Gość: zizi IP: 195.94.222.* 24.04.01, 17:35 Nie wiem czy w niedziele starczy mi czasu na zwiedzenie dwoch zamkow. Ktory wybrac i dlaczego??? dzieki!!!!!!!!!!! Pozdrawiam kobiety z Jeleniej i okolic! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bondido Re: Ksiaz vs Czocha IP: *.jgora.dialog.net.pl 24.04.01, 20:26 Jeżeli brakuje Ci czasu, to raczej Czocha. W Książu musiał(a)byś zabawić o wiele dłużej, żeby zapoznać się ze wszystkim należycie. W okolicach Czochy możesz jeszcze odwiedzić ruiny zamków Rajsko i Świecie. Udanej wycieczki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SoSoS Re: Ksiaz vs Czocha IP: *.jgora.dialog.net.pl 24.04.01, 20:50 Witam! Kazdy czlek ma rozne gusta i co innego go rajcuje w roznych zamkach. Wracajac do pytania,mnie osobiscie podobaja sie obydwa wymienione zamki. Jedynyna bolaczka Ksiaza to ceny w nim panujace - strasznie zdzieraja za bilet (ale mozna to przezyc), za dodatkowa oplata mozna "dostac" przewodnika (ale radze podczepic sie pod jakas wycieczke i tym sposobem wysluchac wiele fajnych rzeczy o zamku). Sam Ksiaz sprawia imponujace wrazenie (dla mnie zwlaszcza z zewnatrz) - pieknie polozony a widok dech zapiera (radze wziazc jakas lornetke - dodatkowa zaplata to wejscie na wieze a tam pewnie jeszcze lepsze widoczki). Z pewnoscia nie brakuje atrakcji w wewnatrz (trzeba zobaczyc!). Czocha wg mnie to zamek bardzej "swojski" - mniej komercyjny od Ksiaza, a zarazem duzo mniej w nim do zwiedzania (ale z pewnoscia atrakcji w nim nie brakuje). Na pewno warto go zobaczyc. Wybor i tak nalezy do Ciebie! P.S. dlaczego pozdrowilas tylko kobitki :(, fajnych chlopakow w Jeleniej na pewno nie brakuje (sama sprawdz). Pozdrowienia dla kobitek i chlopakow tyz (nie tylko z Jelonki)!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emil Re: Ksiaz vs Czocha IP: *.muzyczneradio.com.pl 25.04.01, 07:56 Mimo, ze pochodze znad Kwisy (zatem Czocha powinna byc memu serca blizsza), to radze najpierw zobaczyc Ksiaz. Posiedziec i polazic ze 2-3 godziny. Mozna zejsc do ogrodow na tarasach i podejsci do ruin Starego Kasiaz (ktore jednakowoz sa mlodsze od Ksaza zasadniczego). Niedaleczko - jakas godzina z buta - sa ruiny zamku Cisy. Szkoda tylko,ze w Ksiazu tak kiepawo z gastronomi. Jest ladnie zrobiony lokal ("Ksazecy" bodaj sie zwie), ktory zazwyczj jest albo zamkniety, albonic nie ma w menu. Padaczka! Czoche warto zobaczyc juz po zaznajomieniu sie z budownictwem zamkow i warowni. Ma w sobie wiecej smaczkow (dziedziniec renesansowy ze studnoia niewiernych zon, wystroj sali ksiazecej - tej pierwszej: to sa rzeczy juz do studiowania) i kymatow. Cenna rzecza byloby zdobyc klucz do drzwi prowadzacych nad jezioro - stamtad dopiero widac, jak zamek jest polozony. A na nastepna niezdielie - Grodziec w Zagorzu Slaskim kolo Swidnicy!!! Ja tymczasem jutro ruszam w kierunku Akropolu i Delf :-)))) Ale po naszych zamkach i zameczkach laze od 10 maja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zizi Re: Ksiaz vs Czocha IP: 195.94.222.* 25.04.01, 09:52 Panowie, zizi wzielo sie od pierwszych liter mojego imienia i nazwiska. Przezwisko moje kiedys to zztop! (gruby to jestem, ale bez brody) A jestem facetem. Pozdrowilem kobietki jedynie bo o nich pomyslalem... Facetow tez pozdrawiam. Pozdrawiam wszystkich!!! Dzieki za informacje!!! Jesli macie znajomych, ktorzy chca sie do nas przylaczyc (najchetniej pare bo jade z bobieta) to naprawde mozecie spoko im polecic wyjazd. Kutna Hora i Karlstejn i inne wymienione w planie. Slyszalem o Frydlancie ale pewnie nie wyrobie bo wyjezdzamy w niedziele rano i wracamy w piatek wieczorem/ewentualnie w sobote! Zamki krzyszackie widzialem i wiele innych! Nawet Neuschwenstein (dom Sniezki). Co za chwalipieta ze mnie!!! Przewodnik sobie kupilem i mape odswiezylem, z ktorymi prawie spie. moj kumpel mowi, ze wyglada na to, ze zaczyna wierzyc ze pojade! pozdr, ZZ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SoSoS Re: Ksiaz vs Czocha IP: *.jgora.dialog.net.pl 25.04.01, 11:49 Dzieki za sprostowanie Zizi (Twoja ksywka totalnie mnie zmylila). Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aska Re: Ksiaz vs Czocha IP: 213.76.147.* 31.07.01, 12:01 Zamek we Frylandzie widzialam i polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: Ksiaz vs Czocha IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 11.08.01, 02:14 Wszystkim poleciłabym Książ. Można się dogadać z przewodnikiem. Wprowadzi do każdego zakamarka (a dla mnie to jest ważniejsze niż oficjalne komnaty). Pomimo,że jest zakaz fotografowania można (po cichu)zrobić zdięcie pamiątkowe. Jedyne czego nie zwiedziłam dokładnie to sala balowa. Miałam pecha bo była w zasadzie niedostępna dla turystów z powodu wesela. Odpowiedz Link Zgłoś