des4 21.03.13, 08:35 z map google wynika, że większość jest gotowa, ale wciąż nie ukończono ostatniego odcinka czy ktoś wie jak to wygląda na teraz i jak sytuacja zmieni się latem? czy ktośc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trypel Re: zachodnia obwodnica Belgradu 21.03.13, 10:51 Des we wrzesniu była prawie gotowa i przejazd przez Belgrad trwał 30 min, moze faktycznie coś sie jeszcze działa na jakimś odcinku ale w żaden sposób nie utrudniało ruchu. Płynny szybki przejazd bez wjezdzania do miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: zachodnia obwodnica Belgradu 21.03.13, 21:57 dzięki za info, wrzucam obwodnicę w nawigację, pamiętam ostatni przejazd przez Belgrad jako lekki hardkor w sierpniu "rzondzimy" na Halkidikach ;) jakbyś jeszcz miał namiary na jakiś motel dla 3 rodzin w okolicach Nis albo Leskovaca, to się polecam... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: zachodnia obwodnica Belgradu 22.03.13, 07:55 my od 3 sierpnia na Pelionie. Taka sama trasa i też szukam noclegu miedzy Belgradem a Niszem dla 4 rodzin :) Ale w maju jade motocyklem na Bałkany i czegoś bedziemy szukać. W razie czego pytaj. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: zachodnia obwodnica Belgradu 22.03.13, 08:54 polecam Horefto i ten hotelik www.aeolos.com.gr/en/index.html Potistika piękna, ale w sierpniu zatłoczona główne utrudnienie to dostępność, miejscowości leża na wschodnim wybrzeżu i aby się gdziekolwiek dostać, trzeba pokonywać serpentynki naprawdę wąskimi drogami, jeśli planujecie bardziej stacjonarnie z okazjonalnymi wypadami to ok, ale jeśli chcecie więcej jeździć to dojazdy są dośc upierdliwe Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: zachodnia obwodnica Belgradu 22.03.13, 09:01 my jesteśmy akurat na zachodnim wybrzeżu - w Kalamos (taka mała dziura), juz wykupione i zapłacone. wycieczek parę bedzie ale nastawiamy sie byczenie w wodzie i duze ilosci wina. Stąd tym razem osrodek nad samą wodą (domek 5 m od morza) zeby dzieciaki nie marudziły :) Oczywiscie część nie była w Meteorach wiec obowiązkowo zaliczymy ale poza tym tylko wypady po okolicznych tawernach. Napisz coś więcej jak byłeś. Jak mozesz porównać z Halkidikami albo wyspami to super. Jak baza sklepowa (czy trzeba do Volos czy bywa coś na miejscu) - z tego co doczytałem (mało w przewodnikach) to to jest dzicz kompletna coś jak nasze Bieszczady :) Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: zachodnia obwodnica Belgradu 22.03.13, 11:08 jeśli chodzi o zachodnie wybrzeże, nad zatoką Wolos, to mam pod ręką też fajny hotelik www.ledahotel.gr/en/gen.htm można naprawdę dużo stargować rozbestwiliśmy się na starość ;) i stawiamy ma miejsca gdzie nie trzeba robić samemu przynajmniej śniadań i gdzie jest też basen byliśmy właśnie w tym hotelu w Horefto, zadooopie z paroma sklepami i tawernami i jedna ulicą , ale nastawialiśmy się na bardziej stacjonarne wakacje bo dzieci były jeszcze malutkie, pod koniec sierpnia to idealne miejsce, spokój, bez tłumów, zakupy w większych ilościach robiliśmy w czasie okazjonalnych wypadów, na miejscu dokupywaliśmy tylko podstawowe pieczywo, owoce, browar i wińsko Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: zachodnia obwodnica Belgradu 22.03.13, 11:42 lejesz miód na moje serce. Czegoś takiego własnie szukaliśmy :) spokój, cisza, jedna tawerna na kolacje, mały sklepik do uzupełniania niedoborów płynów (upał w sumie) sniadania wolimy sami bo dzieci, no i jak zaczynamy o 9 rano to kończymy koło 13-14 jak juz południe minie i pierwsza bańka wina zejdzie. Żaden hotel tego nie wytrzyma. Naprawde tam tak pusto? Obiecuje że rozejrze sie w maju w okolicach Belgradu :) dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
des4 trypel 26.03.13, 10:27 być może weźmiemy ze sobą siostrzeńca żony, chłopak ma 12 lat, nie orientujesz się czy na granicach serbskiej i macedońskiej są jakieś specjalne wymogi odnośnie wpuszczenia takiego małolata - jakieś upoważnienia itp? ew. gdzie szukać takich informacji? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: trypel 28.03.13, 09:06 sorry - nie było mnie 3 dni w kraju :) nie wiem. Moja córka ma inne nazwisko w dokumentach i jezdzi ze mna od 7 roku zycia bez matki i nigdy problemow nie miałem (i żadnego upowaznienia równiez). Ale moze na zasadzie że głupi ma szczescie :) Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: trypel 28.03.13, 20:39 skoro jedziesz ponad tydzień przed nami, to jakbyś miał tam dostęp do sieci napisz co i jak na trasie - bieżące ceny na bramkach, wolnocłówki w serbii i macedonii itp. , byłbym wdzięczny... pisz na gazetowego maila przypomnę się jeszcze z tym w lipcu jakby co mam kilka namiarów na motele w serbii Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Des 13.05.13, 09:57 Znaleźlismy po drodze motel noclegowy. Stari Hrast na autostradzie miedzy Belgradem a Niszem w rejonie Batociny (Markovac). Wygląda OK. Za pokój dla 2+2 płacimy 45 euro bez sniadania. Wczesniej był hotel na stacji z McDonaldem ale widok zniechęcił. Jakby co to mam również namiary na motel poza autostradą - zjazd na Pożarewac 10 km od zjazdu. Resztę info podam już jadąc na wakacje. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 trypel 13.05.13, 12:39 dzięki, Stary Hrast mam już "znaleziony"...wygląda na to ,że jest dość popularny jako nocleg tranzytowy z racji położenia, więc jedyna obawa, że może być w sierpniu dość mocno obłożony, a w międzyczasie ekipa nam wzrosła do 4 rodzin mam kilka dodatkowych namiarów na motele na odcinku między Paracinem a Leskovacem, oczywiście trzeba zjechać z autostrady, jakby co to służę :) podobno teraz w Serbii na austostradzie najszybciej i najsprawniej przejeżdża się bramki "kartowe", możesz to potwierdzić? pilnuj stanu obwodnicy i wolnocłówek na granicy macedońskiej i greckiej, interesują mnie ceny rudej i fajek ;) sprawdź też czy w Macedonii można płacić za autostradę w euro, czy też tylko w lokalnej walucie i jakie są ceny ja zaczynam łapać bałkańskie klimaty służbowo, za tydzień Sofia, a potem Burgas :) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: trypel 13.05.13, 13:17 obiecuje zdać relację w sierpniu (4 w niedziele) na razie to tak - Stary Hrast jest popularny bo wygląda nieźle, ciezko go przegapić (duzy obiekt, duzy parking i co najwazniejsze - jest na bookingu wiec już zrobiłem rezerwację dla równeiz 4 rodzin), jakby co to można zjechać i na pierwszych 10 km zawsze sie cos znajdzie - pytanie o standard bo niektóre jak schronisko brata Alberta raczej.... my problemu z bramkami nie mielismy bo zjezdzalismy i wjezdzalismy na małych jednobramkowych przejsciach. Gotówka w € i reszta w €, na wyswietlaczu też € wiec pelen oficjal. Rudej nie pijemy i nie palimy wiec tylko na czuja moge sprawdzić w sklepie. Tym razem do żadnych nie zachodzilismy (wystarczyło ze musielismy z tokaju po jakies 10 l na motocykl przywieźć) Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: trypel 13.05.13, 13:58 Stary Hrast jest dobrze położony, ale liczymy, że do wieczora dociągniemy w okolice Nis patrzyłem na booking, cena zacna ale pokoje co najwyżej w konfiguracji 2+1, ciekawe czy pozwoliliby się zameldować w konfiguracji 2+2, przecież chodzi tylko o wyro na jedną noc, młodszego syna weźmiemy do loża małżeńskiego ;) standard innych lokalizacji nie wygląda źle, byle były czyste łózka, łazienka i brak nocnego klubu pod oknem (oferowano nam kiedyś taki pokój za 40 euro w Rumunii :) tak czy owak, chcemy zarezerwować w czerwcu, będziemy spokojni o pokoje dla wszystkich 4 sierpnia będę czekał na info na tym wątku, możesz też pisać na adres gazetowy Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: trypel 13.05.13, 15:22 zgodzili sie na 2+2 (młodsze z nami) chcielismy znaleźć coś z atrakcjami dla dzieci typu basen żeby sie wyszalały po podróży ale nie udało sie. Jak masz coś takiego to byłbym wdzięczny Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: trypel 14.05.13, 11:19 niestety, potrzebujemy motelu byle się przespać na trasie, więc nawet nie szukaliśmy wypasów z basenami Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: trypel 14.05.13, 17:27 nie chcemy zadnych wypasów. po prostu nieraz sie trafia dół z wodą dla dzieciarni. A jak sie zmecza trochę to potem łatwiej sie jedzie. W kazdym razie 3latkowi basen robi dobrze :) Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: trypel 21.06.13, 09:35 mam jeszcze jedno pytanie, bo sytuacja jest dynamiczna ;) bierzemy ze sobą siostrzeńca żony, chłopak ma 12 lat, szwagrostwu też podrzucamy naszych na różne wyjazdy wakacyjne, więc pora się zrewanżować ;) czy na granicach serbskiej/macedońskiej potrzebne są na takiego chłopaka jakieś kwity/upoważnienia czy też wystarczy po prostu paszport/ ps. znalazłem przyzwoity nocleg na trasie w rozsądnej cenie, hotel Gros w Leskovacu, niestety bez baseny ;) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: trypel 21.06.13, 09:46 nie wiem. Sorry. Ja tam zawsze ze swoją córą jezdziłem bez żadnych papierów od jej matki. Wydaje mi się (ale to tylko gdybanie) że do niemowlaka mogą się doczepić ale raczej w przypadku 12latka porwania nie podejrzewają :) Leskovac za daleko - i tak te 100 km za Belgradem to wyczyn. Jakies 13-14 h jazdy wyjdzie. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: trypel 21.06.13, 09:58 rozumiem, że córka miała twoje nazwisko? od nas Leskovac to jakieś 1100 km, ale większość trasy autostradą, ostatnim razem jadąc do CG zrobiliśmy mniej więcej tyle samo do Gornji Milinovac od 5 rano do 20 wieczorem z paroma postojami na siku i papu, a wtedy nie było jeszcze obwodnicy Budapesztu i Belgradu Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: trypel 21.06.13, 10:32 my chcemy z Warszawy o 4 startować ale z 3,5 latkiem na pokładzie musze zrobić ze 2 x godzinne przerwy. Ten Stari Hrast w Markovacu to chyba bedzie ideał. Chociaz bez basenu :) za to jak nam gość wysłał zdjecia z Pelionu to tam bedzie 5 m do wody. Córka miała moje nazwisko, ale faktycznie jak 2 lata temu po wczasach we Włoszech mały wracał z matką samolotem to sie Wlosi czepiali że gdzie zezwolenie rodziców (miał inne nazwisko niż matka) wiec problem moze byc. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: trypel 21.06.13, 11:09 Stary Hrast fajnie wygląda, ale piszą, że trzeba wcześnie rezerwować, bo to jeden nielicznych moteli wprost przy autostradzie, a w sezonie dochodzą tłumu Turków z Rajchu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: trypel 21.06.13, 11:35 na wszelki wypadek jako ostatnia deska ratunku zrobiłem rezerwacje w styczniu przez booking. I tak mogę ja odwołac bezkosztowo do końca lipca wiec wciaż sie rozglądam. nawet napisalem ostatnio do nich z pytaniem czy jest problem zeby w pokoju 3 os spały 4 osoby bo przeciez nie wezmę drugiego pokoju dla dziecka - nie ma problemu. Przy okazji sniadanie 3 euro. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: trypel 21.06.13, 12:33 ja rezerwowałem dla dla wszystkich, 38 za czwórki ze śniadaniem, 35 za trójki, były wolne dwie takie i dwie takie mam nadzieję, że nie będzie problemów z dodatkowym dzieciakiem w każdym z pokoi i tak wyszło niedrogo, pięć km od autostrady, motel na trasie wołały od 50 euro wzwyż na to na razie tyle, pamiętaj o relacji z przejazdu obwodnicą Belgradu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: zachodnia obwodnica Belgradu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.13, 23:49 gotowa Odpowiedz Link Zgłoś