Dodaj do ulubionych

Czy może powstać Stacja Narciarska Jelenia Góra?

05.12.06, 20:13
Dlaczego na wycieczki i na narty nie jechać do Cieplic-Jagniątkowa w Wysokie
Karkonosze?
Do Jeleniej Góry bliżej z Berlina i Wrocławia. Płatność w złotówkach
oszczędność czasu.Jednak wszyscy jadą do Czech,bo u nas nic nie ma mimo
takich samych warunków terenowych i klimatycznych.Dlaczego tak jest krew
człowieka zalewa!!!

A ZA MIEDZĄ!!!!
"Janské Lázne" to ośrodek narciarski położony w dolinie Jańskiego Potoku pod
Cerną horą (1299 m n.p.m.) oraz Svetlą horą (1244 m n.p.m.) we wschodnich
Karkonoszach. Panują tu doskonałe warunki narciarskie i znajdują się jedne z
najdłuższych tras zjazdowych w Czechach. Poza tym miejscowość ta ma także
status uzdrowiska ze względu na specyficzne warunki klimatyczne oraz
występujące tu termalne źródła. Ośrodek oferuje również prawdziwą atrakcję,
jaką jest tamtejszy tor saneczkowy o długości 3,5 km. Jest on udostępniony za
darmo, a przy dolnej stacji kolejki linowej można wypożyczyć sanki. Aby
zrelaksować się po dniu spędzonym na stoku, warto wybrać się do aquaparku lub
zwiedzić rynek z obiektami uzdrowiskowymi i secesyjną kolumnadą.

Dojazd

Do ośrodka "Janské Lázne" najłatwiej dojechać przez przejście graniczne
Lubawka- Královec (droga nr 5 z Kamiennej Góry), skąd szosa nr 16 prowadzi do
Trutnova. Tam należy skręcić w prawo na drogę nr 14, po przejechaniu 8 km w
miejscowości Mladé Buky znów skręcić w prawo (nr 296), a zaraz za Svobodą
skierować się w lewo (nr 297). W ośrodku na kierowców czekają trzy duże
parkingi na ok. 400 samochodów. Można także wybrać się krótszą trasą przez
przejście graniczne Przełęcz Okraj-Pomezeni Boudy, jednak zimą nie poleca się
jej z powodu trudnych warunków jazdy.

Narty

Dla narciarzy przygotowano trzynaście tras zjazdowych o łącznej długości
ponad 11 km. Większość z nich jest przeznaczona dla początkujących i mniej
zaawansowanych narciarzy. Są to dość krótkie stoki, od 200 do 550 m. Cztery
nartostrady o wyższym stopniu trudności są znacznie dłuższe: Cernohorská ma
aż 3000 m. Trzy trasy (Cernohorská, Protež, Andel) są naśnieżane, dwie
(Protež i Sport Formánek) sztucznie oświetlone. W ośrodku do dyspozycji
narciarzy udostępniono kolejkę kabinową na Cerną horę, czteroosobowy wyciąg
krzesełkowy oraz dwanaście orczyków. Narciarze biegowi mogą wybierać spośród
wielu tras o łącznej długości ponad 50 km (m.in. fragment trasy
Obserwuj wątek
    • Gość: poiu Re: Czy może powstać Stacja Narciarska Jelenia Gó IP: *.jgora.dialog.net.pl 05.12.06, 20:46
      A ja, nawiny, myślałem, że naszego krzysztofowi od jeleniogorskich rowerków zależy na obudzeniu pewnych osób i zbudowanie jakiegoś ośrodka naciarskiego. A jemu po prostu chodziło o szczegółową informację, jak dojechać i ile stracić u naszych południowych sąsiadów..:-(
      Chociaż obiektywnie przyznaję, ze racji trochę to jednak ma; nie warto zatrzymywac się np. Szkl.Por. lepiej od razu pojechać trochę dalej i tam sobie poszusować.
    • perro69 Re: Czy może powstać Stacja Narciarska Jelenia Gó 06.12.06, 09:10
      no oczywiście, świetny pomysł, a najlepiej założyć ośrodek narciarski na górze
      szybowcowej, blisko z berlina i wrocławia, w końcu kawał góry jest, stok z 50
      metrów, osiedle blisko, dojazd mzk... warunki do szusowania znakomite.... ile
      ty masz lat krzysiu? 7-10? poziom twojej naiwności jest odpowiedni dla tego
      wieku. zajmij się lekcjami dziecko, efekt powinien być lepszy niż postowanie na
      forum ;)
      • Gość: zenon5 Re: Czy może powstać Stacja Narciarska Jelenia Gó IP: 88.123.234.* 06.12.06, 09:29
        Bez przesady,w Warszawie maja, i pisza o tym wszedzie i sa dorosli!
        Kazda skrajnosc niweczy inicjatywe.Praktycznie,to sprawa pieniedzy a nie
        inicjatywy:Z pustego i Salomon nie naleje.

Wcale nie trzeba jechać w góry, ani czekać na śnieg, by poszaleć na nartach. Na
        terenie Parku Szczęśliwickiego, pomiędzy dwoma jeziorkami znajduje się
        malowniczo położony całoroczny stok narciarski. Jest to największy i
        najpiękniejszy tego typu obiekt w Europie. Prawdziwa frajda dla miłośników
        narciarstwa i snowbordu! Stok ma ok. 75 m wysokości, 227 długości zjazdu,
        pokryty jest specjalną matą. Na szczyt można wjechać wyciągiem talerzykowym lub
        kolejką krzesełkową. Warto tam wjechać nawet jeśli nie zamierzamy zjeżdżać na
        nartach, bowiem ze szczytu roztacza się piękny widok na panoramę stolicy, a za
        sam wjazd widokowy zapłacimy tylko 5 zł. U podnóża stoku znajduje się
        restauracja i wypożyczalnie sprzętu. Można skorzystać z fachowej pomocy
        instruktorów, którzy nauczą profesjonalnej jazdy. Dodatkową atrakcją jest także
        kolejka grawitacyjna (bilet kosztuje 5 zł). Do stoku najlepiej dojechać z
        centrum autobusami przyśpieszonymi: 521 lub 512, albo tramwajami: 7, 9, 25. Jest
        też parking dla zmotoryzowanych.
        • perro69 ręce opadają ;) 06.12.06, 10:48
          świetnie. gratuluję znajomości stolycy ;) nie bardzo rozumiem co ma to
          wspólnego z miastem położonym 20 km od prawdziwych gór z prawdziwymi stokami???
          czy myślisz, że ja wybierając się z wrocławia na narty wpadnę wydać pieniądze
          na oślej łączce? a może ktoś z berlina pospieszy tu z ze znajomymi poszaleć na
          100 metrowym stoku? wyjrzyj za okno i zobacz że dookoła was są góry a po
          drugiej stronie świetnie przygotowane miejsca do białego szaleństwa z rozsądnie
          skalkulowanymi cenami. nie słyszałem jescze o przypadku wydawania pieniędzy na
          budowanie sztucznej plaży w nadmorskich miejscowościach gdy naturalna jest ok;)
          nie bardzo rozumiem skąd takie ambicje konkurowania z czechami o amatorów
          narciarstwa? czas minął. kpn wystawił was do wiatru i koniec. zostawcie narty
          czechom - zajmijcie się trasami rowerowymi! tu jest miejsce do wykrojenia sobie
          porządnego kawalka toru! czego sobie i wam życzę.
          • krzysztof-bike-jgora Re: ręce opadają ;) 06.12.06, 11:21
            Tereny o których piszę znajdują się poza KRP właścicielem tych gruntów jest
            Nadleśnictwo Kowary.W ostatnich latach na trasie planowanej nartostrady wycięto
            drzewa w ramach prowadzonej gospodarki leśnej.Są trzy piękne stoki do
            uprawiania narciarstwa i ściana na Hutniczym Grzbiecie.Na szczycie znajduje się
            piękny zespół skał najpiękniejszy w Karkonoszach przypominający skalne
            miasto.Tam ,są najpiękniejsze Karkonosze i ostry klimat górski.Porównywanie z
            Górą Szybowcową,świadczy o nieznajomości tematu.Proszę przeczytać mój blog.
            www.krzysztof-bike-jgora.blog.onet.pl.
            • Gość: pinior Re: ręce opadają ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.06, 11:39
              Ale jeszcze jest otulina parku nie wiem czy wiesz SPDq ;) joke
            • perro69 to dlaczego stacja narciarska jelenia góra??? 06.12.06, 12:38
              powinno być stacja narciarska kowary albo stacja narciarska przełęcz okraj ;)
          • wujo_prezio Re: ręce opadają ;) 06.12.06, 11:56
            Nie wiem czy ceny w Spinderovym Mlynie lub Harrachovie mozna nazwac rozsadnie skalkulowanymi! O tanich nartach w czechach to juz mit. Niedlugo ceny dogonia poziom austryjacki. Mieszkam w jeleniej to moge skoczyc na dzien do szkl. karpacza czy nawet spindla, ale jakbym mial na tygodniowe wakacje tu jechac z wawy czy poznania czy wroc to chyba tylko za darmo
            • perro69 Re: ręce opadają ;) 06.12.06, 12:39
              mimo wszystko taniej z wro pojechać na weekend do jesenik niż do austrii czy
              włoch ;)
    • Gość: rowerzysta Re: Czy może powstać Stacja Narciarska Jelenia Gó IP: *.jgora.dialog.net.pl 06.12.06, 16:15
      Akurat ja jestem zwolennikiem zablokowania możliwości eksploatacji turystycznej proponowanego kawałka Karkonoszy. Zakaładam, że znam Czarny Kocioł Jagniątkowski lepiej niż Pan Krzysztof i za wszelką cenę nie dam zniszczyć tego pięknego skrawka natury. Nieopodal Hutniczego Grzbietu i Bażynowych Skał znajduje się malowniczo położona chatka - tam też wolałbym nie widziec masy narciarzy...

Jestem za tym aby raczej pójśc w turystykę rowerową niż narciarską w Karkonoszach... Jak już ktoś napisał zajmijmy się tym, co możemy zrobić bez niszczenia ekosystemu przy jednoczesnym rozwoju turystyki w naszym obszarze. Jednym stokiem nie ściągniemy setek narciarzy (przykład Babińca). Dlaczego nie zająć się rozwojem MTB i szeroko pojętej rowerowej turystyki górskiej?? I tak jest lepiej niż było - powstaja nowe trasy, ścieżki etc, ale nadal KPN blokuje dostep większości szlaków górskich dla ruchu rowerowego!
    • Gość: poiu Re: Czy może powstać Stacja Narciarska Jelenia Gó IP: *.jgora.dialog.net.pl 06.12.06, 19:48
      Podszedłem kpairsko do pierwszego wpisu. Nie wiem, czy autor miał zamiar podac budujący przykła, jak można. Wyszła jednak kryptoreklama.
      Ale może inaczej.
      W Cieplicach jest taka górka, na której jeszcze kilka lat temu były fragmenty infrastruktury narciarskiej. Teraz nie ma tam nawet kabli aluminiowych (!) poniewaz wyrwali je złomiarze.
      Wh mnie jest idealne miejsce do urządzenia stoku igielitowego. Górka taka sobie, woda na miejscu, dojazd autobusem i paręset metrów spacerkiem.
      Trzeba tylko wyobraźni i trochę grosza.
      Nie mam jedynie pojecia, jak zareagowaliby na taki projekt właściciele gruntów. A dokładniej - to wiem. Każdy będzie chciał zedrzeć fortunę i w efekcie nie będzie nic.
      Ale może się mylę ?
      Za takim roziwązaniem przemawia brak jakiegokolwiek stoku igielitowego w okolicy.
      Przy okazji możnaby odtworzyc wieżę widokową, która sama w sobie jest atrakcją.
    • krzysztof-bike-jgora Re: Czy może powstać Stacja Narciarska Jelenia Gó 06.12.06, 20:07
      Co tu mówić o zachowaniu tej części w stanie dziewiczym.Prowadzona jest tam
      reguralna ścinka dorodnych drzew,a pozostawione gałęzie gniją i są źródłem
      rozwoju wszelkiego rodzaju robactwa i niszczy się w ten sposób runo leśne.Las
      na Hutniczym Grzbiecie wygląda jak pobojowisko nikt tych gałęzi nie sprząta.Do
      wspomianej malowniczej Chatki nie prowadzi żadna droga jezdna.Chadkowicze
      wyrzucają odpady do lasu,bo nie ma możliwości ich wywozu.W skali roku przez
      Chatkę przewija się sporo ludzi i nie wierzę w to ,aby każdy swoje odpady
      znosił do Jagniątkowa.Wyrzuca to się wszystko do lasu i co tu mówić o ochronie
      przyrody.Czy Jelenia Góra musi zostać prowincją turystyczną? Myślę ,że mówienie
      o tym ,że jest "Stolicą Karkonoszy"jest parodją.Dla mie moje miasto to
      prowincionalny powiat grodzki z upadłą gospodarką ,w którym większość to
      emeryci i renciści i ludzie tak zwanej budżetówki Tylko to się niedługo skończy
      i co dalej? Obrazem tego jest wygląd Jagniątkowa sto lat temu,a jak wyglądają
      jego ruiny po stu latach dzięki dobremu gospodarowaniu turystycznemu.
      • kazimierzp Może powstać! 06.12.06, 20:39
        Pod koniec lat osiemdziesiątych na stoku Szerzawy w Jagniątkowie przez bodajże dwa lata SNiSKS Aesculap miał dwa wyciągi i przyznaję, że świetnie spełniały swą rolę. Niestety własciciel terenu nagle podniósł opłaty za dzerżawę i szkoła narciarska przeniosła się do Chrośnicy na Łysą Górę. Wiem coś o tym bo byłem wtedy z synami w klubie i "własnymi ręcami" wraz z innymi członkami szkoły przygotowywalismy ten stok do jazdy w zimie.
        Były to dwie trasy: jedna krótka, ale za to bardzo stroma (w kociołku pomiędzy Szerzawą, a Kopistą) i druga trasa od szczytu Szerzawy o długości około 800 metrów - bardzo łagodna. Jest blisko do wody i do źródeł energii wiec z instalacją sztucznego śniezenia nie byłoby kłopotu. Brakuje tylko w Jagniątkowie takiego skutecznego pasjonata narciarstwa jakim jest Teresa Rażniewska, ale Ona całą swoją energię przekazuje teraz na Łysej Górze!
        Zaraz obok tych stoków jest dawny zespół pensjonatów służacych wtedy jako Pogotowie Opiekuńcze przy ulicy Krętej.
        Niestety do tej idei nikt potem nie wrócił. Dawne pogotowie opiekuńcze przeszło w ręce jakiejś fundacji, zbocza Szerzawy leżą odłogiem. Narciarzy w Jagniątkowie się nie zobaczy!?;-(
        A wśród większosci radnych nie było nigdy lobby narciarskiego, czy rowerowego (piszę o turystyce rowerowej górskiej). Tego typy inicjatywy były gaszone przez lobby koszykarskie, piłki nożnej, czy siatkowej.
    • krzysztof-bike-jgora Re: Czy może powstać Stacja Narciarska Jelenia Gó 06.12.06, 23:19
      Znam Rodzinę i Państwa Rażniewskich od paru lat.Uczestniczę stale w
      organizowanych zawodach rowerowych MTB na Łysej Górze w Dziwiszowie gm.Jeżów
      Sudecki.Wójt niejednokrotnie wręczał nam nagrody i osobiście wspiera rozwój
      Stacji Narciarskiej na Łysej Górze.W rozmowach powiedzieli mi,że w Jagniątkowie
      nie można nic takiego zrobić ,ze względu na nieprzychylność Samorządu i
      zazdrość ludzi ,że na turystyce ktoś się dorobi.Stwierdzenie było takie,że
      rozwój turystyki i narciarstwa jest niemożliwy w rejonie Jagniątkowa ze względu
      na mentalność ludzi ,którzy z góry wszystko negują.Dlatego zamiast w
      Jagniątkowie wybudowano stację narciarską w Dziwiszowie gm.Jeżów Sudecki. Tak
      samo robi to Świeradów,gdzie za 60 mln zł ma powstać kolej gondolowa z trasami
      narciarskimi na Stogu Izerskim.Ja po prostu piszę o tym,bo ktoś musi to
      wrweszie zrobić i ruszyć naszą jeleniogórską turystykę.
      • Gość: yes Re: Czy może powstać Stacja Narciarska Jelenia Gó IP: 193.109.212.* 07.12.06, 08:25
        i bardzo dobrze i chwała ci za to. ale proponuję nie miotać się wieloaspektowo
        i skupić na jednej dziedzinie. jednej dającej szanse na rozwój turystyki po
        naszej stronie karkonoszy. wątek narciarski uważam za zakończony. nie ma sensu
        tworzenie konkurencji czechom. nawet gdyby kosztem ogromnych pieniędzy udałoby
        się zbudować podobną infrastrukturę jak ich to od tego narciaży
        średniozamożnych nie przybędzie, może zabralibyśmy część ich turystów. nikomu
        na dobre to nie wyjdzie. większość i tak woli jeździć w bezkonkurencyjne
        narciarsko alpy. proponuję postawić na kolarstwo górskie. to może być
        jeleniogórska nisza. tym bardziej, że uwarunkownia terenu sprzyjają wyjątkowo.
        • Gość: ed Re: Czy może powstać Stacja Narciarska Jelenia Gó IP: *.jgora.dialog.net.pl 07.12.06, 09:06
          myślę że postawienie w kotlinie TYLKO na kolarstwo górskie byloby zmarnowaniem
          wielkiego potencjalu jaki tkwi w Karkonoszach. Sporty zimowe też tu muszą
          istnieć, jak to w górach. Uważam że należy dalej rozwijać już istniejące bazy
          narciarskie tzn Szrenicę i Kopę oraz Lysą - tam jeszcze można dużo zrobić, a
          tlumy narciarzy każdej zimy świadczą o tym że należy w to inwestować. Budowanie
          od podstaw innych baz niejako na silę mija się z celem, lepsze 3 porządne bazy
          niz 10 marnych. Kolarstwo górskie rozwija się oddolnie, nie potrzeba wielkich
          inwestycji aby Kotlina byla rajem dla narciarzy, potrzebny jest raczej dobry
          marketing, reklama świetnych warunkow dla kolarstwa na calą Polskę.
          • Gość: yes kolarstwo górskie rozwija się oddolnie.. IP: 193.109.212.* 07.12.06, 09:35
            a chodzi właśnie o to, żeby ta "oodolna" inicjatywa została wpsarta przez
            samorząd. jelenia góra mekką kolarzy górskich ? dlaczego nie? i to nie tylko
            górskich!!! przemyślany, profesjonalnie przygotowany projekt, odpowiednie
            środki, marketing, kilka lat ciężkiej pracy i jelenia góra może kojarzyć się z
            kolarswtem w całej europie! a w zimie 3 ośrodki narciarskie uzupełniające
            ofertę turystyczną.
            • Gość: ed Re: kolarstwo górskie rozwija się oddolnie.. IP: *.jgora.dialog.net.pl 07.12.06, 09:43
              myślę że najlepszym wyjściem jest pozostawić rozwoj narciarstwa w rękach
              prywatnych inwestorów przy wsparciu i przyjaznym podejściu wladz lokalnych.
              Narciarstwo jest biznesem wysoko dochodowym. Sporty niedochodowe jak np
              kolarstwo masowe może się rozwijac takze bez żadnych działań władz, jednakże
              intensywna akcja marketingowa na pewno przyciągnie tu turystów co wpłynie
              korzystnie na rozwój kotliny. W poprzednim poście chodzilo mi o to że nie
              należy umniejszać roli sportów zimowych tylko z tego powodu że gdzie indziej
              jest lepiej.
              • kazimierzp Konieczne rozwiązania systemowe! 07.12.06, 12:38
                To nie jest takie proste aby pozwolić na swobodny ruch rowerzystów pa Parku. Obecne prawo chroni Park Narodowy, a także otulinę parku. Należałoby doprowadzić do takiego stanu prawnego który ścieśle określiłby co wolno, a co nie wolno czynić na tym obszarze!!! Jaka może być granica swobody korzystania a wymogami ochrony siedlisk roślin, zwierząt, ptaków!
                Jest tu ewidentny konflikt interesów!
                Co do Jagniątkowa i terenów poza granicami parku. Musi znaleźć się inwestor który wykupiłby odpowiednie stoki i zaniwestował. Czy znajdzie się prywatny!?! Jest tu ogromne ryzyko biznesowe! Mogłaby to zrobić gmina, czyli miasto Jelenia Góra. Ale czy będzie taka wola polityczna!?!?!
                Na razie się nie zanosi.
                • Gość: ed Re: Konieczne rozwiązania systemowe! IP: *.jgora.dialog.net.pl 07.12.06, 14:30
                  Nie wiem w jaki sposob rowerzyści mogliby zaszkodzić przyrodzie KPN bardziej
                  niż turyści piesi. Dlaczego nie pojść sprawdzonymi rozwiązaniami i nie wytyczyć
                  na wzór szlaków pieszych tras rowerowych, ktore w częsci moglyby się pokrywać z
                  trasami pieszymi (np na halę szrenicką, an śnieżkę, droga przyjaźni, na
                  przełęcz karkonoską itd) a w części nie. dlaczego po parku mogą jeździc
                  samochody rożnych slużb, a tymi samymi dorgami nie mogą poruszac sie
                  rowerzyści. przecież jeden taki samochód bardziej szkodzi przyrodzie niz
                  dziesiątki rowerzystów. Cala ta polityka ochrony przyrody uprawiana przez KPN
                  to jakaś fikcja. Najbardziej aktywni oni są jak trzeba blokowac jakieś
                  inwestycje w rejonie parku.
        • Gość: zenon5 Re: Czy może powstać Stacja Narciarska Jelenia Gó IP: 91.165.2.* 07.12.06, 09:15
          Mysle ze trzeba powaznie brac pod uwage dwa watki.Jeden,to turystyka z mysla o
          przyjezdzajacych turystach.Drugi,to rekreakcja dla mieszkancow,niemniej
          wazna.Wedlug mnie, musi byc kilka miejsc, gdzie moga rodzice z dziecmi w zimie
          pojsc na sanki,czy narty.Takie miejsca sa,jak pisal poiu.Ponadto,nie
          zapominajcie ze bedzie jeszcze lato.I jak widze te tlumy nad miejscowymi
          gliniankami,to samo mowi za siebie.Ludzie wypoczeci,to ludzie
          sympatyczni.Dlaczego tylu mlodych blaka sie kolo blokowisk?A gdzie maja isc?Moze
          jednak kontakt ze sportem to dobry kierunek?Jak sie popatrzy na zyciorysy
          znanych sportowcow.to w przewazajacej wiekszosci,pochodza z malych
          miejscowosci.Dajcie im szanse kontaktu ze sportem,to chyba nalezy do samorzadow.
          Ale jak samorzady ogranicza sie do przepychanek partyjno-osobistych,to czarno
          widze.Jak tak patrze na historie dawnych miejscowych sportowcow to czapka z
          glowy dla ich samozaparcia.Chociazby Panstwo Razniewscy,tyle lat i ciagle
          czynni.Moze warto wziac przyklad?
        • krzysztof-bike-jgora Re: Czy może powstać Stacja Narciarska Jelenia Gó 07.12.06, 09:36
          Moim zdaniem Stacja Narciarska Jelenia Góra jest ściśle związana zarówno z
          pieszą turystyką jak kolarstwem górskim o charakterze turystycznym. Dzięki
          rowerowi poznałem Czeskie Karkonosze , Izery dziesiątki razy wieżdżałem rowerem
          na Śnieżkę. Będąc w Jańskich Łaźniach widziałem jak Czesi pakują rowery w
          gondolę i jadą pośmigać Wysokie Karkonosze.Polana powyżej Jagniątkowa leżąca
          przy Drodze Pod Reglami mogła by służyć jako baza wypadowa dla rowrzrzystów
          chcących pośmigać w po górskim lesie. Droga leśna poprzez Szklarską Porębę
          wiedzie w Izery odwrotnie można dojechać do Karpacza oddychając górskim
          powietrzem. Chcąc pośmigać po stronie Czeskiej wsiadamy w gondolę i śmigamy po
          Czeskich ścieżkach rowerowych,a jest ich tam dużo. Widziałwm masę ludzi
          jeżdżących na rowerach po tamtej stronie Karkonoszy.Zagospodarowanie Hutniczego
          Grzbietu to nie tylko narciarstwo, ale całoroczna turystyka piesza i rowerowa.
          Myślę tyle ulic wylewa się wielokrotnie asfaltem buduje się piękne drogi
          wiodące do nikąd ,niestety brak jest funduszy na wybudowanie parkingu powyżej
          Jagniątkowa, postawienie wiaty i paru ławek. Nawet nie ma gdzie zostawić
          samochodu. Przy leśniczówce brakuje nieraz miejsca ,a satraż miejska zakłada
          blokady na koła. Myślę ,że trzeba to wreście zmienić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka