Dodaj do ulubionych

ranking najbrzydszych budynków i miejsc w Zgorzelc

IP: *.robsoft.com.pl / 10.0.1.* 07.08.03, 18:53
Otwieram ranking najbrzydszych miejsc.......... i budynków w
Zgorzelcu......... co powinno znaleźć się na pierwszym miejscu?
Obserwuj wątek
    • zubekjoy Re: ranking najbrzydszych budynków i miejsc w Zgo 18.08.03, 22:47
      stawiam na "studzienkę" na daszyńskiego
      • Gość: asia Re: ranking najbrzydszych budynków i miejsc w Zgo IP: *.robsoft.com.pl / 10.0.1.* 21.08.03, 18:32
        A ja mysle, że na pierwszym miejscu powinien znależć sie ryneczek kwiatowy te
        blaszane budy sa paskudne.
        • neandertalski Re: ranking najbrzydszych budynków i miejsc w Zgo 25.08.03, 08:36
          oj czepiacie się;)
          a ja nie będę oryginalny i stawiam jednak na klasykę, czyli dworzec Zgorzelec
          Miasto, konia z rzędem temu kto znajdzie coś szkaradniejszego i w gorszym
          stanie;)
          • Gość: gobo007 Re: ranking najbrzydszych budynków i miejsc w Zgo IP: *.jgora.dialog.net.pl 13.09.03, 01:19
            Witam
            Jesli mowimy o Zgorzelec Miasto, to zapraszam do mojej galerii o tym
            miejscu:))) www.podgorniak.republika.pl Pozdrawiam
    • Gość: marplo007 Re: ranking najbrzydszych budynków i miejsc w Zgo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.03, 13:25
      a ja mam trzy propozycje
      1 dworzec zgorzelec miasto
      2 stadion miejski
      3 dom kultury do spolki z amfiteatrem
      i maly bonusik
      duzy rynek obraz a nawet mi sie niechce gadac
      pozdrawiam
      • neandertalski Re: ranking najbrzydszych budynków i miejsc w Zgo 03.11.03, 08:11
        ale dlaczego niby dom kultury? To, ze nie jest zadbany nie znaczy, ze jest
        brzydki. Wg mnie to jeden z piękniejszych budynków w okolicy, choć można się
        przyczepić do jego zastosowania to wg mnie sam budynek jak i zaniedbany park to
        jednak jedne z ładniejszych miejsc naszego miasta.
        • Gość: Nazgul Re: ranking najbrzydszych budynków i miejsc w Zgo IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.03, 09:31
          fakt.a stadion jak stadion - jak to m?wi? - jaki kraj tacy terrrrroryćci :)
          • Gość: Asia Re: ranking najbrzydszych budynków i miejsc w Zgo IP: *.robsoft.com.pl / *.zgorzelec.sdi.tpnet.pl 04.11.03, 14:57
            Przychylam sie do wczesniuejszej wypowiedzi ......dlaczego dom
            kultury????...... jest ładnym obiektem, szkoda tylko ze mało zadbanym i mało
            wyeksponowanym w naszym mieście, a stadion? stadion ??? niema byc ładny tylko
            urzyteczny.....jest o wiele wiecej brzydkich budynków niż dom kultury czy
            stadion np. kamienice na ulicy Daszyńskiego piekne budynki ale to .....obraz
            nedzy i rozpaczy.......
            • neandertalski kamienice 05.11.03, 08:16
              kamienic też będę bronił bo są przepiękne, choć to co czasami robią z nimi
              ludzie woła o pomstę do nieba. Nie wiem, może nadejdzie kiedys czasy, ze to się
              zmieni, choć pewnie nie prędko i raczej wczesniej kamienice te się rozsypią ale
              może się mylę. Wg mnie tak pięknych domów jak ten obok studzienki, strasznie
              zaplesniały dziś po prostu ze świecą szukac nawet po drugiej stronie Nysy,
              piękne są też kamienice w centrum, wzdłuż postoju taksówek. Moją ulubioną jest
              ta taka na dole pomalowana na żółto i na niebiesko zdaje się, pomijając
              koszmarne elewacje które ludzie robią na parterach i pierwszych piętrach jak
              się podniesie głowę wyżej i chce się zobaczyć to normalnie mowę odbiera gdy
              sobie człowiek uświadomi jak piękne to musiały być dawno temu domy. Widziałem
              też, ze remontuje się elewacje kamienic koło hotelu pod orłem, to jest chyba
              najprawdziwsza secesja i wg mnie nawet nieźle ją odnawiają, znaczy przynajmniej
              elewację bo trochę razi, że okien na klatce schodowej to nie przyszło nikomu do
              głowy choćby odmalować jedynie. Wg mnie te wszystkie stare kamienice to
              prawdziwe perły, może kiedyś jeszcze zabłysną swoim naturalnym blaskiem...
          • neandertalski Re: ranking najbrzydszych budynków i miejsc w Zgo 05.11.03, 07:55
            dokładnie:)))) bo trzeba przyznać, że I liga to nam na tym stadionie jeszcze
            długo dlugo nie grozi, więc i nic dziwnego, ze żaden poważny sponsor nie myśli
            poważnie o modernizacji tego stadionu a na taką kopaninę jaka tam teraz ma
            miejsce to co jest wystarczy w zupełności wg mnie. Z pewną tylko zazdrością
            myślę o sąsiadach zza Nysy, co prawda Goerlitz póki co nie walczy o mistrzostwo
            Bundesligi ale jednak co by nie mówić Jeremias i Ballock, dwaj piłkarze
            reprezentacji Niemiec i zdaje się Bayernu Monachium to jednak goście urodzeni w
            Goerlitz i tu zdaje się pierwsze piłki kopali. Czyli krótko mówiąc możliwe jest
            aby na 15tym południku urodzili się piłkarze, póki co po jego lewej stronie ale
            kto wie, może i dożyjemy czasów, że urodzą się też po prawej jego stronie? Póki
            co po naszej stronie mamy dobrych śmieciarzy, tfu chciałem powiedzieć
            koszykarzy;) Więc dobre i to a na piłkarzy jeszcze musimy poczekać.
            • Gość: aj Re: ranking najbrzydszych budynków i miejsc w Zgo IP: *.robsoft.com.pl / *.zgorzelec.sdi.tpnet.pl 05.11.03, 16:25
              ........ ja bardzo przepraszam Neandertalski co Ci się niepodoba w naszej
              lidze "TUROWA" gdyby nie te mecze niewiele by się działo..... a propo
              koszykarzy mamy dobrych młodych zawodników, którym niestety niedają pograć i
              sciagaja z całej Polski jakies beztalencia.......
              • neandertalski koszykarze 06.11.03, 07:16
                prepraszam, jeżeli ktoś poczuł się urażony moją paplaniną. Oczywiście nie mam
                nic do koszykarzy TUROWA, osobiście sam cieszę się, że im całkiem nieźle idzie,
                choć o włos przegrali ekstraklasę, doceniam to i szanuję. A, że sobie
                podowcipkuję to chyba nic aż tak strasznego? Bo tak jakoś mi się skojarzyło
                jedynie, ze w naszym mieście to wrzucanie piłki do kosza i grzebanie w koszach
                na ulicy ma obecnie jakąś szerszą, rozwijającą się perspektywę, pierwsze na
                szczęście, drugie niestety... No i dlatego pomyślało mi się, ze koszami nasze
                miasto stoi.
                • Gość: aj Re: koszykarze IP: *.robsoft.com.pl / *.zgorzelec.sdi.tpnet.pl 08.11.03, 11:16
                  neandertalski.....dziekuje za sprostowanie .....oraz dyplomatyczne wybrniecie z
                  tej sytuacji

pozdrawaim joanna
                  • neandertalski Re: koszykarze 12.11.03, 07:50
                    e tam zaraz dyplomatyczne;) ale też pozdrawiam :-)
    • neandertalski Re: ranking najbrzydszych budynków i miejsc w Zgo 05.11.03, 14:57
      no i po przemyśleniach nominuję w kategorii najbrzydszy budynek kościół św.
      Barbary, wg mnie to zwyczajnie szpetny bunkier choć w rozmiarach nie ukrywam
      imponujący.
      • zubekjoy Re: ranking najbrzydszych budynków i miejsc w Zgo 05.11.03, 22:33
        a propos kamienic... secesja jest piękna....
        kościół - fakt - bunkier.
        a mnie się nie podoba, że jakiś pan fotograf wywalił szybę wystawową psując w
        ten prosty sposób kompozycje ściany przy ulicy chyba Dąbrowskiego ( na
        przeciwko hotelu Pod Orłem). Nie jest to może jakiś tam mega zabytek, ale...
        skoro mamy ich tak mało, zostawmy i uszanujmy to co jest.
        Nie podobają mi się plastikowe okna w kamienicach odnawianych na Daszyńskiego.
        Super, że się coś dzieje, ale nie róbmy kaszany. no i elewacje, z daleka ok,
        ale styropianowe ściany nie bardzo kojarzą mi sie ze starówką. ukłon do pana
        architekta ;(
        a moze się czepiam...
        • neandertalski Re: ranking najbrzydszych budynków i miejsc w Zgo 06.11.03, 07:32
          ja też trochę ubolewam nad przerabianiem parterów kamienic na sklepy itp.
          zwłaszcza gdy wiąże się to z tym, ze elewacja wokół kilku okien na parterze
          wyglada zupełnie inaczej niż cała reszta w górę i po bokach i robi się z tego
          krótko mówiąc coś w rodzaju "każdy ch.j na swój strój" i taka kamienica zaczyna
          przypominać jakiś mało udany collage. Szkoda, ze nie ma jakiejś ogólnej
          polityki która właśnie wyznaczałaby kilka podstawowych zasad których nie mógłby
          nikt ot tak sobie samemu zmieniać a tak jest samowolka i róbta co chceta,
          szkoda. Ech Panie daj nam architekta z prawdziwego zdarzenia! Bo inaczej
          kamienice zamienią się w stragany z walącymi się piętrami na nich
          nadbudowanymi. No i uwielbiam jeszcze te bramy wejściowe do kamienic, jak tak
          się człowiek zatrzyma czasami i popatrzy to wierzyć się nie chce jakie musiały
          być kiedyś piękne, zresztą ślady witraży i zdobień czasami jeszcze widać.
          • zubekjoy Re: ranking najbrzydszych budynków i miejsc w Zgo 07.11.03, 13:50
            • Gość: miau25 Re: ranking najbrzydszych budynków i miejsc w Zgo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.03, 22:29
              Dworzec miasto jest oczywiscie poza wszelka dyskusja ale okropne sa tez Dom
              Towarowy Handlowca i DT Centrum (razem ze schodami, na ktorych mozna stracic
              zycie). Szare odrapane brylska z brudnymi oknami. I do tego oklejone reklamami.
              Jakby tego bylo malo oba goruja nad reszta swojego otoczenia. Nie podoba mi sie
              tez parkan wokol rynku przy komendzie. Juz chyba lepiej by wgladal jakis mur z
              graffiti. Wszystko jest lepsze niz ta blacha. Ale jesli teren jest prywatny to
              pewnie jeszcze dlugo bedziemy ten plot ogladali. A tak na marginesie nie
              wiecie, czy rynkiem zarzadza jakas firma czy moze miasto?
              • neandertalski Re: ranking najbrzydszych budynków i miejsc w Zgo 12.11.03, 08:06
                masz rację ten płot to faktycznie też perełka. W sumie to chyba ciężko tam
                nawet wymyślić coś co by pasowało i służyło temu samemu. W takim miejscu po
                prostu nie pasują ani płoty ani mury. No chyba, ze byłoby coś w takim stylu jak
                ogrodzenie dawnych koszar, takie np jak koło "otisu" albo dawnej szkoły nr 3.
                Tylko dziś już nikt takich rzeczy nie robi niestety... a jeszcze jakby po tym
                puścić jakiegoś bluszcza to nawet mogłoby moze być sympatycznie? Zresztą nie
                wiem, nie jestem architektem.
                • exprorer Re: ranking najbrzydszych budynków i miejsc w Zgo 03.12.04, 22:24
                  Witam
                  Jezeli chcecie zobaczyc jak nasze miasto wygladalo w pelnej okazalosci,kiedy
                  mieszkancy nie musieli wstydzic za wyglad ulic,parkow i placow zapraszam na
                  nowa strone ze starymi zgorzeleckimi widokowkami - www.zgorzelec.kgb.pl
                  Juz niedlugo znajdziecie tu takie materialy o Zgorzelcu ze wlosy staja deba !!!
                  • exprorer Re: ranking najbrzydszych budynków i miejsc w Zgo 04.12.04, 19:52
                    Najochydniejsze budynki w Zgorzelcu to ciag PRLowskich budynkow przy ulicy
                    Czachowskiego(po prawej stronie jak idziemy w strone stacji benzynowej tzn pod
                    gore),na drugim miejscu umiescilbym bydynki przy ul.E.Plater(vis avis starego
                    domu handlowego ZODIAK),trzecie miejsce to osiedle zachod,chociaz juz troszke
                    zaroslo i niewielo go widac.Natomiast na koncu to powinien zostac
                    zgorzelecki "manhattan",jako wizytowka polskiej sztuki budowlanej widocznej
                    golym okiem z rynku w Goerlitz.
                    • neandertalski Re: ranking najbrzydszych budynków i miejsc w Zgo 06.12.04, 09:02
                      pewnie się zdziwisz ale Niemcy w Berlinie obecnie prowadzą renowację
                      enerdowskich bloków i nie chodzi wcale o ucywilizowanie ich wyglądu, tylko o
                      zachowanie ich pierwotnego wyglądu, czy nam się podoba czy nie blokowiska też
                      są dokumentacją czasów w których powstały, różny czas, zostawia różne ślady.
                      Nie jestem miłośnikiem blokowisk ale to co robią Niemcy dało mi do myślenia.
                      I a propo wizytówek, Niemcy mają swoje Koenigshufen i to właśnie w nim chcą
                      mieszkać, stąd tyle pustych kamienic na starówce. Nie ma co udawać, ze
                      blokowisk nie ma albo są wstydliwym tematem.
                      I ciekaw jestem tego o czym m się jeszcze nie śniło a propo Zgorzelca, co tak
                      zapowiadasz, czyżbyś znalazł siódmy most na Nysie?
                      ;-)
                      • exprorer Re: ranking najbrzydszych budynków i miejsc w Zgo 09.12.04, 23:03
                        heheh legenda siudmego mostu - to chyba temat na osobna dyskusje,lecz mozna
                        pokusic sie o ich dokladne tu policzenie~!
                        Co do zgorzeleckiego portalu historycznego to go dopiero tworzymy ale juz sa
                        efekty ktore i mie zaskakuja.Mysle ,ze bedie sie podobalo !
                        • neandertalski Re: ranking najbrzydszych budynków i miejsc w Zgo 10.12.04, 08:26
                          kiedyś tu liczyliśmy z Zubkiem, postawił tezę, że siódmy most byl naprzeciw
                          Domu Kultury, przy wlocie strumyka do Nysy. Nigdzie nie udało mi się znaleźć
                          zdjęcia tego mostu, jeżeli istniał, jedyny most który można by wg mnie uznać za
                          siódmy to mostek koło kładki przy wiadukcie, prowadził tylko na wyspę ale był
                          jednak mostem na rzece, na starych kartkach zresztą jest traktowany na równi z
                          innymi mostami i przez to np ujęcie przedstawiające te trzy mosty razem
                          podpisywane jest jako trzy mosty: kamienny (wiadukt), stalowy (kładka) i
                          drewniany (ten na wyspę).
                          • exprorer Re: ranking najbrzydszych budynków i miejsc w Zgo 10.12.04, 12:26
                            Ten na wyspe byl drewniany ?
                            zawsze zdawalo mi sie ze jak inne byl stalowy.
                            Wracajac do mostu,na swojej stronie,moze troszke na wyrost umiescilem taka
                            kartke www.zgorzelec.kgb.pl/kladka.html podpisalem jako siodmy most,co
                            powieci na temat tej kladki,znacie moze jej lokalizacje ?

• neandertalski 7dmy most 13.12.04, 08:43
                              wg mnie to jest właśnie ten drewniany, tylko tu masz widok od strony kładki w
                              stronę browaru, ja mam z kolei kartki z widokiem od strony browaru w stronę
                              wiaduktu ale to ten sam mostek na wyspę, no i podtrzymuję tezę że był
                              drewniany.
                            • neandertalski o jeden most dalej... 13.12.04, 13:30
                              wiesz przeglądając mapy które mi podesłałeś dochodzę do wniosku, ze to raczej
                              nie mogło chodzić o tę kładkę, ona nie miała specjalnie znaczenia logistycznego
                              przy przeprawie przez rzekę to tylko kładka na wyspę.
                              Wg mnie siódmy most który wysadzili Niemcy w ostatnim dniu wojny musiał łączyć
                              dwa brzegi Nysy i stawiam tezę, że siódmym mostem był ten jeszcze niżej,
                              łączący Weinhuebel z drugim brzegiem poniżej Koźlic, czyli gdzieś na wysokości
                              dawnego stalagu po naszej stronie. To była przeprawa przez rzekę, Weinhuebel
                              zaś chyba było częścią Goerlitz, podobnie jak Moys. Wg mnie tu był ten siódmy
                              most, popatrz na mapie, wygląda całkiem całkiem, swoją drogą przydałoby się
                              kiedyś wypuścić może w tę okolicę i zobaczyć jak wygląda miejsce po nim?
                              pozdrowienia
                              • exprorer Re: o jeden most dalej... 14.12.04, 20:34
                                Oczywiscie,wizja lokalna w wiekszosci przypadkow rozwiazuje takie
                                watpliwosci.Ja jestem ZA !
                                • neandertalski Re: o jeden most dalej... 15.12.04, 07:52
                                  no to jesteśmy umówieni, teraz tylko do załatwienia sprawa najtrudniejsza,
                                  czyli synchronizacja zegarków ;-)
                                  ten most, czy raczej miejsce po nim akurat nie będzie chyba trudny do
                                  znalezienia, na Weinhuebel droga do niego z pewnością została a po naszej
                                  stronie, zjeżdżając z góry do Koźlic wystarczy na dole skręcić w prawo i dalej
                                  prosto aż do rzeki, tam chyba droga jest trochę rozpierdzielona jak mnie pamięć
                                  nie myli ale myślę, że uda się dotrzeć bez problemu, problemem może być teraz
                                  tylko pogoda, zwłaszcza gdyby chciało się przy okazji "piszczałką" po okolicy
                                  trochę pomachać, ot tak profilaktycznie ;-) Bo teraz metalowych odpadków chyba
                                  tylko pod ziemią można szukać, odpadłem gdy np zobaczyłem co zostało koło
                                  stalagu po dawnych składach amunicji, złomiarze wynieśli wszystko co się dało,
                                  nawet kraty z okien...
                                  Takie czasy, historia idzie na złom.
                                  • exprorer Re: o jeden most za daleko ! 16.12.04, 19:23
                                    Zmieniam tytul formu na :O jeden most za daleko ! sie ktos rozpedzil lub
                                    pomylil.
                                    Mysle ze wyprawa moze dojsc do skutku na wiosne bo jak tu kopac w mrozie !
                                    • neandertalski Re: o jeden most za daleko ! 17.12.04, 08:04
                                      oj widzę exprorer, że duch w Was słaby jak ręka dzierżąca Waszą saperkę, mrozu
                                      się lękacie? Z kim ja pracuję....

;-)
                                      • exprorer Re: o jeden most za daleko ! 19.12.04, 17:07
                                        Widze twardy z ciebie zawodnik
                                        zobaczymy w polu :))
                                        • neandertalski Re: o jeden most za daleko ! 20.12.04, 07:47
                                          he he, no pewnie, PT-91 przy mnie miękki kisiel ;-)
                                          a propo, nie wtrzymałem z ciekawości i wczoraj wpakowałem swój twardy tyłek w
                                          samochód, razem z moim nieletnim synem i wypuściliśmy się przynajmniej zobaczyć
                                          to miejsce, naturalnie od strony niemieckiej, nie jestem aż tak szalony aby w
                                          taką pogodę jak wczoraj ruszać w trasę polną drogą koło Koźlic.
                                          No więc od niemieckiej strony widać wszystko jak na dłoni, pozostały jeszcze
                                          filary w rzece i na brzegu przyczółki mostowe, był nieźle wypiętrzony w górę,
                                          obok jest jakiś chyba stary budynek młyna. Jednym słowem, widziałem! Jestem
                                          pierwszy który postawił nogę na siódmym moście, znaczy ja i mój syn :-)
                                          Choć mieszkający obok niemcy trochę popsuli mi podniosły nastrój, to zdaje się
                                          częste miejsce spacerów miejscowych, albo współpraca z Grenzschutzem ;-)
                                          No a później wracając załapaliśmy się na doskonale utrzymane trasy lodowe na
                                          ulicach Goerlitz, o dziwo niemcy też ludzie i ich drogowcy dają się zimie
                                          zaskoczyć, dzięki temu miałem kilka razy okazję poczuć się za kółkiem jakbym
                                          kierował bobsejem ;-)
                                    • neandertalski o jeden most za daleko ! 17.12.04, 08:06
                                      a propo pamiętasz, że porażka pod Arnhem w tym roku miala okrąglą 60tą
                                      rocznicę? Jak powstanie warszawkie, tylko, że z mniejszą pompą u nas w kraju.
                                      • exprorer Re: o jeden most za daleko ! 19.12.04, 17:07
                                        Pamietam ! nawet widzialem relacje w telewizji i chyba niemcy zostali zaproszeni
                                        • neandertalski Re: o jeden most za daleko ! 20.12.04, 07:37
                                          ja nawet o mało tam nie wylądowalem ale pod koniec października, więc prawie w
                                          rocznicę;) Mam za to kilka zdjęć, kumple dla mnie zrobili z mostu i takiego
                                          jednego muzeum ale nie tego w białym pałacyku, oficjalnego, tylko takiego
                                          trochę bardziej prywatnego, podobno nawet tam dobrze, o dziwo mówią o Polakach;)
                                          A teraz czytam właśnie "Droga wiodła ugorem" Sosabowskiego, w sumie niezła
                                          refleksja, bo i nieźle nas alinci wydymali...
                                          • exprorer Re: o jeden most za daleko ! 25.12.04, 17:31
                                            Tak to juz w tej naszej historii jest, ze zawsze nas ktos "wydymal",jestesmy
                                            zwyczajnie zbyt malo zaborczym narodem.Jakbysmy nie patrzyli na traktaty,umowy
                                            i inne tyego typu bzdury to nikt by mam nie podskoczyl i zawsze
                                            bylibysmy "pierwsi na obiedie".Jak to sie zwyklo mowic "zwyciezcy nie pyta sie
                                            o racje" ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka