Gość: y5 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.15, 17:45 zasieję ferment ale moze forum się ożywi odleglosc podobna ale uwazam,że czarnogóra jest ładniejsza.ceny sa przystepne .widoki super dojazd calkiem spoko.polecam przy planowaniu wakacji Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Asfinax Re: bułgaria a czarnogóra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.15, 13:15 Wchodzisz na forum bułgarskie po to, żeby atakować Bułgarię Żałosne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y5 Re: bułgaria a czarnogóra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.15, 21:02 Tak właśnie zamierzam ją zaanektować.Myśleć i jeszcze raz myśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: bułgaria a czarnogóra 26.01.15, 12:05 Gość portalu: y5 napisał(a): > zasieję ferment forum zdycha :) ew eutanazja pomoze. Jako fan Bułgarii w tym roku po raz drugi jadę do Czarnogóry. Nie dlatego że wolę ale że spedzam urlop nie sam a Czarnogóra to kompromis dla 4 rodzin :) Czarnogóra plusy - piekna - tańsza od Chorwacji - dla wielbicieli podwodnego świata jest co zobaczyć (a w kazdym razie wiecej niż w Bułgarii) - brak turystycznych kołchozów w rodzaju SB czy ZP (to bardzo poważna zaleta) Czarnogóra minusy - kuchnia - jak ktoś nie lubi ryb to w porównaniu z Bułgarią kuchnia jest mega uboga. W każdej knajpie pljeskavica, czewapy i ew nadziewana papryka (jesli akurat nie wyszła) no i niesmiertelna pizza. - wino - nie przeczę że można trafić na dobrego vranaca ale 90% win w knajpach ze średniej półki to szczyny w porównaniu z tą samą półką win bułgarskich. - uboga infrastruktura w głębi kraju - 2 x przez ponad 50-70 km szukalismy piekarni na sniadanie. W Bułgarii niemożliwe :) - dużo bardziej niz w Bułgarii olewający stosunek do turysty w sklepach i knajpach. Na zasadzie - mam cie w d*pie i tak gdzies kupić musisz a tu nie ma nic innego. Moze w dużych osrodkach jest już konkurencja ale u nas "na wsi" nie było - przereklamowany spływ Tarą w sierpniu - tak naprawdę to emocje dla góra 3latka bo starszych dzieci już nie ruszało :) podobno w maju jest nieco fajniej. tzn miejsce jest piękne ale robienie z tego wielkiego halo to przesada. - syf, syf i jeszcze raz syf -Bułgarzy są czyscioszkami w porównaniu do Czarnogórców (chodzi o tereny wspólne bo na własnej posesji wszystko błyszczy) co do drogi sie nie wypowiadam bo chronicznie nie znoszę autostrad i jezdzę do Czarnogóry przez BiH więc czasowo wychodzi podobnie. Mi najbardziej brakuje w Czarnogórze kuchni i wina. Odpowiedz Link Zgłoś
rd2a Re: bułgaria a czarnogóra 03.02.15, 07:22 Moje zdanie jest takie: Chcesz zobaczyć piękne miejsca, jedź do Chorwacji lub Czarnogóry. Naprawdę jest wiele tam do zwiedzania przepięknych miejsc. A i te rosnące tam palmy i drzewa cytrusowe i krystalicznie czysta woda. W Bułgarii tylko piękna, piaszczysta plaża, bez palm i w miarę tanio, mniej atrakcyjnych miejsc do zwiedzania. Na leniuchowanie wybieram Bułgarię, Na zwiedzanie wybieram Chorwację, mimo, że jest zdecydowanie droższa niż Bułgaria, lub Czarnogórę. Albanii nie polecam, brudno wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
grekan Re: bułgaria a czarnogóra 04.02.15, 12:44 Jesli wolisz pewna pogode, sliczne widoki/gory i jednoczesnie morze/, subtropikalna roslinnosc,prawie raj na ziemi-Sw.Stefan, dobre jedzenie to wybierz Montenegro. Bulgaria ma inne walory ale to nie to.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 8 Re: bułgaria a czarnogóra IP: 192.162.173.* 10.02.15, 23:07 dla mnie zdecydowanie czarnogóra.Super zabytkowe miasta,piekne morze.Z jedzeniem nie najgorzej jak i z brudem.Nie podzielam opinii przedmówcy.Plaże płatne są czyste ,publiczne jak i toalety w Polsce.wiadomo.Byłem z dziećmi i super.Co do Bułgarii to owszem wino ale piaski to lepsze widziałem na łotwie Odpowiedz Link Zgłoś
egzogamia Re: bułgaria a czarnogóra 24.05.15, 00:30 trypel - Nie wiem gdzie ty byłeś w Czarnogórze, ale że Czarnogóra jest tańsza od Chorwacji to bym nie powiedział,kiedyś może i tak było, ale teraz to bym nie był tego pewien... no chyba, że w Czarnogórze biegasz oddać butelki po piwie do sklepu, to faktycznie można trochę zaoszczędzić :). Co do czystości w Czarnogórze to też nie mogę się zgodzić, może super czysto nie jest, ale bez przesady, brudniej od Chorwacji, czy Bułgarii to tam nie jest z całą pewnością. Mi np. wino i kuchnia w Czarnogórze pasowały w przeciwieństwie do win i kuchni bułgarskiej... W Czarnogórze warto zobaczyć Kotor, imprezową Budve i poleżeć na plaży w Świętym Stefanie (moja ulubiona miejscówka). Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: bułgaria a czarnogóra 24.05.15, 08:34 Obok Herceg Novi I w tym roku po raz kolejny ten sam dom. Jest dużo taniej niż w Chorwacji, knajpy są min 30 % tańsze. Przy 4 os rodzinie przez 2 tyg to daje dość sporo mniej. Tańsza jest chałupa, za 2 tyg za dom z prywatnym basenem 200 m od morza wychodzi 2800 od rodziny. 3 rodziny w sumie. Jedyne co bije po kieszeni to roaming - w Chorwacji już stawki uńijne czyli nie ma się co szczypać a tu masakra wciąż. Co do wina i kuchni - tak jak mówiłem nie lubię ryb wiec kuchnia lokalna jest dla mnie zbyt uboga i nie ma dobrych win za przyzwoite pieniądze, w Bułgarii mam świetne wina za 10 -20 leva (5-10 euro) tu mam jednego vranaca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtw Re: bułgaria a czarnogóra IP: *.calcit.fastwebserver.de 25.05.15, 10:31 co do czystości, zgodzam się z tryplem - syf jaki widzialem na plaży w Ulcinju bije wszystkie kraje 3-go świata jakie odwiedziłem, w wodzie pluskała się tam chyba cała encyklopedia zdrowia góry śmieci na niezagospadarowanych odcinkach wielkiej Plaży za Ulcinjem też robiły mocne wrażenie od Baru wyżej, w cześci chorwackopodobnej było nieco lepiej, ale przydrożne zatoczki i parkingi prosiły się o sprzątanie ceny wyraźnie niższe niż w HR, w zasadzie droga jest tylko Budva, poza tym nad morzem w sklepach ceny jak u nas w sezonie letnim, w głębi kraju jeszcze taniej, ale kiepski wybór mocny plus dla CG za widoki, morze i klimat, minus za brud i masakryczny tłum w sezonie plus dla BG za plaże- wciąż możnana znaleźć puste miejsca i ceny - choć w kołchozach jak ZP czy SB są bezczelnie podkręcone minus za postępujące w błyskawicznym tempie zabudowywanie wybrzeża hotelowymi i apartamentowymi gargamelami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sveva Re: bułgaria a czarnogóra IP: 88.220.117.* 24.05.15, 20:15 Witam! Jeździmy objazdowo już kilka lat (Chorwacja , Węgry, Serbia , Macedonia , Rumunia, Albania) teraz mamy dylemat Serbia+Bługaria+Grecja lub Serbia+Czarnogóra+Chorwacja(Dubrownik) z chęcią poczytam o doświadczeniach innych podróżników.A i sama mogę podzielić się info . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: bułgaria a czarnogóra 25.05.15, 11:40 zeszły tydzień spędziłem na wakacjach w Serbii i jestem na siebie zły że do tej pory traktowałem ten kraj tylko jako tranzyt. Juz planuje nastepny wyjazd - wzdłuz Dunaju od Belgradu do Morza Czarnego. Idealna trasa na objazdowy urlop. Odpowiedz Link Zgłoś
ma.ci.ej Re: bułgaria a czarnogóra 26.05.15, 10:56 Strasznie trudne porówanie - zupełnie dwa inne kraje, ale spróbuję. Z tym że w Czarnogórze byłem 3 lata temu, więc pewne sprawy mogą być nieaktualne Ceny - Czarnogóra to 2 światy. Północ (Boka) to ceny niewiele do Chorwacji, południe dużo tańsze (ok. 30 eur za 4 osoby można znaleźć kwaterę). W Bułgarii jednak taniej. Kuchnia - ja zdecydownie wolę Czarnogórską. Ja bym powiedział, że w Bułgarii mało co jest do jedzenia (no może poza taratorem i cacą). Morze - zupełnie inne i nie do porównania. W Bułgarii większości szerokie. piaszczyste plaże, w Czarnogórze w większości (poza Veliką Plażą) małe, skaliste i niestety coraz bardziej zabudowywane przez hotele). Nie piszę, że której wybrzeże jest lepsze. Jest po prostu inne. Ceny w sklepach zbliżone, jeśli w Czarnogórze brać ceny od Baru na południe. (ale niższe koszty wymiany walut, dzięki temu że w Czarnogó©ze płaci się w euro). Ryby tańsze w Czarnogórze. W Czarnogórze łatwiej jest coś zwiedzić "po drodzę" np. kanion Tary jest idealnie po drodze na wybrzeże, przepiękna Cetynia też jest niedaleko. W Bułgarii takie inne atrakcje (Rodopy, Czudnite Mostowe, Melnik, mostastyr Rylski, Wielkie Tyrnowo) są zupełnie nie po drodze i mało kto tam dociera. Towarzystwo - tu i tu podłe. W Bułgarii Rosjanie (może to się zmieni), w Czarnogórze Kosowianie. Pod tym względem trochę lepiej jest na północy Czarnogóry (ale tak jak pisałem, za to wyższe ceny). A siejąc ferment dalej - plusy Czarnogóry i Bułgarii łączy Albania. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: bułgaria a czarnogóra 26.05.15, 13:51 Zgadzam się z ostatnim zdaniem w 90% :) W 100 % w przypadku Macedonii Tylko mi tam ajranu brak. Odpowiedz Link Zgłoś
ma.ci.ej Re: bułgaria a czarnogóra 26.05.15, 14:05 >> W 100 % w przypadku Macedonii Ale o tym to clepiej nie pisz, bo jak ostatni niezatłoczony kraj zostanie zadeptany, no już nie będzie gdzie jeździć Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: bułgaria a czarnogóra 26.05.15, 15:10 Nikt tam nie pojedzie Polski turysta jeździ nad morze. Nie ma morza wakacje się nie liczą :) Odpowiedz Link Zgłoś
ma.ci.ej Re: bułgaria a czarnogóra 26.05.15, 21:17 Jezioro Ochrydzkie to więcej niż morze. A poza tym nie ma nawet forum Macedonia Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: bułgaria a czarnogóra 27.05.15, 06:32 Ale nie morze :) Próbowałem zaciągnąć znajomych. My już 2 x tam byliśmy. Nieeeeeeeee tak bez morza :D Ale faktycznie jest to idealne połączenie zalet Bułgarii i Czrnogory bez ich wad. Tyle ze w sezonie jedziesz dość zatłoczona trasa, na pierwszych bramkach w Kumanowie w sierpniu stałem ponad 3 h Odpowiedz Link Zgłoś