Dodaj do ulubionych

Poród, opieka medyczna, becikowe itp.

IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.07.11, 16:34
Witam,

Zamierzam rodzić na Ukrainie, ( jeszcze sama nie wiem czy jest to dobry pomysł ).

Może mógłby ktoś mi udzielić kilka info. dot.
- Jak wygląda opieka medyczna dla cudzoziemców?
- Ile kosztuje i gdzie wykupić ubezpieczenie obejmujące "prowadzenie ciąży " itp.
- Czy poród jest płatny ( jak gdzie ile itp? )
- Słyszałam że Ukraincy mają wysokie becikowe - co zrobic aby je uzyskac :) ??
pozdrawiam i dziekuję za pomoc
Kinga
Obserwuj wątek
    • Gość: lex Re: Poród, opieka medyczna, becikowe itp. IP: *.dynamic.chello.pl 06.07.11, 19:08
      >Słyszałam że Ukraincy mają wysokie becikowe - co zrobic aby je uzyskac :) ??
      Otóż, obywatele Ukrainy mają prawo do takiego becikowego. Będąc cudzoziemką ( a tak właśnie wnioskuję z zadanego przez Ciebie pytania cyt. - Jak wygląda opieka medyczna dla cudzoziemców?) raczej się nie kwalifikujesz. Chyba, że pozostajesz w związku małżeńskim z obywatelem Ukrainy.
      co do opieki medycznej, prowadzenia ciąży, porodu: ubezpiecznie takie nie wiem, czy istnieje, a nawet jeżeli tak, to nie są znane mechanizmy działania wym. wyżej ubezpieczenia.
      w celu oszczędzenia sobie stresów w tak wyjątkowym stanie, jakim jest ciąża dla kobiety, przygotuj sobie cash, cash i jeszcze raz cash (USD i EUR). w UA to niezbędne;-)

• Gość: lex Re: Poród, opieka medyczna, becikowe itp. IP: *.dynamic.chello.pl 06.07.11, 19:41
      Również warto dodać, że zgodnie z ostatnią nowelizacją ustawy, obowiązuje ratalny system wypłacanie becikowego (np. w przypadku urodzenia pierwszego dziecka dostaje się 693 UAH miesięcznie przez 2 lata).
      Łatwo policzyć opłacalność zabiegu "Poród na Ukrainie" uwzględniając prognozowaną (!!!)stopę inflacji, która wyniesie na Ukrainie 8%, biorąc pod uwagę także fakt, że eksperci nie wydają długoterminowych prognoz! (czyli te 8% należy interpretować jako "pobożne życzenia", a w realu może się okazać, że inflacja będzie wynosić 10, 12, 16, czy 18%).
      • Gość: lex Re: Poród, opieka medyczna, becikowe itp. IP: *.dynamic.chello.pl 06.07.11, 19:54
        co za kraj;-)P:)))
        okazuje się, że była kolejna nowelizacja ustawy (1.07.2011), a więc sytuacja wygląda następująco:
        w przypadku urodzenia pierwszego dziecka:
        pierwsza rata wyniesie 8320 UAH jednorazowo,
        693 UAH w równych ratach przez 24 miesiące
        czyli calość wynosie:24960 UAH

• Gość: Kinga Re: Poród, opieka medyczna, becikowe itp. IP: *.rev.inds.pl 06.07.11, 21:01
          Czyli nici z becikowego... bo męża mam polaka ;) i dobrze..
          Pani w ambasadzie ukrainy powiedziała mi że podód jest za free, ale nie wiem czy mogę na tym polegać..
          • Gość: jw Re: Poród, opieka medyczna, becikowe itp. IP: *.multi-play.net.pl 06.07.11, 21:13
            W Polsce też jest za darmo, po co chcesz rodzić na Ukrainie? Ukrainki przyjeżdżają rodzić w Polsce.
            Na Ukrainie musisz dać w łapę, inaczej będziesz miała opiekę adekwatną do "ceny".
            • Gość: Kinga Re: Poród, opieka medyczna, becikowe itp. IP: *.rev.inds.pl 06.07.11, 21:53
              hm.. Myślałam, że jest tam to może trochę inaczej rozwinięte? Co to znaczy za darmo..?? tzn, żę masz skurcz i jedziesz do szpitala i tak po prostu z wejścia rodzisz za free ?? nie będąc nigdzie zarejestrowana ani ubezpieczona??
              • Gość: lex Re: Poród, opieka medyczna, becikowe itp. IP: *.dynamic.chello.pl 06.07.11, 22:49
                pojęcie Ukraina oraz przymiotnik "rozwinięte" w jednym zdaniu nie występują...;-)
              • Gość: lwow.info Re: Poród, opieka medyczna, becikowe itp. IP: *.pool.ukrtel.net 26.07.11, 22:20
                Nie wiem, w jakim celu chcesz rodzic na Ukrainie... ale rzeczywiscie jest to za darmo. Teoretycznie. Bo w praktyce zglosza sie do Ciebie po lapowke wszyscy poczawszy od sprzataczki i salowej, a konczac na poloznej, lekarzu i neonatologu. Sa tacy, co wezma "co laska", a sa i tacy, co jak nie zaplacicsz żądanej kwoty (standard dla lekarza to ok 400$ za porod silami natury bez komplikacji) powiedza Ci, ze dziecko jest chore i nie wypisza ze szpitala. Do tego dolicz koszt wszystkich rzezy potrzebnych do porodu (lub nie) - typu strzykawki, tampony, opatrunki, kroplowki, zastrzyki roznych specyfikow, nici i igly, itd,itp. oraz koszt dojazdu i zycia na Ukrainie w oczekiwaniu na porod oraz po porodze (tez nie wsiadziesz do autobusu na drugi dzien), przestanie Ci sie oplacac, nawet jakbys miala dostac to becikowe :).

Ja rodzilam i na Ukrainie i w Polsce i musze powiedziec, ze nie ma wiekszej roznicy, porod to porod. Moze poza ty, ze tu zzo nie jest zbyt popularne i na zycznie raczej Ci go nikt nie zrobi.
                • no_nick Re: Poród, opieka medyczna, becikowe itp. 27.07.11, 20:45
                  To jakis zart prawda ? Az tak nie kochasz swego nienarodzonego dziecka, ze chcesz je narazic na przyjscie na swiat w ukrainskim "darmowym" rozdomie? Cisna mi sie "pod palce" slowa, ktorych normalnie nie uzywam, szczegolnie wobec kobiet. Naprawde bralas pod uwage w tym kontekscie becikowe ???? Nie wierze, to jakas podpucha....
                  • Gość: zulcia73 Re: Poród, opieka medyczna, becikowe itp. IP: *.ip.mgk.pl 30.07.11, 19:59
                    no ja tez myśle że to jakiś żart, bo chyba nie możliwe jest żeby ktoś myślał o tym poważnie...?
                  • Gość: Ja Re: Poród, opieka medyczna, becikowe itp. IP: 213.77.66.* 02.11.14, 15:27
                    Może dla kogos nie ma różnicy czy 1000 zł czy 8000 ale ja wolałabym 2
    • Gość: gosc Re: Poród, opieka medyczna, becikowe itp. IP: *.la.net.ua 06.08.11, 10:14
      Dziewczyny mam do Was pytanie, moj maz jest Ukarincem,na stale mieszkamy w Polsce,jednak przez ok rok obecnie pracuje na Ukr wiec zatanawiam sie nad porodem w Doniecku,jesli zdecyduje sie urodzic malucha na Ukr czy bedziemy mogli wybrac dla niego polskie obywatelstwo,czy ze wzgledu na obywatelstwo meza zostanie nam narzucone ukrainskie,jak bedzie wygladala sprawa z paszportem aby wrocic do domku w PL,gdzie i jak dlugo moze potrwac wyrobienie takiego dokumentu???moze podpoiwiecie mi gdzie powinnam sie zglosic zeby uzyskac wszystkie niezbedne info?? czy moze lepiej bedzie urodzic maluszka w pl wyrobic paszport i udac sie do tatusia??
      • Gość: jw Re: Poród, opieka medyczna, becikowe itp. IP: *.multi-play.net.pl 06.08.11, 11:40
        o obywatelstwie polskim
        Art. 6. 1. Dziecko rodziców, z których jedno jest obywatelem polskim, drugie zaś obywatelem innego państwa, nabywa przez urodzenie obywatelstwo polskie. Jednakże rodzice w oświadczeniu złożonym zgodnie przed właściwym organem w ciągu trzech miesięcy od dnia urodzenia się dziecka mogą wybrać dla niego obywatelstwo państwa obcego, którego obywatelem jest jedno z rodziców, jeżeli według prawa tego państwa dziecko nabywa jego obywatelstwo.
        2. W braku porozumienia między rodzicami każde z nich może zwrócić się w ciągu trzech miesięcy od dnia urodzenia się dziecka o rozstrzygnięcie do sądu.
        3. Dziecko, które nabyło obywatelstwo obce zgodnie z ust. 1 lub 2, nabywa obywatelstwo polskie, jeżeli po ukończeniu szesnastu lat, a przed upływem sześciu miesięcy od dnia osiągnięcia pełnoletności złoży odpowiednie oświadczenie przed właściwym organem i organ ten wyda decyzję o przyjęciu oświadczenia.
      • Gość: lwow.info Re: Poród, opieka medyczna, becikowe itp. IP: *.pool.ukrtel.net 08.08.11, 21:55
        Jesli urodzisz na Ukrainie, zglaszacie do konsulatu (maz musi sie zgodzic) i dziecko dostaje polskie obywatelstwo. Pierwszy paszport (tymczasowy - na 9 mies.) robia na poczekaniu. Do drugiego potrzebny jest pesel (tez mozna zalatwic przez konsulat, tylko koszt ok bodajze 40-50 euro i sie czeka).

Pozdrawiam
        Kasia
    • Gość: gosc Re: Poród, opieka medyczna, becikowe itp. IP: *.rzeszow.mm.pl 12.09.11, 10:29
      becikowego nie dostaniesz będąc cudzoziemka chociaż sumka kusi to nie radze ryzykować...jeśli mąż jest obywatelem Ukrainy to dostanie te becikowe nawet jeśli urodzisz w krajach Europy...
    • Gość: MAJA becikowe IP: *.swidnica.mm.pl 01.09.13, 18:43
      Mam pytanie , jestem ukrainką i za 2 tygodnie urodze dziecko w polsce czy będą mi sie należały jakieś pieniądze z Ukrainy na wychowanie dziecka w Polsce
    • Gość: gg Re: Poród, opieka medyczna, becikowe itp. IP: 194.181.128.* 01.09.13, 21:45
      Witam , opieka , standardy leczenia w szpitalach oraz stan sanitarny na Ukrainie jest fatalny
      za wszystko się płaci , lekarze w większości kończą uczelnie za wziatki .
      Moim skromnym zdaniem pomysł fatalny .
    • jano0244 Re: Poród, opieka medyczna, becikowe itp. 03.09.13, 13:29

Córka naszych przyjaciół-lekarzy niebawem będzie rodzić w tamtejszej klinice "za darmo". Z racji posiadania rodziców-lekarzy ma obiecane, że salowa, pielęgnierka, lekarz gin itp. wezmą 50% tego, co zwyczajowo.
      Pojęcię "bezpłatne" na Ukrainie ma jednak zupełnie inny wydźwięk niż w PL. Dobrze to wiedzieć, zanim się zdecyduje na poród na UA z wyboru.
    • Gość: RRR Poród w Polsce obywatelki Ukrainy IP: *.dynamic.chello.pl 21.09.13, 21:46
      Witam, mam obywatelstwo ukraińskie, mąż Polak, w Polsce przebywam na na podstawie karty stałego pobytu, tu też pracuję. Wkrótce urodzę, Czy przysługuje mi zapomoga na dziecko wypłacana przez państwo ukraińskie? Jeśli tak to co muszę załatwić przed porodem aby potem nie było zbyt późno. Jak wygląda sprawa obywatelstwa dziecka?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka