Dodaj do ulubionych

Do Bułgarii przez Serbię

25.01.14, 09:26
Witam :)
Bardzo dawno nie jechałem do Bułgarii przez Serbię (raczej przez Rumunię) stąd moje pytanko, jak teraz wygląda ta droga (wiem dłuższa ale kiedyś była szybsza). Czy bezpieczna, z dobrą nawierzchnią, jak z tankowaniem gazu i gdzie można niedrogo przenocować? Jak można poproszę o kilka uwag.
Do Burgas z wawy czy przez Serbię czy Rumunie podobna odległość.
Pozdr.
Obserwuj wątek
    • trypel Re: Do Bułgarii przez Serbię 27.01.14, 09:10
      z gazem nie wiem.
      szybsza na pewno. Masz już hajłeja do Burgas. Więc najgorszy kawałek jest przez góry - Nisz -Sofia 150 km i po jednym pasie. Reszta idzie super. Kwestia Belgradu - nieraz obwodnicą (otwartą ale wciąż momentami jednopasmową) jedzie sie dłuzej niż przez miasto. Ale z tego co kojarzę już chyba cała Serbia jest 4pasmowa wiec poza granicami jedzie się dobrze.

do do noclegow to miedzy Belgradem a Niszem masz przy autostradzie co najmniej 4 motele. A jak zjedziesz z głownej to w kazdej wsi cos znajdziesz. Ostatnio spałem w Svilajnacu bo w motelu www.motelstarihrast.com/sr/ zabrakło miejsca mimo rezerwacji.
      Jakbyś podróż traktował bardziej rozrywkowo i chciał wczesniej sie zatrzymać to masz przy samej węgierskiej granicy w Suboticy wspaniałe miejsce - www.jelensalas.com/ swietna kuchnia, basen, plac zabaw dla dzieci i własne winnice - domowe wino sprawia ze chcesz tam zostać o dzień dłuzej.
      • ma.ci.ej Re: Do Bułgarii przez Serbię 27.01.14, 12:25
        Tylko musisz wziąć pod uwagę kolejki na przejściu Hu-Srb. Potrafią być duże. Można je ominąć zjeżdżając z autostrady na mniejsze przejścia graficzne, no ale zysk czasowy wtedy maleje.

Druga sprawa - jechałem w ubiegłym roku obwodnicą Belgrad w piątek popołudniu. Zajęło mi to około 2 godzin. Ale dla sprawiedliwości - jeździłem wcześniej przez Belgrad i nigdy tyle nie stałem.
        • Gość: c# Re: Do Bułgarii przez Serbię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.14, 15:00
          A jak teraz wygląda płacenie za autostradę? Warto wymieniać pieniądze na granicy? A może przy płaceniu w euro nie przepłaca się za dużo.
    • bulgarskiewakacje Re: Do Bułgarii przez Serbię 27.01.14, 15:48
      Jak się chce jechać do Bułgarii na wakacje to tranzyt tylko przez Serbię, ale jak się chce zwiedzać po drodze to zdecydowanie przez Rumunię.
      Na bramkach autostradowych można płącić kartą.
      Co do noclegu po drodze to proponowałbym (sprawdzone przez siebie) następujące rozwiązanie. Wyjechać z Wawy po południu dojechac po naszych nowowczesnych autostradach do Hyżne (granica) tam nocleg/tankowanie i potem wyjazd o 5/6 rano i i 18 mozna byc w Słonecznym Brzegu.
      • ma.ci.ej Re: Do Bułgarii przez Serbię 28.01.14, 11:34
        Chyba Chyżne - Hyżne jest w podkarpackim
        • bulgarskiewakacje Re: Do Bułgarii przez Serbię 28.01.14, 17:04
          sorki, oczywiście Chyżne
    • Gość: len Re: Do Bułgarii przez Serbię IP: *.wp.mil.pl 31.01.14, 12:22
      Krystu w buty se wsadź to assistance samochodowe, będziesz wyższa.
      • rekrut1 Re: Do Bułgarii przez Serbię 03.02.14, 20:26
        Na wstępie przepraszam że się nie odzywałem ale musiałem wyjechać i nie było ani czasu ani jak, sorki. :)
        Dzięki za wszystkie cenne podpowiedzi.
        Co do assistance...... czasem bywa pomocne. W zeszłym roku w Austrii przy wyjeździe z Wiednia w ciągu kilkunastu kilometrów straciłem napęd, padło sprzęgło. :) Niby beemka a sprzęgło padło.
        Zadzwoniłem pod podany numer, miła pani wzięła namiary i po godzinie (gamoń kierowca z pomocy) przyjechała pomoc. Zawiózł mnie do warsztatu z pobliskim hotelem gdzie za "skromne 500 euro" w dwa dni (podobno trzeba było ściągać z Niemiec) usunięto usterkę. Oczywiście przewóz był za darmo (kilkanaście km.) a po powrocie otrzymałem zwrot kosztów za hotel. Kolejne kilkaset euro uratowane. :)

PS. Pozdrawiam sympatycznego i jak zwykle rzeczowego forumowicza "trypel". Widzę że dalej obijasz się po Europie. :)
        • robke Re: Do Bułgarii przez Serbię 04.02.14, 14:53
          Trypel, ja też zamierzam spać w Starim Hrasti. Możesz podać dokładniejsze namiary na ten "awaryjny" nocleg?
          • trypel Re: Do Bułgarii przez Serbię 04.02.14, 15:22
            Sari Hrast trzyma rezerwację do 22.00
            mysmy akurat jechali w I sierpniowy wekend wiec milion Turków po drodze i 1000 w kolejce do wolnych pokoi. Nie mogłem sie dodzwonić bo jak sie okazało to pan odłozył słuchawkę bo miał za duzo telefonow :)
            przyjechalismy 22.05 i d*pa.
            zadzwoniłem do bookingu, oni zadzwonili do goscia i gosc obdzwonił okolice i nam znalazł :)
            pare km dalej
            hotel Topoljar
            Жикице Јoвaнoвићa Шпaнцa
            Свилaјнaц 35210, Serbia
            +381 35 312200
            akurat wesele było wiec klimat fajny,
            pokoje coś jak przełom Gomułki/wczesnego Gierka bez remontu ale da radę sie przespać za jakies 15-20 € od osoby bez sniadania (typowy awaryjny nocleg), obok super piekarnia gdzie zjedlismy swietne sniadanie.

hotelu nie polecam ale o 23 z dziecmi na pokładzie po paru godzinach korków człowiek nie wybrzydza i warto wiedzieć że taka opcja jest.
            • robke Re: Do Bułgarii przez Serbię 06.02.14, 16:24
              Dzięki za info. Powinieniem zdążyć do 22.00 ale różnie to bywa:)
    • Gość: mbielek Re: Do Bułgarii przez Serbię IP: *.opera-mini.net 08.02.14, 08:10
      śpij w Gilau w Rumunii koło autostrady,hotel zarezerwuj na booking.com,w miasteczku masz bank wymieniają złotówki,przez Serbie jedzie się podobnie ale korki na obwodnicy Belgradu i kolejki na przejściu z Węgrami,ps doświadczenie mam bo byłem 2 lata temu w Eforie Nord a w zeszłe wakacje w Czarnogórze jak coś pisz na email mbielek@wp.pl
      • des4 Re: Do Bułgarii przez Serbię 11.02.14, 08:39
        do niedawna optowałbym za Rumunią, ale odkąd skończyli autostradę do Burgas, i oddali drugą nitkę autostrady od granicy węgierskiej do Nowego Sadu, trasa przez Serbię jest rzeczywiście najszybsza, w Rumunii niestety duży ruch i obszary zabudowane ciągnące się kilometrami, trasa może nie tyle trudna, co nużąca

no chyba, ze chcecie zwiedzać po drodze - Karpaty rumuńskie warte są zobaczenia

na głównym przejściu z Węgrami w Roszke, korki w zasadzie tylko w weekendy, dlatego lepiej jechać w tygodniu, w zasadzie już w niedzielę z dużym prawdopodobieństwem przekroczysz granicę niemal z marszu

przejazd przez Belgrad lajtowy, jedziesz cały czas prosto, ruch duży, ale korków brak, obwodnicą nie ma sensu jechać

kasy w Serbii nie ma sensu wymieniać, za autostradę/paliwo/knajpę/zakupy zapłacisz kartą

nocować moim zdaniem najlepiej w jakimś miasteczku przy autostradzie, motele przy samej autostradzie są dość zapchane w sezonie i śrubują ceny, najlepiej podgonić pierwszego dnia i dojechać do Niszu, tam jest sporo hotelików i kwater, znajdziesz w booking, płacić można kartą albo gotówką w euro
        • apartamentybulgaria Re: Do Bułgarii przez Serbię 11.02.14, 11:30
          To ile godzin się teraz jedzie przez Serbię?
          • des4 Re: Do Bułgarii przez Serbię 11.02.14, 17:18
            nie wiem ile do granicy bułgarskiej, ale rok temu jechaliśmy do Grecji i od granicy węgierskiej do Niszu ok. 5 godzin wliczając prawie godzinę postoju na obiad

przejazd w niedzielę po południu
          • Gość: FanBG Re: Do Bułgarii przez Serbię IP: *.centertel.pl 11.02.14, 18:01
            Kraków-(przez Serbię) - Sozopol

22 godziny jazdy (w tym tarka na Czeskiej autostradzie - się nie pośpi)
            + 3 godziny objazd opłotkami wypadku przed Budapesztem
            + 2 godziny granica węgiersko-serbska
            + 2 godziny granica serbsko-bułgarska

+100 pkt do umiejętności jazdy - darmowy kurs bezpiecznej jazdy po autostradzie prowadzony przez tureckich instruktorów

autostrady serbskie 150 km/h i więcej
            autostrada w Bułgarii 150 km/h i więcej (oczywiście nie za Sofią bo zakręty i nie przed Burgas bo wieje)

Tylko i wyłącznie przez Rumunię
            • Gość: gtw Re: Do Bułgarii przez Serbię IP: *.static.sl-net.pl 11.02.14, 19:20
              Barwinek-Kranevo 21 godzin, przez Rumunię

+ 2 godziny korek pod Satu Mare (wypadek, ruch wahadłowy)
              + 3 godziny korek pod Cluj (wypadek, nie było ruchu wahadłowego, wszystko stało aż ściągnęli tira na pobocze)
              + 2 godziny jazda z prędkoscią furmanki od Sibiu do Pitesti (ruch, tiry, autobusy i inne rumuńskie wynalazki drogowe)
              + piekące załzawione oczy i stargane nerwy dzięki uprzejmości rumuńskich instruktorów z włączonymi przeciwmgielnymi i źle ustawionymi drogowymi oraz innych lokalnych miszczuff kierofffnicy
              + 3 godziny uszkodzona opona na sławetnej autostradzie Pitesti-Bukareszt (dziura w jezdni)
              + 1 godzina zakorkowana obwodnica Bukaresztu

tylko i wyłącznie przez Serbię, 100% racji, że Rumunię przyjęli do UE mocno przedwcześnie, Serbia przy Rumunii to jak Las Vegas (USA) przy Las Vegas (dyskoteka pod Mońkami)
            • Gość: pinky Re: Do Bułgarii przez Serbię IP: *.tauron-pe.pl 20.02.14, 13:38
              Kto jedzie z Krakowa przez Czechy i pewnie przez Ostrawę !
              Albo na Zilinę i dalej aż do niszu autoban albo przez Chyżne i Budapest i dalej jw.
              Rumunia pryznajmniej zachodnia to masakra nowe drogi i abany dopiero przed Bukaresztem i nowa do constancy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka