Dodaj do ulubionych

samochód firmowy

IP: *.ennet.pl 10.08.12, 23:01
Jak jest z przekraczaniem granicy samochodem firmowym? Samochód zarejestrowany na firmę, której jestem właścicielem. W praktyce wygląda to tak, że w dowodzie rejestracyjnym w rubryce "właściciel" mam nazwę mojej firmy a nie moje nazwisko...
Obserwuj wątek
    • Gość: seba Re: samochód firmowy IP: 109.232.26.* 20.06.13, 21:52
      właśnie czy ktoś wie?
      • no_nick Re: samochód firmowy 26.06.13, 11:43
        Sa pewnie przepisy na ten temat, ale na przejsciu granicznym to pan celnik stanowi prawo, wiec doradzalbym sporzadzenie ladnego dokumentu potwierdzajacego prawa kierujacego pojazdem do przekraczania nim granicy (nawet jesli pojazd jest zarejestrowany na firme a wlasciciel firmy siedzi za kierownica). Chetnie w tlumaczeniu na ukrainski , z pieczatka albo wieksza iloscia pieczatek - jak nalezy :). Mysle ze to taniej, niz dojechac do granicy i potem wracac.
    • Gość: ok Re: samochód firmowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.13, 22:48
      Wielokrotnie przekraczałem granicę samochodem służbowym. Pogranicznik ukraiński zwykle pyta: na firmę, a pozwolenie na kierowanie jest. Odpowiadam zgodnie ze stanem faktycznym: jest. I na tym koniec formalności. Mam zgodę imienną na prowadzenie pojazdu służbowego w języku polskim. Dla przyzwoitości warto mieć tłumaczenie na ukraiński. Tyle, że na około 20 przekroczeń granicy ani razu nie kazali pokazywać nawet polskiego tekstu pozwolenia na kierowanie.
    • Gość: toj Re: samochód firmowy IP: *.wsinf.edu.pl 04.09.13, 12:57
      Potrzebne jest pozwolenie. ja mam auto leasingowane, więc formalnie właścicielem auta jest Towarzystwo Leasingowe. Jadąc w tym roku na Ukrainę miałem od nich kwit w jęz. rosyjskim ze zgodą na poruszanie się tym pojazdem. Musiałem go pokazać w drodze na Ukrainę. W drodze powrotnej nikt o nic nie pytał. Warto też mieć coś takiego, gdy zatrzyma Cię tam policja. W przypadku auta firmowego/ leasingu wystarczy dokument z firmową pieczęcią.
      • typerek111 Re: samochód firmowy 14.05.18, 12:57
        Pozwolenie, zdecydowanie. Generalnie możesz do 7 dni przebywać na miejscu, ale powinieneś to zgłosić. Warto jest zakupić taki samochód firmowy, który nie będzie tam problematyczny. Ja np. kupiłem nową dacię stąd: dacia.dyszkiewicz.pl/ i bardzo fajnie to działa, bo nie mam żadnych problemów. Papierologia została załatwiona na starcie, a samochód radzę raczej brać na gotówkę - leasing to ciężki kawałek chleba.
        • dutchman Re: samochód firmowy 17.05.18, 12:37
          Absolutnie odradzam wybranie sie na Ukraine samochodem sluzbowym bez imiennego dokumentu wystawionego przez wlasciciela pojazdu widocznego w dowodzie rejestracyjnym. Pare lat temu w Korczowej o malo co a musialbym wracac do domu w NL......
          pozdrawiam
          duchman

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka