Dodaj do ulubionych

aquapark !!!

IP: *.dami.pl 06.09.05, 21:07
W Gazecie Wrocławskiej i Gazecie Wojewódzkiej ukazały się kolejne artykuły o
planowanym aquaparku. Wynika z nich, że budowa tego kompleksu jest w zasadzie
przesądzona i jest jedynie kwestią czasu. A może macie jakieś bardziej
szczegółowe info w tym temacie, na jakim etapie jest Komisja RM, na jakim
etapie jest wyłanianie najkorzystniejszych ofert...???
Obserwuj wątek
    • hexl ETAP! Przygotowań do wyborów!!! 07.09.05, 20:26
      Narazie chyba tylko tym się wszyscy zajmują.

Słyszałam że szykują wytyczne aby móc ogłosić przetarg, jednak jeden drugiemu
      patrzy na ręce, są jakieś komisje itd. Nie znam detali ale nie wierzę aby cos
      tu się szybko wykluło.
      • Gość: :) Re: ETAP! Przygotowań do wyborów!!! IP: *.piechowice.sdi.tpnet.pl 08.09.05, 08:13
        zgadza sie ... wladza ludowa chce znow zamydlic nam oczy....

Niestety Cieplice jako kurort sa 100 lat za ... np. Polanica Zdroj
        Bylem tam niedawno i musze przyznac ze bylem pod wrazeniem zaradosci i
        gospodarnosci tego malego miasteczka, smutne to ale wypadamy jak bialorus w
        porownaniu ze irlandia :(
        • wk53jan Re: ETAP! Przygotowań do wyborów!!! 08.09.05, 22:05
          Dobre porównanie.
          Tez kilka lat temu byłem w Polanicy i też doznałem szoku. Ale załatw sobie kilka zabiegów w naszym uzdrowisku (albo po prostu kilka wykup) a w lot zroumiesz, na czym polega problem. Naszym paniom zatrudniownym w zdroju najbardziej bowiem przeszkadzają .... kuracjusze. One by sobie świetnie radziły, gdyby tych marudnych bab i dziadów nie było. A tak to tylko przeszkadzają im w kontemplacji. Bałagan organizacyjny totalny.
          Zupełnie inny problem to rozlewnia wody. Przeciez ta ruina niedługo sama się zawali. Czy to normalne, żeby nie można było kupić wody mineralnej? I niech mi nikt nie tłumaczy, ze to sytem prawa, warszawka i inne bzdety. To jest problem dla zarządu uzdrowiska i ewentualnie miasta.
          Jest jeszcze parę innych spraw ale może przy innej okazji.
          • Gość: bryku Re: ETAP! Przygotowań do wyborów!!! IP: *.PMPoland.PL / *.jgora.dialog.net.pl 09.09.05, 13:48
            Myślę,że z takim gospodarzem miasta, jak pan Kusiak, niewiele sie da zrobić. 4
            lata temu przeprowadziłem sie do J.Góry z Wrocławia, fakt, jest spokojniej, ale
            organizacja czasami do d..y.
            • Gość: Zabobrze III Re: ETAP! Przygotowań do wyborów!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.05, 21:24
              "Głosuj na Kusiaka to sprawdzony samorządowiec". Nic dodać nic ująć sam sobie
              rządzi doskonale co widać - wokół full hipermarketów i supermarketów.
              • Gość: zenon5 Re: ETAP! Przygotowań do wyborów!!! IP: *.ppp.tiscali.fr 09.09.05, 23:44
                jak tak czytam Wasze wypowiedzi odnosnie Prezydenta Kusiaka to odnósze wrazenie
                ze jestescie ze szkoly pana Leppera,macie zastrzezenia,jestescie
                niezadowoleni,ale nie macie dowodow na jego dzialalnosc/nieudolnosc/.Czy nie
                jest poprostu latwiej przedstawic fakty,dowody nieudolnosci,zamiast
                podszczypywac?Badzcie mezczyznami,Panowie,macie cos to walcie ale niech to
                bedzie sprawdzone.ja go nie znam,ale drazni mnie to ze to Kusiak to czy
                tamto.Do cholery, nie ma bata na kogos kto sie nie sprawdza?Nie powolujcie sie
                na Polske jesli nie potraficie o nia walczyc!!!
                • wk53jan Re: ETAP! Przygotowań do wyborów!!! 11.09.05, 09:16
                  Z przejemnością wpiszę się w ton zenona. Własciwie, to mnie nieco uprzedził. Teraz w JG jest modne (dzisiaj juz nie uzywa sie tego słowa bo trendy jest słowo trendy) narzekanie na Kusiaka. Ja tez mam parę powodów, by na niego narzekać. I kazdy znajdzie kilka. Bo ta rola tak ma. Będzie X - tez będziemy na niego pluć, będzie Y - identycznie.
                  Prystroma zostawiłem na koniec. Celowo. Bowiem o takiego przygłupa i z tak szerokim poparciem społecznym to raczej trudno. Spróbujcie go poczytać chocby w "nowinach". Przwecież ten gość operuje taki sloganami, że aż mdli. Kiedys budowę "aquaparku' nazwał "aquabajerem pani Zosieńki" (nawiasem-fajne określenie). Na samej idei parku nie zostawił suchej nitki. Teraz, kiedy ma w perspektywie widok z ratuszowego okna, nagle zmienił swoje stanowisko. Czytaj: w perspektywie ma kilka fajnych fuch dla swoich znajomków a budowa jest okazja idealną. Nie ma cudów; jeśli skończy się na kilku przekrętach, bedę uważal że jest super. Z tego 1 może 2 znajdą finał w sądzie. Kilkanaście lub kilkadziesiąt (tak, tak, nie ponisoło mnie)pozostanie w społecznej legendzie.
                  I to by było na tyle...
                  • karolp73 Re: ETAP! Przygotowań do wyborów!!! 11.09.05, 11:10
                    mnie również ten facet przyprawia o mdłości... dodatkowo wkurza mnie, ze tylu
                    ludzi mu wcześniej zaufało i oddało głos na niego. Gość od tego czasu
                    konsekwentnie robi sobie publicity i pewnie zwolenników jego przybywa. Pocieszam
                    się jedynie tym, że przeciwników też jest nie mało. Ten pan to niezły miglanc.
                    Procesy sądowe, kombinacje, populizm i demagogia lokalna ale myśle, że w
                    przypadku wyborów prezydencjich w JG troszkę z tych rzeczy wypłynie na światło
                    dzienne...a wtedy (jak to mówili w kabarecie Potem) "Gebaj" panie Prystrom
                    • wk53jan Re: ETAP! Przygotowań do wyborów!!! 11.09.05, 11:48
                      ad Karolp73
                      No, widzę, że podobnie nadajemy.
                      Problem jednak polega na czym innym (bo ja tez tego pana nie widzę w ratuszu) a mianowicie: KTO?
                      Pani Zosieńka dała się wielu poznać, że potrafi cos zrobić i z lowy też uzytek czyniła. Ale jakoś nie ma wielu zwolenników. Przy czym nie potrafiętego racjonalnie wytłumaczyć. Widać ten model już tak ma.
                      Z innych poprzedników... hm... jakos nie widzę. Ale może się mylę i ktoś tam jest.
                      Problemem wg mnie jest również stara kadra zasiedziała w UM.
                      Nie mylić tego proszę z modą na usuwanie wszystkich powyżej 40 -ki i zatrudnianie młodych szczyli, których nawet nie było stać (intelektualnie!)na zdobycie wykształcenia. To są dwie różne sprawy.
                  • Gość: remi chyba Ci sie cos pomyliło IP: *.dami.pl 30.11.05, 11:06
                    z mojej lektóry nowin winika raczej cos innego. co do stylu felietonów-zgoda.
                    ale co do spraw aquaparku to R.P zawsze był za. tyle ze wytykał włądzom ze nic
                    nie robią tylko idei budowy uzywaja jako kiełbasy wyborczej. to nie ma nic
                    wspolnego z byciem przeciwnikiem budowy. ale jesli władze robią nierealny
                    projekt za 100 mln zł to wybacz. trzeba szyc na miarę nie?wybaje mi sie ze
                    napisales nieprawde i to nie bez udziału świadomści...;]
                • Gość: dysortograff ales sie rozpedził IP: *.dami.pl 30.11.05, 10:58
                  jakich TY chłopie chcesz dowodów niegospodarności?nie jestes z Jeleniej czy
                  co?przecierz wystarczy sie rozejrzec. jak wyglada miasto, jak wygladają procesy
                  decyzyjne, zażądzanie spółkami rozporządzającymi dobrami publicznymi, jak
                  wygladają przetargii i ich realizacje. gazet nie czytasz moze? wiesz chłopie nie
                  atakuje Cie ale mam wrażenie ze nie orientyjesz sie w sprawach miasta. nie
                  zarzucaj mi ze nic dla miasta nie robie, bo robie- i to za darmo. nie jestem z
                  ekipy pana leppera tylko mam dość nieudolności. wg Ciebie wszyscy podobni do
                  mnie powinni zapisac sie do samoobrony??chyba jednak nie. owszem bedziemy
                  porownywac jg do innych miast, bo to dobrze pokazuje ile inwencja i kreatywnosc
                  wladz moze zmienic. wiesz ile kasy z UE nam przepadlo??powiedz ze to wina kogo
                  innego niz władz...
                  pozdro
            • wk53jan Re: ETAP! Przygotowań do wyborów!!! 11.09.05, 09:26
              Coś Ci się, Kolego, lekko pozajączkowało. Problem uzdrowiska i aquaparku to nie jest problem ostanich kilku lat lecz co najmniej kilkunastu. A jesli spojrzeć wstecz (basen na bazie wód termalnych w okolicach "agatu") to temat ma lat ponad dwadzieścia.
              Narzekanie na Kusiaka niczego tu nie załatwi. Pokaz kogoś, kto ma jaja i jest w stanie zrobić coś więcej. Ja tez mam niedosyt; uważam że za mało się dzieje w tej dziurze. Za lat kilka JG będzie miejscowościana trasie do Lwówka, Karpacza i Szklarskiej P.
              Pisałem juz wcześniej, ale powtórzę; tylko nie pisz, że panaceum jest Prystrom.

• Gość: hexl Zauważ co napisałeś :) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.05, 13:11
          > Bylem tam niedawno i musze przyznac ze bylem pod wrazeniem zaradosci i
          > gospodarnosci tego malego miasteczka...... TAK! MAŁEGO MIASTECZKA!!!!
          My niestety dajemy na JG i do tego jak widać Prezes Uzdrowiska jest z siebie
          zadowolony, więc nie musi się więcej starać!

Marzą mi się Cieplice Śląskie Zdrój!
          • Gość: :) Re: Zauważ co napisałeś :) IP: *.piechowice.sdi.tpnet.pl 11.09.05, 20:43
            tez mi sie marzy zeby Cieplice Slaskie Zdroj byly samodzielnym miastem...

to samo dotyczy sobieszowa i jagniatkowa ..
            • kazimierzp Cieplice, Sobieszów, Jagniatków, ... 11.09.05, 21:51
              Jagniątków parę lat temu oderwał się od Piechowic i przyłączył się do Jeleniej
              Góry. Poczatkowo była euforia, naprawiono tam parę mostów, pociagnieto sieć
              gazową (utknełóa bo mieszkańcy ogólnie tej sieci nie chcą), utrzymuje się
              nieracjonalnie małą szkółkę podstawową. Teraz coś euforia tam opadła!
              Cieplice same w sobie całkiem samodzielne!
              Trzeba byłoby przeliczyć na jakie wpływy budżetowe można liczyć. Skąd wziąść
              środki na utrzymanie bieżące i rozwój. Czy też utworzyć osobną jednostkę
              wspólnie z Sobieszowem i Jagniatkowem? To czy wtedy starczy na wszystko, czy
              też Ciepliczanie będą twierdzić że utrzymują Sobieszów i Jagniatków, a
              Jagniatków z Sobieszowem że u nich nic się nie robi.
              Zastanówić się należy czy to się wszystko opłaca i czy uzyskałoby się
              odpowiednią ilość głosów w referendum na rzecz takiego podziału i jakimi
              racjonalnymi, a nie tylko resentymentami przyciągnąć ludzi do tej idei. Trzeba
              też pamiętać że jeżeli otoczenie kazdego z nas ma takie zdanie jak ja to nie
              znaczy, że takie zdanie ma większość społeczeństwa.
              Jeżeli analiza możliwosci finansowych wyjdzie pomyslnie i jezeli badania opinii
              publicznej potwierdzi chęci separatystyczne to dopiero wtedy mozna zacząć
              działać.
              Znajdziecie tyle determinacji w sobie i wśród sobie podobnych. To do działania!
              Jeżeli nie to lepiej wykorzystać te mechanizmy jakie obecnie są do dyspozycji
              mieszkanców, a mogą być bardzo one skuteczne. Trzeba po prostu znać dokładnie
              mechanizmy i zalezności jakie rządzą decyzjami radnych i Prezydenta - wtedy
              jest się w stanie wszystko uzyskać dla swej ulicy, dzielnicy uzyskać.
              • kazimierzp Jeszcze sprawa powiatu! 11.09.05, 21:59
                Jeżeli byłby podział miasta na mniejsze to wtedy teren dzisiejszej Jeleniej
                Góry byłby częścią powiatu ziemskiego. Wtedy Powiat ten musiałby finansować:
                szkoły średnie, teatr, Muzeum Przyrodnicze, BWA, Bibliotekę Grodzką bo to
                wszystko należy do zadań powiatu. Ciekawe czy w głosowaniu radni z Kowar,
                Karpacza, Szklarskiej, ... daliby środki na instytucje leżące w Jeleniej czy
                Cieplicach (gminom nie swoich zadań nie wolno byłoby finansować).
                Co z MZK i biletami autobusowymi: strefy opłat na granicach nowych gmin, czy
                bilety czasowe. Kto do MZK by dopłacał? Wodnik z ujęciami wód w róznych gminach?
                Itd, itp.
                To wszystko jest mozliwe. Tylko czy w koncu gminy nauczą się między sobą
                wspólpracować, bo jak dotąd to ambicje poszczególnych jednostek na taką
                współpracę nie pozwalają.
                Główny przykład! Czy jest wspólna promocja kotliny?
                • wk53jan Re: Jeszcze sprawa powiatu! 12.09.05, 10:17
                  Wiele razy, przy różnych dyskusjach próbowałem pewnym nawiedzonym osobnikom wbic do łbów,że chcieć to wcale nie znaczy móc.
                  Teraz każdy może byc radnym a nawet posłem. Ostatnie listy kandydujących do sejmu aż się roją od (nawet nie-)-ćwierćinteligentów, często pospolitych matołów i cwaniaczków. I wytłumacz takiemu osobnikowi, że racji nie ma! To on ma mandat i on wie lepiej. A twoja rola skończyła się po wrzuceniu kartki do urny.
                  Secesja? Nic prostszego. Odłączamy poszczególne wioski( Jagniątków,Grabarów, Maciejowa, Goduszyn, Raszyce, Czarne) i miasta (Cieplice, Sobieszów) i zostaje nam JG. Przyv okazji odpada MZK, bo taki obszar można zaliczyc od biedy z buta.
                  Ale z drugiej strony kiedys te organizmy połączono administracyjnie i gopodarczo. Wiem, że wtedy było prościej, komitet podjął decyzję i finito.
                  A co do aspiracji poszczególnych gmin to, hm.. Powiedzieć :banda idiotów i frustratów ? Nie wolno! Jest tam kupa kretynów (ale gdzie ich nie ma...)lecz przykład Wodnika i Piechowic dowodzi, że nie zawsze większy ma rację. Pomijając już szczegóły, Piechowice mają teraz tańszą wodę i spokój.
                  Ale popatrzcie też na Kowary. Niby taka dziura. Kiedyś tam był przemysł! A dzisiaj nie pozostło prawie nic. Ale jednej rzeczy tam pilnują. Pieniędzy. Tam się zmienia władza. Ale żaden radny ani burmistrz nie wpieprza się skarbnikowi. (Oczywiście w pewnym uproszczeniu to napisałem).I tam się coś dzieje.
                  A co do zadań powiatu (ziemskiego). Przecież tam wszystkie stanowiska , w tym wysoko opłacane dyrektorskie, polegają również na koordynowaniu działań gmin. Jasne, ze jest tam szereg niescisłości w przepisach, a wśród pracownikó szereg ambicyjek, zawiści i podobnych polskich specjalności ale niech powiedzą otwarcie, że nie można, bo TO, że nie można, bo TEN...
                  Przy listach płac wątpliwości o swojej omnipotencji jakoś nie mają....
                  Prywatnie też jestem zdania, że fajnie by było tak samodzielnie, na boku, radny był moim sasiadem i na spacerku z pieskiem byśmy omawiali wsólnie sprawa NASZEGO miasta. Ale ma się nijak to zdrowego rozsądku.
                  Jednak większy organizm może pewne zadania (woda, kanalizacja, komunikacja miejska, i całą sfeera komunalna)lepiej zorganizować i - drobiazg - uzyskać środki.
                  Na marginesie- zajezdnię tramwajowa budowano za miastem, linie ciągnęły się daleko poza miasto. PO jaką cholerę ci durni Niemcy to robili ? Przecież Hirschberg był(a) wtedy małym grajdołem pomiędzy wioskami Straupitz i -nie pamiętam niemieckiej nazwy- Malinnik) kołu jakiegoś Warmbrudu.
                  Trochę z goryczą ale widać taki temat i taki dzień...
                  Pozdrawiam!
                  PS
                  Uciekam na kilka dni z tego forum. Pozdrawiam bardziej wytrwałych ode mnie.
                  • Gość: magda Re: jestem za prystromem IP: *.jgora.dialog.net.pl 12.09.05, 12:14
                    A ja jestem za Prystromem, troche odswiezenia mlodosci i zaangazowania przyda
                    sie naszej Jeleniej od dawna zarzadzanej przez dziadków. Nie panaceum ale
                    szansa dla Jeleniej to Prystrom na Prezydenta Jeleniej Góry.
                    • hexl Re: jestem za trzecim........... 12.09.05, 23:50
                      Czy to jedyny kandydat w wieku ....... "średnim"????
                      Czy w Jeleniej kandyduje tylko stary Kusiak i młody Prystrom?
                      Czy nie ma innej alternatywy?
                      • Gość: magda Re: jestem za trzecim........... IP: *.jgora.dialog.net.pl 13.09.05, 09:01
                        Z tego co wiem nikt wiecej na razie sie nie pojawil. Mało tego wole głosować na
                        Prystroma - bo przez te kilka lat pokazał chociazby determinację. A innych
                        spadaków którzy sie pojawią przed wyborami nie chce wybierac. Szanuje ludzi za
                        to ze odwaznie i uczciwie mówią ze beda startowac na prezydenta. A że dużo
                        obiecał?? To tymbardziej będzie go z czego rozliczyc. Pozdrawiam aha i mam
                        nadzieje ze tym razem prawica uzgodni jednego kandydata a nie bedzie tak jak
                        ostatnio ze bylo ich 5
                        • Gość: quick'e Re: jestem za trzecim........... IP: *.dami.pl 30.11.05, 11:14
                          popieram. co prawdza nie kryterium wiekowym sie kierujac ale popieram.napewno
                          pojawia sie kandydaci.wielu. tylko fakt jest taki: który z nich coś zrobił?w
                          kampanii okarze sie ze wszzyscy sa z poza układów i ze wwszyscy maja wielkie
                          zasługi.taki marketing. ale ja zagłosuje za kims kto jest z ludzni, o kim
                          słysze, o kim wiem ze był na prawde aktywny przez kadencje i to jako twardy
                          opozycjonista. przy okazji z reszta wiele niejasności dzieki jedgo działallnosci
                          ujrzało swiatlo dzienne...noi dzieki jego zangazowaniu przez rok nie musiałam
                          płacic za wode bo wodnik sie "pomylił". aha jeszcze jedna sprawa- czy nie
                          pamietacie kto walczył o szpitak , gdzie bysmy sie dzisiaj lecczyli?nasz
                          prezydemt był w mexyku. kto tu sprowadził telewizje, kto zrobił z rezczy news
                          dnia pokazywany jako 1 wiadomosc w serwisach??? to jest działanie!kto śledzi
                          zycie Jg i nie jest za obecnym status quo tem wie na kogo głosowac...
                    • wk53jan Re: jestem za prystromem 13.09.05, 12:48
                      Jako fance Prystroma, polecam dzisiejszy jego "felieton" (tak, wiem co to jest felieton, dlatego napisałem w cudzysłowie). Przytacza w nim tzw. dowcip o Kusiaku. Przy opowiadaniu dowcipów i wypowiadaniu poglądów obowiązuje poziom, poniżej którego schodzić nie wolno. Jesli przyszły prezydent tego miasta opowiada takie dowcipy, to ...
                      ja temu panu juz dziękuję.
                      • Gość: magda[inna] kolego wk53 IP: *.dami.pl 30.11.05, 11:23
                        mam rade: nie opieraj sadów o ludziach wyłącznie na lektórze nowin. oddziel
                        metode od intencji i pomyśl o kontekscie[konieczność zaistnienia w warunkach
                        opozycjonisty], zbierz sie w sobie i poporstu odwiedź biuro panaPrystroma jak ja
                        to zrobilam gdy pomagał mi w srawiem wukupu mieszkania, powiedz że jesteś
                        przeciwko jego metodom, i zapytaj o jego wizję rzadzenia miastem. mam 100 %
                        pewności ze nie odmówi Ci spotknia.porozmawiacie i bedziesz mogl wyrazac sady do
                        woli, tylko najpierw wysąduj...starczy Ci odwagi?to forum jest anonimowe tam
                        pujdzesz jako człowiek... Zycze odwagi, zapewniam zdziwisz sie po rozmowie z
                        panem Robertem, tak jak ja.ja tez szłam tam z oporami...ale warto było i juz
                        wiem na kogo zagłosuję.
                        3maj sie!
                • hexl Re: Jeszcze sprawa powiatu! 12.09.05, 23:45
                  kazimierzp napisał:

> Główny przykład! Czy jest wspólna promocja kotliny?

Odp: NIE!!!!!!!
                  Ale Kotlina Kłodzka ma!
                  Uzdrowiska Ziemi Kłodzkiej też!
                  U nas, Karpacz osobno, Szklarska osobno, Świeradów jeśli to też osobno,
                  Cieplice prawie wcale, Jelenia Góra czasem przypadkowo gdzieś się wyłoży z
                  ulotkami, na których jest odnośnik do www.jeleniagora.pl
                  na tej stronie jednak informacji w językach obcych BRAK!
                  Ale to już gdzieś pisaliśmy!
              • hexl Re: Cieplice, 12.09.05, 23:40
                Myślę, że w Cieplicach obok ex-Fampy i Uzdrowiska jest jeszcze parę hoteli ,
                pensjonatów i firm, które wnoszą do kasy miejskiej jakieś w miarę konkretne
                sumy- nie mam żadnej orientacji, ale skoro kiedyś miasto potrafiło się utrzymać
                to i teraz też dałoby radę. Osiedla domów jednorodzinnych, które w międzyczasie
                powstały, są moim zdaniem też znacznym źródłem pieniędzy płynących do kasy
                miasta (podatki od nieruchomości itd..)
                Zostaliśmy dolepieni do JG nie dlatego, że nie dawaliśmny sobie rady, lecz aby
                zasilić JG w kandydaturze do miasta wojewódzkiego.
                Może to puste pisanie ale wierzę że wrócimy do samodzielności.
                Deklaruję moją desperację w działaniu! ....... i co z tego?
                • wk53jan Re: Cieplice, 13.09.05, 09:38
                  HEXL,
                  masz ponad wszelką wątpliwość dobre serce i sporo zapału. Ale to za mało. Miasto jest utrzymywane przez duże firmy, głownie z podatku od nieruchomości. Domki indywidualne, ile by ich nie było, będzie to jednak margines. A poza tym spora część z podatku od nieruchomości od osób indywidualnych idzie na obsługę (wymiar, decyzje, wezwania, egzekucja, to są naprawdę duże pieniądze, na obsługe oczywiście).
                  Kasa jest z duzych firm. W Cieplicach już ich nie ma , PMP, to kadłub. Uzdrowisko? Samo wymaga reanimacji.
                  Reszta to firemki bez znaczenia.
                  Wiele się czytało i słyszało o podatkach hipermarketów. Ostatnio gauleiter Giertych znowu o tym przypomnial. Wiedzcie więc, że zarówno TESCO jak i Hypernova płaciły po ponad miliard zł(starych). Nie wiem ile teraz płacą ale pewnie raczej więcej niż mniej. Cieplice poza małą Biedronką takich obiektów nie mają.
                  Ale kończę ten watek, bo mnie ktoś posądzi o stronniczość.
                  Muszę zrobić przerwę. Później jeszcze coś dostukam.
                  • Gość: zenon5 Re: Cieplice, IP: *.ppp.tiscali.fr 13.09.05, 19:35
                    jak tak patrze na czas nadawania niektorych postow to jest oczywiste ze wielu
                    uzywa sluzbowych komputerow.I teraz sie pytam czy za to sie tez placi?
                    • wk53jan Re: Cieplice, 16.09.05, 11:23
                      Jeśli masz na myśi mój,jako poprzedzjący Twój wpis i nadany w 'godzinac pracy', to informuję, że jest jeszcze coś takiego jak urlop i brak lepszego pomysłu (przepraszam) czy zajecia.
                      Ale Twoje wątpliwości są zasadne. Też wiele razy się na czymś takim zastanawiałem. Niektóre osoby po fajrancie milkną.
                      Ja też mam możliwość nadawania z pracy i nikt mi tego nie rozlicza. Czas pracy mam nienormowany, więc zarzut obijania się odpada. A łącze mam sztwyne, bez względu na obciążenie jest stała opłata.Jednakże muszę później przyginać, żeby wykonać robotę. Czas pracy tzw. zadaniowy, czyli nikogo nie intsresuje, kiedy to wykonam, czas mam "od - do".
                      Ale cóż tam praca, kiedy się angazujemy w sprawy miasta... :-)))Prawda?
                      Pozdrawiam!

• Gość: zenon5 Re: Cieplice, IP: *.ppp.tiscali.fr 17.09.05, 13:03
                        Nie chodzilo o Ciebie ,tylko tak ogolnie powiedzialem ,ale tak naprawde to
                        czasami odnosze wrazenie ze jednak ktos cos pisze w godzinach pracy.nie byloby
                        w tym nic dziwnego gdyby to byly wypowiedzi konkretne,wnoszace cos,Ale opowiem
                        ci cos:Ktos z rodziny poszedl do administracji budynkow mieszkalnych i chcial
                        zalatwic sprawe.Wchodzi ,a tam dama odbiera SMS-y,nie rusza ja nic,on stoi
                        pokornie,czeka,ona nic.Baknal pare slow zeby zwrocic na siebie uwage,nic,zero
                        reakcji.Podniosl glos i sie zaczelo.To nie ona tylko kolega,powinien o tym
                        wiedziec jak idzie do urzedu,do kogo idzie itd,itd.Arogancja prostacka dominuje
                        w urzedach.Mieszkam we francji,nie,nie jest lepiej,ale tam maja wiecej
                        pokory,jak sie zdenerwujesz to rzucaja wszystko i staraja sie przynajmniej
                        sprawe zalagodzic,to juz uspakaja petenta.Kazdy ma swoje JA;TAKIE ZYCIE,ale
                        wiecej pokory nie zaszkodzi.
    • Gość: zenon5 Re: aquapark !!! IP: *.ppp.tiscali.fr 27.09.05, 21:13

Polsce gorące baseny niepotrzebne?
      21.09.2005 14:11 (aktualizacja 24.09.2005 09:25)
      / INTERIA.PL
      Polska ma jedne z największych zasobów wód termalnych w świecie. To odnawialne i
      czyste ekologiczne źródło energii nadal czeka na odkrycie. Jednak kura znosząca
      złote jaja przynosi zyski nie nam, tylko Słowakom.

Mądry Polak po szkodzie - to przysłowie idealnie pasuje do sytuacji wokół
      gorących źródeł. Jak dotychczas prawie nikt nie skorzystał z tych potężnych
      źródeł pieniędzy. Tymczasem na Słowacji jak grzyby po deszczu powstają
      kąpieliska i aquaparki, które - przy prostej procedurze - budują polscy
      inwestorzy z kapitałem słowackim. To ciekawe, że w Słowackich ośrodkach
      termalnych większość klientów stanowią Polacy!

Teoretycznie można więc powiedzieć, że pieniądze leżą na ziemi i trzeba się po
      nie tylko schylić. Co zatem stoi na przeszkodzie, abyśmy sami mieli własne
      baseny termalne?

Intencje a procedury

Intencje są szlachetne - przyjęta przez Sejm w 2001 r. strategia wykorzystania
      odnawialnych źródeł energii zakłada, że do 2010 r. 7,5 proc. całej wytworzonej w
      Polsce energii będzie pochodzić z tzw. źródeł odnawialnych. Niestety, jak dotąd
      wiele setek milionów złotych zostało wpompowane w projekty wykorzystujące zasoby
      termalne, z których jednak niewiele wynika.

Droga przez mękę

Każdy projekt związany z wykorzystaniem wód termalnych musi przejść przez kilka
      etapów. Od wykonania badań poprzez opłacenie koncesji, aż po założenie zakładu
      górniczego, bo tylko on może wydobywać wodę - to wystarczająco zniechęca
      inwestorów. Do tego klimat wokół geotermii jednoznacznie nie przypada do gustu
      naszym posłom.

Opłaty

Przyjęta przez Sejm opłata w granicach 0,25 zł - 0,75 zł za m/3 jest
      kilkakrotnie wyższa niż na Słowacji. Opłata eksploatacyjna pobierana jest od
      przedsiębiorcy, który wykorzystuje złoże na terenie gminy. 40 proc. tej opłaty
      przekazywane jest do NFOŚiGW, pozostałe 60 proc. zasila budżet gminy. Tak więc
      gmina zarabia na tym najwięcej, a korzysta cały rejon przez eliminacje poziomu
      zanieczyszczeń emitowanych do atmosfery. Do tego wprowadzona została "opłata od
      informacji" geologicznej, która dodatkowo podnosi koszty projektu
      • Gość: skimen1 Re: aquapark !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 22:29
        Dodam, że prywatni inwestorzy już korzystają z tego źródła energi odnawialnej. Są to między innymi "Hotel LAS" a na etapie wiercenia (już ponad 500M) Hotel JAN w Wojcieszycach.Może reprezentaci naszego regionu to nieodpowiedni ludzie??????????Zajęci partykularnymi interesami?? Pozdrawiam trzeźwo myślących!!!!!!
        • Gość: obywatel Re: aquapark !!! IP: *.dami.pl 27.09.05, 23:26
          Właśnie Panie Kazimierzu co tam słychać w naszym projekcie aquaparku? Czy RM
          Jeleniej Góry i Komisja do tego celu powołana coś zrobiły w tym temacie? Na
          jakim etapie prac jesteśmy? Mam wielką nadzieję że ten aquapark w końcu
          powstanie, a Cieplice staną się perła nie tylko Jeleniej Góry, ale także całego
          Dolnego Śląska.
          • Gość: zenon5 Re: aquapark !!! IP: *.ppp.tiscali.fr 29.11.05, 21:29
            ludzie sie pytaja o ciepla wode!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka