Dodaj do ulubionych

odpowiem na pytania nt. Bułgarii

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.12, 18:52
Posiadam spore doświadczenie nt. dojazdu, warunków, itp. (dojazd własny)
Jeżdżę z rodziną w każde wakacje od 10 lat.
Chętnie pomogę - proszę pytać i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: richeza Re: odpowiem na pytania nt. Bułgarii IP: 178.73.48.* 18.07.12, 00:50
      Ja chetnie sie dowiem na temat dojazdu. Ktora trasa wygodniejsza? Wiem, ze jest na ten temat juz wiele watkow i kazdy ma swoje zdanie ale chetnie poczytam - ktora trase polecasz? Jakies noclegi po drodze? Na miejscu chcialabym mieszkac gdzies gdzie nie ma tlumow. Marzy mi sie jakas kameralna plaza, spokojna okolica, niekoniecznie piach na plazy, moga byc skalki, kamienie. Czy to wogole mozliwe w bulgarii?? Przerazaja mnie rzedy parasoli i lezakow i tlum, tlum, tlum..
      NIe mam malych dzieci wiec nie szukam warunkow dla dzieci. Nie wiem czy bulgaria jest dla mnie dobrym kierunkiem. Nigdy nie bylam, wiec chetnie zobacze, ale chcialabym spokoju. Nie musze mieszkac w nowych, wypasionych apartamentach. Moga byc zwykle prywatne kwatery, takie do jakich jezdzili polacy dawno temu. Nie moge znalezc strony oferujacej takie kwatery. Wszedzie tylko nowe apartamenty w zatloczonych okolicach. Chce jechac po 16 sierpnia. Mozesz cos podpowiedziec?
      • Gość: gtw Re: odpowiem na pytania nt. Bułgarii IP: 195.158.247.* 18.07.12, 07:41
        znaczy się wystarczy ci betonowy pokoik bez klimatyzacji, z wygódką "na narciarza" za rogiem?

bo taki był standard bułgarski "dawno temu" :)
      • Gość: richeza Re: odpowiem na pytania nt. Bułgarii IP: 178.73.48.* 18.07.12, 18:50
        halo bobik,
        a co z odpowiedzia na moje zapytanie? ktora trasa? gdzie spokojnie? gdzie w miare dzikie plaze? juz wiem, ze raczej chce na poludnie, chyba tam bedzie spokojniej. jechalabym samochodem z warszawy. oprocz plazowania chcialabym tez troche pojezdzic. jak z parkowaniem przy plazach, lezacych dalej od miejsca zamieszkania?
        • Gość: bobik74 Re: odpowiem na pytania nt. Bułgarii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.12, 10:00
          Sorki, już odpowiadam, jeśli chodzi o trasę (przez Rumunię i Bułgarię) to tak:
          Najszybsza: granica H - RO Bors, Oradea - (kilkanaście km przed miastem Cluj Napoca fajne miejsce na nocleg kemping Eldorado) - Cluj Napoca - Turda - Alba Lulia - Sebes - Sibiu - Ramnicu Valcea - Pitesti (autostrada Pitesti Bukareszt - nie wjeżdżaj do Bukaresztu to tak jak Warszawa korki korki i gorąco) - przed Bukaresztem znajdziesz obwodnicę i kieruj się na przejście RO - BG Giurgiu - Ruse most na Dunaju. Jesteś w Bułgarii !!!, z Ruse na Varnę i kieruj się na południe najlepiej wzdłuż wybrzeża. Sama określisz dla siebie rejon i okolicę. Parkowanie przy plaży jest możliwe. Wybrzeże jest naprawdę zróżnicowane i można coś wybrać. Południe jest tańsze. Jeśli masz jeszcze pytania to pisz. Ja wyjeżdżam w tym roku 04.08. i już nie mogę się doczekać.
          • Gość: maciekkk Re: odpowiem na pytania nt. Bułgarii IP: *.siedlce.vectranet.pl 10.05.14, 16:51
            Siemanko, czy w tym roki, tj. 2014 będziesz jechał ? Jak tak to kiedy może się doczepię ? :) Choć ja bardziej chciałem przez Serbie polecieć.
    • Gość: Monika Re: odpowiem na pytania nt. Bułgarii IP: *.dynamic.chello.pl 18.07.12, 12:40
      Witam, planuję wyjazd z biurem podróży do Bułgarii w sierpniu i mam pytanie - ile pieniędzy ze soba zabrac. Mam zamiar kupic kilka pamiatek , spróbować lokalnych przysmaków itp . To jest mój pierwszy taki wyjazd za granicę i jestem zupełnie zielona. Czytałam że najlepiej zabrać ze soba euro. Będę wdzieczna za odpowiedź.
      • Gość: bobik74 Re: odpowiem na pytania nt. Bułgarii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.12, 18:10
        tak euro, tylko zasięgnij informacji u pilota lub rezydenta odnośnie kantorów, bo potrafią policzyć prowizję przy wymianie nie wywieszając wcześniej informacji, alternatywą może być zakup bułgarskiej waluty czyli "LEWA" - też się opłaca. Jeśli chodzi o ceny to bardzo zbliżone do naszych. Na pewno taniej niż nad naszym morzem :). Południe Bułgarii tańsze, najdrożej w kurortach typu Złote Piaski. Trudno określić ile zabrać kasy. My jadąc 2+2 własnym samochodem i jedząc po restauracjach, płacąc za hotel, zabieramy około 800-900 euro na dwa pełne tygodnie.
        Raczej sobie nie odmawiamy niczego. Uważam ten kraj za jeden z bardziej przyjaznych jeśli chodzi o portfel średnio zamożnej polskiej rodziny.
        • Gość: richeza Re: odpowiem na pytania nt. Bułgarii IP: *.dynamic.chello.pl 19.07.12, 16:15
          Bardzo dziekuje za wiadomosc. Troche poczytalam juz na forum i chyba wybiore sie do ahtopolu, lub ewentualnie troszke bardziej na polnoc. Jade w drugiej polowie lub wrecz pod koniec sierpnia, wiec chyba zaryzykuje jazde w ciemno. Jestesmy bez dzieci, wiec chyba jakos damy rade. NOclegi po drodze zalatwie, wiec nie bedziemy jakos kosmicznie zmeczeni - mam nadzieje:)) Mysle bobik, ze jeszcze troche cie pomecze z pytaniami jak opadna mnie jakies watpliwosci. milego urlopu!
          • Gość: bobik74 Re: odpowiem na pytania nt. Bułgarii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.12, 08:19
            Nie ma problemu możesz pytać, dobry wybór, ja akurat byłem obok w Carewie. Spokojne rejony i można poszukać fajnej plaży.
        • Gość: Monika Re: odpowiem na pytania nt. Bułgarii IP: *.dynamic.chello.pl 19.07.12, 17:36
          Wielkie dzięki za odpowiedź. Już wykupiłam wycieczke właśnie do Złotych Piasków, trochę boję się cen ale skoro taniej niz nad polskim morzem to spoko;) Nad polskim morzem własnie mieszkam ;) Gdybyś jeszcze mi napisał co można zwiedzić na własną rękę w okolicy ZP i jak to zrobić -autobusem czy np pożyczyć rower?
          • Gość: bobik74 Re: odpowiem na pytania nt. Bułgarii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.12, 10:38
            Moniko, pisałem wyraźnie że w kurortach najdrożej i akurat wymieniłem Złote Piaski, porównując ceny do polskiego wybrzeża miałem na myśli średnie ceny a nie typowe z kurortów.
            Jeśli chodzi o zwiedzanie to oczywiście są organizowane różne wycieczki, najlepiej sprawdzić u kilku pośredników by być pewnym wyboru najtańszej oferty. Rowerem z wypożyczalni też można pojeździć - do Warny kilkanaście km. Przydomek króla Polski Władysława III "Warneńczyka" pochodzi właśnie od nazwy miasta Warna i jest tam mauzoleum - warto zwiedzić :)
      • minimax66 Re: odpowiem na pytania nt. Bułgarii 21.07.12, 11:24
        Moniko, właśnie wróciliśmy z Bułgarii, ze Świętego Konstantyna, koło Złotych Piasków. Co do pieniędzy, to niestety zabierz ich dużo, szczególnie do Zł. Piasków. Tam atrakcja, goni atrakcje. Wydasz więcej kasy niż zamierzasz ;) To miasteczko żyje "all day, all night". Dyskoteki, bary, kramy ze świetnymi podróbami markowych ciuchów, biżuterii itp.
        W sklepach, w supermarketach (taką nazwę mają tam nawet małe sklepiki), ceny takie, jak w Polsce. Można w tych sklepach płacić kartą.
        Najlepiej więc, najbezpieczniej, zabrać kartę bankomatową i płacić kartą oraz wypłacać lewa z bankomatu. W kantorach może być inny kurs na drzwiach przed wejściem, a inny w środku, a jak się zorientujesz, to niestety będzie zbyt późno. Polskich złotówek nie kupują, a jeśli już, to po słabym kursie. Za Euro dostaniesz ok. 1,9 lewa. Generalnie proś, żeby przed wymianą na kartce napisali Ci ile dostaniesz lewa za swoje, np. 20 euro, bo potem możesz się zdziwić. To samo w taksówce. Najpierw pytaj ile zapłacisz, a potem ruszaj w trasę. Czasmi warto pojechać taksówką. Polecam OMEGA Taxi, tel. 38 88 88. Za 10 lewa wozili nas do Św. Konstantyna (ok. 12 km), a inni żądali nawet do 20 lewa.
        Na plażę kup sobie parasol plażowy. Bez niego trudno wytrzymać. Kosztuje ok. 8 lewa, a tyle samo kosztuje wynajęcie parasola na jeden dzień na plaży. Łóżka na plaży nie musisz wynajmować (czasami "wciskają" na siłę, a też kosztuje 8 lewa dziennie).
        Rowerem raczej nie pojeździsz. Nie widziałem wypożyczalni, chyba jest na to zbyt gorąco.
        W razie co, pytaj, może coś jeszcze będę mógł coś podpowiedzieć.
    • Gość: iwonawlo Re: odpowiem na pytania nt. Bułgarii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.12, 13:48
      proszę o kontakt na maila iwona.jag@op.pl lub gg 42071455 w sprawie dojazdu i noclegów w Rumunii. jedziemy 16 sierpnia, wczasy zarezerwowane z wyżywieniem , ale jedzie b.duża grupa - 18 osób - i boję się o nocleg po drodze
    • Gość: współczujący Re: odpowiem na pytania nt. Bułgarii IP: *.169.70.86.rev.sfr.net 21.07.12, 09:12
      "Jeżdżę z rodziną w każde wakacje od 10 lat. "..... bardzo współczuje twojej rodzinie , biedaki 10 lat nie widzieli innych atrakcyjniejszych miejsc na wakacje! pewnie w Polsce mieszkacie na wsi zabitej dechami i wakacje w Bułgarii przypominają wam rodzinną wioskę, dlatego 10 lat jeździcie w te same miejsce , współczuje i innym co przez długie lata wakacje spędzają w tym samym miejscu nie tylko w BG ale tez na plażach naszego polskiego morza....
      • Gość: bobik74 Re: odpowiem na pytania nt. Bułgarii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.12, 10:43
        do "współczujący" gdybyś miał ochotę porozmawiać na temat GR, I, CRO, A, F i E to pisz :) - dziwny charakterek z Ciebie.
    • Gość: Jarek Re: odpowiem na pytania nt. Bułgarii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.12, 15:23
      miał bym pytanie , którędy jechać ,jestem z kujawsko-pomorskiego województwa zmierzam do Kavarny nie wiem czy jechać przez Ukrainę, czy przez Słowację Węgry. miał bym pytanie po drodzę gdzie zrobić nocleg. Jeżeli był Pan Varna Kavarna to proszę o info co można zwiedzić jadę po raz pierwszy
      • minimax66 Re: odpowiem na pytania nt. Bułgarii 21.07.12, 16:21
        Wróciłem właśnie z Wyrzeża Morza Czarnego.
        Co do podróży, to nie jechałem do Bułgarii autem, ale osobiście pojechałbym przez Słowację i Węgry, bo to Unia Europejska, nie ma kontroli, ani nawet szlabanów na granicach, więc łatwiej i szybciej się jedzie. Nie, nie obawiam się Ukrainy, byłem tam na wakacjach, ale kontroli na granicach nikt chyba nie lubi, a poza tym, to strata czasu.
        W Kavarnie nie ma nic ciekawego, poza Kavarna Rock Festival, który chyba w tym roku już się skończył.
        W pobliżu jest Przylądek Kaliakra (Mys Kaliakra), ciekawostka geograficzno-przyrodnicza i Pałac i Ogród Botaniczny w Bałcziku, ciekawostka historyczno-biologiczna.
        Przed wyjazdem kupiłem w księgarni za ok. 20zł książkę/przewodnik pt. "Wybrzeże Bułgarii" ksiegarnia.pwn.pl/produkt/163161/wybrzeze-bulgarii-udane-wakacje-wydanie-1.html
        Tam znajdziesz wszystko :)
        Udanych wakacji.
      • Gość: lenowo Re: odpowiem na pytania nt. Bułgarii IP: *.net 27.07.12, 15:36
        Mieszkamy w okolicach Kavarny i jeździmy ze Szczecinka przez Barwinek, Słowację , Węgry i Rumunię do Konstancy a z stamtąd już bardzo blisko. Ponieważ jeździmy na kilka miesięcy i zabieramy naszego psa więc najczęściej bez noclegu.
        W okolicy można zwiedzić Bałczik z Pałacem i ogrodem botanicznym. Przylądek Kaliakra.
        W okolicach dużo wspaniałych zatok z małymi plażami.
        Wybrzeże jest skaliste i wspaniałe widoki. Okolica nie dla szukających rozrywek i nocnego życia.
        • Gość: bleki bułgaria na stałe IP: *.waldex.3s.pl 24.12.13, 07:42
          Witam
          piszesz, że mieszkasz na stałe w Bułgarii. Mam pytania- zamierzam kupić dom - 1. czy u Ciebie były trudności z adaptacją społeczną. 2. czy jest dużo formalności przy zakupie-pośrednik zawsze mówi, że no problem, 3. czy rozbudowa to dużo problemów, 4. czy trudno uzyskać kartę pobytu długoterminowego- niedługo emerytura. 5. co zawiera paszport psa- weterynarz chce uwzględnić kraje tranzytowe, 6. czy nie można znaleźć noclegu w trasie z psem.
          pozdrawiam
          g.s
          • Gość: aaa Re: bułgaria na stałe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.13, 13:20
            Zanim coś kupisz upewnij się że miejscowość nie jest cygańska.
            • Gość: bleki Re: bułgaria na stałe IP: *.waldex.3s.pl 24.12.13, 23:33
              Witam
              jak sprawdzić, czy nie jest to miejscowość cygańska. Dziękuję za podpowiedź, bo o tym nie pomyślałam. Sprawdziłam w necie, lecz nigdzie nie ma informacji na temat populacji, jest tylko, że ok.70% prawosławni.
              • Gość: aaa Re: bułgaria na stałe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.13, 11:34
                stajesz przy pierwszej chałupie, jak cię opadną roje much to znaczy że cyganie
                • Gość: bleki Re: bułgaria na stałe IP: *.waldex.3s.pl 25.12.13, 13:56
                  dzięki " aaa"na ten sposób nie wpadłam
                • Gość: bleki Re: bułgaria na stałe IP: *.waldex.3s.pl 26.12.13, 12:31
                  Witaj" aaa" dzięki za informacje o cyganach, pogrzebałam trochę w necie i mam mieszane uczucia odnośnie potencjalnego miejsca zakupu. Dogrzebałam sie na stronach bułgarskich , że w tej miejscowości / metkovets w montanie/ mieszka 12% cyganów. Już nie wiem ,czy warto tracić czas i pieniądze na podróż do Bułgarii, ponieważ tam wszędzie dużo cyganów i bułgarzy mają z nimi duże problemy.
                  • Gość: aaa Re: bułgaria na stałe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.13, 14:27
                    Cały ten pas między Dunajem a Starą Planiną to syf. Nie wiem czego szukasz ale jedyne wyjście to zrobić objazdówkę po Bułgarii szukać swojego miejsca.
          • greg2105 Re: bułgaria na stałe 27.12.13, 21:59
            Spalem w tym hotelu z dwoma kotkami "Pensiunea Aimee" - Kluż-Napoka Rumunia polecam i pozdrawiam
            • Gość: bleki Re: bułgaria na stałe IP: *.waldex.3s.pl 28.12.13, 22:40
              Witam
              dziękuję za informacje o noclegu
              pozdrawiam
        • stbees Re: odpowiem na pytania nt. Bułgarii 26.04.14, 10:18
          jezeli to mozliwe prosze o kontakt mailem na adres softserv@onet.pl
    • Gość: kriss Re: odpowiem na pytania nt. Bułgarii IP: 94.42.231.* 22.07.12, 13:06
      witam. 25 sierpnia do 1 września 2012 bedę z żoną i 2 dzieci w Słonecznym Brzegu na tzw. własnym utrzymaniu (znajomy udostepnia nam apartament). Podpowiedz, ile zabrać pieniędzy, aby się wyżywić ( bez jakichś nadmiernych szaleństw) , czy lepiej zabrać euro, czy też lewa. Poprosze o przykładowe ceny obiadów,innych artykułów. Z góry dziekuje.
      • gazetaforum Re: odpowiem na pytania nt. Bułgarii 22.07.12, 17:46
        jedziemy do SB 2 dorosłe osoby i dziecko 2 posiłki mamy zapewnione
        na 2 tygodnie ile Euro zabrać żeby coś zobaczyć , kupić jakies pamiątki
        jaka kwota jest minimalna???
        czy 300 Euro na osobę wystarczy??
        • Gość: wspolczujacy Re: odpowiem na pytania nt. Bułgarii IP: *.169.70.86.rev.sfr.net 22.07.12, 20:32
          ale durne pytania ile zabrać kasy , ludzie co wy ???zabiera sie tyle ile chcesz wydać , proste jak budowa cepa , jeden wyda 100 euro drugi 1000 ,widzę ze nadal mamy ciemny lud w Polsce z rozumem przedszolaka
    • Gość: gabi Re: odpowiem na pytania nt. Bułgarii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.12, 20:23
      Mam pytanie jak długo jezdzisz do Bułgarii to napewno mi poradzisz zastanawiam sie nad kupnem domu 70 km od złotych piasków ale obawiam sie o ludzi tam mieszkajacych czy mi poprostu nic nie rozkradna dom jest nawsi z tego co sie dowiadywałam to nawsiach jest duże zacofanie czy to prawda ja lece dopiero we wrzesniu i chciała bym wiedziec czy sobie głowe zawracać czy lepiej apartament kupić pozdrawiam gabriela
    • monte.rosa Re: odpowiem na pytania nt. Bułgarii 07.05.14, 19:05
      Witam,

wykupiłem wycieczkę biura ZUWAYS z hotelem Sun Palace, mógłbyś powiedzieć mi coś więcej o tym hotelu jeśli słyszałeś??

Pozdrawiam
      • Gość: gość Re: odpowiem na pytania nt. Bułgarii IP: *.play-internet.pl 11.05.14, 09:18
        Wszędzie to samo....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka