Dodaj do ulubionych

KIJÓW - pomożcie:)

IP: 85.232.234.* 08.10.09, 22:58
witam, chce sie wybrac z dwoma kolezankami na pare dni do Kijowa i w
zwiazku z tym mam pare pytan i prosze serdecznie o odpowiedzi:)
przede wszystkim czy podroz (najprawdopodobniej pociagiem) jest
bezpieczna dla trzech kobiet?
czy potrzebna jest wiza na ukraine? rezerwowac kwatery w polsce czy
jechac w ciemno? - a moze ktos ma jakies namiary na tanie kwatery w
centrum kijowa? czy utrzymanie tam jest drogie? - chodzi mi o
jedzenie w sklepach, knajpach, przejazdy komunikacja miejska, itp.
no i oczywiscie czy w ogole warto pojechac do Kijowa - poprosze o
wskazowki co warto zobaczyc;)

z gory bardzo dziekuje za wszytstkie odpowiedzi:) pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: q Re: KIJÓW - pomożcie:) IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.10.09, 23:25
      lec wizzairem za 80 zl z biletem na za miesiac. bedziesz w godzine. z
      kwaterami nie wiem jak tam, ale na domy-letniskowe.com czy jakos tak
      widzialem mieszkanie chyba za 20 $ doba. jechac warto, miasto ladne,
      choc bylem tylko pare godzin.
    • Gość: dar Re: KIJÓW - pomożcie:) IP: 195.116.98.* 09.10.09, 08:27
      Dokijowa napewno warto pojechać piękne miasto z wieloma miejscami do zoabczenia jesli chcesz jakies dokaldniejsze infromacji podaj jakis namiar na siebie to odpowiem na pytania jakei cie nurtuja
      • Gość: inna86 Re: KIJÓW - pomożcie:) IP: 213.227.74.* 09.10.09, 19:48
        Hejka ja byłam z dwoma przyjaciółkami w Kijowie na babskiej wycieczce.
        jechałyśmy w zeszłym roku w listopadzie we trzy. I to blondynki:) poradziłyśmy
        sobie świetnie, ale znamy rosyjski więc nie było problemu żadnego. jechałyśmy
        pociągiem ze Lwowa do Kijowa dziennym jedzie chyba o 8 rano i potem jakoś o 10.
        Bilety nie były drogie jakoś chyba za plackarty płaciłyśmy coś ok 50 zł albo i
        mniej. Ale wrażenia!!!:) Jedzie się długo bo dopiero na 20 byłyśmy w Kijowie
        tzn. 10 godzin w tym czasie nie ma żadnego zasięgu na całej trasie jeśli chodzi
        o telefon (przynajmniej żadna z nas nie miała). Wiadomo samolotem szybciej, ale
        pociągiem to przygoda. Myśmy kupiły sobie dużo piwek jedzenie i miałyśmy super
        zabawę. Fakt ludzie patrzyli trochę ale raczej z sympatią, pytali się skąd z
        Polski i gdzie jedziemy. Jest bezpiecznie w wagonach nawet w nocy. Ludzie mieli
        prawdziwe futra komórki na stolikach jak spali i nic się nie działo. Zresztą w
        każdym wagonie jest konduktor co czuwa, więc jest spoko. Jeśli chodzi o sam
        kijów to rewelka. Jest co zwiedzać tylko trzeba kupić mapę. Transport typu
        autobusy czy tramwaje tanio np. bilet kosztuje ok20 gr. Najlepiej poruszać się
        metrem (które dociera prawie wszędzie! koszt to 50 gr. możesz jeździć ile chcesz
        nie wysiadając z metra) Taksówki są drogie, ale w nocy jak się wraca to warto
        się zastanowić nad taką opcją bo dziwni ludzie czasem chodzą. Nas namawiali na
        męską prostytutkę na majdanie, no i koleś taki się doczepił, ale we trzy to
        naprawdę można sobie poradzić świetnie. Tak to było spoko. Gorzej z cenami
        jedzenia. Bo jest drogo. Myśmy tylko piły soki wódkę i piwo i jadły majonez z
        chlebem. Pasztetu nie polecam. A i kupcie koniecznie tort kijowski na bezach.
        rewelacja! W barach w centrum to nie jest fajnie. Jakoś nie widać młodych tam,
        oni to przeważnie na ławkach w centrum siedzą. Ja trafiłam do takiej knajpy
        gdzie piwo kosztowało prawie 20 zł. Podobno dyskoteki są ale to albo dla super
        bogatych albo jakieś speluny, trzeba się znać podobno gdzie iść, myśmy nie były
        nigdzie. Po nocy tak starałyśmy się nie włóczyć, by nie kusić losu. A jeśli
        chodzi o noclegi to spałyśmy w akademiku 15 min metrem od centrum. Super bo był
        pokój z łazienką nawet. Nas chyba polubił dyrektor tego akademika bo w końcu nic
        nie płaciłyśmy ale podobno nie jest drogo myślę że można utargować cenę ok 25zł
        za dobę tylko trzeba poszukać sobie wcześniej akademików na necie. Jak znajdę
        numer do tego tam gdzie byłam to Ci napiszę.
    • Gość: jarojj Re: KIJÓW - pomożcie:) IP: *.rev.masterkom.pl 09.10.09, 23:10
      Ciekawa i treściwa jest odpowiedź inna86. Dodam tylko:
      1) podróż pociągiem jest bezpieczna przy założeniu, że zachowuje się zdrowy rozsądek (jak wszędzie) i na pewno jest to swego rodzaju przygoda
      2) dla celów turystycznych, jak Wasz wyjazd, wiza nie jest obywatelkom Polski potrzebna
      3) na oferty kwater można się natknąć pod dworcem, ale czy warto - niech opowiedzą inni
      4) w ostatnim okresie nie powinno się juz oczekiwać, że utrzymanie na Ukrainie będzie znacząco tańsze, no a Kijów jest raczej drogim miastem, więc...; komunikacja na Ukrainie póki co jest w porównaniu z naszą śmiesznie tania
      5) w ogóle do Kijowa trzeba pojechać, to fantastyczne, wschodnie miasto, jedna z najwiekszych atrakcji tego kraju; wszystkim Kijów polecam
      6) co zobaczyć - to zależy od upodobań, myślę, że Sobór Sofijski i Ławrę Peczerską na pewno, Andrijiwskij Uzwiz (tylko nie kupujcie tam pamiątek, bo ceny bezlitosne), Majdan Niezależności oczywiście; trudno wchodzić w szczegóły - osobiście dla mnie to miasto ma specyficzny klimat, który trzeba poczuć na miejscu

Życzę satysfakcjonującej wycieczki!

jarojj
      moja.ukraina.eu.interia.pl
    • Gość: inna Re: KIJÓW - pomożcie:) IP: 213.227.74.* 10.10.09, 19:15
      No ja to się zawsze rozpiszę...;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka