Dodaj do ulubionych

Okiem turysty

02.07.01, 19:12
Właśnie wróciłem z krótkiego wypadu do Jelonki (za krótkiego), i muszę
powiedzieć, że chociaż kocham to miasto, to patrząc z perspektywy turysty dwa
razy się osłabiłem. Pierwszy raz wysiadając rano na dworcu - rdza, brud, słynny
podeścik w przejściu podziemnym i w ogóle smęt. Drugi raz to spacer w piątkowy
wieczór. Generalnie pusto (ok. 21.00), co jakiś czas grupka małolatów z
browarem w garści, wolałem nie patrzeć im prosto w oczy. Będąc turystą mocno
bym się zasatanowił, czy na pewno przyjechałem do stolicy jednego z
najpiękniejszych regionów turystycznych w czasie sezonu....
Na szczęście cała reszta jest w porządku i podładowałem troszkę akumulatory do
następnego razu, kiedy to już na dwóch kółkach:))))
Obserwuj wątek
    • Gość: koras Re: Okiem turysty IP: *.focal-chi.corecomm.net 04.07.01, 00:18
      margott napisał(a):

> Właśnie wróciłem z krótkiego wypadu do Jelonki (za krótkiego), i muszę
      > powiedzieć, że chociaż kocham to miasto, to patrząc z perspektywy turysty dwa
      > razy się osłabiłem. Pierwszy raz wysiadając rano na dworcu - rdza, brud, słynny
      >
      > podeścik w przejściu podziemnym i w ogóle smęt. Drugi raz to spacer w piątkowy
      > wieczór. Generalnie pusto (ok. 21.00), co jakiś czas grupka małolatów z
      > browarem w garści, wolałem nie patrzeć im prosto w oczy. Będąc turystą mocno
      > bym się zasatanowił, czy na pewno przyjechałem do stolicy jednego z
      > najpiękniejszych regionów turystycznych w czasie sezonu....
      > Na szczęście cała reszta jest w porządku i podładowałem troszkę akumulatory do
      > następnego razu, kiedy to już na dwóch kółkach:))))

To prawda ze za duzo sie nie dzieje w poznych godzinach wieczornych w
      Jelonce ,ale w sezonie sporo"klijentow"wali do Karpacza,Szklarskiej i do wielu
      innych mniejszych miejscowosci.
      Ale jakby zrobic porzadek w UM i z tymi lysymi pajacami to by bylo napewno lepiej.
    • Gość: maurycy Re: Okiem turysty IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 04.07.01, 09:21
      W Jeleonce jest 20% bezrobocie, lub nawt wyższe licząc tegorocznych absolwentów
      szkół. Średnia pensja wynosi około 1000 złotych. Klimat ekonomiczny w kraju
      jest makabryczny. Ludzi po prostu nie stać na wyjazdy wakacyjne, a miejscowych
      nawet na to aby iść na plac na piwo.
      Nasi "gospodarze" nie robią nic, aby przyciągnąć nowych pracodawcow do miasta.
      Likwidowane są dwie jednostki wojskowe. Znów o parę setek ludzi zwiększy się
      bezrobocie. A co oni robia - niedługo w Cieplicach na miejscu niedzielnej
      giełdy stanie nowy supermarket Carefour - tym razem francuski.
      Padnie następnych kilkadziesiąt sklepów.
      Flora padła, a ludzie tam jakoś na siebie zarabiający stają w kolejce po
      zasiłek.
      Miasto zdziera czynsze dzierżawne paujące do Warszawy, o wysokiej dynamice
      handlowej i ekonomicznej.
      Jak może być dobrze?
    • Gość: maurycy Re: Okiem turysty IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 06.07.01, 11:15
      Odwiedzajmy inne fora i propagujmy piekno naszego miasta. Zadanie dla naszych
      patriotów.
      • Gość: kama Re: Okiem turysty IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 07.07.01, 01:28
        Dopuki nie wybierzecie porządnego gospodarza na nic zdadzą się starania takich
        maluczkich jak my.Przypuśćmy,że kilka osób uwierzy i przyjedzie.Wystarczy,że
        będą chcieli coś załatwić w jakimkolwiek urzędzie.Wiadomo jak się kończą takie
        wizyty.Poczekaj miesiąc,rok. Większość się zniechęci i opuści to przepiękne
        miasto zabierając kasę ze sobą.
        • Gość: maurycy Re: Okiem turysty IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 07.07.01, 10:05
          Już to zrobiłem. Wierzę w działania oddolne. Wszelkie hura działania władzy nie
          przynoszą rezultatów, a kosztuja olbrzymie pieniądze. Działania biurokratów nie
          mają serca i nie są skierowane do ludzi ale do innych biurokratów w ramach
          kosztownego programu wzajemnej adoracji.
          • Gość: kama Re: Okiem turysty IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 07.07.01, 13:35
            Zauważyłam Twoje działania.Mnie chodzi o to,że my mozemy zmobilizować małe
            grupki kilkudniowych turystów.Niestety oni nie przysporzą miejsc pracy,żeby
            znacząco zmniejszyć bezrobocie.Mogą się rozwinąć małe punkty usługowe,tylko
            żeby one powstały też potrzebna jest wizyta w urzędach.No i kółko się zamyka.Tu
            łapóweczka,tam łapóweczka i na rozwinięcie jakiejkolwiek działalności brak
            funduszy.
    • Gość: koras Re: Okiem turysty IP: *.focal-chi.corecomm.net 07.07.01, 04:51
      Fakt ze byl potrzebny super market w Jelonce(pamietam te kolejki wczesnie rano
      przed Rondem)ale z tego co slysze to lekka przesada.
      Mam mysl trzeba spalic UM w godzinach urzedowych:))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka