Dodaj do ulubionych

bułgaria a czarnogóra

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.15, 17:45
zasieję ferment ale moze forum się ożywi
odleglosc podobna ale uwazam,że czarnogóra jest ładniejsza.ceny sa przystepne .widoki super dojazd calkiem spoko.polecam przy planowaniu wakacji
Obserwuj wątek
    • Gość: Asfinax Re: bułgaria a czarnogóra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.15, 13:15
      Wchodzisz na forum bułgarskie po to, żeby atakować Bułgarię
      Żałosne
      • Gość: y5 Re: bułgaria a czarnogóra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.15, 21:02
        Tak właśnie zamierzam ją zaanektować.Myśleć i jeszcze raz myśleć.
    • trypel Re: bułgaria a czarnogóra 26.01.15, 12:05
      Gość portalu: y5 napisał(a):

> zasieję ferment

forum zdycha :) ew eutanazja pomoze.

Jako fan Bułgarii w tym roku po raz drugi jadę do Czarnogóry. Nie dlatego że wolę ale że spedzam urlop nie sam a Czarnogóra to kompromis dla 4 rodzin :)

Czarnogóra plusy
      - piekna
      - tańsza od Chorwacji
      - dla wielbicieli podwodnego świata jest co zobaczyć (a w kazdym razie wiecej niż w Bułgarii)
      - brak turystycznych kołchozów w rodzaju SB czy ZP (to bardzo poważna zaleta)

Czarnogóra minusy
      - kuchnia - jak ktoś nie lubi ryb to w porównaniu z Bułgarią kuchnia jest mega uboga. W każdej knajpie pljeskavica, czewapy i ew nadziewana papryka (jesli akurat nie wyszła) no i niesmiertelna pizza.
      - wino - nie przeczę że można trafić na dobrego vranaca ale 90% win w knajpach ze średniej półki to szczyny w porównaniu z tą samą półką win bułgarskich.
      - uboga infrastruktura w głębi kraju - 2 x przez ponad 50-70 km szukalismy piekarni na sniadanie. W Bułgarii niemożliwe :)
      - dużo bardziej niz w Bułgarii olewający stosunek do turysty w sklepach i knajpach. Na zasadzie - mam cie w d*pie i tak gdzies kupić musisz a tu nie ma nic innego. Moze w dużych osrodkach jest już konkurencja ale u nas "na wsi" nie było
      - przereklamowany spływ Tarą w sierpniu - tak naprawdę to emocje dla góra 3latka bo starszych dzieci już nie ruszało :) podobno w maju jest nieco fajniej. tzn miejsce jest piękne ale robienie z tego wielkiego halo to przesada.
      - syf, syf i jeszcze raz syf -Bułgarzy są czyscioszkami w porównaniu do Czarnogórców (chodzi o tereny wspólne bo na własnej posesji wszystko błyszczy)

co do drogi sie nie wypowiadam bo chronicznie nie znoszę autostrad i jezdzę do Czarnogóry przez BiH więc czasowo wychodzi podobnie.
      Mi najbardziej brakuje w Czarnogórze kuchni i wina.
      • rd2a Re: bułgaria a czarnogóra 03.02.15, 07:22
        Moje zdanie jest takie: Chcesz zobaczyć piękne miejsca, jedź do Chorwacji lub Czarnogóry. Naprawdę jest wiele tam do zwiedzania przepięknych miejsc. A i te rosnące tam palmy i drzewa cytrusowe i krystalicznie czysta woda. W Bułgarii tylko piękna, piaszczysta plaża, bez palm i w miarę tanio, mniej atrakcyjnych miejsc do zwiedzania. Na leniuchowanie wybieram Bułgarię, Na zwiedzanie wybieram Chorwację, mimo, że jest zdecydowanie droższa niż Bułgaria, lub Czarnogórę. Albanii nie polecam, brudno wszędzie.
        • grekan Re: bułgaria a czarnogóra 04.02.15, 12:44
          Jesli wolisz pewna pogode, sliczne widoki/gory i jednoczesnie morze/, subtropikalna roslinnosc,prawie raj na ziemi-Sw.Stefan, dobre jedzenie to wybierz Montenegro. Bulgaria ma inne walory ale to nie to....
          • Gość: 8 Re: bułgaria a czarnogóra IP: 192.162.173.* 10.02.15, 23:07
            dla mnie zdecydowanie czarnogóra.Super zabytkowe miasta,piekne morze.Z jedzeniem nie najgorzej jak i z brudem.Nie podzielam opinii przedmówcy.Plaże płatne są czyste ,publiczne jak i toalety w Polsce.wiadomo.Byłem z dziećmi i super.Co do Bułgarii to owszem wino ale piaski to lepsze widziałem na łotwie
      • egzogamia Re: bułgaria a czarnogóra 24.05.15, 00:30
        trypel - Nie wiem gdzie ty byłeś w Czarnogórze, ale że Czarnogóra jest tańsza od Chorwacji to bym nie powiedział,kiedyś może i tak było, ale teraz to bym nie był tego pewien... no chyba, że w Czarnogórze biegasz oddać butelki po piwie do sklepu, to faktycznie można trochę zaoszczędzić :). Co do czystości w Czarnogórze to też nie mogę się zgodzić, może super czysto nie jest, ale bez przesady, brudniej od Chorwacji, czy Bułgarii to tam nie jest z całą pewnością. Mi np. wino i kuchnia w Czarnogórze pasowały w przeciwieństwie do win i kuchni bułgarskiej... W Czarnogórze warto zobaczyć Kotor, imprezową Budve i poleżeć na plaży w Świętym Stefanie (moja ulubiona miejscówka).
        • trypel Re: bułgaria a czarnogóra 24.05.15, 08:34
          Obok Herceg Novi
          I w tym roku po raz kolejny ten sam dom.
          Jest dużo taniej niż w Chorwacji, knajpy są min 30 % tańsze. Przy 4 os rodzinie przez 2 tyg to daje dość sporo mniej.
          Tańsza jest chałupa, za 2 tyg za dom z prywatnym basenem 200 m od morza wychodzi 2800 od rodziny. 3 rodziny w sumie.
          Jedyne co bije po kieszeni to roaming - w Chorwacji już stawki uńijne czyli nie ma się co szczypać a tu masakra wciąż.

Co do wina i kuchni - tak jak mówiłem nie lubię ryb wiec kuchnia lokalna jest dla mnie zbyt uboga i nie ma dobrych win za przyzwoite pieniądze, w Bułgarii mam świetne wina za 10 -20 leva (5-10 euro) tu mam jednego vranaca.
          • Gość: gtw Re: bułgaria a czarnogóra IP: *.calcit.fastwebserver.de 25.05.15, 10:31
            co do czystości, zgodzam się z tryplem - syf jaki widzialem na plaży w Ulcinju bije wszystkie kraje 3-go świata jakie odwiedziłem, w wodzie pluskała się tam chyba cała encyklopedia zdrowia

góry śmieci na niezagospadarowanych odcinkach wielkiej Plaży za Ulcinjem też robiły mocne wrażenie

od Baru wyżej, w cześci chorwackopodobnej było nieco lepiej, ale przydrożne zatoczki i parkingi prosiły się o sprzątanie

ceny wyraźnie niższe niż w HR, w zasadzie droga jest tylko Budva, poza tym nad morzem w sklepach ceny jak u nas w sezonie letnim, w głębi kraju jeszcze taniej, ale kiepski wybór

mocny plus dla CG za widoki, morze i klimat, minus za brud i masakryczny tłum w sezonie

plus dla BG za plaże- wciąż możnana znaleźć puste miejsca i ceny - choć w kołchozach jak ZP czy SB są bezczelnie podkręcone

minus za postępujące w błyskawicznym tempie zabudowywanie wybrzeża hotelowymi i apartamentowymi gargamelami

• Gość: sveva Re: bułgaria a czarnogóra IP: 88.220.117.* 24.05.15, 20:15
      Witam!
      Jeździmy objazdowo już kilka lat (Chorwacja , Węgry, Serbia , Macedonia , Rumunia, Albania) teraz mamy dylemat Serbia+Bługaria+Grecja lub Serbia+Czarnogóra+Chorwacja(Dubrownik) z chęcią poczytam o doświadczeniach innych podróżników.A i sama mogę podzielić się info . Pozdrawiam
      • trypel Re: bułgaria a czarnogóra 25.05.15, 11:40
        zeszły tydzień spędziłem na wakacjach w Serbii i jestem na siebie zły że do tej pory traktowałem ten kraj tylko jako tranzyt.
        Juz planuje nastepny wyjazd - wzdłuz Dunaju od Belgradu do Morza Czarnego. Idealna trasa na objazdowy urlop.
    • ma.ci.ej Re: bułgaria a czarnogóra 26.05.15, 10:56
      Strasznie trudne porówanie - zupełnie dwa inne kraje, ale spróbuję. Z tym że w Czarnogórze byłem 3 lata temu, więc pewne sprawy mogą być nieaktualne
      Ceny - Czarnogóra to 2 światy. Północ (Boka) to ceny niewiele do Chorwacji, południe dużo tańsze (ok. 30 eur za 4 osoby można znaleźć kwaterę). W Bułgarii jednak taniej.
      Kuchnia - ja zdecydownie wolę Czarnogórską. Ja bym powiedział, że w Bułgarii mało co jest do jedzenia (no może poza taratorem i cacą).
      Morze - zupełnie inne i nie do porównania. W Bułgarii większości szerokie. piaszczyste plaże, w Czarnogórze w większości (poza Veliką Plażą) małe, skaliste i niestety coraz bardziej zabudowywane przez hotele). Nie piszę, że której wybrzeże jest lepsze. Jest po prostu inne.
      Ceny w sklepach zbliżone, jeśli w Czarnogórze brać ceny od Baru na południe. (ale niższe koszty wymiany walut, dzięki temu że w Czarnogó©ze płaci się w euro). Ryby tańsze w Czarnogórze.
      W Czarnogórze łatwiej jest coś zwiedzić "po drodzę" np. kanion Tary jest idealnie po drodze na wybrzeże, przepiękna Cetynia też jest niedaleko. W Bułgarii takie inne atrakcje (Rodopy, Czudnite Mostowe, Melnik, mostastyr Rylski, Wielkie Tyrnowo) są zupełnie nie po drodze i mało kto tam dociera.
      Towarzystwo - tu i tu podłe. W Bułgarii Rosjanie (może to się zmieni), w Czarnogórze Kosowianie. Pod tym względem trochę lepiej jest na północy Czarnogóry (ale tak jak pisałem, za to wyższe ceny).
      A siejąc ferment dalej - plusy Czarnogóry i Bułgarii łączy Albania.
      • trypel Re: bułgaria a czarnogóra 26.05.15, 13:51
        Zgadzam się z ostatnim zdaniem w 90% :)
        W 100 % w przypadku Macedonii

Tylko mi tam ajranu brak.
        • ma.ci.ej Re: bułgaria a czarnogóra 26.05.15, 14:05
          >> W 100 % w przypadku Macedonii
          Ale o tym to clepiej nie pisz, bo jak ostatni niezatłoczony kraj zostanie zadeptany, no już nie będzie gdzie jeździć
          • trypel Re: bułgaria a czarnogóra 26.05.15, 15:10
            Nikt tam nie pojedzie
            Polski turysta jeździ nad morze. Nie ma morza wakacje się nie liczą :)
            • ma.ci.ej Re: bułgaria a czarnogóra 26.05.15, 21:17
              Jezioro Ochrydzkie to więcej niż morze. A poza tym nie ma nawet forum Macedonia
              • trypel Re: bułgaria a czarnogóra 27.05.15, 06:32
                Ale nie morze :)
                Próbowałem zaciągnąć znajomych. My już 2 x tam byliśmy. Nieeeeeeeee tak bez morza :D
                Ale faktycznie jest to idealne połączenie zalet Bułgarii i Czrnogory bez ich wad.
                Tyle ze w sezonie jedziesz dość zatłoczona trasa, na pierwszych bramkach w Kumanowie w sierpniu stałem ponad 3 h
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka