Dodaj do ulubionych

Ładne piosenki których nikt nie chce puszczać

08.05.03, 15:12
Tak sobie dzisiaj pomyślałem, że ostatnio sporo wpada mi w ucho różnych
przebojowych melodii, takich idealnych wiosennych przebojów (popowych
oczywiście, no ale wiadomo że dobry pop zły nie jestwink) piosenek które aż się
proszą żeby je zagrać w radiu. Oczywiście do tego nie dochodzi, o czym
przekonałem się dziś rano, kiedy puszczono mi jedną z radiostacji, i przez 40
minut nie było tam niczego nowego, a same złote przeboje. Zdaje się że to
Trójka nawet była.
A ja słucham sobie na przykład takiego "Jerk It Out" The Caesars i nie mogę
się nadziwić jak można pominąć tak hitową piosenkę. Ja nie mogę się od niej
uwolnić bodajże od dwóch tygodni, myślałem że nic bardziej czepliwego
od "Bandages" Hot Hot Heat mi się na razie nie przytrafi, a tu proszę, jest.
Albo "Good Dancers", takie coś zespołu (?) The Sleepy Jackson (zresztą NME
dało im 9/10) - fajna "lajtowa" i "letnia" piosenka, nie mówię że do
słuchania na okrągło, ale jakby takie coś można było usłyszeć w radiu, to ja
bym tego radia słuchał dużo częściej.
A The Coral? Chyba ze 3 miesiące już ma ten ich ostatni singiel ("Don't Think
You're The First"), i to naprawdę jest coś co spokojnie przebiłoby się do
świadomości słuchaczy (no nawet moja mama jak ich słyszy, to reaguje
pozytywniewink), ale nieeeeee...
Polskie radio odkrywa jednego wykonawcę na 5 lat, ostatnim byli Coldplay,
teraz trochę sobie poczekamy...
Obserwuj wątek
    • mesmeredia Re: Ładne piosenki których nikt nie chce puszczać 08.05.03, 15:32
      Wspomniany przeze mnie Custom - przebojowy, z zadziorem (a nie żaden płaski pop
      rock) a kawałek "Streets" to po prostu mieszanka wybuchowa.
      Albo czy ktos pamieta Hurricane #1? Mieli taki kawałek (z drugiej
      płyty) "Rising Sun" ale nie w wersji tej elektronicznej tylko z cud gitarkami,
      takie drugie "Take a step Into My World".
      Albo coś co się zwie Luscious Jackoson i nie pamiętam co to był za kawałek.
      Albo kawałek grupy Urbane zasłyszny przeze mnie u Kosińskiego, co o tej pory
      nie wiem jak sie zwie. itp, jak sobie cos przypomne więcej (i troche
      wytrzeźwieję) to napiszę.
      A w ogóle to pardonsik, ale są Juwenalia, ja jestem nieco nawalona i własnie
      przygotowuje się do imprezy wieczornej więc proszę wybaczyć mi wszelkie
      pomyłki. wink
      I.
      • miecio4 Re: Ładne piosenki których nikt nie chce puszczać 08.05.03, 15:35
        mesmeredia napisała:

> jak sobie cos przypomne więcej (i troche
        > wytrzeźwieję) to napiszę.
        > ja jestem nieco nawalona

Pijaństwo w biały dzień- skandal!
        Jak sprzedawali alkohol dopiero od godz. 13 to było to nie do pomyslenia.
        • mesmeredia O! 08.05.03, 15:42
          To ja jeszcze raz pardon, ale tyle było tych parasolek i wszyscy mnie
          zapraszali a ja jestem miła i nieodmawiająca...
          Faktycznie - drogie dzieci czytające forum - nie bierzcie ze mnie przykładu!!
          I.
          • ilhan Przypomniało mi się... 08.05.03, 15:48
            ...że warto wspomnieć o jednym z największych przeoczeń ostatnich lat jeśli
            chodzi o piękne, lekkie piosenki.
            "A Man Needs To Be Told" The Charlatans, cudooooowne to jest smile
            • mesmeredia To mnie się też przypomniało mi się... 08.05.03, 15:52
              • mesmeredia Re: To mnie się też przypomniało mi się... 08.05.03, 15:56
                Fuck, nie zapanowałam nad klawiatura totalnie...
                Bush "Letting The Cables Sleep" w wersji z "Cafe ..."
                Albo totalnie ignorowany u nas zespół The Ark z wokalistą, który robi cuda ze
                swym głosem
                Tom McRae "You Only Disappear" to może nie jest bardzo łatwe ale jakie
                przyjemne...
                I.
      • ilhan Re: Ładne piosenki których nikt nie chce puszczać 08.05.03, 15:36
        mesmeredia napisała:

> Albo czy ktos pamieta Hurricane #1? Mieli taki kawałek (z drugiej
        > płyty) "Rising Sun" ale nie w wersji tej elektronicznej tylko z cud
        > gitarkami, takie drugie "Take a step Into My World".

Ja pamiętam, ale tylko ze "Step Into...
        • pizmak31 Re: Ładne piosenki których nikt nie chce puszczać 08.05.03, 15:40
          Ja to nigdy nie moge odzalowac, ze nie graja albo rzadko grupe Housemartins i
          ich kontynuacje Beautiful South, ktore to grupy w latach 80-tych graly bardzo
          pomyslowy i melodyjny pop. Dziekuje za uwage. Ilus, trzymam kciuki za Twoja
          noge....
          -
          I'll always take the roundabout way
          Waiting on the rain
          For I was born with a habit, from a sign
          The habit of a windswept thumb
          And the sign of the rain
          It's started raining
          • Gość: kubasa Re: Ładne piosenki których nikt nie chce puszczać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.03, 18:47
            A czemu nie graja melodyjnyhc staroci - chociazby Pixies badz The Smiths. A z
            nowosci? takie White Stripes czy Flaming Lips mogloby leciec caky czas i nie
            sadze by sluchacze bardzo protestowali. Pozdr.

• Gość: sunny Re: Ładne piosenki których nikt nie chce puszczać IP: 213.17.133.* 08.05.03, 23:55
      Fakt, Hot Hot Heat to kopalnia hitów, a radiu tego nie usłyszysz...

_____

Tall cans in the air
    • mesmeredia Re: Ładne piosenki których nikt nie chce puszczać 09.05.03, 15:04
      Jeszcze jeden hicior - Joseph Artur - "Exhausted", ależ to jest granie!!!
      I.
      • ilhan Re: Ładne piosenki których nikt nie chce puszczać 09.05.03, 15:25
        mesmeredia napisała:

> Jeszcze jeden hicior - Joseph Artur - "Exhausted", ależ to jest granie!!!

Nie znałem. Ale już znam. Wersja akustyczna (jest jakaś inna?).
        Głos mi się podoba, sam utwór też bardzo.
        • mesmeredia Re: Ładne piosenki których nikt nie chce puszczać 09.05.03, 15:29
          Jest, albumowa, tam gdzie było "Chemical" bardzo ładne zreszta też. Głos
          doświadczony wink Polecam koncerty, co pan sam potrafi zrobić w obliczu
          rockowych kapel z grzmiącymi gitarami (kiedy tylko on sam np na scenie z gitara
          i bębenkiem).
          I.
          • ilhan Re: Ładne piosenki których nikt nie chce puszczać 09.05.03, 15:35
            mesmeredia napisała:

> Jest, albumowa, tam gdzie było "Chemical" bardzo ładne zreszta też. Głos
            > doświadczony wink Polecam koncerty, co pan sam potrafi zrobić w obliczu
            > rockowych kapel z grzmiącymi gitarami (kiedy tylko on sam np na scenie z
            gitara i bębenkiem).

No więc ja właśnie mam coś koncertowego, nic innego nie mieli tam gdzie
            szukałem smile
            • mesmeredia Re: Ładne piosenki których nikt nie chce puszczać 09.05.03, 15:40
              A to może kiedy indziej smile Płyta z 2000 roku, nazywa sie "Come To Where Im
              From".

Właśnie szukając kiedyś akustycznej wersji Sick Cycle Carousel znalazłam wersję
              takową ale innego kawałka o nieznanym mi tytule (tylko "sick..." Lifehouse mi
              podeszło...). Kawałek jest śliczny bardzo i godny polecenia ale nie wiem jak
              się nazywa ;-(
              I.
              • mesmeredia Znalazłam 10.05.03, 09:08
                Lifehouse - "Somebody Else's Song" w wersji akustycznej

To jeszcze Reef - Give Me Your Love, strasznie fajne i jak on śpiewa
                zwrotki!!! smile
                I.
                • ilhan Re: Znalazłam 10.05.03, 11:00
                  To jeszcze z tych ślicznych i mało-komu-znanych "Sad Song" Oasis - z
                  japońskiego wydania "Definitely Maybe", jeden z najlepszych akustycznych
                  kawałków Noela. Momentami wzruszające.
    • mesmeredia Re: Ładne piosenki których nikt nie chce puszczać 10.05.03, 11:55
      Myślę, że do tej kategorii swobodnie już mogę zaliczyć zespół SH. Właśnie
      dostałam do rączek ich album (hologramy na Litwie to bardzo dyskretne i ładne
      małe kółeczka), sobie go przesłuchuję, pogłębia sie mój nastrój juwenaliowy...
      A co do oasis to jest cała masa ich wczesnych nagrań, które nigdy się nie
      ukazały i szkoda. Takie "Colour My Life" np. z prześmiesznym, niezmutowanym
      jeszcze wokalem Liama wink Ale wersja demo do "Songbird" jest już niestety nie
      do strawienia.... I tradycyjnie - śliczne strony B. Dlaczego kurczę w Japonii
      wydaje się single z masą atrakcji na płycie i na okładce?? Grrrr....
      I.
      • ilhan Re: Ładne piosenki których nikt nie chce puszczać 10.05.03, 12:29
        mesmeredia napisała:

> Myślę, że do tej kategorii swobodnie już mogę zaliczyć zespół SH. Właśnie
        > dostałam do rączek ich album (hologramy na Litwie to bardzo dyskretne i ładne
        > małe kółeczka), sobie go przesłuchuję, pogłębia sie mój nastrój juwenaliowy...

To o cukrze jest całkiem niezłe smile

> A co do oasis to jest cała masa ich wczesnych nagrań, które nigdy się nie
        > ukazały i szkoda. Takie "Colour My Life" np. z prześmiesznym, niezmutowanym
        > jeszcze wokalem Liama wink Ale wersja demo do "Songbird" jest już niestety nie
        > do strawienia.... I tradycyjnie - śliczne strony B. Dlaczego kurczę w Japonii
        > wydaje się single z masą atrakcji na płycie i na okładce?? Grrrr....

"Colour My Life" jest świetny, zachodzę w głowę czemu nie zrobili z tego czegoś
        więcej niż tylko dema. 6 minut i 50 sekund, a zlatuje błyskawicznie. Albo
        takie "Life In Vain", akustyczne z Liamem brzmiącym jak Ian Brown... smile
        Albo "Take Me", napisana przez, uwaga, Liama i Boneheada, strasznie surowe i
        strasznie fajne. Z tych japońskich, hehe, "Bonehead's Bank Holiday",
        takie "Country House part II", zabawne to jest... smile
        Strony B to osobny rozdział jest... Książkę możnaby napisać wink)
        • mesmeredia Re: Ładne piosenki których nikt nie chce puszczać 10.05.03, 12:32
          Pisz, Ilhan, pisz, ja Ci potem zrecenzuję...
          I.
          • ilhan To by było... 10.05.03, 12:40
            ...trochę mało komercyjne przedsięwzięcie... smile)
            • mesmeredia Re: To by było... 10.05.03, 12:46
              E no co Ty, zainstalowałam bym się na paru innych messageboardach,
              nazachwalałabym się, troszke kontrowersji bym wzbudziła... Wiesz, wątki w
              stylu "musisz kupić tę książkę". Zresztą to taki niekomercyjny zespół...
              Kariera przed Tobą stoi otworem smile
              I.
              • ilhan Re: To by było... 10.05.03, 13:02
                mesmeredia napisała:

> E no co Ty, zainstalowałam bym się na paru innych messageboardach,
                > nazachwalałabym się, troszke kontrowersji bym wzbudziła... Wiesz, wątki w
                > stylu "musisz kupić tę książkę".

Eee, tak całkowicie bezinteresownie oczywiście? wink)
                • mesmeredia Re: To by było... 10.05.03, 13:16
                  A co? Wyglądam na bezinteresowną? Yhm, no właśnie! I oczywiście nawet! big_grin
                  I.
              • Gość: kubasa The Coral IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.03, 14:04
                Sciagnalem wlasnie "Don't Think you're The First" i... nie wiem czemu nie
                znalem tego wczesniej. Rewelacyjne! Posicagam ich jeszcze troche, moze cala
                plytka rownie fajna.

Pozdr.
                • ilhan Re: The Coral 10.05.03, 15:33
                  Gość portalu: kubasa napisał(a):

> Sciagnalem wlasnie "Don't Think you're The First" i... nie wiem czemu nie
                  > znalem tego wczesniej. Rewelacyjne! Posicagam ich jeszcze troche, moze cala
                  > plytka rownie fajna.

Kubasa, pierwsza płyta jest super, poważnie.
                  A przy "Skeleton Key" to się posikasz, gwarantuję! wink)))))
                  • Gość: kubasa Re: The Coral IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.03, 20:59
                    No nie posikalem sie, bo nie sciagnalem... Ale za to na tym gownianym Onyxie
                    widzialem dzis teledysk do "Don't think..." I tez fajny.

Pozdr.
                    • vulture Re: The Coral 10.05.03, 21:26
                      Kubasa, to złap "Shadows Fall" i "Goodbye"
                      • ilhan Re: The Coral 10.05.03, 21:29
                        vulture napisał:

> Kubasa, to złap "Shadows Fall" i "Goodbye"

Znając bardziej alternatywne podejście kol. Kubasy do sprawy, polecałbym
                        jednak "Skeleton Key", ewentualnie "Spanish Main", później ww. utwory.
                        Dziękuję za uwagę,
                        z. Ilhan
                        • vulture Re: The Coral 11.05.03, 06:06
                          ilhan napisał:

> Znając bardziej alternatywne podejście kol. Kubasy do sprawy, polecałbym
                          > jednak "Skeleton Key", ewentualnie "Spanish Main", później ww. utwory.

Aha, przepraszam, zapomniałem o bardziej alternatywnym podejściu kol. Kubasy do
                          sprawy. smile
                          • ilhan Re: The Coral 11.05.03, 10:21
                            Ja p..., Ziomal, 6:06 w niedzielę! Co Ty o takiej porze robisz przed
                            komputerem?! Aaaaaaaaaaaaa... wink
                            • vulture Re: The Coral 11.05.03, 13:46
                              ilhan napisał:

> Ja p..., Ziomal, 6:06 w niedzielę! Co Ty o takiej porze robisz przed
                              > komputerem?! Aaaaaaaaaaaaa... wink

Czekałem na wyjście w celu doszkalania się u starych wariatek. Już wróciłem. Po
                              drodze kupiłem singiel Raya Wilsona i kasetę Exploited.
    • mesmeredia Re: Ładne piosenki których nikt nie chce puszczać 10.05.03, 21:15
      Z marnych rzeczy to strasznie się do mnie przyczepiła wersja "People Are
      People" autorstwa Stone The Crow. Jakoś tak okazuje się, że wszystkie covery DM
      są oczywiste (prócz kilku pozytywnych niespodzianek na Tribute To) i trudno tu
      cokolwiek zepsuć.
      Kostrzewa mi też przypomniał Regular Fries (Z Accept The Signal) "Anno Domini
      #2" i mam jazdę REPEAT.
      I.
      • mesmeredia Zmieniam zdanie 11.05.03, 00:01
        Wersja Stone The Crow jest zajebista. Słucham jej właśnie po raz 150 (czy coś
        koło tego) dzisiejszego wieczora i nie mam dość, a końcówka... Właściwie to
        brzmi jakby DM przerobił sam siebie więc profanacji nie ma wink
        I.
        • ilhan Re: Zmieniam zdanie 12.05.03, 15:14
          Sparklehorse "Hundreds Of Sparrows". Prześliczne smile
          Poza tym podtrzymuję swoją opinię, że nie było tej wiosny dwóch bardziej
          czepliwych nowych piosenek niż "Bandages" i "Jerk It Out".
    • mu.z Re: Ładne piosenki których nikt nie chce puszczać 11.05.03, 10:33
      hmm z tym czekaniem na piosenki wradiu to prawda, bo zanim sie tam pojawia
      niektore zespoly mija rzeczywiscie duzo czasu,

swoja drogą jeszcze nie doczekałam się A perfect circle "Three libras", "Wake
      the dead", nie wspomne o Tool...

zaskoczyła mnie kiedys Trojka w ktorej uslyszalam Stereolab "The black
      arts"..mile zaskoczenie smile
    • mesmeredia Odkurzanie nienowych płytek 13.05.03, 10:26
      Feeder "Crash Mat" - z singielka Paperfaces. Bardzo ładne. I na Garbage mnie
      znów wzięło...
      I.
      • ilhan Odkrywanie nienowych piosenek, które... 13.05.03, 11:39
        ...potem zremiksowano i wyszły ponadczasowe utwory.
        Zacząłem od "I'm Losing More Than I'll Ever Have" Primal Scream
        (późniejsze "Loaded"). Taka ciekawostka. Nie znałem do tej pory, bo nie znam
        Prajmali sprzed "Screamadeliki".

I na tym chyba zakończę na razie to odkrywanie wink
        • mesmeredia Re: Odkrywanie nienowych piosenek, które... 13.05.03, 11:50
          ilhan napisał:

> Odkrywanie nienowych piosenek, które potem zremiksowano i wyszły ponadczasowe
          > utwory.

To temat na osobny wątek wręcz!
          I.
          • ilhan Re: Odkrywanie nienowych piosenek, które... 13.05.03, 12:06
            mesmeredia napisała:

> To temat na osobny wątek wręcz!

A to ja bym prosił o więcej takich przykładów, bo mi nic do głowy nie
            przychodzi...
            • mesmeredia Re: Odkrywanie nienowych piosenek, które... 13.05.03, 12:13
              New Order np (mogliby znów cos wydać, już mi się za nimi tęskni)
              Albo wszystkie utwory, które ktoś odkrył i przerobił na swoje (szerokie
              znaczenie słowa remix) - do pogrzebania w płytotekach.
              • ilhan Re: Odkrywanie nienowych piosenek, które... 13.05.03, 12:27
                mesmeredia napisała:

> New Order np (mogliby znów cos wydać, już mi się za nimi tęskni)

Oj mogliby, pod warunkiem że nie byłoby to kolejne "The Best Of".
                Ale te ich remiksy to mi generalnie nigdy nie podchodziły.
                • mesmeredia Re: Odkrywanie nienowych piosenek, które... 13.05.03, 12:41
                  ...nie są z gatunku rockowego ale ładne są

Hehe, znów wstrząsnę może niektórymi forumowiczami ale się przyznam (nawet z
                  pewną dumą), że podoba mi się "Confide In Me" autorstwa Kylie M, z której parę
                  osób robi sobie śmichy-chichy. Fakt, repertuar może ma badziewiasty ale za to
                  ma wytrenowany głos w przeciwieństwie do niektórych naszych pseudowokalistek. A
                  samo "Confide In Me", hm, lubię sobie pośpiewać i teledysk przyjemny i kawałek
                  jak nie Kylie. I nawet na liście Trójki to było (sama głosowałem) dawnymi
                  dobrymi czasy, ech...

"The rest of" New Order, no tam to AŻ jeden kawałek mi się podoba a "The
                  bestem" to tak troszke przypomnieli się muzycznie. Ciekawe czy któs pamięta
                  taki kawałek jak "1963" - przecudowne.
                  • ilhan Re: Odkrywanie nienowych piosenek, które... 13.05.03, 12:50
                    mesmeredia napisała:

> Ciekawe czy któs pamięta taki kawałek jak "1963" - przecudowne.

Kto by nie pamiętał wink
                    Ja ostatnio najczęściej słucham "Power, Corruption and Lies" i tam jest dużo
                    takich zapomnianych (chyba) cudownych utworów, przede wszystkim "Age Of
                    Consent", no i jeszcze "Your Silent Face" i "Leave Me Alone".
                    Natomiast wydawanie w ciągu roku trzech wydawnictw wspominkowych itp.
                    ("International", czteropłytowe "Retro" i "Back To Mine", gdzie sobie remiksują
                    różne dziwne utwory), przy wydaniu zera nowego materiału jest lekkim nadużyciem.
                    Jednak czekam na tą nową płytę już bardzo, jakby to było takie w stylu i na
                    poziomie singlowego "Here To Stay" (który wg mnie przebija większość i tak
                    dobrej bardzo płyty "Get Ready") to bym się cieszył niezmiernie.
                    • mesmeredia Here To Stay 13.05.03, 12:58
                      To jeszcze Brutal i Behind Closed Doors.
                      Cała ścieżka do 24 Hour Party People jest genialna a ta wersja z Mobym "New
                      Dawn Fades"... Mmmmmmmm... (Zapomniałam zamieścić w wątku o ścieżkach!!!
                      Skleroza!!) Oczywiście film obejrzałam dopiero po ściągnięciu z sieci bo po
                      cholerę coś takiego pokazywać w kinach? Wstrząsający i szokujący obrazek,
                      świetnie zrobiony zresztą.
                      I.
                      Bernard! Do roboty!!!
                      • ilhan Re: Here To Stay 13.05.03, 13:09
                        mesmeredia napisała:

> Cała ścieżka do 24 Hour Party People jest genialna a ta wersja z Mobym "New
                        > Dawn Fades"... Mmmmmmmm... (Zapomniałam zamieścić w wątku o ścieżkach!!!
                        > Skleroza!!) Oczywiście film obejrzałam dopiero po ściągnięciu z sieci bo po
                        > cholerę coś takiego pokazywać w kinach? Wstrząsający i szokujący obrazek,
                        > świetnie zrobiony zresztą.

No ścieżki nie znam, a filmu pół ściągnąłem i nie mogę się zebrać żeby
                        obejrzeć. Ciągle coś innego do zrobienia...

> Bernard! Do roboty!!!

Właśnie, leniu! I naucz się śpiewać na żywo w końcu. I do Polski na koncert
                        przyjedź.
                        Eeeee, chyba za wiele wymagam... smile
                        • mesmeredia Re: Here To Stay 13.05.03, 13:19
                          ilhan napisał:

> No ścieżki nie znam, a filmu pół ściągnąłem i nie mogę się zebrać żeby
                          > obejrzeć. Ciągle coś innego do zrobienia...

Niewybaczalny błąd. Ja za tym latałam jak za pieprzem, bo nigdzie nie było.
                          Marshall Jefferson, mnóstwo New Orderów, Joy Diviosionów, The Clashów i Happy
                          Mondaysów. Lektura obowiązkowa, wersja skompresowana.

> Właśnie, leniu! I naucz się śpiewać na żywo w końcu.

On nie musi. Zakłada obcisłe dżinsy i sobie rusza bioderkami. Więcej atrakcji
                          mi na żywo nie trzeba wink
                          • ilhan Re: Here To Stay 13.05.03, 13:23
                            mesmeredia napisała:

> On nie musi. Zakłada obcisłe dżinsy i sobie rusza bioderkami. Więcej atrakcji
                            > mi na żywo nie trzeba wink

No dobra, niech śpiewa jak śpiewa, w końcu czasem dobrze jest się zdrowo z
                            czegoś pośmiać smile Ale niech przyjadą, to im wszystko wybaczę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka