Gość: jj IP: *.robsoft.com.pl / 10.0.1.* 07.08.03, 18:53 Otwieram ranking najbrzydszych miejsc.......... i budynków w Zgorzelcu......... co powinno znaleźć się na pierwszym miejscu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zubekjoy Re: ranking najbrzydszych budynków i miejsc w Zgo 18.08.03, 22:47 stawiam na "studzienkę" na daszyńskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: ranking najbrzydszych budynków i miejsc w Zgo IP: *.robsoft.com.pl / 10.0.1.* 21.08.03, 18:32 A ja mysle, że na pierwszym miejscu powinien znależć sie ryneczek kwiatowy te blaszane budy sa paskudne. Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski Re: ranking najbrzydszych budynków i miejsc w Zgo 25.08.03, 08:36 oj czepiacie się;) a ja nie będę oryginalny i stawiam jednak na klasykę, czyli dworzec Zgorzelec Miasto, konia z rzędem temu kto znajdzie coś szkaradniejszego i w gorszym stanie;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gobo007 Re: ranking najbrzydszych budynków i miejsc w Zgo IP: *.jgora.dialog.net.pl 13.09.03, 01:19 Witam Jesli mowimy o Zgorzelec Miasto, to zapraszam do mojej galerii o tym miejscu:))) www.podgorniak.republika.pl Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marplo007 Re: ranking najbrzydszych budynków i miejsc w Zgo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.03, 13:25 a ja mam trzy propozycje 1 dworzec zgorzelec miasto 2 stadion miejski 3 dom kultury do spolki z amfiteatrem i maly bonusik duzy rynek obraz a nawet mi sie niechce gadac pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski Re: ranking najbrzydszych budynków i miejsc w Zgo 03.11.03, 08:11 ale dlaczego niby dom kultury? To, ze nie jest zadbany nie znaczy, ze jest brzydki. Wg mnie to jeden z piękniejszych budynków w okolicy, choć można się przyczepić do jego zastosowania to wg mnie sam budynek jak i zaniedbany park to jednak jedne z ładniejszych miejsc naszego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nazgul Re: ranking najbrzydszych budynków i miejsc w Zgo IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.03, 09:31 fakt.a stadion jak stadion - jak to m?wi? - jaki kraj tacy terrrrroryćci :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: ranking najbrzydszych budynków i miejsc w Zgo IP: *.robsoft.com.pl / *.zgorzelec.sdi.tpnet.pl 04.11.03, 14:57 Przychylam sie do wczesniuejszej wypowiedzi ......dlaczego dom kultury????...... jest ładnym obiektem, szkoda tylko ze mało zadbanym i mało wyeksponowanym w naszym mieście, a stadion? stadion ??? niema byc ładny tylko urzyteczny.....jest o wiele wiecej brzydkich budynków niż dom kultury czy stadion np. kamienice na ulicy Daszyńskiego piekne budynki ale to .....obraz nedzy i rozpaczy....... Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski kamienice 05.11.03, 08:16 kamienic też będę bronił bo są przepiękne, choć to co czasami robią z nimi ludzie woła o pomstę do nieba. Nie wiem, może nadejdzie kiedys czasy, ze to się zmieni, choć pewnie nie prędko i raczej wczesniej kamienice te się rozsypią ale może się mylę. Wg mnie tak pięknych domów jak ten obok studzienki, strasznie zaplesniały dziś po prostu ze świecą szukac nawet po drugiej stronie Nysy, piękne są też kamienice w centrum, wzdłuż postoju taksówek. Moją ulubioną jest ta taka na dole pomalowana na żółto i na niebiesko zdaje się, pomijając koszmarne elewacje które ludzie robią na parterach i pierwszych piętrach jak się podniesie głowę wyżej i chce się zobaczyć to normalnie mowę odbiera gdy sobie człowiek uświadomi jak piękne to musiały być dawno temu domy. Widziałem też, ze remontuje się elewacje kamienic koło hotelu pod orłem, to jest chyba najprawdziwsza secesja i wg mnie nawet nieźle ją odnawiają, znaczy przynajmniej elewację bo trochę razi, że okien na klatce schodowej to nie przyszło nikomu do głowy choćby odmalować jedynie. Wg mnie te wszystkie stare kamienice to prawdziwe perły, może kiedyś jeszcze zabłysną swoim naturalnym blaskiem... Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski Re: ranking najbrzydszych budynków i miejsc w Zgo 05.11.03, 07:55 dokładnie:)))) bo trzeba przyznać, że I liga to nam na tym stadionie jeszcze długo dlugo nie grozi, więc i nic dziwnego, ze żaden poważny sponsor nie myśli poważnie o modernizacji tego stadionu a na taką kopaninę jaka tam teraz ma miejsce to co jest wystarczy w zupełności wg mnie. Z pewną tylko zazdrością myślę o sąsiadach zza Nysy, co prawda Goerlitz póki co nie walczy o mistrzostwo Bundesligi ale jednak co by nie mówić Jeremias i Ballock, dwaj piłkarze reprezentacji Niemiec i zdaje się Bayernu Monachium to jednak goście urodzeni w Goerlitz i tu zdaje się pierwsze piłki kopali. Czyli krótko mówiąc możliwe jest aby na 15tym południku urodzili się piłkarze, póki co po jego lewej stronie ale kto wie, może i dożyjemy czasów, że urodzą się też po prawej jego stronie? Póki co po naszej stronie mamy dobrych śmieciarzy, tfu chciałem powiedzieć koszykarzy;) Więc dobre i to a na piłkarzy jeszcze musimy poczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aj Re: ranking najbrzydszych budynków i miejsc w Zgo IP: *.robsoft.com.pl / *.zgorzelec.sdi.tpnet.pl 05.11.03, 16:25 ........ ja bardzo przepraszam Neandertalski co Ci się niepodoba w naszej lidze "TUROWA" gdyby nie te mecze niewiele by się działo..... a propo koszykarzy mamy dobrych młodych zawodników, którym niestety niedają pograć i sciagaja z całej Polski jakies beztalencia....... Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski koszykarze 06.11.03, 07:16 prepraszam, jeżeli ktoś poczuł się urażony moją paplaniną. Oczywiście nie mam nic do koszykarzy TUROWA, osobiście sam cieszę się, że im całkiem nieźle idzie, choć o włos przegrali ekstraklasę, doceniam to i szanuję. A, że sobie podowcipkuję to chyba nic aż tak strasznego? Bo tak jakoś mi się skojarzyło jedynie, ze w naszym mieście to wrzucanie piłki do kosza i grzebanie w koszach na ulicy ma obecnie jakąś szerszą, rozwijającą się perspektywę, pierwsze na szczęście, drugie niestety... No i dlatego pomyślało mi się, ze koszami nasze miasto stoi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aj Re: koszykarze IP: *.robsoft.com.pl / *.zgorzelec.sdi.tpnet.pl 08.11.03, 11:16 neandertalski.....dziekuje za sprostowanie .....oraz dyplomatyczne wybrniecie z tej sytuacji pozdrawaim joanna Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski Re: koszykarze 12.11.03, 07:50 e tam zaraz dyplomatyczne;) ale też pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski Re: ranking najbrzydszych budynków i miejsc w Zgo 05.11.03, 14:57 no i po przemyśleniach nominuję w kategorii najbrzydszy budynek kościół św. Barbary, wg mnie to zwyczajnie szpetny bunkier choć w rozmiarach nie ukrywam imponujący. Odpowiedz Link Zgłoś
zubekjoy Re: ranking najbrzydszych budynków i miejsc w Zgo 05.11.03, 22:33 a propos kamienic... secesja jest piękna.... kościół - fakt - bunkier. a mnie się nie podoba, że jakiś pan fotograf wywalił szybę wystawową psując w ten prosty sposób kompozycje ściany przy ulicy chyba Dąbrowskiego ( na przeciwko hotelu Pod Orłem). Nie jest to może jakiś tam mega zabytek, ale... skoro mamy ich tak mało, zostawmy i uszanujmy to co jest. Nie podobają mi się plastikowe okna w kamienicach odnawianych na Daszyńskiego. Super, że się coś dzieje, ale nie róbmy kaszany. no i elewacje, z daleka ok, ale styropianowe ściany nie bardzo kojarzą mi sie ze starówką. ukłon do pana architekta ;( a moze się czepiam... Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski Re: ranking najbrzydszych budynków i miejsc w Zgo 06.11.03, 07:32 ja też trochę ubolewam nad przerabianiem parterów kamienic na sklepy itp. zwłaszcza gdy wiąże się to z tym, ze elewacja wokół kilku okien na parterze wyglada zupełnie inaczej niż cała reszta w górę i po bokach i robi się z tego krótko mówiąc coś w rodzaju "każdy ch.j na swój strój" i taka kamienica zaczyna przypominać jakiś mało udany collage. Szkoda, ze nie ma jakiejś ogólnej polityki która właśnie wyznaczałaby kilka podstawowych zasad których nie mógłby nikt ot tak sobie samemu zmieniać a tak jest samowolka i róbta co chceta, szkoda. Ech Panie daj nam architekta z prawdziwego zdarzenia! Bo inaczej kamienice zamienią się w stragany z walącymi się piętrami na nich nadbudowanymi. No i uwielbiam jeszcze te bramy wejściowe do kamienic, jak tak się człowiek zatrzyma czasami i popatrzy to wierzyć się nie chce jakie musiały być kiedyś piękne, zresztą ślady witraży i zdobień czasami jeszcze widać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miau25 Re: ranking najbrzydszych budynków i miejsc w Zgo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.03, 22:29 Dworzec miasto jest oczywiscie poza wszelka dyskusja ale okropne sa tez Dom Towarowy Handlowca i DT Centrum (razem ze schodami, na ktorych mozna stracic zycie). Szare odrapane brylska z brudnymi oknami. I do tego oklejone reklamami. Jakby tego bylo malo oba goruja nad reszta swojego otoczenia. Nie podoba mi sie tez parkan wokol rynku przy komendzie. Juz chyba lepiej by wgladal jakis mur z graffiti. Wszystko jest lepsze niz ta blacha. Ale jesli teren jest prywatny to pewnie jeszcze dlugo bedziemy ten plot ogladali. A tak na marginesie nie wiecie, czy rynkiem zarzadza jakas firma czy moze miasto? Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski Re: ranking najbrzydszych budynków i miejsc w Zgo 12.11.03, 08:06 masz rację ten płot to faktycznie też perełka. W sumie to chyba ciężko tam nawet wymyślić coś co by pasowało i służyło temu samemu. W takim miejscu po prostu nie pasują ani płoty ani mury. No chyba, ze byłoby coś w takim stylu jak ogrodzenie dawnych koszar, takie np jak koło "otisu" albo dawnej szkoły nr 3. Tylko dziś już nikt takich rzeczy nie robi niestety... a jeszcze jakby po tym puścić jakiegoś bluszcza to nawet mogłoby moze być sympatycznie? Zresztą nie wiem, nie jestem architektem. Odpowiedz Link Zgłoś
exprorer Re: ranking najbrzydszych budynków i miejsc w Zgo 03.12.04, 22:24 Witam Jezeli chcecie zobaczyc jak nasze miasto wygladalo w pelnej okazalosci,kiedy mieszkancy nie musieli wstydzic za wyglad ulic,parkow i placow zapraszam na nowa strone ze starymi zgorzeleckimi widokowkami - www.zgorzelec.kgb.pl Juz niedlugo znajdziecie tu takie materialy o Zgorzelcu ze wlosy staja deba !!! Odpowiedz Link Zgłoś
exprorer Re: ranking najbrzydszych budynków i miejsc w Zgo 04.12.04, 19:52 Najochydniejsze budynki w Zgorzelcu to ciag PRLowskich budynkow przy ulicy Czachowskiego(po prawej stronie jak idziemy w strone stacji benzynowej tzn pod gore),na drugim miejscu umiescilbym bydynki przy ul.E.Plater(vis avis starego domu handlowego ZODIAK),trzecie miejsce to osiedle zachod,chociaz juz troszke zaroslo i niewielo go widac.Natomiast na koncu to powinien zostac zgorzelecki "manhattan",jako wizytowka polskiej sztuki budowlanej widocznej golym okiem z rynku w Goerlitz. Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski Re: ranking najbrzydszych budynków i miejsc w Zgo 06.12.04, 09:02 pewnie się zdziwisz ale Niemcy w Berlinie obecnie prowadzą renowację enerdowskich bloków i nie chodzi wcale o ucywilizowanie ich wyglądu, tylko o zachowanie ich pierwotnego wyglądu, czy nam się podoba czy nie blokowiska też są dokumentacją czasów w których powstały, różny czas, zostawia różne ślady. Nie jestem miłośnikiem blokowisk ale to co robią Niemcy dało mi do myślenia. I a propo wizytówek, Niemcy mają swoje Koenigshufen i to właśnie w nim chcą mieszkać, stąd tyle pustych kamienic na starówce. Nie ma co udawać, ze blokowisk nie ma albo są wstydliwym tematem. I ciekaw jestem tego o czym m się jeszcze nie śniło a propo Zgorzelca, co tak zapowiadasz, czyżbyś znalazł siódmy most na Nysie? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
exprorer Re: ranking najbrzydszych budynków i miejsc w Zgo 09.12.04, 23:03 heheh legenda siudmego mostu - to chyba temat na osobna dyskusje,lecz mozna pokusic sie o ich dokladne tu policzenie~! Co do zgorzeleckiego portalu historycznego to go dopiero tworzymy ale juz sa efekty ktore i mie zaskakuja.Mysle ,ze bedie sie podobalo ! Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski Re: ranking najbrzydszych budynków i miejsc w Zgo 10.12.04, 08:26 kiedyś tu liczyliśmy z Zubkiem, postawił tezę, że siódmy most byl naprzeciw Domu Kultury, przy wlocie strumyka do Nysy. Nigdzie nie udało mi się znaleźć zdjęcia tego mostu, jeżeli istniał, jedyny most który można by wg mnie uznać za siódmy to mostek koło kładki przy wiadukcie, prowadził tylko na wyspę ale był jednak mostem na rzece, na starych kartkach zresztą jest traktowany na równi z innymi mostami i przez to np ujęcie przedstawiające te trzy mosty razem podpisywane jest jako trzy mosty: kamienny (wiadukt), stalowy (kładka) i drewniany (ten na wyspę). Odpowiedz Link Zgłoś
exprorer Re: ranking najbrzydszych budynków i miejsc w Zgo 10.12.04, 12:26 Ten na wyspe byl drewniany ? zawsze zdawalo mi sie ze jak inne byl stalowy. Wracajac do mostu,na swojej stronie,moze troszke na wyrost umiescilem taka kartke www.zgorzelec.kgb.pl/kladka.html podpisalem jako siodmy most,co powieci na temat tej kladki,znacie moze jej lokalizacje ? Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski 7dmy most 13.12.04, 08:43 wg mnie to jest właśnie ten drewniany, tylko tu masz widok od strony kładki w stronę browaru, ja mam z kolei kartki z widokiem od strony browaru w stronę wiaduktu ale to ten sam mostek na wyspę, no i podtrzymuję tezę że był drewniany. Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski o jeden most dalej... 13.12.04, 13:30 wiesz przeglądając mapy które mi podesłałeś dochodzę do wniosku, ze to raczej nie mogło chodzić o tę kładkę, ona nie miała specjalnie znaczenia logistycznego przy przeprawie przez rzekę to tylko kładka na wyspę. Wg mnie siódmy most który wysadzili Niemcy w ostatnim dniu wojny musiał łączyć dwa brzegi Nysy i stawiam tezę, że siódmym mostem był ten jeszcze niżej, łączący Weinhuebel z drugim brzegiem poniżej Koźlic, czyli gdzieś na wysokości dawnego stalagu po naszej stronie. To była przeprawa przez rzekę, Weinhuebel zaś chyba było częścią Goerlitz, podobnie jak Moys. Wg mnie tu był ten siódmy most, popatrz na mapie, wygląda całkiem całkiem, swoją drogą przydałoby się kiedyś wypuścić może w tę okolicę i zobaczyć jak wygląda miejsce po nim? pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
exprorer Re: o jeden most dalej... 14.12.04, 20:34 Oczywiscie,wizja lokalna w wiekszosci przypadkow rozwiazuje takie watpliwosci.Ja jestem ZA ! Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski Re: o jeden most dalej... 15.12.04, 07:52 no to jesteśmy umówieni, teraz tylko do załatwienia sprawa najtrudniejsza, czyli synchronizacja zegarków ;-) ten most, czy raczej miejsce po nim akurat nie będzie chyba trudny do znalezienia, na Weinhuebel droga do niego z pewnością została a po naszej stronie, zjeżdżając z góry do Koźlic wystarczy na dole skręcić w prawo i dalej prosto aż do rzeki, tam chyba droga jest trochę rozpierdzielona jak mnie pamięć nie myli ale myślę, że uda się dotrzeć bez problemu, problemem może być teraz tylko pogoda, zwłaszcza gdyby chciało się przy okazji "piszczałką" po okolicy trochę pomachać, ot tak profilaktycznie ;-) Bo teraz metalowych odpadków chyba tylko pod ziemią można szukać, odpadłem gdy np zobaczyłem co zostało koło stalagu po dawnych składach amunicji, złomiarze wynieśli wszystko co się dało, nawet kraty z okien... Takie czasy, historia idzie na złom. Odpowiedz Link Zgłoś
exprorer Re: o jeden most za daleko ! 16.12.04, 19:23 Zmieniam tytul formu na :O jeden most za daleko ! sie ktos rozpedzil lub pomylil. Mysle ze wyprawa moze dojsc do skutku na wiosne bo jak tu kopac w mrozie ! Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski Re: o jeden most za daleko ! 17.12.04, 08:04 oj widzę exprorer, że duch w Was słaby jak ręka dzierżąca Waszą saperkę, mrozu się lękacie? Z kim ja pracuję.... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
exprorer Re: o jeden most za daleko ! 19.12.04, 17:07 Widze twardy z ciebie zawodnik zobaczymy w polu :)) Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski Re: o jeden most za daleko ! 20.12.04, 07:47 he he, no pewnie, PT-91 przy mnie miękki kisiel ;-) a propo, nie wtrzymałem z ciekawości i wczoraj wpakowałem swój twardy tyłek w samochód, razem z moim nieletnim synem i wypuściliśmy się przynajmniej zobaczyć to miejsce, naturalnie od strony niemieckiej, nie jestem aż tak szalony aby w taką pogodę jak wczoraj ruszać w trasę polną drogą koło Koźlic. No więc od niemieckiej strony widać wszystko jak na dłoni, pozostały jeszcze filary w rzece i na brzegu przyczółki mostowe, był nieźle wypiętrzony w górę, obok jest jakiś chyba stary budynek młyna. Jednym słowem, widziałem! Jestem pierwszy który postawił nogę na siódmym moście, znaczy ja i mój syn :-) Choć mieszkający obok niemcy trochę popsuli mi podniosły nastrój, to zdaje się częste miejsce spacerów miejscowych, albo współpraca z Grenzschutzem ;-) No a później wracając załapaliśmy się na doskonale utrzymane trasy lodowe na ulicach Goerlitz, o dziwo niemcy też ludzie i ich drogowcy dają się zimie zaskoczyć, dzięki temu miałem kilka razy okazję poczuć się za kółkiem jakbym kierował bobsejem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski o jeden most za daleko ! 17.12.04, 08:06 a propo pamiętasz, że porażka pod Arnhem w tym roku miala okrąglą 60tą rocznicę? Jak powstanie warszawkie, tylko, że z mniejszą pompą u nas w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
exprorer Re: o jeden most za daleko ! 19.12.04, 17:07 Pamietam ! nawet widzialem relacje w telewizji i chyba niemcy zostali zaproszeni Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski Re: o jeden most za daleko ! 20.12.04, 07:37 ja nawet o mało tam nie wylądowalem ale pod koniec października, więc prawie w rocznicę;) Mam za to kilka zdjęć, kumple dla mnie zrobili z mostu i takiego jednego muzeum ale nie tego w białym pałacyku, oficjalnego, tylko takiego trochę bardziej prywatnego, podobno nawet tam dobrze, o dziwo mówią o Polakach;) A teraz czytam właśnie "Droga wiodła ugorem" Sosabowskiego, w sumie niezła refleksja, bo i nieźle nas alinci wydymali... Odpowiedz Link Zgłoś
exprorer Re: o jeden most za daleko ! 25.12.04, 17:31 Tak to juz w tej naszej historii jest, ze zawsze nas ktos "wydymal",jestesmy zwyczajnie zbyt malo zaborczym narodem.Jakbysmy nie patrzyli na traktaty,umowy i inne tyego typu bzdury to nikt by mam nie podskoczyl i zawsze bylibysmy "pierwsi na obiedie".Jak to sie zwyklo mowic "zwyciezcy nie pyta sie o racje" ... Odpowiedz Link Zgłoś