Dodaj do ulubionych

Zegar flamenco

30.06.06, 17:25
Uslyszalam ostatnio o tym na forum oraz kiedys spotkalam sie z taka nazwa na
pewnej stronie internetowej. Niestety nigdy nie znalazlam "tego czegos";D. Czy
moglybyscie mi wyjasnic co to i gdzie ewentualnie moglabym takie cos
znalezc??big_grin Za odpowiedz bede bardzo wdzieczna.
Obserwuj wątek
    • duna24 Re: Zegar flamenco 30.06.06, 18:22
      Flamenco - Zgraja
      bardzo pożyteczna sprawa smile
    • martinete Re: Zegar flamenco 10.07.06, 20:05
      Widziałam to ale nie pamiętam na jakiej stronie. Chodzi w tym o to że o
      compasie najwygodniej myśleć za pomocą tarczy zegara, podstawowe akcenty masz
      na godzinie 12, 3, 6, 8 i 10. Początek taktu najczęściej jest na 12, ale możesz
      sobie wyobrazić siguiriyas na takim zegarze i wtedy zaczynałoby się na osiem
      (8,10,12,3,6 = 1,2,3,4,5). Można sobie też zwizualizować np to że śpiew w
      alegrias zaczyna się na 1 (chociaż takt na 12), a w bulerias i śpiew i takt na
      12. I tak dalej, bla bla bla. Bardzo pożyteczna wizualizacja.
      • posnania1 Re: Zegar flamenco 10.07.06, 20:11
        Na tej stronce na dole jest zegar flamenco: www.cudnetowarzystwo.pl/flam.php
      • jaleo Re: Zegar flamenco 10.07.06, 20:11
        Ja chcialam tylko dodac, ze w bulerias akcent jest przewaznie na 12, 3, 7,8,
        10, 12. To "7,8" jest bardzo latwo wylapac, i sluzy jako "punkt
        orientacyjny". Czesto jak sie wykonuje spontaniczna bulerie, to wlasnie ktos
        zaklaska to "siete ocho" (oczywiscie bez liczenia na glos wink i wszyscy od razu
        wiedza, jak sie ustawic w rytmie. Te dwa uderzenia obok siebie tworza rowniez
        te charakterystyczna "pulsacje" bulerii.
        • witamina-c Re: Zegar flamenco 10.07.06, 21:17
          Dzieki dziewczyny! Okazalo sie, ze tlumaczono mi kiedys rytm wlasnie bulerii na
          zegarze, ale nie wiedzialam, ze taki "zabieg" nazywa sie zegarem flamenco. A tak
          to bardzo dziekuje, mysle ze nie raz mi sie jeszcze przydasmile

P.S.Jaleo, a moja nauczycielka mowi, ze akcent jest przewaznie na 12,3,6,8,10, a
          taki jak ty podalas to sie zdarza rzadziej (chyba w Sevilli albo w jakims tam
          miescie - szczerze mowiac nie pamietam za bardzo), a jeszcze rzadziej spotykane
          sa akcenty na 12,3,6,9, ale to chyba rzecz wzgledna - to nadal buleriaswink
          • jaleo Re: Zegar flamenco 10.07.06, 23:09
            witamina-c napisała:

> > P.S.Jaleo, a moja nauczycielka mowi, ze akcent jest przewaznie na
            12,3,6,8,10,
            > a
            > taki jak ty podalas to sie zdarza rzadziej (chyba w Sevilli albo w jakims tam
            > miescie - szczerze mowiac nie pamietam za bardzo),

Posluchaj sobie sporo roznych bulerii - tych instrumentalnych z nagran Paco de
            Lucia, czy Tomatito, tych wokalnych Paquera de Jerez, Jose Merce czy Camaron, i
            sama sobie wyrobisz zdanie, czy sie rzadziej zdarza, czy nie... Zwroc uwage
            zwlaszcza na palmas.
          • alekswir Re: Zegar flamenco 11.07.06, 09:14
            Zgadzam się z jaleo. Podbicie na 7-8 jest bardzo charakterystyczne i to nie
            tylko dla bulerias. Poza tym palmas z takimi właśnie akcentami brzmi o wiele
            bardziej interesująco. Na podstawie (nie za wielkiego co prawda, ale zawsze)
            doświadczenia mogę zaryzykować natomiast opinię, że w tańcu częściej spotkałam
            się z akcentami na 6 i 8.
            • witamina-c Re: Zegar flamenco 11.07.06, 11:38
              Ale tak w ogole to rzeczywiscie ten z akcentami na 12,3,7,8,10 brzmi bardzo
              ladnie;D. Tzn tak energicznie i porywajaco, chociaz mi tez pasuje 12,3,6,8,10smile
              • jaleo Re: Zegar flamenco 11.07.06, 20:16
                witamina-c napisała:

> Ale tak w ogole to rzeczywiscie ten z akcentami na 12,3,7,8,10 brzmi bardzo
                > ladnie;D. Tzn tak energicznie i porywajaco, chociaz mi tez pasuje
                12,3,6,8,10smile

Byc moze buleria z takimi akcentami jest czesciej uczona w szkolach (chociaz
                moje doswiadczenia tego nie potwierdzaja, ale moze w PL jest inaczej). Pewnie
                w przekonaniu, ze ten rytm jest "latwiejszy" bo w koncu to "klasyczny" rytm
                utozsamiany z Flamenco. Poza tym w szkolach czesto ucza Solea por Buleria,
                gdzie znowu latwiej zachowac jeden rodzaj akcentow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka