              przed zapadnięciem się w czeluście piekielne jest bezkonkurencyjny. Natomiast,
              nie przeczę liryczne fragmenty, choćby "Deh vieni alla finestra" są przez obu
              panów śpiewane wzorcowo. I jeszcze dodałbym Klimczaka. Bukalski jako Leporello
              nie do końca mnie zachwycił, zresztą w drugim przedstawieniu był znacznie
              swobodniejszy. Recytatywy świetne co do "Madaminy" mam swoje zdanie. Dodam
              jeszcze, że jego Sarastro to nieporozumienie. Olga Pasiecznik jest zachwycająca
              a Marta Wyłomańska się bardzo stara i trzeba to docenić.Zofia Witkowska to moja
              ulubiona śpiewaczka, nie tylko w tej partii.Don Ottavio Krzysicy to elegancja
              na najwyższym poziomie, ale rzeczywiście jak jest w formie, a prawie zawsze
              jest. Czemu nie śpiewa Marzanna Rudnicka? Pewnie dlatego, że już sporo razy
              śpiewała tę partię a obecnie pałeczkę przejęły nowe młodsze koleżanki. Zresztą
              i Boberska i Stępień wykonują tę partię prześlicznie. Z mniejszym zachwytem
              słucham w tej roli Tatianę Hempel.Sławomira Jurczaka bardzo cenię, za
              profesjonalizm na scenie. Bardzo podoba mi się barwa jego głosu. A co do
              balkonowego chóru. Przecież śpiewa on w momencie najwyższej scenicznej
              ekspresji to musi ciężarem gatunkowym podkreślić to co się dzieje na scenie,
              cały dramatyzm sytuacji. Dla mnie bomba. Dynamika taka jaka powinna być. Tym
              bardziej, że sam tam jestem na górze i przed każdym wejściem mam ciarki na
              plecach. To bardzo piękny fragment opery. Pozdrawiam.
              • kasiagardz Re: Don Giovanni 100% 18.07.05, 13:11
                no więc ten wczorajszy Don Giovanni był taki na 80 procent własnie. Jarosław
                Bręk świetny (Gierlachowi zdarza się byc dobrym Don Giovannim,ale zdarza i
                okropnym), O. Pasiecznik wspaniała, T. Krzysica takoż, S. Jurczak jak
                zwykle smile, Komandor R. Siwka - doooobry. Reszte pominę milczeniem - wymownym.
                Ale te 80 procent dało mi mnóstwo przyjemności i to sie liczy!
                • quasthoff Re: Don Giovanni 100% 18.07.05, 13:22
                  80 procent jest to bardzo dobry wynik. Tak trzymać.
                  • kasiagardz Re: Don Giovanni 100% 18.07.05, 15:28
                    tak trzymac i z tego poziomu absolutnie nie spuszczać!!! ale oczywiście marzy
                    mi się obsada 100-procentowa jak w poscie flumen3
    • awebern Re: Don Giovanni 18.07.05, 16:10
      Czy nie uważacie tego festiwalu za zbyteczny? W końcu ile można sluchać
      Mozarta... Dlaczego nie powstają festiwale nowych, polskich oper... Jak
      sądzicie?
      • iwa_ja Re: Don Giovanni 18.07.05, 19:20
        awebern napisał:

> Czy nie uważacie tego festiwalu za zbyteczny? W końcu ile można sluchać
        > Mozarta... Dlaczego nie powstają festiwale nowych, polskich oper... Jak
        > sądzicie?

To jest prowokacja?????????????????
      • zamek Re: Don Giovanni 18.07.05, 19:24
        awebern napisał:

> Czy nie uważacie tego festiwalu za zbyteczny?
        Nie. Ja na przykład nie słyszałem jeszcze tylu oper Mozarta, że mnie festiwal
        jest potrzebny.
        > W końcu ile można sluchać Mozarta...
        Dużo i długo smile
        > Dlaczego nie powstają festiwale nowych, polskich oper...
        Bo:
        1) nie ma kasy na tantiemy;
        2) nie ma zainteresowania wśród dyrektorów oper / dyrygentów / śpiewaków (jedna
        Agata Zubel wiosny nie czyni);
        3) stopnień zainteresowania publiczności operą współczesną a operą klasyczną
        jest moim zdaniem niewspólmierny i nie gwarantuje zysków na 1)
        Generalnie boleję nad tym, bo dotyka mnie to osobiście, ale cóż począć.
        > Jak sądzicie?
        Tak sądzimy, jak powyżej.
        • kasiagardz Re: Don Giovanni 19.07.05, 00:57
          WOK ma w repertuarze najwiecej dawnych oper polskich w całej polsce i
          prezentuje 4 podczas Festiwalu Oper Staropolskich, zamawiała tez polskie opery
          współczesne i wystawiała podczas Festiwalu Polskich Oper Współczesnych (2
          razy) - zainteresowanie publiczności nie było jednak zbyt duże... Jak na tak
          mała placówke to zrobiła ona ogromnie duzo dla polskiej opery.
          A co do tego ma Mozart? Dlaczego zbedny??? że Mozarta nie będzie to bedzie
          opera polska? - bardzo watpie. Mozart ma marke - na festiwal ludzie
          przyjeżdżają od lat z Polski i swiata.Czyli widac - nie jest zbedny, bo nawet
          sie komus jeździc na to chce.
          A na pytanie ile mozna słuchac i oglądać odpowiadam z autopsji - 10 lat
          mozna smile)))))
          • quasthoff Re: Don Giovanni 19.07.05, 10:51
            Zgadzam się w całej rozciągłości z moją przedmówczynią. Jak można wogóle
            pomyśleć, że tak wspaniały, od lat istniejący i skupiający rzeszę melomanów
            festiwal, mógłby nagle zniknąć. A gdzie poszanowanie tradycji. A zresztą, gdzie
            w świecie można obejrzeć komplet dzieł scenicznych Mozarta w tak krótkim czasie?
            Nigdzie. Nie mówiąc już o pozostałym ogromnym dorobku Opery Kameralnej.
            Sponsorzy jak na razie nie zawodzą, festiwal co roku się odbywa i cieszmy się z
            tego. A poza tym jaka to szansa dla młodych, obiecujących śpiewaków? A tacy
            systematycznie się pojawiają na scenie WOK. Czyli jest OK!
    • flumen3 Re: Don Giovanni 20.07.05, 15:24
      A dzis ostatnie Cosi fan tutte na festiwalu. Ktos się wybiera?
      • quasthoff COZI ? 20.07.05, 16:24
        No, ja się wybieram, niejako z zamaskowanego obowiązku.
        • kasiagardz Re: COZI ? 20.07.05, 23:06
          ach, panie A. - pana to sie zawsze żarty trzymająwink no i jakie wrażenia? Mnie
          tradycyjnie podbił duet AR - Anna Radziejewska i Artur Ruciński
          • quasthoff Re: COZI ? 20.07.05, 23:29
            Mnie też, ale dodam MR i JS. W całości.
            • kasiagardz Re: COZI ? 21.07.05, 01:27
              MR absolutnie bym nie dodawała (choc było lepiej niz na debiucie), a oczywiscie
              nalezy wymienic JS - "nowa" gwiazda WOK - prawdziwa Mozartowska gwiazda!
              • quasthoff Re: COZI ? 21.07.05, 14:47
                No właśnie lepiej niż na debiucie, czyli wszystko idzie w dobrym kierunku. Nie
                negowałbym tak od razu predyspozycji wokalno-aktorskich młodej śpiewaczki.
                Wszystko jeszcze przed nią, a jest bardzo pracowita i ambitna. Ale JS to
                rzeczywiście gwiazda.
                • iwa_ja Re: COZI ? 21.07.05, 18:53
                  quasthoff napisał:

> No właśnie lepiej niż na debiucie, czyli wszystko idzie w dobrym kierunku.
                  Nie
                  > negowałbym tak od razu predyspozycji wokalno-aktorskich młodej śpiewaczki.
                  > Wszystko jeszcze przed nią, a jest bardzo pracowita i ambitna. Ale JS to
                  > rzeczywiście gwiazda.

Czy Wy mówicie (musiałam trochę poszperać) o Justynie Stępień? Widziałam ją
                  tylko w papapa. Króciutko. Ale podobała mi się.
                  • quasthoff Re: COZI ? 21.07.05, 19:54
                    Właśnie, o Justynie Stępień.
                    • iwa_ja Kto jutro w Requiem jest w basie? 21.07.05, 21:07
                      Bo zastanawiam się, czy jednak jeszcze nie dopieczętowac sobie tegorocznego
                      Festiwalu.
                      • kasiagardz Re: Kto jutro w Requiem jest w basie? 21.07.05, 23:02
                        jutro Robert Gierlach
                        • iwa_ja Re: Kto jutro w Requiem jest w basie? 22.07.05, 08:27
                          kasiagardz napisała:

> jutro Robert Gierlach
                          dzięki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka