Dodaj do ulubionych

Podole rowerem - jak dojechać?

IP: *.vlan212.corcoran.lubman.net.pl 05.04.12, 13:03
Witam,

Wymyśliłem sobie wypad na Ukrainę. Chciałbym przejechać na rowerze odcinek wzdłuż Dniestru. Trasę chciałbym zacząć w Stanisławie a skończyć w Czerniowcach.

Kombinuję teraz jak na miejsce startu i mety dowieźć się z rowerem.

Jestem z Lublina, więc najlepiej by chyba było dojechać koleją do Przemyśla. Na rowerze do Medyki. Następnie złapać elektriczkę do Lwowa i we Lwowie pociąg do Stanisławowa (Iwano-Franowska). Niestety nie potrafię sie dogadać z ukraińską wyszukiwarką pociągów (wklejam nazwy miejscowści wpisane po ukraińsku). Jest gdzieś czytelny rozkład jazdy pociągów ze Lwowa?

Zastanawiam sie też czy na Ukrainie da się wozić rower w autobusie i czy trasy nie pokonać w ten sposób.

Kolejne pomysł to zamiast z Lublina jechać do Przemyśla i płacić za to słono, spróbować przedrzeć się na Ukrainę najbliższym przejściem czyli przez Dorohusk i tam kombinować jakiś dojazd do Lwowa. To z pewnością bedzie dużo tańsze. Ale czy się da?

Proszę o pomoc w walce z rozkładami jazdy i rady.

Pozdrawiam
Kosmal
Obserwuj wątek
    • Gość: instr. Re: Podole rowerem - jak dojechać? IP: *.tvk.torun.pl 06.04.12, 15:22
      Nie ma z UA przejść rowerowych-przez Dorohusk czy inne(poza Medyka..)byś musial przejechac pociagiem lub autobusem-mozna samochodem ale raczej roweru nikt niewezmie--chyba ze zagadasz z jakaś mrówką,dasz 10-20zł i przewiezie rower w swoim passacie kombi(jak wiadomo nr.1 wsrod przemytników)oni przewaznie maja puste wozy.....W Medyce jest piesze przejscie,niema rowerowego(chyba tylko z BY w Białowieży jest rowerowe i jedno z Rosja),ale:wg.prawa osoba prowadzaca lub ciagnaca rower jest PIESZYM--musisz zadzwonic do Medyki i spytac czy mozesz przeprowadzic rower na piechote(ja tam niewidzialem nigdy ludzi z rowerami,ale bylem ze 3 razy na tym przejsciu)
    • Gość: jw Re: Podole rowerem - jak dojechać? IP: *.multi-play.net.pl 07.04.12, 09:36
      Czytałeś to?
    • Gość: aaa Re: Podole rowerem - jak dojechać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.12, 19:52
      jedynym przejściem pieszym jest Medyka(stan na 2011) Przejście tam trwa jakieś 15 min spowrotem dużo dłużej. Po polskiej stronie trzeba dzwonić do drzwi dla niepełnosprawnych.
      Na innych, jadąc tam można zadzwonić na przejście i uzyskać zgodę na przejazd rowerem.
      Spowrotem trzeba się liczyć z szukaniem samochodu który cię zabierze.
    • Gość: balkan42 Re: Podole rowerem - jak dojechać? IP: *.przemysl.hypnet.pl 12.04.12, 18:48
      www.railway.lviv.ua/index.php?id=21
      • Gość: Kosmal Re: Podole rowerem - jak dojechać? IP: *.vlan212.corcoran.lubman.net.pl 18.04.12, 14:32
        Podaleś linka do elektriczek, które mają ograniczony zasięg. Niestety ale tym za daleko nie dojadę.

Co do przekraczania przejść granicznych to doskonale wiem, że z rowerem da się na kołach tylko przez Medykę, choć mi sie kiedyś udało wrócić do Polski na rowerze przez Hrebenne. Myślałem o opcji rower w luku bagażowym autobusu.
        • Gość: aaa Re: Podole rowerem - jak dojechać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.12, 19:09
          www.poezda.net/en/station_timetable/LVOV?st_code=2218000&titleval=
          Ile ma trwać ten wypad bo twoja koncepcja jest strasznie skomplikowana?
          • Gość: Kosmal Re: Podole rowerem - jak dojechać? IP: *.vlan212.corcoran.lubman.net.pl 19.04.12, 09:58
            Myślę, że coś koło tygodnia. Coś koło 500 km bliskiej jazdy wzdłuż rzeki + zwiedzanie.

Co jest skomplikowanego? Chce przejechać na rowerze odcinek od Halicza do Chocimia. Problemem jest dojazd a nie sam wyjazd.

Ale mam nową koncepcję. Spróbuję się załadować do autobusu pkssokolow.pl/index.php

Wysiadka w Buczaczu lub w Monastrzyskach (nad Dniestr ok 40 km). A powrót z Kamieńca Podolskiego. W razie czego jestem gotów trochę rozmontować rower.
            • Gość: aaa Re: Podole rowerem - jak dojechać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.12, 11:10
              A nie prościej PKS do Kamieńca a potem wzdłuż Dniestru do Medyki?
              • Gość: Kosmal Re: Podole rowerem - jak dojechać? IP: *.vlan212.corcoran.lubman.net.pl 19.04.12, 12:11
                Nie chcę jechać pod prąd rzeki, czyli pod górkę ;-)
                Nie chcę tracić czasu na pedałowanie przez Ukrainę, ot tak. Wolę szybko dojechać nad Dniestr i tam spedzic więcej czasu i więcej czasu poświęcić tamtejszym atrakcjom.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka