Dodaj do ulubionych

dom dziecka dabrowka w cieplicach

IP: *.ppp.tiscali.fr 11.03.06, 15:48
byc moze to jest plotka,ale dzwonili mi z Polski ze ten dom dziecka chce
podobno kupic prezydent ze szmajdzinskim.Podobno problem w znalezieniu
zastepczego budynku dla tego domu dziecka.Ciekawy jestem ile w tym prawdy?
Obserwuj wątek
    • Gość: bez_logowania Re: dom dziecka dabrowka w cieplicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.06, 17:40
      Kogo jak kogo ale Ciebie o powtarzanie takich plotek podejrzewałbym najmniej. Dla pełności obrazu przypomnę jedynie, że wg powszechnie obowiązującej wersji, Paulinum jest właśnie Szmajdzińskiego. I nawet, gdyby obecny właściciel pokazał że od urodzenia jest wrogiem Sznajdy, niektórzy i tak będą wiedzieć swoje.
      Aha, kto pamięta ile w JG było swego czasu kryształowych wanien? Wtedy (lata 81-82) znałem kilka osób, które WIEDZIAŁY w jakich mieszkaniach się one znajdują.
      Pozdrawiam!
      • Gość: zenon5 Re: dom dziecka dabrowka w cieplicach IP: *.ppp.tiscali.fr 11.03.06, 17:54
        Wyraznie zaznaczylem ze nie wiem,ale w wielu kregach w jeleniej zaczyna byc ten
        temat walkowany i stad pytanie.Fakt ze plotka szybko krazy,a ja nie mam zamiaru
        jej powtarzac.poprostu moj znajomy byl tez kiedys zainteresowany kupnem tego
        obiektu.
      • Gość: zenon5 Re: dom dziecka dabrowka w cieplicach IP: *.ppp.tiscali.fr 12.03.06, 12:25
        Co do tych krysztalowych wanien to te wiadomosci rozpowszechnialo UB,pomimo ze
        byli na zoldzie tych z tymi wannami.Wanien nie bylo,byly drzwi do lazienki z
        krysztalowymi szybami.Dzisiaj ma je prawie kazdy tzw nowobogacki.A chodzilo o
        wille na ulicy Baczynskiego bylego sekretarza parti.Dlaczego je
        rozpowszechniali?W tamtych czasach byla tez walka o koryto,tylko sie inaczej
        odbywala.Bez dziennikarzy sledczych i bez internetu.Efekt ten sam.Kiedys pewna
        pani bedaca u wladzy w JG jechala zbyt szybko z JG do Cieplic.Nie zatrzymala sie
        na wezwanie milicji.Po numerach szybko ten milicjant dowiedzial sie ze to jest
        ktos prominentny.Zameldowal szefowi,a ten powiedzial:opisz wszystko,zostawimy to
        na pozniej,kiedys sie to przyda.Dlaczego wlasciwie poruszam ten temat?Jest wiele
        zabytkowych palacow i zamkow w okolicy JG/ale sa zrujnowane/ i kupowane sa
        wlasciwie tylko dla poszukiwania skarbow, lub zaspokojenia jakiejs mani
        wielkopanskiej.Akurat palace nie sa dobrym miejscem dla konczenia kariery
        politycznej zwlaszcza dla mutantow przeszlego ustroju.Jesli juz musza, niech
        buduja palace za wlasne pieniadze.Ten Dom Diecka jest symbolem dziecinstwa dla
        paru moich znajomych,porzadnych ludzi.Zamiana go na jakakolwiek rezydencje
        kacyka,obecnego czy innego,bedzie tym samym ,jak po wojnie z kosciolow robiono
        magazyny.
        • Gość: oj_Zeniu... Re: dom dziecka dabrowka w cieplicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 15:35
          ... coś Ci się pozajączkowało. Dajmy już pokój tym SB-kom. Jeszcze trochę i się okaże, że to oni obalili komunę i oni stoją np. za Balcerowiczem.
          Kryształowe i to kolorwe szyby w drzwiach, nawet wejsciowych a nie tylko do łazienek, są nadal w wielu budynkach np. przy ul. Woj.Polskiego, Wyczółkowskiego, Matejki. Nie mówiąc juz o mniejszych kamieniczkach i budynkach willowych. Często pięknie szlifowane i grawerowane. Inna sprawa, to ile tego zostało i w jakim są stanie. Klamek natomiast nie zauważyłem nigdzie.

Nie pamietam, czy przy ul. Baczyńskiego mieszkał jakiś bonzo. Chyba nie. A jeśli tak to pewnie bardzo dawno i jakiś 3-4. garnitur.
          Ten najważniejszy mieszkał natomiast przy ul. Studenckiej 12. Teraz ten dom jest własnością jakiegoś - jakżeby inaczej - biznesmena, za którym... ale to też może być plotka więc: sza!
          Pozdrawiam!
    • Gość: jeszcze raz Re: dom dziecka dabrowka w cieplicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.06, 17:46
      Nic nie wiem o Dąbrówce ale faktem jest, że kilka lat temu miano przenieść Słoneczko na ul. leśną do internatu medyka.
      Tamten obiekt bowiem upatrzył sobie ktoś w Urzędzie Marszałkowskim i chciano w nim zrobić jakiś ośrodek szkoleniowy. Sprawa była jednak zbyt grubymi nićmi szyta i dali sobie spokój.
      Jakoś nie chcieli tego ośrodka szkoleniowego przy ul. Leśnej robić, mimo że widok na góry piękny.
    • Gość: nauczycielka Re: dom dziecka dabrowka w cieplicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 11:35
      Witam Panie Zenonie,znam troche temat placowek opiekonczo-wych.w Jeleniej Gorze
      i niestety nie zdziwi mnie fakt ze tak to sie skonczy z Dąbrowką.Pan
      Szmajdzinski jest od lat zainteresowany tym obiektem,jest tam czestym gosciem
      jako posel i sponsor,placowke sie remontuje za publiczne pieniądze a potem pan
      prezydent oglosi przeprowadzke bo jest malo dzieci.To juz w naszym miescie bylo.
      • Gość: salowa/y Re: dom dziecka dabrowka w cieplicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 15:21
        Wybacz, ale Twoja znajomość jak ulał kojarzy mi się z wiedzą na temat leczenia reprezentowaną przez salowe. Zawsze najlepiej wiedzą co pacjentowi jest i co należy mu podać a ci durni lekarze po tylu latach nauki nie mają pojecia o leczeniu.
        Zakładam, że rzeczywiscie jesteś nauczycielką. Chociaż i tak wolę Konopielkę :-)
        Dziwię się tylko, dlaczego ten Szmajda nie kupił - co ja piszę; nabył za darmo - stadionu przy Złotniczej , gdzie kiedyś bywał min. raz w miesiącu. Teraz by opylił na targowisko albo hipermarket. Kto by mu zabronił?
        Daj luz...

• kazimierzp Zeniu! Nie powtarzaj plotek!!! 12.03.06, 15:41
          Zeniu! Naprawdę nikt z tych co wymieniłeś, ani z tych co nie wymieniłeś nie
          kupuje domu dziecka. Nie kupili też: Paulinum (tu współwłaścicielami są
          mieszkańcy Wrocławia), Wojanowa (tu właścicielem jest producent proszków od
          bólu głowy), Wojanowa Bobrowa (tu właścicielem jest stowarzyszenie polsko
          niemieckie), jednostek wojskowych (właścicielem terenu jednej z nich jest w/w
          wytwórca proszków od bólu głowy), ewentualnych terenów pod aquapark (nie znana
          jest jeszcze ostateczna lokalizacja tegoż obiektu), itd, itp.
          Jak obserwuję "polską scenę polityczną" bardzo często plotka puszczona w
          odpowiednim momencie potrafi wpływać na różne wyniki wyborów (tu akurat Ciebie
          Zenku o to zupełnie nie podejrzewam!:-)
          Jak się w Jeleniej Górze spotkamy to Ci opowiem jakie plotki wokół mnie bywały!
          Pozdrawiam Kazik
          PS: Co do pałaców w kotlinie to powoli znajdują one porządnych nabywców którym
          bardzo zależy na ich remontach i propagowaniu, ale to już temat na inną
          dyskusję.
          • Gość: A,fe! Re: Zeniu! Nie powtarzaj plotek!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 16:35
            Kazimierzu, nie załatwia się tak brutalnie tematu. Należało ograniczyć się do Dabrówki wzgl. jeszcze Słoneczka.
            A tu, masz, bach! i po temacie. Załatwił jednym pociągnięciem Paulinum, Bobrów, Wojanów, jednostkę.
            O czym teraz będą pisać "bardzo_dobrze_poinformowani" ?
            A, Fe!
            PS
            :-)))
    • Gość: Niezależnie... Re: dom dziecka dabrowka w cieplicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 15:54
      ... od tego, co tu zostało juz napisane i co będzie być jeszcze dodane, jedno należy sobie uzmysłowić; domy dziecka w obecnej formie będą zanikać. Wynika to z tendencji do zastępowania ich innymi formami, np. tzw. rodzinnymi domami dziecka. Już teraz wiele z nich pełni również rolę szkół specjalnych, gdzie uczą się dzieci z rodzin patologicznych. Tak jest w przypaku Słoneczka. Nie wiem czy tak samo w Dąbrówce.
      Ja , szczerze mówiąc, nie mogę sobie tego wyobrazić że one całkowicie znikną. Jakoś nie wierzę aby jakies małżeństwo zdecydowało się na wychowywanie kilkorga dzieci wykolejonych całkowicie i do tego z zaburzeniami psychicznymi.
      Ale chętnie się przyznam do błędu.
      Trochę to smutne.
      • Gość: zenon5 Re: dom dziecka dabrowka w cieplicach IP: *.ppp.tiscali.fr 12.03.06, 16:20
        zeby zakonczyc dyskusje proponuje, Kaziu,zrob pare zdjec tego zameczku na strone
        Hydral z opisem historycznym,pozdrawiam
        • Gość: mrówa Re: dom dziecka dabrowka w cieplicach IP: *.jgora.dialog.net.pl 12.03.06, 16:34
          zenobiuszu -
          To wszystko prawda co piszesz ,tylko nie dotyczy to
          tzw Dąbrówki a dotyczy tamy pilichowickiej.
          Obaj Panowie jakich wspomniałes wraz z niejakim L.M
          ( nie piszę całego nazwiska a tylko inicjały,dla
          ułatwienia dodam że był premierem naszego państwa)
          chcą kupic tą tamę. Zwłokę powoduje trudność w ustaleniu
          ceny za przepływającą wodę Bobru.Według zamierzeń,
          wspomnianych przez ciebie nabywców,panstwo a raczej
          nasz powiat powinien płacić za ilość w m3 przepływającej
          wody.Dlatego z tego miejsca proponuje założyc towarzystwo
          ochrony tamy a na prezesa tegoż proponuję ciebie
          w/w zenobiuszu. Proszę nie kieruj się skromnością ,nie
          odmawiaj,brońmy naszego dobra wspólnego.I bądż nadal
          czujny jak niejaki Pawka Korczagin.
          A kysz.
          • Gość: zenon5 Re: dom dziecka dabrowka w cieplicach IP: *.ppp.tiscali.fr 12.03.06, 16:45
            przepraszam niektorych towarzyszy,myslalem ze juz was nie ma.
            • Gość: ufny Re: dom dziecka dabrowka w cieplicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 17:06
              Jak widac na tym forum towarzysze w Czerwonej Kotlinie mają sie swietnie.Wiele
              bardzo atrakcyjnych budynkow zostalo w ostatnich latach oddanych w prywatne
              rece za symboliczną zlotowke. Budynek po przychodni w Sobieszowie ul. Sądowa,
              budynek po przedszkolu w Sobieszowie ul.Zamkowa i najlepszy kąsek obiekt po
              pogotowiu opiekonczym w Jagniątkowie ktory przejela Fundacja Jagniątkow-
              zgadnijcie kto w niej jest?
            • Gość: mrówa Re: dom dziecka dabrowka w cieplicach IP: *.jgora.dialog.net.pl 12.03.06, 18:06
              Widzisz zenobiuszu puściłeś bąka tu na forum.
              I jak ktoś to przyjmuje z drwiną,ty
              walisz od razu w bęben zadęcia i wyzywasz
              ludzi od komunistów.
              A weż napij się dziurawca.
              I nie myśl bo to ciebie wyrażnie męczy.
              • Gość: zamekblyskawiczny Re: dom dziecka dabrowka w cieplicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 18:40
                A do kogo należy tzw. Zameczek na Woności po dawnym przedszkolu?
                Też nie wiecie?
                • Gość: bromba Re: dom dziecka dabrowka w cieplicach IP: *.jgora.dialog.net.pl 12.03.06, 18:59
                  pozwól że zgadnę: do Jaruzelskiego?
                  • Gość: bystrynurt Re: dom dziecka dabrowka w cieplicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 19:05
                    Grzesiu zapomniałeś lekarstw wiąść.
    • Gość: lolo Re: dom dziecka dabrowka w cieplicach IP: *.clk.net / 80.53.53.* 13.03.06, 01:27
      A kto kupił przedszkole w Sobieszowie bo od kilku lat nic się tam nie dzieje,
      normalnie to inwestor powinien już dawno coś w tym budynku "działać"
      • kazimierzp dawne przedszkole przy Zamkowej 13.03.06, 16:39
        Dawne przedszkole przy ulicy Zamkowej kupił obywatel pochodzenia marokańskiego.
        W zeszłym roku uzyskał decyzję o pozwoleniu na przbudowę.
        Nie wiem "kto z ważnych" ma korzenie marokańskie!:-)
        • Gość: robionywciula Re: dawne przedszkole przy Zamkowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.06, 23:20
          ustawka
    • Gość: lolo przedszkole na zamkowej IP: *.clk.net / 80.53.53.* 18.03.06, 23:03
      Panie Kazimierzu mam nadzieje że ma pan rację, choć sytuacja tego przedszkola
      jest co najmniej dziwna, tyle lat nic.... zero inwestycji, to nie jest normą.
      Mamy nadzieję że ten marokańczyk to nie następny figurant.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka