Dodaj do ulubionych

czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2

• fnoll Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 15.05.06, 21:32
      Keith Jarrett, Jan Garbarek, Palle Danielsson, Jon Christensen "Nude Ants"

jakiś rok temu przeczytałem, że ta płyta jest takim "prototypem" mojej ukochanej
      od ponad dekady płyty "personal mountains" i dzięki niej przeżywam coś w rodzaju
      drugiej młodości smile
    • lan.kwai.fong "Sorry Music Polska" Pink Freud 15.05.06, 22:49
      prezent z pierwszej ręki z Trójmiasta smile

Ale piękne brzmienia... Panowie z PF robią 120 koncertów rocznie - to naprawdę
      sporo - a ja wciąż nie mogę zapomnieć performance'u w Kulturalnej w marcu.
      Jeszcze raz chylę czoła Wojtek!

A poza tym ostatnio Buckethead i okolice (włącznie w Amon Duell oraz Popol Vuh -
      tak sięgając w przeszłość...).

Niebawem Kerd w Dekadzie - szykujmy się!

LKF
      • pharoah Re: "Sorry Music Polska" Pink Freud 16.05.06, 23:04
        u mnie w domu rozrabia Fela Kuti i jego zespol africa 70...
        • libl Dick Twardzik 24.05.06, 21:29
          Dzisiaj poznaję nagrania Dicka Twardzika. Płyta Cheta Bakera "Complete Studio
          Sessions with Dick Twardzik". Chet Baker wiadomo, Twardzika (chyba odmienię to
          nazwisko przez wszystkie przypadki smile) do dziś nie słyszłem. Gra bardzo cicho,
          introwertycznie, ale z drugiej stronie pewnie; idealnie pasuje do trąbki Bakera.
          Chyba rzeczywiście był to ogromny talent (o ile ja mogę coś takiego powiedzieć).
          Słuchając tej płyty szczególnie wsłuchiwałem się w jego grę i idealnie mi ona
          pasuje, zwłaszcza że chwilami przypomina mi Monka, którego uwielbiam. Oczywiście
          absolutnie nie mogę powiedzieć, że jest to styl monkowski, ale czasami pojawiały
          się takie dziwne dźwięki, które z Monkiem mi się kojarzyły. Jestem wielce
          ciekaw, co Pharoah napisze o jego muzyce smile
    • fnoll i'm fearless 24.05.06, 23:36
      rzadko który głos kobiecy wpada mi w ucho, ale ten to mnie postrzelił, gdy
      zupełnym przypadkiem wyłowiłem go z szumu jakieś cztery lata temu

erika stucky!

z akompaniamentem tuby przede wszystkim - niby szlagiery, niby też jakby jazz,
      ale przede wszystkim surowa, krwista muzyka!

właśnie słucham ostatniej płyty eryki - "princess", jest bardziej stonowana niż
      "bubbles & bones", która mnie trafiła głęboko

ona chyba nie ma nawet jakiś specjalnych możliwości wokalnych, ma feeling, po
      prostu - i dużo poczucia humoru smile
    • lan.kwai.fong Jak co środę - Ola Nowosad w Radio Jazz! 25.05.06, 01:27
      Jazda obowiązkowa...

LKF
      • pjetrek29 Re: Jak co środę - Ola Nowosad w Radio Jazz! 25.05.06, 18:01
        słucham koncertowego voo voo z 1986 roku. płyta bardzo rockowa, ale też
        kojarząca mi się bardzo mocno z - zupełnie nie rockowym - osjanem. waglewski
        momentami gra _identycznie_ jak w osjanie, tylko dwunastostrunowego
        akustycznego ibaneza zamienił na gitarę hendrixopodobną. no i jeden kawałek na
        ibanezie też jest. piękna muzyka, chociaż jakość techniczna nagrania nie jest
        oszałamiająca.
        • pharoah slucham klarnetu 31.05.06, 18:55
          dzis mam karnet na klarnet-poslucham sobie kilku panow-zaczynam od Davida
          Krakauera...
          • pjetrek29 Re: slucham klarnetu 04.06.06, 17:54
            wygrzebałem coś takiego: sonny sharrock i ginger baker "live in geneva". co tu
            dużo gadać: hendrix na jazzowosmile
            • libl P.M. 04.06.06, 18:28
              Billy Bang "Valve No 10". I jak zwykle nucę utwór pierwszy smile
              • pjetrek29 Re: P.M. 05.06.06, 08:44
                nie znałem nic billy banga, więc zapuściłem soulseeka, a teraz chodzę i
                nucę "p.m.", chociaż pogoda taka, że nic tylko się powiesićsmile
                • jazzfoxy Re: P.M. 05.06.06, 10:46
                  pjetrek29 napisał:

> nie znałem nic billy banga, więc zapuściłem soulseeka, a teraz chodzę i
                  > nucę "p.m.", chociaż pogoda taka, że nic tylko się powiesićsmile

Pjetrek: te plyte musisz miec, nagram Ci i przy najblizszej okazji wrecze smile
    • kod_kreskowy Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 04.06.06, 23:32
      Kammerflimmer Kollektief - Implodiert
      • pjetrek29 Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 05.06.06, 08:45
        kod_kreskowy napisała:
        > Kammerflimmer Kollektief - Implodiert
        >
        a tak w krótkich żołnierskich słowach, to co to za muzyka?
        • jazzfoxy Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 05.06.06, 10:44
          Rano wlaczylam Surmana, ale przy takiej pogodzie, to nie byl dobry pomysl.
          Latwo poplynac w chandre, wiec teraz "Tiki" Bonysmile
        • kossace Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 05.06.06, 12:15
          może to nie bezpośrednio do mnie sformułowane pytanie jednakże pozwolę sobie na
          udzielenie odpowiedzi:
          wspaniała muza rodem z deutschlandii - połączenie ambientu i elektroniki.
          Mieszanka jazzu elektronicznego oraz eksperymentatorskiej improwizacji. Bazuję
          na ich płycie "Cicadidae" z 2003. Tutaj z kolei słychać c powtarzające sie i
          powracające elektronicznie przetworzone cykanie cykad - umysł i dusza, nie
          wspomne już o uszach odpoczywa.
          pozdr
          • koss.ania Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 05.06.06, 12:16
            Czy to ten kossace ktorego znam?
            POzdr.!
            • kossace Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 05.06.06, 12:17
              taa, zainspirowałaś mnie siostra najpierw do śledzenia tego forum a dzisiaj sie
              odezwałem..
              • koss.ania Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 05.06.06, 12:20
                No to ciesze sie bracie ze dolaczyles do naszej jazzowej wspolnoty!
                A wszystkim forumowiczom pragne przedstawic kossace- czyli mojego Brata!
                Jak widac zbieznosc nickow nie jest przypadkowawink
          • pjetrek29 Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 05.06.06, 16:53
            witam na forum i dzięki za zachęcający opis muzyki kammerflimmer kollektief.
            nie przepadam za elektroniką, ale skoro "umysł i dusza odpoczywają", to chyba
            poszukamsmile
            • koss.ania Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 05.06.06, 17:05
              Giovanni Mirabassi & Andrzej Jagodzinski Trio
              • jazzfoxy Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 05.06.06, 18:00
                witamy na forum smile
                • koss.ania Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 05.06.06, 18:04
                  jmtrio "Interludium"
                  • libl Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 05.06.06, 19:05
                    Witamy koss.brata w jazzowej rodzinie smile))))
                    • jazzfoxy Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 05.06.06, 19:09
                      Jarrett z Bremy.
                    • koss.ania Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 05.06.06, 19:09
                      Dziekuje w jego imieniu, choc sam sie pewnie odezwie niedlugosmile

a teraz cos mocniejszego....
                      Charged - Kondo/Bernocchi/Laswell
                      Live in Warsaw 1999
                      Pozdrawiam!
                      • kossace Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 05.06.06, 19:35
                        witam i dziękuję za ciepłe słowa...
            • kod_kreskowy Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 06.06.06, 09:24
              a tutaj Kammerflimmer na żywo smile
              • libl Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 08.06.06, 21:40
                Słucham sobie sentymentalnych pieśni Franka Sinatry. Wiem, że w kontekście kilku
                moich poprzednich postów brzmi to cokolwiek dziwnie, ale cóż, też sentymentalny
                jestem. Właśnie skończył się nieśmiertelny utwór Brela "Ne Me Quitte Pas"
                (oczywiście po angielsku smile), dla mnie miłosna pieśń wszech czasów.
                Pozdrawiam, libl sentymentalny i melancholijny
                PS Dziękuję smile
              • pjetrek29 Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 09.06.06, 21:25
                przesłuchałem płytę "absencen" - bardzo przyjemna muzykasmile
                • pjetrek29 Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 09.06.06, 21:26
                  chodzi oczywiście(?) o kammerflimmer kollektiefsmile
                  • kossace Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 09.06.06, 21:38
                    no heyka pjetrek29 , a co dokładnie pociskasz...?
                    • pjetrek29 Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 09.06.06, 22:01
                      kossace napisał:
                      > no heyka pjetrek29 , a co dokładnie pociskasz...?

patrz trzy posty wyżej: "absencen" smile
                      ...jeśli dobrze zrozumiałem zwrot "pociskasz" smile
                      • kossace Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 09.06.06, 22:05
                        hehe, to taki zwrot wśród moich kumpli..., odnosi sie do wielu rzeczy...
                        Płyta "Absencen" - nie znam, a szkoda, z pewnością warta posłuchania. Skąd ją
                        dorwałes, nie mów tylko, że ot tak poprostu poszedłes do sklepu i kupiłes...
                        • pjetrek29 Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 09.06.06, 22:15
                          kochany, płyta z 2005 roku jeszcze ciepłasmile szedłem sobie ulicą, a tu przede
                          mną stanęła dobra wróżka i pyta się mnie słodkim głosem: czego ci potrzeba
                          chłopczyku? a ja na to, że parę fajnych płytek by mi się przydało, a ona
                          wyciąga karton po bananach pełen płytek i mówi: to dla ciebie, wszystkiego
                          najlepszego z okazji dnia dzieckasmile na imię miała soulseeksmile
                          • kossace Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 09.06.06, 22:21
                            nie no masakra jakaś..,hehe, ale najważniejsze że sie podobało, cieszę się, że
                            moja rekomendacja doprowadziła do eksploracji jakze wielu jeszcze niezbadanych
                            obszarów jazzu
                            • pjetrek29 Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 10.06.06, 09:27
                              tak trochę bardziej dosłownie, to soulseek jest programem do wymiany plików
                              między znajomymi, a przecież w necie wszyscy są twoimi znajomymismile dużo osób na
                              tym forum bardzo lubi ten programsmile
                        • kod_kreskowy Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 09.06.06, 23:44
                          Absencen można (było?) przesłuchać w całości na stronie Kammerflimmer smile
                          • kossace Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 09.06.06, 23:46
                            tja, wiesz, na płytce chciałoby sie mieć..., ale sprawdzę, dzięki serdeczne
                            • jazzfoxy Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 10.06.06, 00:04
                              Mieczysław Kosz "Reminiscence" - po raz pierwszy slysze te muzyke.
                              • pharoah Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 10.06.06, 00:12
                                w uszach mi jeszcze brzmi tongue_outolska gola taka jest kibicow wola!.Trzeba to
                                natychmiast zagluszyc jakims dzezem...mundial w Niemczech,nastepny mecz z
                                Niemcami,dzez tez bedzie niemiecki "Machine Gun" Brotzmanna...smile
                                • kossace Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 10.06.06, 00:15
                                  albo Die Like A Dog - brzmi na miescu , tylko dla kogo?
    • epigrafik Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 10.06.06, 17:16
      Larry Young. takiej jakieś łagodnej muzyki dzisiaj potrzebuję...
      • pharoah Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 14.06.06, 12:42
        w tej chwili slucham plyty "jazz raga" goscia o nazwisku Gabor Szabo-kto zacz
        kompletnie nie wiem,ale slucha sie tego niezle...jazz w sosie
        psychedelic...trzeba zglebic wiedze na jego temat...zasluguje na to...z
        nazwiska mozna wnioskowac,ze to jakis Madziar...
        • pharoah Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 16.06.06, 12:57
          george gruntz jazz meets africa...jeszcze tylko przez 5 minut i ide na slonce...
          • kod_kreskowy Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 16.06.06, 16:06
            Clifford Brown - Smoke Gets in Your Eyes

• miles9 Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 16.06.06, 16:27
              Joshua Redman - elastic
              • masaladosa Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 16.06.06, 20:40
                andrzej dabrowski 'szeptem'
                genialne szlagiery w swietnym aranzu wojciecha karolaka
                wykonywane przez takich tuzow jak muniak smietana czy rzeczeni karolak i dabrowski
                jednym slowem 'the great polish songbook'smile

mdosa
                • ewce1 Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 20.06.06, 22:23
                  Dziś całe popołudnie i wieczór z nowoorleańslą formacją GALACTIC spod znaku funky/fusion - oj jak ja nie lubię tych muzycznych szufladek smile)- ale jakoś trzeba to określić.
                  Nie mogąc znaleść wątku o ulubionych wokalistach, dodam tutaj, że wokalista GALACTIC Theryl De'Clouet jest moim numer jeden wśród męskich wokali (pojawia się też w dwóch kawałkach u Charile Huntera na dość dziwnej płycie "Songs from the Analog Playground" , więc kto Galactica nie zna, może skojarzy. Taki wokal kręci mnie najbardziej.
                  • patjopek Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 22.06.06, 20:29
                    slucham teraz utworu Anny Marii Jopek "Bandoska"-bylp o nim w innym watku i
                    dlatego po niego siegam smile Piekne,nastrojowe granie.
                    • pharoah Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 23.06.06, 00:02
                      HAMIETA BLUIETTA SOBIE SLUCHAM....
                      • pharoah Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 23.06.06, 23:02
                        i dzis tez hamiet bluiett z famoudou don'em moye...masakra...
                        • koss.ania Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 23.06.06, 23:32
                          pharoah napisał:

> i dzis tez hamiet bluiett z famoudou don'em moye...masakra...

Pharoah, co to takiego? Brzmi ciekawie..smile
    • miles9 Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 23.06.06, 23:12
      Garbarek - In Praise Of Dreams
      • pharoah Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 23.06.06, 23:13
        kurcze nie znam tego...co to za plyta?...
    • koss.ania Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 23.06.06, 23:30
      Chick Corea\Stanley Clarke\Joe Henderson\Lenny White - "A very special concert"
      • pharoah Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 23.06.06, 23:35
        mam ten koncert na dvd-niezly jest...smile
        • koss.ania Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 23.06.06, 23:47
          A zaiste milo posluchacsmileNa oczy nie dane bylo mi tego widziec..
          • epigrafik Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 24.06.06, 15:59
            od kilku porządnych dni Morfiny. i Twinemena. i Treat Her Right. zakochałem się
            w tych dźwiękach.
            • pharoah Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 24.06.06, 20:21
              Fred Anderson Trio...smile mysle,ze jutrzejszy koncert z Sabirem Mateenem i
              Danielem Carterem moze byc tez rewelacyjny...nie przegapcie tej okazji...Sabira
              znam z plyt,jest grozny...Cartera widzialem kiedys na zywo w lubelskim klubie
              Centrala-rewelacyjny free jazz z sekcja zespolu Satlah...
              • pharoah Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 25.06.06, 15:48
                slucham zespolu The Klezmatics z Joshua Nelsonem-plyta Brother Moses Smote The
                Water...klezmer&gospel music...rewelacja...
                • ewce1 Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 25.06.06, 16:27
                  A ja słucham plusku wody w jeziorze, szelestu przybrzeżnych trzcin,
                  śpiewu ptaków (niektóre strasznie głośno się drąsmile), kumkania żabek itp.
                  Pozdrawiam wszystkich forumowiczów z nad jeziora Rajgrodzkiego na Mazurach.E.
                  • koss.ania Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 25.06.06, 16:57
                    Ewce, no wiesz co???
                    Komputer nawet na urlop wzielas, czy to nie pracoholizm jakis?Czy raczej
                    uzaleznienie od jazzowego forumwink
                    Tak czy inaczej pozdrawiam cieplo i zycze milego wypoczynku, a chyba jedynie
                    nad woda w taki upal moze byc przyjemnie..
                    • ewce1 Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 26.06.06, 11:09
                      koss.ania napisała:

> Ewce, no wiesz co???
                      > Komputer nawet na urlop wzielas, czy to nie pracoholizm jakis?Czy raczej
                      > uzaleznienie od jazzowego forumwink
                      > Tak czy inaczej pozdrawiam cieplo i zycze milego wypoczynku, a chyba jedynie
                      > nad woda w taki upal moze byc przyjemnie..

Ja pracoholikiem? Nigdy w życiu, powiedziałabym, że wręcz przeciwniesmile)) Jestem
                      wyznawczynią filozofii hedonistycznej. To uzależenienie od tego forum każe mi
                      znaleźć dostęp do netu nawet w lesie.
                      A pogoda rzeczywiście cudna. Prawie nie wychodzę z wody. Jeszcze raz
                      pozdrowionka, E.
                      P.S. W głowie mam jazz smile))
                      • jazzfoxy Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 26.06.06, 11:24
                        ewce1 napisała:
                        > Ja pracoholikiem? Nigdy w życiu, powiedziałabym, że wręcz przeciwniesmile))
                        Jestem
                        >
                        > wyznawczynią filozofii hedonistycznej. To uzależenienie od tego forum każe mi
                        > znaleźć dostęp do netu nawet w lesie.
                        > A pogoda rzeczywiście cudna. Prawie nie wychodzę z wody. Jeszcze raz
                        > pozdrowionka, E.
                        > P.S. W głowie mam jazz smile))

I tak trzymaj! Zazdroszcze Ci tej sielanki, baw sie dobrze Ewce smile
                        Sluchasz slowikow?
                • pjetrek29 Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 27.06.06, 16:52
                  pharoah napisał:
                  > slucham zespolu The Klezmatics z Joshua Nelsonem-plyta Brother Moses Smote
                  > The Water...klezmer&gospel music...rewelacja...

rzeczywiście, bardzo przyjemne połączeniesmile czy wszystkie ich płyty są w tym
                  samym stylu czy może odlatują w inne ciekawe kierunki? poleciłbyś coś jeszcze?
                  pozdrawiam, pjetrek
                  • pharoah Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 28.06.06, 21:44
                    pjetrek29 napisał:

> pharoah napisał:
                    > > slucham zespolu The Klezmatics z Joshua Nelsonem-plyta Brother Moses Smot
                    > e
                    > > The Water...klezmer&gospel music...rewelacja...
                    >
                    > rzeczywiście, bardzo przyjemne połączeniesmile czy wszystkie ich płyty są w tym
                    > samym stylu czy może odlatują w inne ciekawe kierunki? poleciłbyś coś jeszcze?
                    > pozdrawiam, pjetrek

odlatuja,odlatuja...the klezmatics to jeden z najlepszych ,jesli nie
                    najlepszy ,z zespolow grajacych klezmer...wystarczy powiedziec,ze jego
                    czlonkami sa lub byli tacy muzycy jak:Frank London,Dave Krakauer,Alicia
                    Svigals,Matt Derriau...polecam Ci Wszystkie ich plyty,pozostale sa moze
                    bardziej "klezmerskie",ale warto ich posluchac...wiecej informacji znajdziesz
                    na stronie www.klezmershack.com...muzykiem ,ktory laczy gospel i klezmer jest
                    Joshua Nelson-ale,o ile mi wiadomo,jego plyty sa w Polsce raczej
                    niedostepne...sam ich bezskutecznie poszukuje od roku...jedyna jaka mi sie
                    udalo namierzyc to wlasnie ta z klezmaticsami...w ub.roku widzialem tego faceta
                    po raz pierwszy w zyciu na zywo w Krakowie-rzucal w publike swoimi plytami,ale
                    niestety nie znalazlem sie w gronie szczesliwcow...naprawde swietna
                    muzyka...Polecam...zajrzyj na strone www.joshuanelson.com-zdobedziesz tam o nim
                    wiecej informacj i posluchasz muzyki...pozdr.faraon...no i zachecam do
                    sluchania innego projektu Franka Londona-Hasidic New Wave...ci to dopiero
                    odlatuja w rozne ciekawe kierunki...
                    • pjetrek29 Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 28.06.06, 22:32
                      pharoah napisał:
                      > no i zachecam do sluchania innego projektu Franka Londona-Hasidic New Wave...

do tego nie musisz mnie (już) zachęcać, bo to moi faworyci, jeśli chodzi o
                      klezmer (zwłaszcza kabalogy, ale inne płyty też znakomite). a poznałem ten
                      zespół dzięki Tobie i Jazzpunkowi. pozdrowienia, pjetrek
                      • pharoah Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 28.06.06, 22:42
                        pjetrek29 napisał:

> pharoah napisał:
                        > > no i zachecam do sluchania innego projektu Franka Londona-Hasidic New Wa
                        > ve...
                        >
                        > do tego nie musisz mnie (już) zachęcać, bo to moi faworyci, jeśli chodzi o
                        > klezmer (zwłaszcza kabalogy, ale inne płyty też znakomite). a poznałem ten
                        > zespół dzięki Tobie i Jazzpunkowi. pozdrowienia, pjetrek
                        wiem,chcialem Ci tylko przypomniec...jest jeszcze przeciez midrash mish mosh-
                        kompletny odlot...a propos odlotu i jazzpunka...ciekawe gdzie odlecial,bo cos
                        go nie widac ostatnio,a jego posty byly o.k.
                        • pjetrek29 Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 28.06.06, 23:32
                          pharoah napisał:
                          > a propos odlotu i jazzpunka...ciekawe gdzie odlecial,bo cos
                          > go nie widac ostatnio,a jego posty byly o.k.

to prawda, szkoda że się nie pojawia. ale może przyleci z powrotemsmile
    • miles9 Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 25.06.06, 22:40
      Zbigniew Seifert - Man Of The Light,
      piękna muzyka !
      • jazzfoxy Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 26.06.06, 19:59
        oczywiscie william parker quartet "raining on the moon',
        znacie to z wokalem Leeny Conquest?
        • libl Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 28.06.06, 18:08
          "Don't Explain" w wykonaniu Mal Waldron Sextet z Billem Hardmanem na trąbce,
          Coltranem i przeszywającym altem Jackiego McLeana. Smutek esencjonalny.
          • ewce1 Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 28.06.06, 18:24
            libl napisał:

> "Don't Explain" w wykonaniu Mal Waldron Sextet z Billem Hardmanem na trąbce,
            > Coltranem i przeszywającym altem Jackiego McLeana. Smutek esencjonalny.

Smutek esencjonalny w taki piękny, czerwcowy dzień? To masochizm jakiś, libl smile)

Ja dziś już trzeci raz słucham Ethiopian Knights Donalda Byrda. I ciągle nie mam dość. Są tam tylko trzy kawałki - tak kiedyś grali (rok 1971), ale mimo jednostajnego funkowego rytmu i pozornej monotonii, wiele się tam dzieje. No to zapuszczam jeszcze raz smile
            • libl Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 28.06.06, 18:38
              ewce1 napisała:
              > Smutek esencjonalny w taki piękny, czerwcowy dzień? To masochizm jakiś, libl

To tylko dlatego, by piękno tego czerwcowego dnia zbyt nie przytłoczyło smile
              Tak dla równowagi.
              • epigrafik Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 28.06.06, 19:18
                być może lubelszczyzna tak oddziaływuje. "Litania" Stańki.
                • pharoah Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 28.06.06, 21:46
                  lubelszczyzna?dlaczego? smile
                  • epigrafik Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 29.06.06, 00:09
                    a libl nie stamtąd gdzieś pochodzi? suspicious
                    • libl Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 29.06.06, 09:09
                      epigrafik napisał:
                      > a libl nie stamtąd gdzieś pochodzi? suspicious

Libl nie, Pharoah tak smile
                      • epigrafik Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 29.06.06, 17:14
                        w związku z tym przeprosiny w stronę libla, że go sobie przez omyłkę do
                        lubelskiego terenu przywłaszczyłem. szkoda, byłoby jednego więcej smile
                        • libl Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 29.06.06, 19:05
                          epigrafik napisał:
                          > w związku z tym przeprosiny w stronę libla, że go sobie przez omyłkę do
                          > lubelskiego terenu przywłaszczyłem. szkoda, byłoby jednego więcej smile

Przeprosiny przyjęte, zwłaszcza że lubelski teren wraz z cudownym miastem
                          Lublinem piękne są w istocie smile A libl Wielkopolanin z miasta Poznania smile
                          • anulek36 Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 30.06.06, 13:54
                            lubelskie jest super!Ale tylko jeden "hades".
                            Pozdrawiam Was wszystkich,gdziekolwiek i skądkolwiek jesteście.
                            Lubię Was po prostu czasami poczytać,
                            dzięki,
                            Ann,
                            tajna agentka z miasta helikopterów

p.s.a u mnie now Jarret\Garbarek "Personal Mountains"
    • kod_kreskowy Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 28.06.06, 21:56
      Dave Brubeck Quartet - Time Out

• kossace Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 29.06.06, 23:44
        TIBOR SZEMZÖ - Arboretuum - rewelacja!!!
        • kossace Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 30.06.06, 16:59
          Pharoah Sanders - Elevation (1973) - niezła jazda!!
          • pharoah Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 01.07.06, 01:00
            kossace napisał:

> Pharoah Sanders - Elevation (1973) - niezła jazda!!
            niezla,niezla...masz to z slsk-a ,czy na japonskim kompakcie?
            • kossace Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 01.07.06, 07:45
              no niestety, do kompaktu nie udało mi się jeszcze dotrzeć..., mam na mp3, ale
              dlaczego na japońskim? czyzby Impulse! była japanese?
              • libl Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 01.07.06, 12:44
                Też słucham "Elevation". Chyba najpiękniejsza płyta Sandersa (z tych, które
                słyszałem). Od 2 miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem kompaktu, ale nie jest
                on japoński smile
                • libl Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 01.07.06, 16:25
                  Billy Bang "Valve No. 10", a szczególnie "P.M." słuchany wielokrotnie smile
                  A wcześniej "The Shape of Jazz to Come", a tu wielokrotnie (również) "Lonely
                  Woman". Ile bezgranicznego piękna jest w tych dźwiękach...
                  • pjetrek29 Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 01.07.06, 18:21
                    "p.m." billy bang'a u mnie też wraca od czasu do czasu.
                    a teraz leci "bar kokhba" zorna.
                    • kod_kreskowy Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 01.07.06, 23:04
                      dinah washington - cold cold heart
    • lan.kwai.fong Marcus Miller - M2 (repeat all) 01.07.06, 23:04
      och jakie pięknę brzmienia... pomyśleć, że to "tylko" jazz bass fendera...

LKF
    • fnoll Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 04.07.06, 00:31
      Bill Laswell & Jah Wobble 2001 Radioaxiom - A Dub Transmission

jeśli już muszę pracować po nocy, to tę pociechę przynajmniej mam...
      • kossace Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 04.07.06, 09:55
        no, nareszcie ktoś pociska Laswella! Bo taki zaniedbany mi sie wydaje na tym
        forum...
        • jazzfoxy Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 04.07.06, 10:11
          Wcale nie zaniedbany, tez czesto slucham smile
          Choc na forum chyba faktycznie o nim nie bylo?
          • pjetrek29 Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 04.07.06, 10:37
            napiszcie, które płyty polecacie, bo go mało znam. "imaginary cuba" mi zupełnie
            nie podeszło.
            • kossace Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 04.07.06, 11:59
              Pjetrek, a to dopiero początek góry lodowej...,
              bo szalenie z niego płodny basista jest, podejrzewam, że do tej pory musiał
              wydać ponad 400 płyt, udzielając się w nich w różny sposób, od własnych
              projektów i płyt sygnowanych swoim nazwiskiem, poprzez składanki aż po
              działalność jako producent.
              Tym samym płyta, którą słuchałeś, którą notabene, ja uważam za świetną, jest
              raptem niewielkim procentem jego szerokiego spektrum zainteresowań translacją
              różnych stylów muzycznych. Z tego powodu niezmiernie trudno będzie polecić Ci
              płytę, która trafiłaby w Twoje gusta, ponieważ eksperymentował z Kraut-Rockiem
              i progresją w Last Exit oraz The Golden Palominos, zajmował się fusion,
              elektroniką, ambient dubem oraz Worldbeatem połączony z elementami hinduskimi
              oraz jazzem, parał się awangardą, muzyką eksperymentalną oraz minimalistyczną w
              projektach np. Massacre, Painkiller, bassował także w dark ambiencie z Peterem
              Namlookiem, również udzielał się w projektach hip-hopowych, scratchowych.
              Przeprowadzał translacjie muzyki szkockiej/irlandzkiej, płyt Boba Marleya,
              muzyków stricte jazzowych.
              Po prostu nie sposób wszystkiego objąć, wyliczyć , nie mówiąc już o
              przesłuchaniu..
              Wszystkie te style różnią się od siebie klimatem..., ale rodzaj klimatu zależy
              już do Ciebie smile)
            • kod_kreskowy Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 04.07.06, 12:54
              Kondo/Bernocchi/Laswell - Charged, pierwszy kontakt z Laswellem, ulubiona płyta
              od lat
              Sacred System: Nagual Site
              Axiom Ambient: Lost in the Translation
              Broken Vessels OST
              Jazzonia
              Hear No Evil

www.silent-watcher.net/billlaswell/
              smile

• kossace Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 04.07.06, 19:53
                nie wymieniam płyt, ponieważ dla mnie jest to dosyć trudne, natomiast
                wymieniłem parę projektów poruszających różne style i klimaty.
                Ale oczywiście zawsze służe radą, jakby co...
                Podaję jeszzce jedną ciekawą prywatną stronę z linkami do dyskografii
                Buckethead i Jah Wobble, osób blisko współpracujacych z Billem Laswellem.
                pozdr
                www.turning-groove.de/
                • libl Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 04.07.06, 20:49
                  Dawno niesłuchana płyta "Dialogue" Bobby'ego Hutchersona. Piękne, abstrakcyjne
                  granie. No i rewelacyjny skład (Hubbard, Rivers, Hill, Richard Davis, Joe
                  Chambers i lider) - mistrzostwo. Kiedyś pisałem o tej płycie, jedna z moich
                  ulubionych.
                  • jazzfoxy Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 04.07.06, 21:06
                    libl napisał:

> Dawno niesłuchana płyta "Dialogue" Bobby'ego Hutchersona. Piękne, abstrakcyjne
                    > granie. No i rewelacyjny skład (Hubbard, Rivers, Hill, Richard Davis, Joe
                    > Chambers i lider) - mistrzostwo. Kiedyś pisałem o tej płycie, jedna z moich
                    > ulubionych.

Coz za przypadek, tez dzis sluchalam tej plyty smile
                • pjetrek29 Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 04.07.06, 20:57
                  dzięki za wszystkie informacje. last exit znam i lubię, tylko - wstyd się
                  przyznać - zapomniałem o laswellu na basie smile pozdr
                  • jazzfoxy Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 04.07.06, 21:08
                    Znam tylko kilka jego plyt. Uwielbiam "Dub Chamber" z wokalem afrykanskiej
                    piesniarki. Nazwiska nie pamietam.
                    • pjetrek29 Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 04.07.06, 21:25
                      dzięki, wrzuciłem do slsk hasło laswell i czekam co net przyniesiesmile

a teraz słucham "tribute to jimi" jean-paul bourelly'ego. pierwsze skojarzenie
                      z joe satrianim, ale zdecydowanie na korzyść jpb. dźwięki mniej oczywiste,
                      bardziej jazzujące, choć niewątpliwie nie jest to muzyka dla jazzowych
                      purystówsmile żałuję, że nie dotarłem na koncert.
                    • kossace Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 04.07.06, 23:23
                      jazzfoxy napisała:

> Znam tylko kilka jego plyt. Uwielbiam "Dub Chamber" z wokalem afrykanskiej
                      > piesniarki. Nazwiska nie pamietam.
                      >
                      Ta piesniarka to Ejigayehu "Gigi" Shibabaw z Abisynii lub jak kto woli z
                      dzisiejszej Etiopii, ma na koncie już parę własnych płyt, prywatnie żona
                      Laswella
                      • jazzfoxy Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 05.07.06, 09:13
                        kossace napisał:

> jazzfoxy napisała:
                        >
                        > > Znam tylko kilka jego plyt. Uwielbiam "Dub Chamber" z wokalem afrykanskie
                        > j
                        > > piesniarki. Nazwiska nie pamietam.
                        > >
                        > Ta piesniarka to Ejigayehu "Gigi" Shibabaw z Abisynii lub jak kto woli z
                        > dzisiejszej Etiopii, ma na koncie już parę własnych płyt, prywatnie żona
                        > Laswella

O?! Tego nie wiedzialam, bede szukac jej plyt.
                        • kossace Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 06.07.06, 22:39
                          TIBOR SZEMZÖ - Arboretuum - rewelacja!!!
                          • pjetrek29 Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 08.07.06, 20:11
                            kossace napisał:
                            > TIBOR SZEMZÖ - Arboretuum - rewelacja!!!

szukam, szukam i nie mogę znaleźćuncertain bardzo jestem ciekaw węgierskiego(?) jazzu.
                            w końcu polak węgier dwa bratankismile
                            a sam słucham "szcz" meritum. kawałek bardzo przyjemnego klezmer-grania.
                            • kossace Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 08.07.06, 22:20
                              hmm, akurat tej płyty możesz raczej nigdzie nie znaleźćsad
                              dostałem ją pośrednio od znajomego z Budapesztu, który udziela się tam
                              kulturalnie. Muzyka nagrana do spektaklu Teatru Tańca Nowoczesnego "Off
                              Tarsulat". NIe wydano jej na płycie (jak do tej pory), znajomy otrzymał
                              materiał nieoficjalnie...
                              Jakby co, to sie polecam..., zresztą sa inne płyty tego kompozytora. Niebawem,
                              doszły mnie słuchy, przyjeżdża z nowymi płytkami..., będzie uczta!
                              • pjetrek29 Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 11.07.06, 21:57
                                kossace napisał:
                                > Jakby co, to sie polecam...

dzięki, przeczytałem artykuł. przy okazji chętnie coś pożyczę/wezmę do
                                posłuchania. pozdr
                            • kossace Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 10.07.06, 13:12
                              pjetrek29 napisał:

> kossace napisał:
                              > > TIBOR SZEMZÖ - Arboretuum - rewelacja!!!
                              >
                              > szukam, szukam i nie mogę znaleźćuncertain bardzo jestem ciekaw węgierskiego(?)
                              jazzu.
                              >
                              > w końcu polak węgier dwa bratankismile
                              > a sam słucham "szcz" meritum. kawałek bardzo przyjemnego klezmer-grania.

Pjetrek, w nawiązaniu do powyższej i poniższej wypowiedzi podaje Ci
                              interesującego linka, ciekawy artykuł...,
                              www.c3.hu/~gordianknot/szemzo/cikkek/cikk82.html
                              • pjetrek29 Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 10.07.06, 13:35
                                dzięki smile
                                • pharoah Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 10.07.06, 22:08
                                  a ja z madziarskiego jazzu znam plyte "Hungarian Bebop"-spotkanie Archie Sheppa
                                  z wegierskim quartetem Mihaly'ego Drescha...niezla plyta,polecam...i tu sie
                                  chyba konczy moja wiedza na temat madziarskiego dzezu...co innego,jesli chodzi
                                  o wegierski rock-moj kolega mial piekna kolekcje starych madziarskich winyli
                                  odziedziczona po duzo starszej siostrze...zespoly takie jak omega,locomotiv
                                  gt,general...masakra...siegalismy po nie zawsze ,jak juz bylismy
                                  lekko "nawaleni"...mindenki maskepp csinaljok...piekny jest jezyk
                                  wegierski...Eciere peciere joszta piszta magyar telewiszyn...smile
                                  • pjetrek29 Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 11.07.06, 21:50
                                    ja po węgiersku znam tylko: keszke reszke edżer kolasz smile
                                    • kossace Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 11.07.06, 22:51
                                      pjetrek29 napisał:

> ja po węgiersku znam tylko: keszke reszke edżer kolasz smile

hehe, a ja jedynie aszaszszoberatoszurawerszos, itp.
                                      juz niedługo jakiś zastrzyk jazzu madziarskiego i innych nowinek muzycznych
                                      znad Balatonu może...
                                      • kossace Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 12.07.06, 00:05
                                        Bill Laswell,M.Harris,E.Bernocchi - Equations of Eternity, Vol. 2: Veve
                                        w sumie Bill nie powinien mnie już zaskawiwać, a jednak ucho zawsze wydobędzie
                                        coś nowego pośród ambient dubu ...
                                        • kossace Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 12.07.06, 21:56
                                          Tym razem na pierwszy ogień zapuściłem niezły koncert z Frankfurtu z doborową
                                          obsadą szaleńców, zresztą sami oceńcie:
                                          MATERIAL - Live @ 33. Deutsches Jazz Festival Frankfurt, Germany, Oct. 25, 2002
                                          Pharoah Sanders: tenor sax; Bill Laswell: bass; Lill Haydn violin; Amina
                                          Claudine Myers: electric piano, organ; Hamid Drake: drums, percussion; Karsh
                                          Kale: drums, percussion; Aiyb Dieng: percussion; Oswald Fritz: sound.

ps. Lill Haydn wywija na skrzypcach niemalże jak Lakshminarayana Shankar
                                          • pjetrek29 Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 12.07.06, 22:48
                                            a ja odwrotnie, na dobranoc posłuchałem sobie coś spokojnego - janka
                                            garbarka "in praise of dreams". bardzo przyjemna, pastelowa muzyka.
                                            • koss.ania Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 12.07.06, 23:13
                                              Pjetrek gratuluje, dokonales jubileuszowego 300-go wpisu!! Pozwole sobie
                                              rozpoczac nowa setkesmile
                                              Empire Brass-Passage 138...
                                              • pjetrek29 Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 13.07.06, 07:37
                                                koss.ania napisała:
                                                > Pjetrek gratuluje, dokonales jubileuszowego 300-go wpisu!!

trafiło się ślepej kurze ziarnosmile
                                                • libl Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 13.07.06, 18:32
                                                  Louis Armstrong z 1928 roku i cudowny "St. James' Infirmary".
                                                  • libl Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 13.07.06, 22:44
                                                    Donald Byrd "At the Half Note Cafe". Wspaniały 2-płytowy koncert z 1960 roku.
                                                  • libl Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 13.07.06, 22:46
                                                    libl napisał:
                                                    > Donald Byrd "At the Half Note Cafe". Wspaniały 2-płytowy koncert z 1960 roku.

Na tej płycie cudownie na barytonie gra Pepper Adams.
                                                  • kossace Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 13.07.06, 22:47
                                                    OST-"Sin City" Roberta Rodrigueza, warto chociażby dla saxu
                                                  • libl Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 14.07.06, 22:34
                                                    Dziś wieczór wokalistów. Najpierw był Johnny Hartman "The Tokyo Albums", a teraz
                                                    Leon Thomas "Spirits Known and Unknown". Piękne głosy...
    • miles9 Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 15.07.06, 21:07
      Richard Bona - reverence
      • ewce1 Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 15.07.06, 21:34
        Ursula Rucker "Silver or Lead". Ta wokalistka z Filadelfii dała w czerwcu koncert we Wrocławiu. Był ktoś może?
      • miles9 Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 15.07.06, 21:40
        Ja sobie przypominam koncert Ryśka w Szczecinie.
    • miles9 Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 17.07.06, 18:44
      Ostatnio Coltrane na zmianę z Davisem,
      w tej chwili Davis - The Man With The Horn
      • kossace Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 17.07.06, 23:17
        a ja zapuściłem na ten spokojny wieczór spokojną muzę pełną kontemplacji z
        dźwiękami tabli Zakira Hussaina, zawodzącego śpiewu Sultana Khnana i jego
        sarangi oraz głębokiego bassu Billa Laswella
        "Zakir Hussain/Sultan Khan/Bill Laswell - Live In San Francisco"
        • pjetrek29 Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 18.07.06, 12:31
          hasidic new wave "psycho-semitic"
          • pharoah Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 18.07.06, 19:42
            pjetrek29 napisał:

> hasidic new wave "psycho-semitic"
            wspaniala plyta...moj ulubiony kawalek z niej to:"Men Trinkt Mashke(People
            Drink Whiskey)"kompletne wariactwo...uslyszalem go kiedys w radiowej audycji
            Janusza Makucha "klezmerzy i inni"(dawno zdjeta z anteny...),powalil mnie ten
            kawalek na kolana...nie znalem wczesniej HNW,ale niewiele myslac,wsiadlem w
            pociag i pojechalem na koncert do Krakowa,uwieczniony na ich plycie"Live in
            Cracow"...podczas tego koncertu tez go zagrali,choc z niezrozumialych dla mnie
            przyczyn nie wyszedl na tej plycie...a szkoda...
            • pharoah Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 18.07.06, 20:11
              a ja slucham puzonu Roswella Rudda...tym razem z zespolem z Mongolii...plyta
              nazywa sie "Blue Mongol"...rewelacja!
              • pharoah Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 18.07.06, 22:09
                w tej chwili slucham Native Steel Drum Band !!! Z Mongolii przenioslem sie na
                Karaiby!!! W koncu sa WAKACJE!!!!!Polecam Wam wszystkim muzyke grana na steel
                drumach!!! kto jeszcze nie zna,powinien sie natychmiast zapoznac...smile
    • koss.ania Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 21.07.06, 13:04
      Mike Patton & Kaada- "Romances" 2004
    • koss.ania Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 21.07.06, 13:52
      Qystein Sevag "Global House"
      • pharoah Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 23.07.06, 21:50
        QYSTEIN SEVAG?... w koncu cos,co mi kompletnie NIC<ALE TO NIC nie
        mowi...pozdr.faraon

ja slucham dzezu...
        • koss.ania Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 24.07.06, 11:23
          www.allmusic.com/cg/amg.dll
          Narazie tylko tyle, bo jedna stronka odmawia mi posluszenstwawink
          pozdr.
    • miles9 Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 24.07.06, 03:09
      Wayne Shorter - JuJu
      • kossace Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 24.07.06, 22:58
        Arcana (D.Bailey, B.Laswell, T.Williams) - [1996] The Last Wave
        • kossace Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 25.07.06, 16:50
          John Coltrane - Ascension
          • kossace Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 25.07.06, 17:16
            kossace napisał:

> John Coltrane - Ascension

nie no masiakra to jest, w pozytywnym słowa tego znaczeniu.... jazda bez
            trzymanki, hehe, .... dziewczyny odprawiłem na działke..
            • kossace Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 25.07.06, 23:39
              Abyssinia Infinite/Gigi Shibabaw - Zion Roots (2003)
              vocal etiopskiej dziewczyny na wieczór, hmm..,raj dla uszu
    • miles9 Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 26.07.06, 10:57
      Wayne Shorter - Adam's Apple
      • pharoah Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 26.07.06, 18:38
        slucham teraz utworu,ktory brzmi bardzo znajomo,a jednak zupelnie inaczej...jest
        to "Freddie Freeloader"w niesamowitym wykonaniu Rashaana Rolanda Kirka!
        • kossace Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 26.07.06, 23:33
          Pharoah Sanders & Jah Wobble - The Last Poets
        • miles9 Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 27.07.06, 09:00
          A ja mam już wolne,
          wyjeżdżam w sobotę , dziś u mnie
          Salif Keita - Moffou.
          • kossace Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 27.07.06, 17:41
            ja też mam urlop..,
            dziewczyny w smyku a u mnie głośno John Coltrane - Ascension (1965), oh jeah..
            • kossace Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 27.07.06, 19:59
              Jamie Saft - Breadcrumb Sins (2002 Tzadik)
              • pharoah Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 27.07.06, 20:25
                czego moze sluchac teraz faraon?...PHAROAHA SANDERSA!!!!!wspanialy koncert z
                knitting factory...z niesamowitym Alexem Blake'm na basie!!!Plyta nazywa sie
                "Now's the Time"....masakra!
                • kossace Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 28.07.06, 22:32
                  Akira Sakata - Silent Plankton (1991), oczywiśćie nie obyło się bez współdziału
                  Laswella. Wspaniala plyta na wieczór, taka refleksyjna..
                  • kossace Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 28.07.06, 23:49
                    Anton Fier - Dreamspeed + Blindlight [1992-1994] Tzadik 2003
                    • kossace Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 29.07.06, 00:35
                      Abyssinia Infinite - 2003 - Zion Roots
                      • pjetrek29 Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 29.07.06, 17:00
                        the stone "issue one", a wcześniej native steel drum band (w końcu znalazłem!).
                        pozdrowienia dla kossace i faraona tutenhamona z lublinasmile
                        • kossace Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 29.07.06, 20:23
                          pjetrek29 napisał:

> the stone "issue one", a wcześniej native steel drum band (w końcu
                          znalazłem!).
                          >
                          > pozdrowienia dla kossace i faraona tutenhamona z lublinasmile

pjetrek, dzięki! jestem zainteresowany tym drugim projektem! nie znalazłem jak
                          do tej pory..., może jakiś change? bardzo pilnie...smile
                          • kossace Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 30.07.06, 00:11
                            oczywiście etiopski dyskretny vokal w wykonaniu Ejigayehu "Gigi" Shibabaw z
                            płyty "Gigi" (2001).
                          • pjetrek29 Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 30.07.06, 00:30
                            kossace napisał:
                            > pjetrek, dzięki! jestem zainteresowany tym drugim projektem!

początek poszedł na priva. cdnsmile
                        • kossace Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 30.07.06, 01:00
                          pjetrek29 napisał:

> the stone "issue one", a wcześniej native steel drum band (w końcu
                          znalazłem!).
                          >
                          > pozdrowienia dla kossace i faraona tutenhamona z lublinasmile

ano właśnie..., to wiemy że jesteś sandersem, ale nie wiemy jakim, którym
                          pharoah jesteś.., tutenhamonem, czy moze tutenhatonem..., a może innym.
                          Ciekawe, którego sanders, czy też jego manager, miał na mysli..
                          • kossace Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 30.07.06, 01:42
                            Susumu Yokota - Symbol (2005), ach, tak na wyciszenie...
                          • pharoah Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 30.07.06, 18:34
                            Nie jestem wcale Sandersem! Owszem moj nick to pharoah aka faraon...ale
                            P.Sanders jest tylko jeden...the one & only...tutenhamonem tez nie
                            jestem...chyba raczej innym faraonem...kto wie jakim?...moze tym od mrowek
                            faraona...smilejakiego faraona mial na mysli Sun Ra(bo to on wymyslil ,ze Sanders
                            bedzie uzywal takiego "imienia")tez nie wiem...trzeba by chyba zapytac samego
                            Sandersa,bo Sun Ra niestety juz nie zyje...sad dzieki za pozdrowienia!
                            odwzajemniam...i jak Wam sie podoba Native Steel Drum BAND?...
                            • pharoah Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 30.07.06, 19:02
                              a ja slucham zespolu JUJU...jak ktos lubi Sandersa to mu sie tez ten zespol
                              spodoba...smile
                            • pjetrek29 Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 30.07.06, 20:21
                              pharoah napisał:
                              > i jak Wam sie podoba Native Steel Drum BAND?...

bardzo przyjemne, bezpretensjonalne i relaksującesmile
    • koss.ania Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 31.07.06, 11:51
      A ja Petera Corsera slucham, jak dla mnie bomba!
      • pharoah Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 31.07.06, 23:36
        JIMA PEPPERA!!!!!!!I WAM WSZYSTKIM GO POLECAM!!!!rewelacja!pozdr.faraon
        • pharoah Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 01.08.06, 21:06
          pjetrek29 bedzie zadowolony...slucham znakomitego jazzu polskiego sprzed lat
          kilku-nastu...YOUNG POWER!!!! "grozny chlam" smile
          • pharoah Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 01.08.06, 21:25
            utwor ,ktory leci u mnie teraz nazywa sie:"Czlowiek,ktorego nie ma" niezly
            jest...przypomina mi troche zespol Izrael,ktory tak bardzo lubilem we wczesnej
            mlodosci...YOUNG POWER rules!
            • pjetrek29 Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 01.08.06, 21:36
              pharoah napisał:
              > utwor ,ktory leci u mnie teraz nazywa sie:"Czlowiek,ktorego nie ma"
              kurde, nie kojarzę go - z której płyty???

> YOUNG POWER rules!
              yes, yes, yes smile))
              z tego wszystkiego też puściłem sobie "młodych pałerów". i chyba to będzie
              ostatnia płytka przed wyjazdem na urlop - to już jutro smile))))))))))))))))))))
              • pharoah Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 01.08.06, 21:50
                plyta ,ktorej slucham to "Polish jazz vol.72-Young Power..."pozdr. i zycze
                udanego urlopu....ciekawe jak bedzie z pogoda...moj urlop w polowie
                sierpnia...troche sie boje,ze slonce sie schowasad
                • pharoah Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 01.08.06, 22:00
                  a znasz Free Cooperation? niedawno w tvp kultura byl koncert...z jazz jamboree
                  chyba...Gralak z wlosami...kurna...masakra...smile
                  • pjetrek29 Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 01.08.06, 22:13
                    pharoah napisał:
                    > a znasz Free Cooperation? niedawno w tvp kultura byl koncert...z jazz jamboree
                    > chyba...Gralak z wlosami...kurna...masakra...smile

do freeco (jak mawiają wtajemniczenismile podchodziłem parę lat temu, ale wtedy
                    było dla mnie za trudne. może spróbuję jeszcze raz.

znam taką stronkę, gdzie jest trochę gralaka z włosami. przymierzam się z
                    miesiąc, żeby założyć wątek związany z tą stroną, chyba wreszcie to zrobięsmile
                • pjetrek29 Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 01.08.06, 22:10
                  pharoah napisał:
                  > plyta ,ktorej slucham to "Polish jazz vol.72-Young Power..."pozdr. i zycze
                  > udanego urlopu....ciekawe jak bedzie z pogoda...moj urlop w polowie
                  > sierpnia...troche sie boje,ze slonce sie schowasad

czyli chiba pierwsza płyta. ale to winyl, czy jakimś cudem wyszło na cd?
                  dzięki za życzenia urlopowe, nie martw się pogodą, podobno upały mają być do
                  końca sierpniasmile pozdr. p.
                  • pharoah Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 01.08.06, 22:21
                    i oby tak bylo...(jesli chodzi o pogode...) smile Freeco(jak mawiaja
                    "wtajemniczeni"-a za takiego moge sie uwazac),to swietny zespol...warto do niego
                    wrocic...smilezakladaj ten watek natychmiast,nie wahaj sie dluzej!!!Plyta,ktorej
                    slucham to cd-kompaktowa reedycje wydal soulseeksmile
    • koss.ania Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 06.08.06, 16:09
      Chris Bowden "Slightly Askew", a juz za chwile Gonervill with Bill Laswell..
      • jazzfoxy Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 06.08.06, 17:54
        William Parker Quartet - "Raining On The Moon"
        • pharoah Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 07.08.06, 18:07
          jazzfoxy napisała:

> William Parker Quartet - "Raining On The Moon"
          >
          GROZNY CHLAM,foxy...
          • pjetrek29 Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 07.08.06, 23:05
            tibor szemzo "danube exodus"
            kossace reklamował tego pana. całkiem przyjemne połączenie jazzawej elektroniki
            i klimatów operowych (albo cuś takiego). polak, węgier dwa bratanki - idę po
            piwo do lodówki smile
            • kossace Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 07.08.06, 23:52
              pjetrek, no żesz ty...
              skąd go dorwałeś, tę płytę..., wróżkę soulseek spotkałeś, or what?
              a wracając do tibora, tej płyty nie znam, dobry niego kompozytor, łączący
              jazz, minimalistyke i awangardę w jednym, ja zakochałem się w jego, już
              wcześniej na forum wspomnianej, płycie "Arboretuum". Pjetrek, ja też idę po
              piwo i zaserwuję sobie tibora
              • pjetrek29 Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 08.08.06, 00:06
                kossace napisał:
                > pjetrek, no żesz ty...
                > skąd go dorwałeś, tę płytę..., wróżkę soulseek spotkałeś, or what?
                a jakżeby inaczej smile

> a wracając do tibora, tej płyty nie znam, dobry niego kompozytor, łączący
                > jazz, minimalistyke i awangardę w jednym
                wytłumacz mi, tak jak chłop krowie na miedzy, co to jest ta minimalistyka
    • winoman Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 07.08.06, 23:51
      A może by tak "part 3" zrobić? Muszę przyznać, że mam "forumową agorafobię" i
      tak długie wątki z lękiem omijam ...

A czego słucham? Od kilku dni non stop Lennie Tristano!!!

Pozdrawiam!
      • kossace Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 08.08.06, 00:01
        świetny pomysł!
        • pjetrek29 Re: czego/kogo sluchamy w tej chwili - part 2 08.08.06, 00:07
          ja też jestem za, jak muszę przechodzić do 1576 postu, to się mi w głowie kręci
          normalnie smile
    • dzienisz2 szukam grafików www 25.12.06, 22:45
      witajcie,

szukam utalentowanych grafików serwisów www. Najlepiej z trójmiasta lub wawy.

kontakt: info@andysdesigns.eu

pozdrawiam serdecznie,

Marcin Dzienisz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka