m00nster 03.12.05, 18:53 Oglądałem właśnie w dami program o remoncie ulicy wrocławskiej. Głupoty które w tym programie wygadywał prystrom wytłumaczyć można tylko kampanią prezydencką. Boże uchowaj nas przed takim prezydentem.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wk53jan Re: kampania pana prystroma w Dami 03.12.05, 19:03 Napisz coś więcej.Czego się czepiał? A może coś konkretnego wskazał? Jestem ciekaw, bo wg mnie jest ta ulica zrobina naprawdę nieźle, łącznie ze zjazdami. Ale ja w końcu nie jestem drogowcem. Odpowiedz Link Zgłoś
inferno_m Re: kampania pana prystroma w Dami 03.12.05, 19:34 Wk53janie Jana Pawła od ronda na Szk.P. aż do Różyckiego wydawało się kiedyś nieźle zrobione. Kiedyś to było raptem 6-8 lat temu? A jak jest teraz? Wystarczy się przejechać po koleinach i pofałdowanym asfalcie na zakrętach.Nie wspomnę tu już o wiadukcie przez 20 lat budowanym polepionym jak lepianki w Mogadiszu. Czy tak będzie i z Wrocałwską? Winnego spaprania prac na Jana Pawła nie ma, ktoś wziął pieniądze i koniec. Nie ma sprawy. Obym był złym prorokiem. Nie komunetuję tu programu w TV Dami. Nie mam tego programu więc nie mogę zabrać głosu. Odpowiedz Link Zgłoś
wk53jan Re: kampania pana prystroma w Dami 03.12.05, 19:44 Na potwierdzenie Twoich słów mogę jescze dorzucić Al. Woj,Pol. Zrobiona była pięknie, łącznie z żywopłotami. Minęło raptem kilka lat i jak jest każdy widzi. Ale nadal chciałbym wiedzieć, co Nadzieja JG ma do powiedzenia. A nuż coś sensownego... Chciałem użyć słowa "Słoneczko" ale kiedyś chyba ktoś to użył w stosunku do obecnego prezydenta, więc niech zostanie "Nadzieja JG" Odpowiedz Link Zgłoś
inferno_m Re: kampania pana prystroma w Dami 03.12.05, 19:52 "Nadzieja JG" a któż to taki? Odpowiedz Link Zgłoś
wk53jan Re: kampania pana prystroma w Dami 03.12.05, 20:01 hm... sądziłem, że wpisałem się do konkretnego wątku, dotyczącego konkretnej osoby...:-( Też to określenie wydaje mi się "za ciężkie" jak na ksywkę. To może "Zbawca" ? Ma to nawet ładny odpowiednik łaciński ale paru fundamentalistów może mi chałupę podpalić więc... niech zostanie polski "Zbawca". A może ktos zaproponuje coś bardziej oryginalnego? Jestem otwarty na propozycje :-) Odpowiedz Link Zgłoś
inferno_m Re: kampania pana prystroma w Dami 03.12.05, 20:06 Aha, moje niedopatrzenie:) Odpowiedz Link Zgłoś
m00nster Re: kampania pana prystroma w Dami 03.12.05, 21:38 Nasz pretendent do "Słońca Karkonoszy" krytykował wszystko: a to że droga za wąska, a to że chodniki za szerokie, a to że przeniesiono przystanki, a to że drogo - nic mu się nie podobało nic. Umkneło mu że drga jest zgodna ze standardami, że wreszcie są zatoczki dla autobusów że są przejścia dla pieszych, oznakowane i oświetlone, ale to drobiazgi są ... ważne że jest co krytykować Odpowiedz Link Zgłoś
wk53jan Re: kampania pana prystroma w Dami 03.12.05, 21:42 Czyli gostek czepia się czego tylko można. Jednak należy ten tramwaj uruchomić, chociazby po to żeby nasz Pretendent mógł się czepiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon5 Re: kampania pana prystroma w Dami IP: *.ppp.tiscali.fr 03.12.05, 21:49 W mysl przepisow uni europejskiej tramwaj nie moze miec czesci wystajacych sluzacych ewentualnie do czepiania sie,mozna sie czepic motorniczego ze nie stanal na przystanku na zadanie. Odpowiedz Link Zgłoś
m00nster Re: kampania pana prystroma w Dami 03.12.05, 21:57 najgorsze jest to że ludzie wierzą bezgranicznie w te głupoty które wypisuje i mówi ten człowiek.Niestety może stać się najgorsze.... i będzie prezydentem jeleniej.... ;( Odpowiedz Link Zgłoś
inferno_m Re: kampania pana prystroma w Dami 03.12.05, 22:41 A teraz m00nster jest dobrze? Czy ten prezydent spełnia Twoje oczekiwania? Odpowiedz Link Zgłoś
m00nster Re: kampania pana prystroma w Dami 03.12.05, 22:50 nie, nie jest dobrze, nie chciał bym tylko aby było jeszcze gorzej.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon5 Re: kampania pana prystroma w Dami IP: *.ppp.tiscali.fr 03.12.05, 22:58 tam gdzie sie dwoch bije to trzeci korzysta,znacie to Panowie? Odpowiedz Link Zgłoś
wk53jan Re: kampania pana prystroma w Dami 03.12.05, 23:04 A ja słyszałem, że gdzie dwóch się bije, tam trzeci oberwie....:-) Odpowiedz Link Zgłoś
inferno_m Re: kampania pana prystroma w Dami 03.12.05, 23:08 Gdzie dwóch się bije tam trzeci idzie siedzieć :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon5 Re: kampania pana prystroma w Dami IP: *.ppp.tiscali.fr 03.12.05, 23:22 Oj pasujecie mi do bandy trojga,tylko gdzie ten trzeci?Ja nie,to kolega! Tak kiedys mowili kelnerzy w komunie. Odpowiedz Link Zgłoś
inferno_m Re: kampania pana prystroma w Dami 03.12.05, 23:27 Niekoniecznie idzie siedzieć, może zostać ułaskawiony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon5 Re: kampania pana prystroma w Dami IP: *.ppp.tiscali.fr 03.12.05, 23:37 Mysle ze dobrze jak cham rzadzi po pansku,bardzo zle jak pan rzadzi po chamsku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: kampania pana prystroma w Dami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.05, 12:29 Można krytykowac zarowno Pana Prystroma jak i obecnego Prezydenta Józefa Kusiaka. Do lata tego roku mialem podobne zdanie o Panu Prystromie jak niektorzy z forumowiczow. Na przelomie czerwca i lipca spotkalme sie z nim w spraie pewnego projektu i problemow mieszkancow mojej ulicy. Na spotkaniu uslyszalem wiele pozytywnych i wywazonych słów. ZMieniłe swoje zdanie i teraz uwazam ze przyprawianie owej "gęby" i populizmyu i oszołomstwa to element kampanii przeciwko tej osobie. A nie był populista jak dla mieszkańców miasta wywalczyl tyle kasy od wodnika za zawyżone ryczałty?? a szpital gdzie pan Kusiak pojechał do meksyku a pan Prystrom na mrozie z mieszkancami wlaczyli o zachowanie jednostki to tez populizm co?? Mysle ze szczytem demagogii wlasnie jest przypisywanie oszołomstwa i populizomowi Panu Prystromowi, nie znając go i nie rozmwiajc z nim osobiscie. Aha ta sprawa i ten projekt zostal rozpatrzony pozytywnie. Dzisiaj moja ulica głosuje na Prystroma. A jesli inne partie prawicy wystawią swoich kandydatów podejrzewam ze jak w wyborach 2002 doznaja ciezkiego szoku z powodu przegranej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek blus Re: kampania pana prystroma w Dami IP: *.jgora.dialog.net.pl 05.12.05, 13:34 Mam nadzieje że twoja ulica ma tylko jeden numer Odpowiedz Link Zgłoś
robert.prystrom Re: kampania pana prystroma w Dami 04.12.05, 12:52 Szanowni Panowie Forumowicze, zapoznałem sie z wypowiedziami Panów dotyczącymi, jak rozumiem mojej działalności publicznej. Z wypowiedzi "moonstera" wynika, że chcecie Panowie zrecenzować mój pogląd na temat remontu ul. Wrocłwaskiej. Bardzo się cieszę, że taka dyskusja się wywiązała. Pozwólcie Państwo na kilka uwag z mojej strony. Po pierwsze - ta inwestycja została wykonana w ramach zadania budowy obwodnicy północnej miasta. Blisko 10 mln zł kosztowało nas wykonanie tej ulicy, chociaż pierwotnie koszt tej budowy nie powinien przekroczyć 8 mln zł. Po drugie - po remoncie ulica ma 7 m pas jezdni, gdzie dwa TiR-y mijają się z trudnością, a jest to główny wyjazd na Wrocław, gdzie dziennie przejeżdża tysiące pojazdów. Tymczasem chodniki są szerokości po blisko 2 m, chociaż ruch pieszych jest tam znikomy. Po trzecie - wyznaczenie drogi rowerowej tuż przy krawędzi tak ruchliwej jezdni jest nieporozumieniem. Można było drogę rowerową wyznaczyć po starej drodze przez Maciejową za rzeką, odsuniętą od ruchliwej trasy. Po czwarte - owszem wykonano zatoczki autobusowe, ale przeniesiono je w stosunku do starych, co dla mieszkańców jest utrudnieniem, a nie ułatwieniem. A przecież remont powinno się robić dla wygody mieszkańców, a nie wbrew nim. Zresztą mieszkańcy w programie DAMI sami o tym mówią. Po piąte - żaden przystanek nie ma wiaty ochronnej przed wiatrem i deszczem. Po szóste - zjazdy w boczne drogi nie są wykonane dobrze. W programie mówi o tym jedna z mieszkanek. Po siódme - główne przejścia dla pieszych powinny mieć sygnalizację na przycisk, bo przy takim ruchu osoby starsze i dzieci mają trudność z pokonaniem jezdni. Po ósme - nadal niejasne pozostaje rozliczenie tej inwestycji, gdyż radni oprócz mnie, nie widzieli skrzętnie skrywanej dokumentacji tej inwestycji. Lektura dziennika budowy i dokumentów źródłowych jest bardzo niepokojąca. Po dziewiąte - w Maciejowej czeka nas jeszcze budowa kanalizacji (II etap), co oznacza, że nowa nawierzchnia ulicy będzie w przyszłym roku ryta pod kanalizację. Szanowni Panowie, kiedy poddawałem krytyce budowę ścieżki na Perłę Zachodu panowie z ratusza też obrzucali mnie błotem. Też mówili, że populizm i pieniactwo. Jak się jednak okazało prokuratura potwierdziła moje obawy i toczy się proces karny wobec wykonawcy i pracowników urzędu o sprzeniewierzenie przeszło 200 tys. zł. Kiedy piętnowałem niefachowy remont ul. Wolności w zeszłym roku (za blisko 9 mln zł) słyszałem to samo, a jedzcie tam dzisiaj i zobaczcie ile tam jest już śladów po jej rozkopywaniu. Ile tam już dziur i jak wygląda chodnik. Koło PKO w lecie nawierzchnia się zapadła i straszyła wielką dziurą. Szanowni Panowie, szanuję Wasze odmienne opinie i inne preferencje wyborcze, ale chcę wyraźnie powiedzieć, że moje działania są przejawem odpowiedzialności za miasto. Moje interwencje i działania zmierzają w kierunku ochrony interesów mieszkańców. Zaś krytyczny głos wobec inwestycji w mieście jest podyktowany dbałością o grosz publiczny. Jestem głęboko przekonany, że taka postawa jest właściwa prezydentowi miasta. Taką dyscyplinę finansową chcę wprowadzić, a jednocześnie dokonać pozytywnych zmian w naszym mieście. Sądzę, że Panowie poprzecie moje każde rozsądne i korzystne dla miasta działania. Z wyrazami głębokiego szacunku Robert Prystrom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaskoczony Re: kampania pana prystroma w Dami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.05, 13:10 Ale numer Pan prystrom odpowiedzial osobiscie. Poodba mi sie to - zacyna sie rzeczowa dyskusja Odpowiedz Link Zgłoś
inferno_m Re: kampania pana prystroma w Dami 04.12.05, 13:30 Na stan dróg w Jeleniej Górze, zwaracałem uwagę od samego początku mojej obecności na forum. Nareszcie coś się w tym temacie zaczeło dziać. Biorąc pod uwagę sprawę dróg z czysto logicznego punktu widzenia, to kto kładzie nową nawierzchnię, w miejscu gdzie wiadomo, że za rok będzie zniszczona w związku z położeniem kanalizacja? Jaki jest cel takiego działania, jak Państwo sądzą? Proszę o podanie propozycji odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
m00nster Re: kampania pana prystroma w Dami 04.12.05, 19:09 Panie Robercie, jeśli zechciałby Pan być dokładny to musiałby Pan zauważyć że przed remontem ulicy wrocławskiej nie było tam zatoczek autobusowych. Jesli dodać do tego że przystanek koło kościoła był praktycznie na przejściu dla pieszych to nie trudno sobie wyobrazić na ile było to niebezpieczne dla pieszych. Mieszkałem w Maciejowej przez 25 lat. Z powodu braku chodników zgineło tam kliku moich sąsiadów oraz kolega ze szkoły który idąc prawidłowo po jezdni został praktycznie rozjechany przez TIRa. Co do szerokości jezdni to gdybu kierowcy jeździli z przepisową prędkościo to nie było by problemu. Sposób na to jest - tablica informująca o fotoradarach i kilka ich atrap załatwia sprawę. Poza tym o ile mi wiadomo jezdnia jest zgodna z normami EU. Jak sobie przypomnę jak ta uliza wygladała przed remontem to dziękuję Bogu że to już chistoria i że wreszcie wjazd do Jeleniej Góry wygląda cywilizowanie. Ale oczywiście dla Pana zawsze znajdzie się jakiś powód do narzekania i nakręcenia kilku ujęć z pleneru... Odpowiedz Link Zgłoś
dannyk_ Re: kampania pana prystroma w Dami 05.12.05, 11:41 > Po dziewiąte - w Maciejowej czeka nas jeszcze budowa kanalizacji (II etap), co > oznacza, że nowa nawierzchnia ulicy będzie w przyszłym roku ryta pod > kanalizację. a czyż właśnie nie dlatego te chodniki są takie szerokie bo właśnie pod nimi znajdują się kanalizacje a nie pod samą jezdnią? Szerokość drogi wydaje się być odpowiednią do obowiązujacej tam prędkości, niestety nie dla ruchu jaki tam przebiega. Ale w przyszłości może ruch skieruje się na obwodnicę, która jest w planach. Gdyby miastu udało się wyciągnąć od UE takie pieniądze jak Legnica zdołała, to budowa tej obwodnicy nie byłaby aż taką odległa sprawą. Co do dokumentacji to jakie szanse są aby takie dokumenty były jawne nie tylko dla radnych ale całej społeczności? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciejowiec Re: kampania pana prystroma w Dami IP: *.jgora.dialog.net.pl 05.12.05, 12:36 oczywiscie ze moze byc pod chodnikami tylko jak z chodnika z jednej strony chcesz poprowadzic rury na druga stronę?? a tu bardziej o to chodzi. Jedna strona Maciejowej w ogole nie jest skanalizowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: kampania pana prystroma w Dami IP: *.dami.pl 05.12.05, 13:17 a moze sa zrobione wyprowadzenia na drugą stronę tyle ze tez sa pod chodnikami i ich teraz nie widac.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dysortograff cos na rzeczy IP: *.dami.pl 04.12.05, 20:40 oklego mylisz sie . powiedział ze oznakowanie przejscia jest ok. droga zgodna ze standardami. zaloze sie ze wiesz to z nast. materiału przeciwnikow politycznych p prystroma...hehe 3 metry chodnika, a jak ostatnio wracałem pskem z wrocka i mijalismy tira to nas prawie zdmuchnelo. droga wjazdowa do miasta. Pozatym nie zapominaj cie ze z materiału wynikało ze to ludzie zaprosili pana prystroma...czy nie? wiec chyba cos jest na rzeczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: kampania pana prystroma w Dami IP: *.jgora.dialog.net.pl 04.12.05, 17:11 Jaka kampania Prystrom jest człowiekiem który pokazuje prawde jaki jest stan zycia w Jeleniej. Programy mowia prawde !! co do drogi uwazam tak samo jak on ogladałem kilka programo i uwazam ze bardzo dobry pomysł !! NIECH WŁADZA WIDZI I SIE UCZY ŻE MOŻNA COŚ ROBIĆ A NIE TYLKO BRAĆ PIENIADZE CO MIESIAC !!! Wielki i kolejny + z mojej strony dla Prystroma a nic nie wartym wyjadaczom (władzy jeleniogorskiej) stawiam kolejny - . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HzJ Re: kampania pana prystroma w Dami IP: *.jgora.dialog.net.pl 05.12.05, 12:50 Nie sledze na bieżąco spraw lokalnych ale czy P. R. Pystrom po przegranych wyborach na prezydenta JG nie zgodzil sie byc przewodniczącym Rady miasta i nie został nań wybrany głosami czerwonyctzn SLDowskich radnych? Czy ktos to pamieta moze i moze powiedziec czy to prawda czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: kampania pana prystroma w Dami IP: *.jgora.dialog.net.pl 05.12.05, 13:56 z tego co wiem nie byl przewiodniczacym tylko wiceprzewodniczacym i po niedługim czasie zostal głosami SLD i klubu Zofii Czernow odwołany ze stanowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samorządowiec Układ Prystroma z SLD IP: *.jgora.dialog.net.pl 05.12.05, 15:04 Jako, że w Radzie SLD nie miało większości i nie mogła sie Rada ukonstytuować zawiązano ukłąd polityczny SLD, Wspólne Miasto, Samoobrona i wybrano Roberta Prystroma na wiceprzewodniczącego. Sekowano wtedy wszystkich którzy byli związani z Zofią Czernow (grupę radnych która dzisiaj w większości należy do PO). Kiedy po pewnym czasie R. Prystrom zaczął oskarżać wszystkich radnych o łapownictwo, samemu przedstawiając się jako jedyny uczciwy, Wtedy zdecydowana większość przegłosowała odwołanie go z wiceprzewodniczącego. W prokuraturze toczyło sie postępowanie w sprawie oczerniania radnych przez Prystroma. Łapownictwa nikt w postępowaniu nie stwierdził. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maria Re: Układ Prystroma z SLD IP: *.jgora.dialog.net.pl 05.12.05, 16:18 W wiekszosci?? a ktoz taki jest w PO?? i teraz jest w koalicji z SLD?? pisalam kiedys w tej sprawie do wladz PO i stwierdzili ze to niemozliwe!! mam nawet e- mail od miejskiego szefa PO!!jesli to prawda to jest to skandal! łapownictwa nie stwierdzili?? oczerniania tez nie. skoro byl w koalicji jak twierdzisz to skad to sekowanie ze strony sld i klubu czernow?? a kto jest w koalicji?? warto zobaczyc kto szefuje w komisjach. Pani czernow szefowa komisji finansow, pan łuzniak (to PO??) szef komisji komunalnej i pan grochala wiceprzewodniczacy!! Jesli uwazasz ze wiceprzewodniczenie komisji to uklad polityczny to w takim samym trybie obecni czlonkowie PO (tak jak twierdzisz ze nimi są) sa w koalicji z SLD. CO na to posel schetyna Odpowiedz Link Zgłoś
chrumchrum3 95% trudnych spraw 05.12.05, 19:11 Droga w Maciejowej jest idiotyczne wąska, ale ja nie o tym. Powiedzcie mi dlaczego 95% trudnych spraw trafia do Wspólnego Miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: 95% trudnych spraw IP: *.jgora.dialog.net.pl 05.12.05, 19:30 No wlasnie dlaczego?? Moze nam powiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon5 Re: 95% trudnych spraw IP: *.ppp.tiscali.fr 05.12.05, 19:47 ON sie pyta,a ty zaczynasz go przepytywac!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marika Re: 95% trudnych spraw IP: *.dami.pl 15.12.05, 00:26 hej ja wam powiem-ten czlowiek ma dla wszystkich czas, po spotkaniu i rozmowie z nim ma sie wrazenie, ze zyje tym miastem.prowadzi pręzne biuro, prowadzą tam darmowe porady prawne, zawsze ile razy tam byłam krecili sie tam ludzie. Stowaryszenie prowadzi całe mnustwo imprez i jeszcze na bierząco zajmuje się mieszkańcami. Dziekuje panie radny za poradę i wysłuchanie. za to 2 przede wszysktkim.Wiecie co jest najfajniejsze- to wsztskto non-profit, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: platformers Re: Układ Prystroma z SLD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.05, 21:31 A gdzie jest napisane, ze platformersi są w koalicji z SLD. To, ze głosują za niektórymi, pozytywnymi uchwałami to zaraz koalicja!?-) Ktoś tu nie dokładnie czyta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Układ Prystroma z SLD IP: *.jgora.dialog.net.pl 05.12.05, 21:46 Prosze o przyklady pozytywnych uchwal ktore głosowali platformerci i kim oni do diaska są!!? konkretnie nazwiska tych radnych prosimy panie PO Odpowiedz Link Zgłoś
robert.prystrom Re: Układ Prystroma z SLD 05.12.05, 16:32 Szanowni Państwo, co do kwestii poruszonych przez Pana "mOOnstera" to zgoda. Ulica Wrocławska wymagała remontu, tylko, że jej szerokość powinna być zbliżona do ul. W.Pola, a nie ulicy osiedlowej. Bardzo się zgadzam z sugestią ustawienia tablic o fotoradarze, ba jestem nie tylko za makietami, ale jednym prawdziwym urządzeniem. To rzeczywiście świetny pomysł i bedę go propagował! Co do przystanku koło kościoła, to wiem od mieszkańców, że jego poprzednia lokalizacja była najlepsza, bo ludzie po wyjściu z kościoła widzieli autobus i łatwiej mogli z niego korzystać. Po prostu rozwiązania zastosowane przy remoncie nie były w fazie projektu konfrontowane z ludźmi. To jest praktyka, którą ja chcę zmienić. Jeśli pełniłbym funkcje prezydenta miasta, to obligatoryjne byłoby dla projektantów dokonywanie społecznej weryfikacji ich projektów pod katem funkcjonalności z mieszkańcami danej dzielnicy i urzędników Ratusza. Ja w takich dykusjach też brałbym udział. Szanowni Państwo, co się tyczy mojej rzekomej współpracy z SLD to uważam tę plotkę za jedną z zabawniejszych. Czy ekipa Kolesi pana prezydenta tak by mnie tępiła, gdybym z nimi był dogadany? Czy pisaliby na mnie wredne i prostackie donosy do prokuratury, sądów i UKS? Czy tak zawzięcie występowaliby przed kamerami jak architekt Jaskólski, dyrektor od dróg Wandzel, zastępca Gałka i Sarzyński? Odpowiedzcie sobie Państwo sami. Ja stwierdzam jednoznacznie między mną i Grupą Trzymającą Władzę NIGDY! nie było ŻADNYCH układów!!! Nigdy ich nie będzie! Po wyborach w 2002 roku rzeczywiście wybrano mnie na wiceprzewodniczącego Rady. I w ciągu 8 miesięcy próbowano zwyczajnie kupić. Pokus było wiele. Co krok formułowali je najwyżsi działacze SLD. Bezskutecznie. Nie uległem ani pokusom, ani groźbom. To uważam za swój wielki sukces. Kiedy po wyborach pan Kusiak i jego koledzy zaproponowali mi te funkcję powiedziałem im bardzo wyraźnie: Dobrze zgadzam się objąć te funkcję, bo chcę pokazać jak powinno się pracować w prezydium Rady. Jednak pamiętajcie, moja zgoda nie oznacza, że się sprzeniewierzam mojemu programowi. Tą funkcją mnie nie kupujecie! Gwoli faktów to powiem, że w czasie moich dyżurów jako wiceprzewodniczącego każdego tygodnia przyjmowałem po 25-35 osób. Mój dyżur często trwał od 14.00 do 20.00. Myślę, że ONI wtedy mi nie uwierzyli. Byli pewni, że się sprzedam jak inni. Tak się nie stało. Uważam, że zdałem trudny polityczny egzamin. A kiedy pojawiła się łapówa za hipermarkety (400 tys. zł) ujawniłem ten fakt i zgłosiłem go do prokuratury. Zrobiłem to bo jak o tym mówiłem prezydentowi i radnym to ignorowali ten fakt. Wskutek moich działań pan Kusiak wycofał się z projektu uchwały, a jego radni w bezsilnej wściekłości, że ujawniłem tę sprawę odwołali mnie z funkcji. To jednak nie przeszkodziło mi w konsekwentnym działaniu na rzecz mieszkańców. Co do zarzutu, że pan Kusiak rozmawiał ze mną, a flekował Zofię Czernow i jej radnych, to powiem: czemu się dziwicie. Jedynym poważnym politykiem w Radzie byłem i jestem ja. Otrzymawszy poparcie przeszło 10 tys mieszkańców ONI musieli się ze mną liczyć. Pani Czernow i jej radni pół roku potem jako kwiatek do kożucha przyłączyli się do SLD, bo wyłącznie na tyle ich stać. Ja i Wspólne Miasto prowadzimy własną, autonomiczną i niezależną politykę. My jesteśmy partnerem politycznym, a nie koncesjonowanym figurantem. Drodzy Państwo, pragnę podkreślić, że szanuję odmienne poglądy i odmienne preferencje polityczne. Na tym szacunku opieramy siłe naszego stowarzyszenia, ale bardzo proszę, aby formułując tezy polityczne lub analizując rynek polityczny w mieście nie ulegali Państwo szeptanym plotkom lub pomówieniom. Jest to bowiem formuła niegodna pierwszej ligii w polityce, a przecież i Państwo i ja należymy właśnie do tej ligii. Z wyrazami szacunku! Robert Prystrom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon5 Re: Układ Prystroma z SLD IP: *.ppp.tiscali.fr 05.12.05, 18:58 Ja chcialbym tylko dodac ze dzisiaj w imieniu tzw,demokracji mowia wszyscy i o wszystkim,ale nie zwracaja uwagi na wage slow.Przypomina mi to szeptanki starych babc za komuny.wszystko wiedzialy i widzialy,ale poproszone na swiadka tracily pamiec.Dlatego powazam wszystkich ludzi ktorzy zabieraja glos publicznie,podpisuja sie pod tym,poniewaz tylko wtedy mozna jakies wnioski wyciagac.Nie nalezy zapominac ,ze bez wzgledu na ustroj,w kazdym kraju sa ludzie chronicznie niezadowoleni.Kiedys sie mowilo ze jest to lumpenproletariat.Dzisiaj pewnie by sie obrazili,ale realia sie nie zmienily.Za goraco nie dobrze,za zimno tez nie dobrze.Ale oderwac sie od plot i pojsc na jakies zebranie czy sesje i cos powiedziec to nie ma komu.No!jak TV przyjedzie i jest reportaz,wtedy ewentualnie mozna sie pokazac,chociazby na zlosc sasiadom,a co tam ,niech mnie widza.Radzilbym wszystkim niecierpliwym troche poczekac,jak trzeba ,odpowiedzialnie i we wlasnym imieniu wystapic w konkretnej sprawie.W tak waznej dziedzinie jak zarzadzanie miastem nie moze byc blazenstwa,takie rzeczy mozemy robic na forum i to nie na wszystkich watkach.Chociaz jak donosza media krajowe,niektore partie placa mlodym za wystepowanie na forum w celu"gaszenia"niektorych uczestnikow,przygotowywanie opini pod publiczke.Jedno jest pewne,czas komuny sie skonczyl NIEODWOLALNIE,a jesli ktos o tym sni to dobrych snow,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam72 Re: Układ Prystroma z SLD IP: *.jgora.dialog.net.pl 06.12.05, 18:04 Szanowny panie Prystrom, nie należę do wielkich fanów pana osoby. Raczej oceniam pana krytycznie. Ale po przeczytaniu pana wpisów zastanawiam się czy nie nazbyt pochopnie oceniam pana działania. Jak widzę wiele dzieje się w kuluarach rady i urzędu, o czym ani ja ani inni nic nie wiedzą. A jak widać z pana pisania maacie tam niezłe błotko. Chyba rzeczywiście może być tak, że nie da się inaczej jak ostro i czasem bardzo mocno. Po tym jak miał pan odwagę wypowiedzieć się w sprawie pana majątku i teraz w tym wątku nieco inaczej patrzę na pana działania. To nie oznacza zachwytu i ślepej wiary, ale moim zdaniem powinien pan częściej przedstawiać swoje zdanie. Tak pana lepiej poznamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon5 Re: Układ Prystroma z SLD IP: *.ppp.tiscali.fr 06.12.05, 20:20 A co na to konkurenci,wybakaja pare slow wyjasnienia czy nie beda dyskutowac z pospolstwem?Jedyny wyjatek to kazimierzp,ten zawsze odpowiada,czyzby tylko on jedyny w ratuszu umial pisac i czytac? Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierzup Re: Układ Prystroma z SLD 07.12.05, 07:07 Zeniu, Z tego co widze to pan rober prystrom zdal egzamin na polityka i teraz potrzebuje poparcia ze strony jeleniegorzan. Panie robercie, zachecam pana do dalszego i skutecznego dzialania! Odpowiedz Link Zgłoś
robert.prystrom Re: do Pana mOOnstera 14.12.05, 17:14 Szanowny Panie, otrzymałem włąsnie oficjalną informację, iż w dniu 12 grudnia 2005r. w Maciejowej na odcinku wyremontowanej ulicy Wrocławskiej miał miejsce wypadek. Policja ścigająca samochód ciężarowy miała kolizję, gdyż w czasie wyprzedzania ściganej ciężarówki zderzyła się z samochodem jadącym z naprzeciwka. Dlaczego kierowca nie ustąpił pierwszeństwa? Ano dlatego, że nie miał jak zjechać na pobocze. Zbyt wysoki krawężnik uniemożliwił mu jakikolwiek manewr. Tak to tłumaczy. Całe szczęście obyło sie bez ofiar. Podobnie w ostatnich dniach otrzymałem informacje, że kilka ciężarówek i autokarów straciło swoje zewnętrzne lustra w czasie wymijania się na zbyt wąskiej ulicy Wrocławskiej. Będziemy monitorować zdarzenia na tej ulicy, podobnie jak to robimy z rondem koło Dolfamexu. A propos Pana pomysłu dotyczącego fotoradaru. Zglosiłem ten pomysł i przez chwilę był on wpisany do projektu budżetu na rok 2006. Niestety, większość radnych nazywa tę ideę bzdurą i utrudnianiem życia kierowcy. Jest to oczywisty nonsens, ale istnieje wielkie prawdopodobieństwo, że zamiast fotoradaru wydamy te 100 tys. zł na jakieś głupstwa. Serdecznie wszystkich Państwa Forumowiczów pozdrawiam i życzę spokojnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia oraz Dobrego Nowego Roku 2006. Z wyrazami szacunku Robert Prystrom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon5 Do Pana Prystroma IP: *.ppp.tiscali.fr 14.12.05, 18:40 Wlasnie przeczytalem post o wydarzeniu w szkole w Kamiennej Gorze.Ja mysle ze jak pan zostanie Prezydentem JG,to zwroci pan tez uwage wyborcow na to ze obowiazuja niezmienione normy moralne od wiekow.Bo inaczej nie ma sensu czegos w zyciu budowac,co sie kupy nie trzyma,pozdrawiam i zycze Wesolych Swiat i Szczesliwego Nowego Roku. Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierzp ulica Wrocławska! 14.12.05, 22:25 Przez Maciejową prowadziła kiedys szosa wiejsko-miejska prowadząca do miasta. Potem zaprojektowano obwodnicę Maciejowej, gdyż prowadzenie o podwyższonej klasie szosy nie jest mozliwe na obszarze obudowanym. Poczatkowo zaprojektowano obejście od strony północnej, potem z uwagi na złoża skalenia na tym terenie postanowiono poprowadzić od strony południowej (miedzy Maciejową a "Jasiową Doliną"). Zrobiono koncepcje i projekty. Wystapiono o dotację z funduszy europejskich. Wniosek został przygotowany profesjonalnie i wszystko wskazywało że dostanie te dotację (zespół ekspertów przy Urzędzie Marszałkowskim ocenił wniosek bardzo wysoko). Miasto Jelenia Góra postanowiło wyremontować ulicę Wrocławską zgodnie z parametrami ulicy miejskiej (założono parametry jak dla istniejacej ulicy Wojska Polskiego). Ogłoszono przetarg i wybrano wykonawcę który przystapił do prac. W międzyczasie paru polityków z Wrocławia (wątek ten był dyskutowany w innym miejscu tego forum) uwaliło środki na Obwodnicę Maciejowej pod pretekstem, że przez Jelenią Góre dobrze się jedzie. Wykonawca przy ulicy Wrocławskiej padł na podatku VAT od tych robót który to podatek rząd Rzeczypospolitej był w miedzyczasie łaskaw wprowadzić. Trwało trochę czasu zanim znaleziono innego wykonawcę (wymogi procedury przetargowej). Po znalezieniu wykonawcy przystapił do roboty i ostatecznie te prace ukończył (nota bene kanalizacje pod Wrocławską sa zrobione, a kolejne będą prowadzone poza pasem tej ulicy). Obwodnica czeka na środki pozwlające na rozpoczęcie prac. Teraz rozważmy rózne aspekty i możliwości dywagacji propagandystów. - Projektuje się i buduje ulicę Wrocławską dwupasmową lub o szerokosci co najmniej 9 metrów i zaczyna się budowa pełnowymiarowej obwodnicy południowej. Krzyk, ze marnuje się środki podatnika na lokalną ulicę wewnątrz osiedlową - przecież bedzie obwodnica! - Buduje się ulicę Wrocławską o szerokości 7 metrów (tak jak ul. Wojska Polskiego) + chodniki bo ich brak zagraża zyciu mieszkańców Maciejowej, oraz zaczyna się budowa Obwodnicy Południowej. Wszyscy sie cieszą, nikt nie bije piany propagandowej ze jest źle. Wszyscy uważają to za stan normalny. - Dwóch polityków z Sejmiku Samorządowego przy poparciu innych ludzi z Wrocławia uwalają środki na Obwodnicę Południową ze "względów politycznych". Dla lokalnych "aktywistów" winni są lokalni działacze! Mają temat do krytyki, do atakowania! Byłoby nudno, gdyby nie radni Skorupa i Łoś z Sejmiku! Jak się wszystkim zrobiło ciekawiej!:-( Obyśmy żyli w nudnych czasach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon5 Re: ulica Wrocławska! IP: *.ppp.tiscali.fr 14.12.05, 22:40 Byl kiedys taki kronikarz,nazywal sie Gall Anonim.pomimo nazwiska,jest znany do dzisiaj i powoluja sie na niego nawet historycy,a moze przedewszystkim.W dzisiejszych czasach pojawil sie kazimierzp.Nie to nie kpiny!Podoba mi sie to ze ten facet wyjasnia rzeczowo o co chodzi,jest z ratusza, nie boi sie dyskutowac.Drugi to pan Prystrom,obojetnie jak jest oceniany,odpowiada na zapytania forumowiczow!!Nie widze tutaj innych decydentow ktorzy by zechcieli podjac kontakt z ludzmi ktorzy w koncu ich wybrali.Niektorzy biora na przetrzymanie,inni na zapomnienie.Radzilbym byc ostroznym,to sie kiedys zle skonczy.ktoregos dnia ktos przygotuje taczki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesio z centrum panie kazimierzu IP: *.dami.pl 15.12.05, 00:15 Jasne wniosek był przygotowany zawodowo a całą sprawę uwalili nam ONI z wrocławia. to pana wersja. Dziwi mnie jedna rzecz, bo że broni pan ratusza to normalka. Dlaczego panie kazimierzup pan się tak udziela na tym forum , a gdy raz [chyba przez nieuwagę] pochwalił pan akcję ,,uśmiech dziecka" a potem dowiedział się o tym ,że akcję wymyślili i realizują ludzie ze ,,Wspolnego miasta"nagle pan milknie. nieładnie. widac że polityka bierze nad panem górę. szkoda. To pokazuje pana motywacje... Czyżby fajna inicjatywa ale popierana przez pana Prystroma nie była juz tak szlachetna, taka pomysłowa.WSTYD Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierzp Re: panie kazimierzu 15.12.05, 06:44 Piszę o obwodnicy to co było, gdyż jako jeden z nielicznych wiem jak rzeczywiście było (więcej szczegółów znajdziesz przy innej dyskusji o samej obwodnicy). Nikogo nie bronię, tylko przedstawiam fakty: obwodnica a ul.Wrocławska. Nie rozumiem o co ci chodzi z bombkami na allegro. Pierwszy napisałem post z gratulacjami o tym na forum zwracając wszystkim na to uwagę!:-) Czytałem tekst o licytacji w Wyborczej gdzie nie było słowa o Wspólnym Mieście, ale obejrzałem wszystkie bombki na allegro wskazałem te które mi się podobało, widziałem kto tę akcję zainicjował i które organizacje to wspierają. Podałem Linki do obydwu stron na których te teksty są. Moje gratulacje dotyczyły wszystkich organizatorów. Nie przeszkadzało mi że współorganizatorem jest Wspólne Miasto, aby o tym pozytywnym zdarzeniu napisać. To co?, oczekujesz żebym się bawił w pisanie panegiryków na cześć tego zdarzenia. Jak zauważyłeś na tym forum (jeżeli go regularnie czytasz) to zupełnie nie bawię się w ocenianie osób. Przedstawiam jedynie fakty, a że prawda nie jest jednoznaczna w róznych przypadkach!?! To, co gorzej dla prawdy? Wiem, że to co piszę burzy jednostronne pokazywanie świata tak ulubione przez niektórych. Nie chcę jednak aby czytający te dyskusje nie wyrabiali sobie jednostronnych sądów! Nic nie jest tak rózowe, ani tak czarne! A prawda zawsze jest po środku. Odpowiedz Link Zgłoś
dannyk_ Tylko kładka... 15.12.05, 10:00 kładkę wybudujcie (taką jak są w Legnicy)... wszyscy będą zadowoleni - kierowcy bo będą mogli tamtędy jechać bez zatrzymywania, i piesi - bo będą mogli przechodzić przez ulicę kiedy tylko zapragną.. W dodatku kładka to maksymalne bezpieczeństwo dla pieszych (oczywiscie jesli postawi sie barierki na dole) no i jakiś banner można powiesić na niej...np wyborczy :) Odpowiedz Link Zgłoś
robert.prystrom Re: Tylko kładka... 15.12.05, 12:41 Szanowny Panie Kazimierzu, niezależnie od tego, że często mamy różne poglądy na wydarzenia w naszym mieście z uwagą wczytuję się w Pańskie opinie. Jest w nich często wiele racji i zawsze są one oparte na faktach, co bardzo szanuję, ponieważ to rzadki przypadek by ktoś odpowiedzialny za rządzenie w mieście posługiwał się faktami. Przytoczona przez Pana historia remontu ul. Wrocławskiej jest mi znana, ale właśnie dlatego że ona taka jest mam uzzasdnione pretenje do prezydenta. Za blisko 10 mln zł wykonano roboty. Jak sam Pan przedstawił wykonano je ze swiadomością, że na obwodnicę Maciejowej poczekamy kilkanaście lat, wszak są ważniejsze inwestycje, jak chociażby budowa obwodnicy południowej od Grabarowa do ul. Sudeckiej (myślę że w tym względzie mamy takie same zdanie). Wykonano zatem remont głównej ulicy wyjazdowej z miasta w kierunku Wrocławia w klasie ul. Wojska Polskiego. Ja uważam, że ten remont powinien zrealizować raczej szerokość ulicy Wincentego Pola (też śródmiejskiej). Szanowny Panie Zenonie, wydarzenia z Kamiennej Gory to skandal. Pozostawiam to bez dalszego komentarza. Serdecznie dziekuje za zyczenia. Robert Prystrom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon5 Re: Tylko kładka... IP: *.ppp.tiscali.fr 19.12.05, 23:56 No i jak sie pan wczyta w to forum to bedzie mial Pan przekroj spoleczenstwa ktore nie zasluzylo na dziadowstwo,ale ktore z nieufnosci i chyba tez z glupoty(pazernosc i zawisc) niewiele chce zrobic.Mozliwosc wystepowania publicznie powoduje ze mamy przyklady psychopatycznych wrecz tendencji do dominacji za wszelka cene.Brakuje w Polsce ludzi ktorzy nazywaja rzeczy po imieniu,lepiej zawsze byc po srodku,najbezpieczniej poprostu.Slowo przepraszam brzmi jak faszyzm.Trudno bedzie Panu osiagnac cel,ale zycze Panu celu. Odpowiedz Link Zgłoś
jaremax Re: Tylko kładka... 20.12.05, 00:26 Bez urazy Panowie.Dalej nie wiem co z tą rurą i mostem?.Zaciemnienie umysłu?. Odpowiedz Link Zgłoś
jaremax Re: Tylko kładka... 20.12.05, 00:35 Tylko niech ktoś powie,że złośliwy jestem.Cały czas mam Twoje życzenia przed oczami Zenuś. Odpowiedz Link Zgłoś
robert.prystrom Re: Tylko kładka... 20.12.05, 10:30 Szanowny Panie "Jaremax", jeśli chodzi o rurę zasilającą w wodę osiedle Zabobrze, to od kilku juz lat wymaga ona pilnej interwencji. Nie ma w tym żadnej przzesady, że jej stan techniczny jest bardzo zły. Wieedzzą o tym wszyscy wtajemniczeni w tajemnice Wodnika. Tę inwestycje powinno miasto wykonać jako pryjorytet w roku 2006, co nie jest takie pewne. W przypaadku jej awarii całe Zabobrze będzie pozbawione wody. 30 tys. ludzi bez wody to nie żarty. To musi zostać wykonane. Stan techniczny mostu też jest zły i też wymaga on pilnego remontu. O obie inwestycje upominam się w budżecie od 4 lat. Dopóki jednak mamy doczynienia z dyletantami, którzy mają w nosie strategiczne sprawy miasta nie spodziewam się istotnej zmiany w polityce remontów i inwestycji. Ta i wiele innych spraw odkładanych "ad calendas grekas" skłania mnie do formułowania alternatywnego "Programu Pozytywnych Zmian" w mieście i do ubiegania się o urząd prezydenta miasta. To bowiem, co i w jakiej kolejności będzie wykonywane w mieście zależy przede wszystkim od prezydenta miasta. Serdecznie pozdrawiam! Robert Prystrom Odpowiedz Link Zgłoś
robert.prystrom Re: Tylko kładka... 20.12.05, 10:36 I jeszcze tylko słowo komentarza. Otóż, gdyby obecny prezydent był sprawny i wykonał złożone na nim obowiązki, to w obecnym roku winniśsmy dostać ok 80 mln zł unijnej pomocy na budowę etapu obwodnicy południowej od Grabarowa do ul.Sudeckiej. Co oznaczałaby wykonanie remontu przejścia drogoweego przez rzekę Bóbr. Ponieważ mamy doczynienia z dyletantami straciliśmy tę szansę. Na jak długo? RP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Tylko kładka... IP: *.dami.pl / *.dami.pl 20.12.05, 14:32 tylko panowie wszyscy odpisujecie dannyk_'owi nie na temat...piszecie o jakiejś rurze kiedy on wcześniej zaproponował, moim zdaniem, sensowne rozwiązanie problemu wypadków przy salonie Renault. Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierzp Drogi Robercie! 20.12.05, 19:09 Drogi Robercie! Nie bedę ukrywał, że od piętnastu lat jestesmy na TY. Kwota ponad osiemdziesięciu milionów złotych na obwodnicę południową była solą w oku obecnemu Zarządowi Województwa. Nie dano tej kwoty nie dlatego, że wniosek był sporzadzony źle! Nie dano dlatego, że te 80 milionów złotych pochłonełyby lwią część sumy przeznaczonych na te cele w województwie. W dodatku chciano zostawić pewną kwotę na drogi we Wrocławiu i innych gminach Dolnego Śląska. Dlatego i tylko dlatego uwalono wniosek naszego miasta! Jak to było? - przeczytałeś na pewno w innych dysputach na tym forum. Nie w moim zwyczaju kłamać, zresztą nikt z Zarządu Województwa nie odniósł się do moich dywagacji, choć wiem że niektórzy czytają!:-) i to regularnie!!! Pamiętaj o tym i inni czytający te słowa także, że jeżeli ten kto piastuje jakikolwiek Urząd W Jeleniej Górze(czy jakimś innym mieście) nie pasuje do opcji rządzącej w Sejmiku to zawsze jego wnioski będą uwalone! Jak się chce psa uderzyć, to się kij zawsze znajdzie. Tak bywa jak w Sejmiku rządziło SLD. Tak jest jak rządzi w Sejmiku PiS. (pardon: współrządzi) Zobaczycie do jakiej sytuacji będzie dochodziło jak w Sejmiku będzie np. rządził samodzielnie PiS, a w jakiejś gminie, mieście np. PO (lub odwrotnie). Też będą bzdurne insynuacje o złych wnioskach, niedotrzymaniu terminów itp. Może też być przecinek nie w tym miejscu! Niestety, dalej żyjemy w nienormalnych czasach, gdzie rządzi prywata (z reguły polityczna) gdzie rządzi klika nazywająca się partią (obojętnie jaką) itd. Urzędnicy sporządzający wszelkie wnioski pilnuja by były prawidłowe, ale potem mieszania politykierów wszystko potrafią zepsuć. Obyśmy żyli w nudnych, normalnych czasach, gdzie wszystko będzie postępować zgodnie z wszelkimi i to przestrzeganymi zasadami! Tego życzę wszystkim czytelnikowm forum, wszystkim mieszkańcom naszego pięknego miasta. Obyśmy takich czasów doczekali! Kazimierz Piotrowski Odpowiedz Link Zgłoś
inferno_m Stan dróg w Jeleniej Górze 20.12.05, 19:29 Panie Kazimierzu proszę mi powiedzieć ale szczerze, czy widząc obecny stan dróg (Jana Pawła II, Wolności i innych), wiaduktu, które zostały zbudowane lub wyremontowane niedawno jest pan przekonany, że niebyło by powtórki w przypadku budowy nowej obwodnicy? Ja panu powiem że mam olbrzymie wątpliwości co do tego czy ta obwodnica przetrwałaby do końca następnej dekady. Jakoś nikt nie wyciąga konsekwencji od firm które prowadziły do tej pory prace drogowe w taki sposób że krew mnie zalewa kiedy jadę teoretycznie nowiutkimi drogami połatanymi jak te stare sprzed lat. Kto by to nie był a sprawę by spartaczył pieniędzy ode mnie by nie dostał jako od osoby apolitycznej. Nie twierdzę że to były przesłanki które zadecydowały o tym że tych pieniędzy Jelenia Góra nie otrzymała. Ale ja bym brał je jako jeden z argumentów gdybym miał cos do powiedzenia niezależnie od tego w jakiej partii jestem i czy w ogóle w jakiejkolwiek jestem. Wojtek Leszczyk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon5 Re: Stan dróg w Jeleniej Górze IP: *.ppp.tiscali.fr 20.12.05, 19:46 Jaki problem!!!!!!!!!Proponuje triumwirat/dobrze napisalem?/Na prezydenta Pana Prystroma/nowa twarz,nowe wyzwania/na zastepce Kazimierzap/fachowosc merytoryczna,tak, tak,wie duzo i musi byc potrzebny/Dokoptowac do Tej dwojki Wojciecha Leszczyka/mlody gniewny,bedzie patrzyl na rece/.Ta trojka powinna zrzeknac sie polityki,zajac sie ta nieudolna kotlinka /jak do tej pory/.Jestem prawie pewny, ze jakby to chcieli to naprawde byloby lepiej.Pieprze czy nie ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś puszatek Re: Stan dróg w Jeleniej Górze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 20:26 P. Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierzp Re: Stan dróg w Jeleniej Górze 20.12.05, 21:19 Do Wojciecha Leszczyka! Działamy i działajmy w obrębie istniejącego prawa! Prawa które nas wszystkich obowiazuje! Wgłąb sie w Prawo Budowlane, w prawo o zamówieniach publicznych. Te aty prawne regulują działania wszystkich; od lewicy do prawicy! Chyba, że parlament te zapisy prawa zmieni! Ale pod kogo? Dlatego Wojciechu poczekaj z ferowaniem wyroków do czasu aż sami bedziecie współrządzacymi! Ciekawe jak się wybronisz od "decyzji"!?!? Ukłąd prawno polityczny jest taki, że cobyś nie zrobił, to źle zrobisz! Smutne! Ale prawdziwe! Odpowiedz Link Zgłoś
chrumchrum3 Re: Drogi Robercie! 20.12.05, 22:50 Drogi Kaziu! Na "Ty" to Pan Robert nie jest nawet ze swoimi współpracownikami. ("TY" to było w PRL'u. Teraz jest "Pan".) Z tego wynika, Drogi Kaziu, że jesteś etatowym kłamcą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Drogi Robercie! IP: *.dami.pl / *.dami.pl 21.12.05, 00:10 twoja osobowość i zachowanie pasuje bardzo do zwierzęcia wydającego takie odgłosy jakie masz zapisane w swoim nicku.... Odpowiedz Link Zgłoś
chrumchrum3 Re: 21.12.05, 11:31 Brawo Asiu - córko Kazimierzowego umysłu. Jestem prosiakiem. A co się tyczy Kazimierza, to może by powiedział ile dostaje pensji jako Webmaster Urzędu Miejskiego w Jeleniej Górze? (7?) A wiecie, co teraz robi Kaziu, prawie emerytowany, Webmaster. - Podkreśla, że rękę podaje. To właśnie zamierza pokazać UBeckim braciom, jako owoc jego pracy webmasterskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
robert.prystrom Re:Drogi Kazimierzu 21.12.05, 12:53 Drogi Kazimierzu, Szanowni Forumowicze! Rzeczywiście znamy się z Panem Kazimierzem Piotrowskim od czasu Komitetów Obywatelskich z roku 1989. Do dzisiaj pamiętam wizytę pana Ives Montanda i wielki pochód mieszkańców na stadion na ul. Złotniczej. Potem już nigdy nie widziałem w Jeleniej Górze tak licznej i tak spontanicznej manifestacji. Mieliśmy okazję przyjaźnić się ze śp. Mirkiem Szerszeniem, który działał w strukturze jeleniogórskiej "Solidarności". A używam formy oficjalnej, gdyż nie chciałbym absolutnie nikogo urazić. Szanowny Kazimierzu, ubiegając się o urząd prezydenta miasta zdaję sobie sprawę z różnych uwarunkowań w jakich przychodzi funkcjonować samorządowcom. Jednak myślę, że obecna ekipa wykazuje się indolencją, lenistwem i niefrasobliwością. Brakuje im determinacji i prawdziwego zacięcia. Oni nie walczą o nasze sprawy i łatwo je oddają lub co gorsza przegrywają. Tak było z obwodnicą południową, tak było z monitoringiem miasta i tak było z lokalizacją Dr.Schneidera. Przykładów Ty znasz napewno więcej ode mnie. Widzisz to po prostu z bliższej perspektywy. Nie wiem co Tobie o mnie mawiają tzw. "ludzie", ale ja chciałbym powiedzieć bardzo jednoznacznie, że zawsze ceniłem Ciebie za niezależność, za mówienie prosto z mostu swojego zdania, chociaż przyznaję, że często z Twoimi opiniami polemizowałem. Szanuję Ciebie za wielką erudycję i znajomość naszego miasta. Podziwiam Twoją żywą pasję do fotografii i uznaję w tym Twoją fachowość. Myślę, że dobrze wiesz, iż z mojej strony zawsze możesz liczyć na równą szczerość i otwartość jak Twoja. Drogi Kazimierzu, Program Pozytywnych Zmian, który zamierzam wprowadzić w naszym mieście nie jest rewolucyjny, ale jest zdecydowany i będzie realizowany konsekwentnie. Tak jak to często podkreślasz również mi i środowisku związanym ze Wspólnym Miastem zależy na mieście nowoczesnym, ale szanującym swoją tradycję. Uważam, że Twoją niewątpliwą zasługą było opracowanie bardzo ciekawego Studium Jeleniej Góry Urbanistyczno-Architektonicznego. To jest twój dorobek, którego nikt nie ma prawa kwestionować. To jest dokument ważny i potrzebny miastu. Za to chcę Tobie podziękować w imieniu wszystkich mieszkańców Jeleniej Góry. Obiecuję, że będę go wykorzystywał w pracy prezydenta miasta, jeśli mieszkańcy zaakceptują mój pomysł na miasto. Oczywiście sprawy bezrobocia, nowych inwestycji i rozwoju turystyki są bardzo ważne i będziemy je traktować jak pryjorytet, ale... uszanujemy nasze dziedzictwo. To obiecuję!!! Serdecznie Ciebie i Forumowiczów pozdrawiam. Robert Prystrom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Do Roberta Prystroma IP: *.jgora.dialog.net.pl 22.12.05, 16:44 Jestem pod wrażeniem dyskusji na tym wątku. Wreszcie dyskusja na temat i co najważniejsze na poziomie. Panowie Piotrowski i Prystrom pokazują, że rzeczywiście należą do czołówki lokalnych polityków. Tak trzymać Panowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dreist Re: Do Roberta Prystroma IP: *.jgora.dialog.net.pl 22.12.05, 17:22 A ja życzę żeby prystrom "polityk" przejechał się tak jak Tusk (oczywiście Tusk to trochę wyższa półka,tu Go przepraszam za to porównanie,w końcu to różnica klas) Mam nadzieje że PO a nawet PiS wystawią w odpowiednim czasie stosownych kandydatów.I to z sukcesem. Bo znudziły mi się te gęby które towarzyszą nam od początku zmian w Polsce. Wypasione ryje przyzwyczajone do stołeczków z dobrą pensją,pełne frazesów i troski o nas prostaczków. Z tym że prystrom imponuje mi,a jakże. Ten tzw polityk jest w permanentnej ofensywie wyborczej. No, drugiego takiego nie chyba nie ma. Ciekawe też że wielu daje się złapać na jego "urok" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sonic Re: Do Roberta Prystroma IP: *.jgora.dialog.net.pl 22.12.05, 18:16 Bardzo rzadko zabieram głos na tematy polityczne, ale jak czytam wypowiedzi dreista to mnie trzęsie. Tyle zapiekłości, że głowa boli. Popieram głos Marty i mam nadzieję, że nikt nie da się oszukać jakimś chorym z zawiści ludziom. Jacy są nasi politycy sami widzimy. Rzeczywiście poziom dyskusji jaki prowadzi pan Prystrom i Piotrowski jest w porzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon5 Re: Do Roberta Prystroma IP: *.ppp.tiscali.fr 22.12.05, 18:55 powtarzam swoja wypowiedz z poprzedniego postu w tym watku: Proponuje triumwirat/dobrze napisalem?/Na prezydenta Pana Prystroma/nowa twarz,nowe wyzwania/na zastepce Kazimierzap/fachowosc merytoryczna,tak, tak,wie duzo i musi byc potrzebny/Dokoptowac do Tej dwojki Wojciecha Leszczyka/mlody gniewny,bedzie patrzyl na rece/.Poziom dyskusji jest rzeczowy i szkoda by bylo gdyby Ci ludzie staneli naprzeciw a nie obok.Zasada jest prosta,a moze sie myle,wszelkie funkcje publiczne to sluzba dla mieszkancow!Jak widzimy z praktyki, partie latwo stworzyc/sdlp,np/tylko pytam sie co z tego wynika? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dreist Re: Do Roberta Prystroma IP: *.jgora.dialog.net.pl 22.12.05, 19:32 Jaka zapiekłość kolego drogi.Takie mam odczucia. Z poprzednich postów widzę że nie tylko ja tak myślę. Jeśli chodzi o zapiekłość to proszę poczytaj cotygodniowe komentarze? swojego ulubieńca w Nowinach. Nie kojarzy mi się ten gościu z niczym konstruktywnym. Ma szczęście że działacze SLD rządzą teraz w Jeleniej, ma na kim jeżdzić,słusznie czy nie zawsze dał głos. Mnie się kojarzy tylko z pieniactwem i tanią retoryką. Powinien odejść wraz z nimi do lamusa i tam im dopiekać dalej. A Jelenia Góra moim zdaniem potrzebuje świeżej krwi,nowych ludzi nowych twarzy. Mniej wodolejstwa. Ot i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sonic Re: Do Roberta Prystroma IP: *.jgora.dialog.net.pl 23.12.05, 09:53 Dreist, jesteś kolego nieobiektywny. Prystrom to przykład wyjątkowo konkretnego i skutecznego polityka. Potrafił to wykazać wiele razy. Ujawnił machloje na ścieżce rowerowej na Perłę Zachodu, konsekwentnie ujawniał machloje w Wodniku, co zakończyło się aktami oskarżenia, wyrzuceniem dyscyplinarnym z pracy prezesa oraz zwrotem pieniędzy mieszkańcom. Myślę, że gdyby nie on i akcja jego stowarzyszenia zamiecionoby kilka wydziałów w szpitalu i pogotowie ratunkowe. Prystrom rzeczywiście mówi głośno, to co inni tylko myślą, ale jest sprawnym organizatorem, lubi ludzi i im pomaga skutecznie! On jest jedynym człowiekiem, który zasługuje na zaufanie. Inni o których piszesz, tzw. "nowi" to jest żart. Takiego urzędu nie można powierzać ludziom znikąd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dreist Re: Do Roberta Prystroma IP: *.jgora.dialog.net.pl 23.12.05, 17:18 Sonic, bracie, wymieniasz tu ciągle takie cechy tego polityka (niech ci będzie) które kwalifikują go raczej do pracy w organach śledczych prokuratury i policji. Przecież rola prezydenta miasta to nie kwestia szukania przekrętów i przekręciarzy. Wiesz doskonale że podane przez ciebie machloje nie zostały wyśledzone przez twego kandydata lecz podsunięte mu przez życzliwych ludzi,ktorzy odsunięci od stołków lub przegrani w wyścigu szczurów,wynieśli takie papiery na swoich konkurentów bądż szefów. No i dobrze. W czym leży ,zaś, skuteczność twego wybrańca. Co zrobił ,co powinno przekonać ludzi.Bo to że gdzieś tam przesunęli trzepak dzięki jego wstawienictwu w radzie osiedla i temu podobne rzeczy mnie nie przekonują. Ciągłe gadanie o Aquparku w Cieplicach jako o żródle dobrobytu dla nas wszystkich jest nudne. Były też jakieś sprawy z nauczycielami w Żeromie jakieś tam wieszanie psów na MPK ,wszystko okazało się nieprawdziwe itd. Pisałem o nowych twarzach,ale dalibóg nie chodziło mi o spadochroniarzy z zewnątrz. Przecież mieszka nas tu ponad 100 ooo ludzi. To jest niemożliwe, żeby taka społecznośc nie mogła wygenerować kogoś odpowiedniego. Człowieka, nie umoczonego w gierki od wielu lat. Bo inaczej ,będzie tak jak jest,co kilka lat zmiana marynarek i te same facjaty. Ograne zresztą. Pozdrowienia świąteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zimek Re: Do Roberta Prystroma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.05, 19:38 W Jeleniej Górze mieszka niespełna 86 tysięcy ludzi. Na papierze. Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierzp Mieszkancy Jeleniej Góry 23.12.05, 20:07 Obecnie w Jeleniej Górze zameldowanych jest niespełna 90 tysięcy mieszkańców. W związku z tym, że wokół Jeleniej Góry powstają osiedla domków jednorodzinnych - sypialni miasta, ale przynależne terytorialnie do innych gmin to mozna przyjąć, ze z Jelenią Góra pracą i edukacją jest związanych grubo ponad 100 tysiecy ludzi! Dlatego trzeba przyjąć, że mimo udziału w głosawaniu około 50 tysięcy uprawnionych do głosowania, to wynik tych wyborów bedzie znaczący dla ponad 100 tysięcy Polaków. W związku z tym pełne prawo do troski o ten wynik mają mieszkańcy Piechowic (np.inferno), Mysłakowic, Podgórzyna, Starej Kamienicy, Jeżowa oraz Janowic. Uważam, że w najbliższych wyborach najwazniejszym powinien być wybór starosty powiatu (obejmującego też Jelenią Górę - jako części powiatu ziemskiego)! A nie wybór Prezydenta Miasta!:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antypopulista Re: Tylko kładka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 18:07 Kolejne ogólniki i bicie piany. Dobrze Pan wie że decyzje w sprawie kwalifikacji projektów zapadają we Wrocławiu. Ale już nie raz popisał się Pan "fachową" wiedzą np. w sprawie miejskich autobusów i wyższości Jelcza nad Volvo. Czy chociażby pana niezadowolenie z powodu nowych stacji benzynowych w mieście. Ps. Czy polityk który ma sprawę karno skarbową w porkuraturze jest dobrym kandydatem na urząd Prezydenta Miasta ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mati Re: Tylko kładka... IP: *.dami.pl / *.dami.pl 29.12.05, 19:07 No wlasnie chcialem sie dowiedziec jakie jest zdanie pana Prystroma na temat autobusów Volvo, które okazuja sie tansze w eksploatacji niz co roku remontowane Jelcze. W ogole Volvo charakteryzuja sie wyszym komfortem jazdy dla paszerow i nie halasuja tak jak polskie wynalazki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: Tylko kładka... IP: *.neti.gsm.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 10:11 Z tego co czytalem sprawa karno skarbowa została umorzona. I co powiesz Panie anty. Aha moja znajoma powiedzial mi ze prowadzone jest sledztwo w sprawie zakupu wybrakowanych Volvo - a p tym pisał Prystrom jak pamietam. Przypomne ze ze wzgledu na wadliwe hamulce zabito na przejsciu przechodnia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antypopulista Re: Tylko kładka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 10:59 Nic nie powiem tylko napiszę , że sprawa została warunkowo umorzona a ostateczną decyzję podejmie sąd. Natomiast jeśli chodzi o autobusy to odsyłam Cię do odpowiedzi dyrekcji mzk na artykuł Prystroma właśnie w tej sprawie.(mzk.jgora.pl/artykuly.php?id=4) Nie wiem czy to będzie dla Ciebie przyjemny tekst , bo obalono w nim wszystkie "zarzuty" Prystroma używając do tego dokładnych wyjaśnień i wyliczeń. Panu Prystromowi radzę ,zeby zanim zacznie pisać o autobusach niech się nimi również przejedzie ,może wtedy zauważy różnicę między Jelczem a Volvo. Z noworocznymi pozdrowieniami pasażer miejskiej komunikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
robert.prystrom Odpowiadam Panu Antypopuliście 30.12.05, 13:56 Szanowny panie Antypopulisto! po pierwsze - wnioski dotyczace pieniędzy unijnych są rzeczywiście kwalifikowane we Wrocławiu. Nigdy nie twierdziłem nic innego. Zarzucam lenistwo, brak kompetencji i nieudolność rządzacej ekipie w Jeleniej Górze, po podsumowaniu ich 8 lat rządów w mieście. Przecież mieli swoja większość we Wrocławiu, mieli ministra MON-u itd., a nie zrobili dokładnie NIC żeby uruchomić budowę obwodnicy południowej. Ich obecne żale to czysta obłuda i szukanie alibi po niewczasie. Po za tym uważam, że niezależnie od tego kto rządzi we Wrocławiu, gdyby wnioski były dobrze przygotowane musiałyby być uznane. Po drugie - moje stanowisko na temat działania MZK i form organizacji pracy jest krytyczne, gdyż nie pochodzi wyłącznie od pasażerów autobusów, ale od ekspertów ds. komunikacji zbiorowej, którzy ze mną współpracują oraz od pracowników MZK. W całości podtrzymuję moje zdanie co do nieprawidłowości związanych z zakupem nieprzystosowanych do naszych górskich warunków autobusów VOLVO. Polecam również, aby zapoznał się Pan z propozycjami firmy JELCZ, a nie odnosił się do starych wozów, które ledwo co jeżdżą po mieście, bo są zdezelowane. W ramach Programu Pozytywnych Zmian w mieście przedstawię w stosownym czasie również moje stanowisko, co do przyszłościowego obrazu działania MZK i komunikacji miejskiej w całości. Autobusy muszą być wygodne dla pasażerów, to jest po za dyskusją, ale muszą byc ekonomiczne w eksploatacji. Tylko takie autobusy będziemy kupować, jeśli będę odpowiadał za finanse miasta. Po trzecie - stacje benzynowe. Tak jestem przeciwnikiem lokowania ich w centrum miaasta np.: przy Gimnzjum nr 2 (dawniej SP 14) na ul.Sudeckiej. Tak, uważam, że prezydent miasta nie zrobił nic żeby wytłumaczyć dlaczego w mieście mamy od lat tak drogie paliwo. Często kilkanascie groszy drozsze niż w Legnicy, Złotoryji czy Wałbrzychu. To musi ulec zmianie, bo taka sytuacja godzi w nas. W mieszkancow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jogibubu Re: Odpowiadam Panu Antypopuliście IP: *.jgora.dialog.net.pl 30.12.05, 14:13 Jak pan jest tak wpływowy i może zmienić jako (nie daj Boże) prezydent miasta ceny paliwa,to pójdżmy dalej. Ceny energii elektrycznej,gazu ,czynszów. podnieś pan zarobki ludziom,przeciez zasługują na to. Jak mozna pisać takie pier...y że prezydent nie tłumaczy wysokich cen paliwa w mieście. Co prezydent ma do cen ,może najwyżej pożałować nas klientów. no i jeszcze można walnąć strajk głodowy przy stacji powiedzmy Orlenu. Odpowiedz Link Zgłoś
robert.prystrom Re: Odpowiadam Panu Jogibubu 31.12.05, 14:21 Szanowny Panie Jogibubu, gdyby bacznie prześledzić politykę cenową paliw w różnych regionach i miastach Polski dostrzegłby Pan, że OCZYWIŚCIE można wpływać na poziom cen paliwa. Jednym z takich elementów jest prowadzenie rozsądnej polityki rozwoju gospodarczego miasta przez samorząd, w tym przez prezydenta (mądry dobór parterów gospodarczych. Zamiast na Sudeckiej stawiać kolejną stację Statoil,a, spróbować stacji sieciowych, które powinny zbić cenę u konkurencji). W najbliższym czasie trzeba monitorować ceny paliw jakie wykreuje stacja TESCO. We Wrocławiu stacja AUCHAN doprowadziła do redukcji cen paliwa w części miasta. Jeśli stacje TESCO, czy JET będą chciały tego dokonać, to gwarantuję, że i wspomniany przez Pana ORLEN ceny obniży do poziomu Wałbrzyskiego. I to bez strajków głodowych pod stacją. Nie zależnie od Pana kpiarskiego tonu w głosie podtrzymuję moje stanowisko, że przy tak drakońsko wysokich cenach paliwa jakie mamy w Jeleniej Górze życie gospodarcze w naszym regionie jest dociążone balastem większych kosztów, a zatem nasze lokalne firmy tracą swoją konkurencyjność. Takie jest stanowisko Rady Przedsiębiorczości przy stow. Wspólne Miasto i Rady Kupieckiej przy stow. To jest stanowisko przedsiębiorców i żadne kpiny tego nie zmienią. ceny paliwa w mieście muszą ulec redukcji do poziomu odpowiadającego Legnicy, Świerzawie i Wałbrzychowi. Jak tego nie będzie to nasz region nie bedzie atrakcyjny ani dla przedsiebiorczości, ani dla turystów. "U nas jest najdroższa benzyna" to słabe hasło reklamowe. Chyba Pan to przyzna? A żeby definitywnie przeciąć kpiarstwo, podam przykład sprzed kilku lat. Otóż Jelenia Góra miała kiedyś najwyższe ceny chleba w Polsce. Trwało to kilka lat, aż wreszcie poprzez wprowadzenie większej konkurencji na lokalny rynek pieczywa ceny chleba unormowały się i "znormalniały". Udało się, a przecież prezydent nie jest piekarzem i nie strajkował pod piekarniami. Co do ceny gazu, prądu itd. to oczywiście Pana głos jest chybiony, gdyz ceny tych nośników są TAKIE SAME w całym kraju. To nie ma nic do rzeczy ceny paliwa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
robert.prystrom Re: Tylko kładka... 30.12.05, 14:06 I wreszcie po czwarte. Tak wskutek donosow pisanych przez moich przeciwnikow politycznych UKS i prokuratura kontrolowala moje dochody i moj majatek. Nie zycze nikomu takiej imprezy, ale poddalem sie procedurze. Trwala od kwietnia 2005 do grudnia 2005 i zakonczyla sie wilkim fiaskiem donosicieli. Mialem dostac wyroki. Chcieli mnie skompromitowac. Nie udalo sie! Dzsiaj za sprawa tzch malzch ludzi jestem jedynym politykiem w Jeleniej Gorze tak gruntownie przeswietlonym od strony majatku. I powiem, ze jako jedyny kandydat na prezydenta miasta mam wzjasnione wszystkie sprawy. Tak, Szanowny Panie Antypopulisto, ja mam zweryfikowane kwalifikacje na prezdenta miasta. A donisiciele? No coz, ich czas dobiega konca. Z wyrazami szacunku Robert Prystrom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon5 Re: kampania pana prystroma w Dami IP: *.ppp.tiscali.fr 23.12.05, 20:28 Kaziu,moglbys mnie oswiecic i podac liste osob ktore musza byc wybrane aby ta kotlina funkcjonowala.Nie kpie,ale nie orientuje sie w temacie.Np:kto wazniejszy ,prezydent ,czy starosta powiatu,itd,itd.Dobra informacja to polowa sukcesu,a widze ze nie wszyscy wiedza /ja tez/ Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierzp Kto ważniejszy! 24.12.05, 20:09 Najważniejsi są wyborcy, mieszkancy posiadający prawo wyborcze. To jest może truizm czyli prawda oczywista, ale nie wszyscy o tym pamietają! Powiat ziemski jeleniogórski nie obejmuje Jeleniej Góry. Jelenia Góra jest miastem na prawach powiatu, czyli określa się ją powiatem grodzkim. Prezydent Miasta pełni podwójną funkcję starosty i prezydenta. Niestety podział na dwa powiaty: grodzki i ziemski powoduje, że nie ma spójnej polityki w sprawach turystyki, kultury, dróg, szkół średnich, czy służby zdrowia. Lepiej dla harmonijnego rozwoju kotliny byłoby, gdyby to był jeden duży powiat grodzki. Dla Jeleniej Góry też, gdyz gdyby nie musiała ze środków gminnych dofinansowywać niektórych instytucji, czy zadań powiatowych, więcej byłoby dla zadań czysto gminnych(tu trzeba by było wymienić zadania własne gminy). Tyle bardzo skrótowo o obszarze zarządzania przez Starostę czy Prezydenta. Starosta i Prezydent maja różne umocowania swej władzy. Prezydent Miasta jest wybierany przez mieszkańców w wyborach bezpośrednich, a Starosta przez radę powiatu. Starostę Rada w kazdej chwili może odwołać, a Prezydenta tylko mieszkancy w wyniku referendum. Zarówno Prezydent jak i Starosta są to organy wykonawcze, czyli zarządzaja miastem lub powiatem na podstawie ustawy kompetencyjnej, ustawy samorządowej i kierując sie uchwałami swych Rad. Dlatego druga w znaczeniu władzą w samorządzie terytorialnym są Rady. One stanowią prawo lokalne, one uchwalają budżet w ramach którego przychodzi Prezydentowi czy Staroście zarządzać, one uchwalaja programy na najblizsze lata, co roku też rozliczają organy zarządzające (Prezydenta, Starostę, burmistrza, wójta)na sesjach absolutoryjnych. Władza Prezydenta Miasta to realizacja uchwał rady, zarządzanie majątkiem gminy, zatrudnianie i zwalnianie kierowników jednostek gminnych. Dlatego najważniejszymi cechami dobrego Prezydenta powinno być: doskonały organizator, znajacy od podszewki zasady działania miasta, powinna to byc osoba nie kierująca się jakąkolwiek prywatą (zwłaszcza w polityce kadrowej), osoba potrafiąca nie bać się trudnych decyzji, a zwłaszcza nie bojaca się mówić "NIE". To słowo musi się najczęściej uzywać gdyż np: mieszkań komunalnych i socjalnych nie ma dla wszystkich, wolnych lokali handlowych przy najlepszych miejscach takoż, itd, itp. Najważniejsze w tym wszystkim to to, że powinna to być osoba kochająca miasto, mająca wspaniałą wizję jego rozwoju i potrafiaca do tej wizji zachęcić i porwac (a nie zrażać) innych! Niestety w wiekszosci przypadkach wybory lokalne to przełozenie tendencji centralnych (jak w Polsce na topie jest SLD-owiec, to na miejscu SLD, jak w centrum PiS to i na miejscu PiS-owiec). Dlatego staje się on niewolnikiem władz centralnych a nie potrzeb lokalnych. Z drugiej strony jeżeli nie będzie miał przełożenia na władze centralne czy wojewódzkie to bedą jego inicjatywy uwalane przez nie dawanie środków (patrzy dyskusje o Obwodnicy, czy inne!:-() Jak więc widzisz Zeniu d... zawsze będzie z tyłu! Ale co tam na razie mamy święta. Za cztery godziny pasterka, jutro pierwszy dzień świąt Bożego Narodzenia i pierwszy raz w życiu wezmę w ramiona swojego wnuka. Czy to nie jest w tej chwili dla mnie najważniejsze?!? Ściskam Cie mocno, na razie po łączach internetowych, ale przy najbliższej okazji!!! Wszystkiego najlepszego Jeleniogórzaninie na obczyźnie! Kazik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon5 Re: Kto ważniejszy! IP: *.ppp.tiscali.fr 24.12.05, 20:23 Dzieki Kaziu,teraz wiem o co chodzi.Ale ja tez uwazam ze dzisiejszy dzien to nie czas na polityke.Zycze Ci wesolych Swiat,pociechy z wnusia,zdrowia dla Ciebie i Twojej rodziny. ciepliczanin zenon5 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sonic Robert Prystrom na prezydenta IP: *.jgora.dialog.net.pl 25.12.05, 17:14 Zgodnie ze słowami Prezydenta Lecha Kaczyńskiego w Polsce potrzeba sprawiedliwości, solidarności i uczciwości. Uważam, że po jakże wielu nieudanych próbach ludzi Kusiaka skompromitowania i zniszczenia Roberta Prystroma udowodnił on swoja postawą, że będzie umiał i wiedział jak rozwijać nasze miasto. Wreszcie po wielu latach marazmu jest szansa na dynamiczną i rozwijajaca się Jelenią Górę. Panie Robercie niech pan zwycięży i niech pan zmieni to uśpione miasto! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jogibubu Re: Robert Prystrom na prezydenta IP: *.jgora.dialog.net.pl 26.12.05, 17:54 tylko nie prystrom. sonic- daj se siana.Macie jeszcze trochę czasu. Tylko szans mało, i dobrze. Nie wyskakiwać przed orkiestrę. Jeszcze nie ma wyborów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liberator Re: kampania pana prystroma w Dami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.05, 13:38 Kampania jest nie tylko w Damii ale i w WOSP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulos Re: kampania pana prystroma w Dami IP: *.dami.pl 31.12.05, 13:39 no to dobijmy do 100 postów Odpowiedz Link Zgłoś
robert.prystrom Re:Szanowny Panie Liberatorze 31.12.05, 14:41 Kampanię wyborczą przeprowadzę zgodnie z wymogami prawa. Moja aktywność nie jest niczym nowym, więc trochę się dziwię tym zarzutom. Sztab WOSP przy stow. Wspólne Miasto działa rzeczywiście bardzo prężnie. Jest to zasługa moich młodych współpracowników, którzy zdają egzamin ze sprawności organizacyjnej. Jak na razie idzie im bardzo dobrze, a jak im wyjdzie zobaczymy po podsumowaniu akcji ok 15 stycznia. Rzeczą, której nigdy nie ukrywałem jest to że stawiam na ludzi młodych. Mają pomysły, energię, chęć działania, niestandardowe rozwiązania i to oni muszą mieć szansę realizować się w naszym mieście. Właśnie młodzi ludzie pomogą rozwinąć nasze miasto. Oni i ich kreatywność. Po za tym działałem, działam i będę działać na rzecz pomocy ludziom potrzebującym. To nie ma NIC wspólnego z moimi ambicjami politycznymi, które realizuję konsekwentnie i jak mniemam aktywnie na innych forach. Choć przyznaję, że moja pozycja polityczna ułatwia i usprawnia działanie charytatywne. Powiem jeszcze, że w Jeleniej Górze, która mi się marzy, jest bardzo wiele miejsca na to, aby odpowiedzialne i duże projekty miejskie realizowali młodzi ludzie. Dla nich znajdą się miejsca pracy i odpowiedzialne funkcje. To oni będą mieli wreszcie szeroko otwarte drzwi do kariery zawodowej i realizowania swoich ambicji. I będzie to perspektywa zależna wyłącznie od kompetencji, a nie koloru legitymacji partyjnej. Pozdrawiam z Nowym Rokiem 2006. I życzę wszystkiego dobrego! Z wyrazami szacunku Robert Prystrom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oliwer.kubicki do liberatora IP: *.dami.pl 31.12.05, 15:33 Kolego jesteś z goła niepoważny. Należe do sztabu WOSP przy ,,Wspólnym Miescie"i czuje się do prawdy sponiewierany. Wstydź się! Widze, że polityka przesłania Ci cały choryzont świata. Jesteś ubogi człowieku. Widze, że pomoc ludziom, wszystko co dzieje sie w stowarsyszeniu[także poza orkiestrą]dla niektórych nie ma sensu. Spędzamy z Grzegorzem w sztabie długie godziny, przed samymi świętami zaniedbując własne obowiązki w domach i robimy to przede wszystkim dla małych i bezbronnych. Pragniemy również w ten szczególny dzień pobyc razem, wraz z rówieśnikami zrobić coś dobrego. Wiesz przez takich zacietrzewionych rozpolitykowanych ludzi wszystko to może stracić sens. Pragnę Ci jednak powiedzieć - nie uda Ci się! Nie odbierzesz nam tej radości z pomagania innym. Wiesz co- ujawnij się jeśli masz tyle odwagi. Podam Ci numer do mojego kuzyna, który mieszka pod Kluczborkiem. On przez 17 lat żył bez nadziei. Lekarze dawali mu kilka lat. Dam Ci numer zadzwon niech Ci opowie o czekaniu na wyrok! Masz tyle odwagi. Niech Ci opowie jak fundacja uratowała mu życie dofinansowując b. kosztowną operację serca. Jak śmiesz w ogóle tak pisać! Jeśli chodzi o pana Prystroma, którego na pewno nie znasz, to dla Niego wielkie dzięki! Za pomoc, za wsparcie, konieczne przy tak wielkiej akcji. Pan Prystrom ma serce i wie co oznacza serce w logo WOŚP- Ty nie... Czekam na choć słowo z Twej strony, ale znając życie teraz się nie odezwiesz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liberator Re: do liberatora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.05, 15:40 Wiesz, w sumie to Owsiak wyręcza państwo ze ściągania podatków na służbę zdrowia, z tą różnicą, że prowizję nie biorą urzędnicy, tylko on sam i on z tego czerpie korzyści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liberator Szanowny Panie Robert Prystrom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.05, 15:46 Jeżeli rzeczywiście chciał by Pan dać dzieciom pieniądze mając na intencji nie interes własny (kampania wyborcza) to dał by Pan te pieniądze tak, że nikt by o tym nie wiedział. W WOSP jest tak, że pieniądze daje się tak, aby się wszyskim pochwalić że się jest człowiekiem dobrym. Szkoda że jest to zaangażowanie jednorazowe przy okazji świąt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oliwer.kubicki liberatorze IP: *.dami.pl 31.12.05, 16:33 Udowodniles, że jestes człowiekiem ograniczonym -dziekuję. nie bede sie przejmowal Towimi postami. Nawet nie zrozumailes tego co napisalem. I ta gadka o państwie... p.s Pan Robert Prystrom nigdy nie afiszował się i nie podawał za głownego organizatora i darczyńcę. Piszesz ze pan Robert powinien dac pieniądze tak żeby nikt nie widział. A ktoś widział?Czy pan Prystrom cos o tym mowił.Czy się chwalił. Jesteś nędznym prowikatorem bez klasy. Jeśli piszesz ,że pan Robert w działalniośc charytatywna angażuje się tylko w okresie świąt to znaczy , że albo jesteś z układu rzadzącego[stad ksywka a nie nazwisko]albo jesteś zupełnym ignorantem... bez pozdrowień Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jogibubu Re: liberatorze IP: *.jgora.dialog.net.pl 31.12.05, 17:26 A czemuż to ty oliwerze pozwalasz sobie na ocenianie kolegi jako ograniczonego? Jesli ma inne zdanie o twoim guru Prystromie to jest zaraz be. Jak widzę to młodzi współpracownicy Robercika opanowali to forum ,tworząc towarzystwo wzajemnej adoracji. Kwestia dobroczynności waszego Roberta jest jednym z elementów jego kampanii wyborczej ,którą prowadzi nieustannie od dłuższego czasu. Te zdjątka w nowinach z okazji akcji zbierania pieniędzy na terapię nieśzczęśliwej koszykarki . Pcha się facet ciągle na afisz,zna się absolutnie na wszystkim,taki geniusz karkonoszy jeden. Ale starczy spojrzeć na jego lico śliczne,czy te oczka mogą kłamać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liberator Re: liberatorze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.06, 11:52 Dzięki za wsparice. Rzeczywiście, nazywanie kogoś człowiekiem ograniczonym tylko dla tego ze ma inne poglady od pogladow Prystroma czy innej "znakomitosci" jest oznaka przynajmniej braku kultury, szacunku dla oponentów, no i w koncu braku argumentow. Kiedys uzywalo sie okreslen, "zapluty karzel reakcji", "sługus imperializmu", "kapitalistyczna swinia" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oliwer.kubicki Re: liberatorze IP: *.dami.pl 01.01.06, 14:42 tu nie chodzi o roberta prystroma tylko o to ze plujesz na akcje która uratowala życie mojego kuzyna...dla Ciebie wszystko to polityka- to jest ograniczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liberator Re: liberatorze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.06, 19:20 W ten sposób myśląć można dojść do wniosku, że minister Łapiński nie tylko kradł, ale też również przeznaczył kolosalne pieniądze na ratowanie życia - jako minister zdrowia. Wyposażył nie tylko swoich kolegów z SLD ale i całe mnóstwo szpitali. Jedne mniej drugie bardziej ale w sprzęt, który również uratował wielu ludziom życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oliwer.kubicki Re: liberatorze IP: *.dami.pl 01.01.06, 14:34 :phłe hłe hłe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: liberatorze IP: *.jgora.dialog.net.pl 01.01.06, 14:37 Hm wydaje mi sie ze wszyscy przesadzacie. Gdy ktoś coś robi i chce cos zrobic zaraz gadacie ze chce sobei robic kampanei na czyms a jak nic nei robi to znowu gadacie ze wybralismy takiego człowieka ktory tylko bierze kase. Ludzie zastanowcie sie co chcecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jogibubu Re: liberatorze IP: *.jgora.dialog.net.pl 01.01.06, 19:40 Raczej się nie rozumiemy. Przecież ludzi którzy robią coś dobra innych jest bardzo wielu. I dobrze, cieszymy się wszyscy z tego. Większość ,albo bardzo wielu robi to bez medialnego szumu. Nie potrzebują, tego oni chcą ,tylko, pomóc,bezinteresownie. Ale są też tacy krórzy wszystko robią dla własnego interesu. I tu widzę akcje niejakiego R.P.,czytam jego wypociny w Nowinach No i inaczej tego wszystkiego nie można odebrać. To jest permanentna kampania.Ten gość tego nie ukrywa. W jednym z jego kawałków w/w Nowinach pisał nawet kogo zwolni z urzędu miasta jak go wybiorą. No bez jaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamila Re: liberatorze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.06, 20:46 I bardzo dobrze, ze tak pisze. Prystrom to uczciwy czlowiek, ma aspiracje zostac prezydentem naszego miasta i tego nie ukrywa. Mowi otwarcie, ze bedzie kandydowal w wyborach. Mowi otwarcie, ze robi kampanie i ja robi. Pod tym wzgledem jest calkowicie transparentny. Pisze kogo zwolni z UM i jego wyborcy moga go potem z tego rozliczyc. Nie wiem co jest zlego w tym, ze polityk chce byc wybrany i zabiega o glosy mieszkancow? Przeciez na tym polega demokracja. Pisze w nowinach i publikuje to jako txt sponsorowany, czyli placi za to. Pewnie placi tez za swoj program w Dami. Nie musisz ani tego czytac, ani ogladac. Wiec co cie tak irytuje?? Prystrom oglosil, ze bedzie startowal w wyborach prezydenckich. Od czterech lat tropi wszelkie przewaly ludzi z ratusza. Mowi otwartym tekstem. przeciez mozesz do niego pojsc do biura i powiedziec mu w cztery oczy, co do niego masz. Nawet na tym forum on osobiscie dyskutuje z Toba. A tacy politycy w Polsce to niecodziennosc. Ja tego juz nie czaje. Mozna na tym forum miec zle zdanie o kazdym, ale nie mozna nikogo popierac?? Z drugiej strony smieszy mnie to, ze sie Prystromowi zarzuca caly czas klamsta i oszustwa. Co wy jeszcze wymyslicie? Ze porywa dzieci na mace?? Ze jezdzi po miescie w czarnej woldze?? Plata koniom ogony i kwasi mleko w wymionach?? No bez jaj... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dojogibubu Re: liberatorze IP: *.dami.pl 01.01.06, 21:11 Rzeczywiscie sie nie rozumiemy. Kolego powinieneś wiedzieć, że od lat 80 tych trwa na świecie rewolucja medialna. Obejmuje ona między innymi obszar polityki. Proces ten na gruncie polityki wlasnie nosi nazwę mediatyzacji polityki;]Wiąże się on z upublicznieniem życia i postępowania poszczególnych polityków.W tym świetle powinieneś zrozumieć szum informacyjny wokoło ,,Wspólnego miasta". Jesli na rynku lokalnym pojawia się silny ruch ze znaną osobistością, który podejmuje niezależne [ i w tym przypadku niepartyjne ] inicjawtywy to dla mediów jest to woda na młyn. Wiesz- nie pisz o szukaniu rozgłosu. Polityka w dzisiejszych czasach= rozgłos. Poczyatj gazety, zarówno te wyzszych , jak i niższych lotów. Ile tam informacji o zyciu polityków. Nie może Cie dziwić to, że media interesują sie działaniami stoważyszenia. Słusznie pisze Kamila, że pan Robert płaci za felietony w nowinach. Czy Ci się to podoba czy nie wielu jest takich którzy czekają na te felietony. Zresztą nowiny to tylko 1 gazeta. Przykre jest tylko , że dla Ciebie nie istnieje możliwość innych motywacji do pomagania ludziom , prócz polityki. Moze to wina tego, że nie doczekaliśmy się jeszcze polityków z prawdziwego zdażenia?Faktem jest jednak, takie odnosze wrażenie, że nie przyjmujecie innego powodu do działania, jak kapitał polityczny. We ,,Wspolnym miescie" mamy inną wizję świata.Może tym się różnimy. Powinieneś jednak wiedzieć ,że źle interpretujesz medialność działań stoważyszenia. Jest ona wynikiem procesu, który po 89 roku objął równierz nasz kraj. Poza tym czy jest coś złego w tym, że ludzie dowiedzą się o naszych działaniach. Taka informacja jest potrzebna darczyńcom,jak i potrzebującym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela ROZWAGA I SPOKÓJ IP: *.jgora.dialog.net.pl 02.01.06, 10:08 proponuje jak w watku o WOŚP. niech wszyscy robią swoje... Forum to nie jest miejsce na wylewanie własnej zółci a wy wolontariusze zw Współnego miasta nie jestescie od scierania tej żółci. A propos bede u was na tej aukcji WOŚP... moze uda mi sie cos wylicytowac:) Odpowiedz Link Zgłoś
josef.niemota Re: ROZWAGA I SPOKÓJ 03.01.06, 16:36 Rozpoczął Robert kampanię, kampanię ostrą - bez pardonu, koledzy z Rady podali go do sądu, ale nie stało się niestety - nic nikomu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jogibubu Re: liberatorze IP: *.jgora.dialog.net.pl 03.01.06, 18:39 Właściwie to całe forum nie zostało założone chyba, po to zeby go zasmradzać walką polityczną. Wydaje mi się że jeśli potrzebujecie tak intensywnego kontaktu z wyborcami to założcie własna stronę internetową i sprawa będzie czysta. Ten kto będzie szukał kontaktu z wami znajdzie was. A tu lepiej rozmawiać o wszystkim bez polityki. To jest zdrowsze tym bardziej że to nic nam nie daje. Bo tolerancja , to dla Polaka, obce słowo. A polityka ,zwłaszcza ta w wydaniu naszym polskim to kara boska. Początkowo myślałem że to dotyczy pokolenie starszego, któremu niestety dokładnie sprano mózgi, ale teraz widzę że młodzi powielają to dalej,tą żółć ,nienawiść,zakłamanie. To będzie, jednak ,trwało dalej. Ciebie zaś nawet nie próbuję przekonać,wiedz tylko, że są ludzie którzy pozwalają sobie mieć inne zdanie jak ty . PS: popracuj trochę nad ortografią ,masz kłopoty z pisownią ż i rz To przecież takie proste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: liberatorze IP: *.jgora.dialog.net.pl 03.01.06, 18:58 i kto to mowi jogibubu??? hahaha pozostaje sie rozesmiac... poczytaj twoje posty i zastanow sie o czym myslales. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jogibubu Re: liberatorze IP: *.jgora.dialog.net.pl 03.01.06, 20:05 oluniu jeśli Ciebie rozśmieszam to się też cieszę,bo śmiech to zdrowie. Pozdrawiam Cię ,naprawdę swerdecznie. Mimo wszystko Twój post jest jednym z milszych Odpowiedz Link Zgłoś
robert.prystrom Szanowni Panowie Liberator i Jogibubu! 05.01.06, 16:25 Na innym wątku tego forum apelowałem o zachowanie poziomu ekstraklasy politycznej, gdyż jak mniemam, i ja, i Panowie zaliczacie się do tej grupy osób analizujących życie polityczne w naszym regionie. Czynienie mi zarzutu z moich działań w zakresie tego, ze o tym piszą media jest śmieszne i raczej oznacza brak orientacji w elementarnych kanonach polityki. Panowie, tak to już jest, ze osoby publiczne, znane i odgrywające rolę w życiu społecznym. Osoby mające wpływ na kształtowanie opinii publicznej są pod nieustannym okiem mediów, internetowych forumowiczów i mieszkańców miasta. Taki jest koszt, który ponoszę. Nigdy się nie obnoszę z moimi działaniami na rzecz innych ludzi. To jest zarzut niemądry. O bardzo wielu moich inicjatywach i działaniach społecznych wie bardzo niewiele osób. Dzięki opatrzności i moim zdolnościom dysponuję środkami finansowymi, które przeznaczam na szlachetne cele i żaden nierozsądny Wasz komentarz, który z przykrością to mówię jest dowodem braku dobrej woli, nie powstrzyma mnie od tego. Co do zarzutu, że robię kampanię wyborczą, to jest to kolejny dowód na to, że ktoś tu nie rozumie czym powinien zajmować się polityk. Działając w sferze publicznej musi być w stałym kontakcie z mieszkańcami. Jeśli jest nieobecny medialnie to znaczy, że się nie nadaje do polityki. Zacznijmy wreszcie stosować standardy europejskie, a nie poglądy z PRL-u, gdzie dobry polityk to był mierny, bierny, ale wierny! Nie mierzcie mnie panowie podług miary tzw. "polityków z komuny. To nie ta liga!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jogibubu Re: Szanowni Panowie Liberator i Jogibubu! IP: *.jgora.dialog.net.pl 06.01.06, 20:13 Panie Robercie ,przeczytałem i miałem się nie przyznać, ale co tam,spłakałem się. Jest mi wstyd. Tak , pan jest człowiekiem łagodnym,dopiero jak przeczytałem kilkakrotnie pańską,mądrą,dalekowzroczną prozę w nowinach zauważyłem ile tam troski o nas prostaczków ile ciepła dla nas, dla naszego miasta. I ten piękny post kierowany też do mnie osobiście. Dziękuję. Czuję się zmieniony.Lepszy. Tylko tego kawałka o osobach mających wpływ na kształtowanie opinii publicznej jakoś nie jarzę,ale będę sie starać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grażyna Re: liberatorze IP: *.jgora.dialog.net.pl 05.01.06, 18:21 Drogi kolego muszę wziąć pod obronę młodych ludzi ze Wspólnego Miasta. Zarzucasz im rozpolitykowanie, po tym jak zaatakowano ich przy okazji wosp-u akcji , która w ich wydaniu jak mniemam jest apolityczna. Angażują się w pro społeczne akcje a tu wszyscy chcą im wmówić , że to brudna polityka! Teraz jeszcze zarzucasz im, stosując chwyty retoryczne, brak tolerancji. Wstyd się tak znęcać na młodych którzy po prostu w coś wierzą. Dodatkowo w sytuacji, gdy cierpimy na brak młodych chętnych do działania. Szkoda, że jesteśmy tak krótkowzroczni. Odpowiedz Link Zgłoś