Dodaj do ulubionych

Dygitalizowanie LP's

10.01.06, 19:38
Ma ktos doswiadczenie z przegrywaniem plyt na CD?
Interesuje mnie jakosc dzwieku. Czy wyczuwa sie roznice? Czy istnieja duze
utraty jakosci dzwieku.

Mam kilkaset LP's i nie chce znowu kupowac tego samego na CD.
Obserwuj wątek
    • Gość: prof. Ciekawski Re: Dygitalizowanie LP's IP: *.elpos.net / *.elpos.net 10.01.06, 21:10
      Wszystko zależy od stanu tych płyt. Jeśli płyta jest w bardzo dobrym stanie to
      nie ma problemu. Tyle że z przegraniem na CD jest dużo "zachodu". Oczywiscie
      tak przegrana płyta nigdy nie będzie jakości kompaktu. Są programy które
      usuwają szum, trzaski itp. ale obsługa takich programów nie jest łatwa. Są
      oczywiśćie proste programy do redukcji zakłóceń ale dają naprawdę kiepskie
      efekty. Wiele zależy także od gramofonu i komputera. Ja po prostu połączyłem
      wzmacniacz i komputer przez wejscie liniowe w karcie, zgrałem tak sobie kilka
      płyt. Były one w bardzo dobrym stanie więc moja ingerencja ograniczyła się
      jedynie do "pocięcia" zgranego materiału na oddzielne utwory i usunąłem jakieś
      większe trzaski. Brzmnienie płyty pozostało w zasadzie takie samo, nie brzmi
      oczywiście tak samo jak płyta winylowa smile

www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=16469&all=1
      • Gość: nx Re: Dygitalizowanie LP's IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 22:33
        Takie pytanie:

czy tylko ja jestem taki pokrecony, ze zdecydowanie bardziej wole dzwiek z
        kaset, potem z winyli a na koncu dopiero z kompaktu? Czesto mam tak, ze gdy
        slucham (mowie o oryginalnych wydawnictwach a nie 30razy przegrywanych z mp3)
        najpierw kasety a potem plyty to dzwiek z plyty wydaje sie taki... pusty i
        suchy. Sterylny wrecz. Przypomina troche picie wody destylowanej. Brakuje mi
        tego "szumowego" tla.

Szkoda tylko, ze sluchanie kaset jest tak niewygodne.
        • artur666 Re: Dygitalizowanie LP's 10.01.06, 23:15
          Nie nie jestes tylko ty taki pokrecony. Co do jakosci CD zgadzam sie z toba ze
          jest gorsza od LP (oczywiscie nie podrapanego).
          Pytanie zadalem, bo jeszcze nigdy tak nie digitalizowalem analogow.
          Nie oznacza to, ze temat mnie nie jest znany. Do mojej wiedzy zawodowej nalezy
          np. digitalny montaz sound i video.
          Wiem ze szkolki, ze przy nagrywaniu CD-kow nie sa nagrywane pewne frekwencje
          aby zaoszczedzic Megabytow. Poprzez to dla wprawnego ucha dzwiek CD traci na
          jakosci, jest plaski. Wielu dziwi sie, ze CD brzmi sterylnie, to wlasnie efekt
          braku jakis frekwencji.

Mnie jednak interesuja doswiadczenia tych, tego procesu uzywaja. Jesli jakosc
          jest jeszcze gorsza niz mp3, to juz mnie to nie interesuje.
          pozdr.
          • bwv1004 Re: Dygitalizowanie LP's 11.01.06, 14:12
            > Wiem ze szkolki, ze przy nagrywaniu CD-kow nie sa nagrywane pewne frekwencje
            > aby zaoszczedzic Megabytow.

Owszem, nie są nagrywane pewne częstotliwości (bo tak się to nazywa po polsku),
            powyzej 20 kHz, a więc niesłyszalne dla ludzi. A nawet gdyby były słyszalne,
            to i tak mało który mikrofon przenosi powyżej 20 kHz, więc i tak tych
            częstotliwości nie ma w oryginalnym sygnale, niezależnie czy trafi on na LP czy
            na CD. Coś ta twoja szkółka dziwna była, albo nie uważałeś na lekcjach.

> Mnie jednak interesuja doswiadczenia tych, tego procesu uzywaja. Jesli jakosc
            > jest jeszcze gorsza niz mp3, to juz mnie to nie interesuje.

Oczywiście ze nie jest, dla czego miałaby byc gorsza? Chyba że LP jest tak
            zniszczony że brzmi gorzej niż mp3.

Są ludzie, którzy żyją z digitalizowania i czyszczenia starych analogów: np
            www.pristineaudio.com/
            www.pristineaudiodirect.com/
            Sam proces digitalizacji jest dość prosty: dobry i dobrze wyregulowany
            gramofon, czysta płyta, przedwzmacniacz z korekcją RIAA, dobra karta dźwiękowa,
            jakiś program do nagrywania no i porawne ustawienie poziomu nagrywania. Sztuką
            jest czyszczenie nieuniknionych zwykle trzasków i zakłóceń z płyty. Tu jest np
            dość popularny przepis na robienie tego przy pomocy CoolEdit/Adobe Audition
            www.adobeforums.com/cgi-bin/webx?13@277.gsfgf5bKHqC.6@.2cccc2b3/2
            Ale nawet najlepsze przepisy automatyczne nie załatwiają sprawy, zawsze jest
            dużo ręcznej roboty - usuwania klik po kliku.
            • artur666 Re: Dygitalizowanie LP's 11.01.06, 15:17
              Naczytales sie troche za duzo prospektow z glosnikami o magicznej granicy 20kHz.

Po drugie
              o jakim mikrofonie mowisz? Shure 58 ? Nagrania studyjne?
              Widzisz ja pisze o digitalnym zapisie zanim stworzy sie Master.

Co do szkolki, lepiej sie z tematu wycofaj.
              Mimo wszystko dzieki za linki.
              • bwv1004 Re: Dygitalizowanie LP's 11.01.06, 16:00

Czekaj czekaj, to może się wytłumacz o co Ci chodzi i których to słyszalnych
                częstotliwości nie zapisuje się na CD a zapisuje się na LP?
                • artur666 Re: Dygitalizowanie LP's 11.01.06, 16:36
                  Odwroce kota ogonem i zapytam cie, skad jestes taki pewien, ze wycwiczone ucho
                  nie slyszy frekwencji tych, ktore slyszy laik?

Jesli chodzi o te inne frekwencje, to mozna tez wyfiltrowac te slyszalne, ktore
                  niby nie maja wplywu. Programisci, ktorzy kiedys na poczatku ustalali standardy
                  (pliki) logicznym sposobem ograniczyc do minimum (pojenmnosc MB plytry CD). W
                  innym przypadku ta ilosc informacji calego materialu muzycznego nie zmiescilbys
                  na CD. To tlumaczy fakt, ktory wiele osob moze potwierdzic. Plyty CD brzmia
                  plasko.

"..nie zapisuje się na CD a zapisuje się na LP..."
                  Ta twoja wypowiedz daje mnie dowod, ze troche mylisz pojecia. Na LP sie nie
                  zapisuje, LP sa analogami i odczyt informacji nie podstawie decodowania
                  matymatycznego. Inny swiat, inna technologia.

• bwv1004 Re: Dygitalizowanie LP's 11.01.06, 17:17
                    > Odwroce kota ogonem i zapytam cie, skad jestes taki pewien, ze wycwiczone
                    ucho
                    > nie slyszy frekwencji tych, ktore slyszy laik?
                    >

Oczywiście, że wyćwiczone ucho słyszy więcej. Ale nie w sensie innego zakresu
                    częstotliwości. Jak dotąd znam tylko dwa artykuły z jednego laboratorium
                    (Oohashi) pokazujące jakikolwiek wpływ częstotliwości powyżej 22kHz na
                    percepcję (czy o te częstotliwosci Ci chodzi? bo cały czas nie zdeklarowałeś
                    się o które). Ze względu na trudność metodologiczną (na przykład pośredni
                    wpływ filtra na psamo <22kHz) chętnie bym zobaczył więcej opublikowanych badań,
                    zanim w to uwierzę.

I chętnie zobaczyłbym badania pokazujące wpływ terningu na zakres słyszanych
                    częstotliwości - o ile wiemk nikt nigdy nic takiego nie pokazał.

> Jesli chodzi o te inne frekwencje, to mozna tez wyfiltrowac te slyszalne,
                    ktore
                    >
                    > niby nie maja wplywu. Programisci, ktorzy kiedys na poczatku ustalali
                    standardy
                    >
                    > (pliki) logicznym sposobem ograniczyc do minimum (pojenmnosc MB plytry CD). W
                    > innym przypadku ta ilosc informacji calego materialu muzycznego nie
                    zmiescilbys
                    >
                    > na CD.

Chyba mylisz ze stratnie kompresowanymi standardami mp3, ATRAC (MiniDisc) czy
                    DCC. W standarcie CD nie ma kodowania psychoakustycznego, jest zwykłe kodowanie
                    PCM - cały sygnał w zakresie do 22.05 kHz (w teorii, praktyce filtr
                    przeciwaliasingowy jest nieco niżej) i z dynamiką 96 dB może być zapisany w
                    sposób kompletny na płycie CD.

>To tlumaczy fakt, ktory wiele osob moze potwierdzic. Plyty CD brzmia
                    > plasko.

Ja nigdy nie twierdziłem, że LP brzmią tak samo jak CD. Brzmią inaczej, dla
                    wielu lepiej. Podobnie jak dla wielu lampa brzmi lepiej niż tranzystor. Rzecz w
                    tym, że lampa zniekształca dźwięk tyle, że w przyjemny dla ucha sposób.
                    Przypuszczam, że podobnie ma się rzecz z LP.

> "..nie zapisuje się na CD a zapisuje się na LP..."
                    > Ta twoja wypowiedz daje mnie dowod, ze troche mylisz pojecia. Na LP sie nie
                    > zapisuje, LP sa analogami i odczyt informacji nie podstawie decodowania
                    > matymatycznego. Inny swiat, inna technologia.

Nic nie mylę, oczywiście że na LP się zapisuje. Minimum to mikrofon, sygnał
                    elektryczny z mikrofonu i napędzany tym sygnałem rylec wycinający rowek w
                    matrycy. Jak to nie jest zapis, to co? Ten mechaniczno-elektryczno-mechaniczny
                    system ma jakoś ograniczone pasmo przenoszenia. Pytam: jaki zakres
                    częstotliwości (bo ty cały czas o częstotliwościach brakujących na CD piszesz)
                    jest przenoszony przez ten system, a nie jest przenoszony przez mikrofon-sygnał
                    elektryczny-ADC przy zapisie cyfrowym przeznaczonym do CD?

A zauważ jeszcze, że opisane przez mnie minimum tak naprawdę nie istnieje, bo
                    wprost z mikrofonu na rylec to się przez 2 wojną światową zapisywało. Po drodze
                    tak naprawdę są analogowe taśmy magnetyczne, miksowanie, montaż. Wszystko z
                    jakoś ograniczonym pasmem i dynamiką. Nie mówiąc o tym, że wiele nowszych LP
                    jest nagrywanych przez ADC, obrabionych cyfrowo i dopiero przed zrobieniem
                    matrycy wracamy w domonę analogową.
                    • artur666 Re: Dygitalizowanie LP's 11.01.06, 18:01
                      Oto moj pierszy wpis, forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
                      f=78&w=34745292&a=34759401

gdzie napisalem o obszarach poza 20kHz?
                      Wiec nie wciskaj mnie czegos, czego nie powiedzialem.
                      Oczywiscie ze na Lp sa tez inne dzwieki, ktore wynikaja np. z samego faktu igly
                      gramafonu i szumu jaki ona daje. Tego tez nie na Cd i te informacje nie
                      istnieja na digitalnym pliku. Efekt mniej informacji mniej MBs.
                      Cd sa obkrojone i informacji, (setny raz powtarzam!) "niby" niepotrzebnych
                      dziekow. Gdyby na poczatku to zamiast programistow o drewnianych uszach, robili
                      to muzycy, to byc moze CD brzmialy by pelniej.
                      A tak muzyka brzmi matematycznie...sucho, programista to nie przeszkadza,
                      muzykom wpada to w ucho.
                      Na temat o ile lepiej slyszy muzyke dyrygent orkiestry w porownianiu do
                      piekarza, nie mam wiadomosci.
                      • bwv1004 Re: Dygitalizowanie LP's 12.01.06, 00:07

> gdzie napisalem o obszarach poza 20kHz?

Nigdzie. Ale cały czas twierdzisz, ze pewne czestotliwosci nie sa zapisywane na
                        CD, ale są zapisywane na LP. I mimo pytań nie chcesz powiedziec, które to
                        miałaby być częstotliwosci. Ponieważ zgodnie z moja wiedzą CD jest w stanie
                        zapisać częstotliwości do około 20 kHz, przeto przypuszczałem, ze mogło Ci
                        chodzic o to co jest powyzej 20 kHz. Jesli nie, to o jakie częstotliwości Ci
                        chodziło?

> Oczywiscie ze na Lp sa tez inne dzwieki, ktore wynikaja np. z samego faktu
                        igly
                        >
                        > gramafonu i szumu jaki ona daje. Tego tez nie na Cd i te informacje nie
                        > istnieja na digitalnym pliku. Efekt mniej informacji mniej MBs.

O so chozi?? Chyba sam nie wiesz co chciałeś przez to powiedzieć.
                        Czy obecność szumu igły gramofonu to ma być zaleta? Czy wada?
                        Zresztą na CD nie ma nagranego szumu igły gramofonu, ale na LP tez nie, bo i
                        skąd?
                        Obecność szumu na poziomie 60-70 dB w stosunku do sygnału (tyle mają zdaje się
                        najlepsze gramofony) nie ma doprawdy zauważalnego wpływu na liczbę bajtów
                        potrzebnych do cyfrowego zapisania tego sygnału.

> Cd sa obkrojone i informacji, (setny raz powtarzam!) "niby" niepotrzebnych
                        > dziekow.

Czy możesz w takim razie powiedzieć z których informacji Twoim zdaniem
                        są "obkrojone" CD? Bo z tego co ja wiem z żadnych, poza ograniczeniami
                        wynikającymi z pasma do 20 kHz i z dynamiki PCM 16-bitowego czyli 96 dB.

> Gdyby na poczatku to zamiast programistow o drewnianych uszach, robili
                        >
                        > to muzycy, to byc moze CD brzmialy by pelniej.

Z tego co wiem, w projektowaniu CD brał udział niejaki Herbert von Karajan,
                        muzyk było nie było.

> Na temat o ile lepiej slyszy muzyke dyrygent orkiestry w porownianiu do
                        > piekarza, nie mam wiadomosci.

A szkoda, bo posrednio sugerujesz że słyszy lepiej, i że słyszy inne
                        częstotliwości. Wypadałoby miec jakieś wsparcie dla własnych przekonań.
              • Gość: nx Re: Dygitalizowanie LP's IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 16:12
                > Widzisz ja pisze o digitalnym zapisie zanim stworzy sie Master.

A nie lepiej powiedziec po prostu "cyfrowym"?
    • Gość: ... jeszcze jeden link IP: *.elpos.net / *.elpos.net 10.01.06, 21:13
      www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=615548
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka