Dodaj do ulubionych

Ałuszta warto jechać??

IP: *.class144.petrotel.pl 16.03.07, 12:43
chcialbym w tym roku pojechac ma Krym.upatrzylem sobie miasto Aluszta. Czy w
miasteczkach nadmorskich jest podobnie jak nad baltykiem tzn. sa ulice na
ktorych jest pelno barow, pamiatek i żarlaczni :) Ukraine znam dobrze ale
tylko wschodnia bo jezdze tam od 20 lat w okolice Luganska a z tego co czytam
to na krymie jest calkiem inaczej no i jak to wyglada cenowo czy np. za 30zl
na osobe czyli ok. 10 dolarow znajde fajna kwatere.
Obserwuj wątek
    • Gość: Darek Re: Ałuszta warto jechać?? IP: *.crowley.pl 16.03.07, 17:23
      z ceną 10$ będzie ciężko,co nie znaczy nie możliwe.Oczywiście cena zależy od
      terminu.
      • Gość: unmay Re: Ałuszta warto jechać?? IP: *.bhsu.edu 16.03.07, 19:01
        uwazam ze siedziec przez caly urlop tylko w samej Aluszcie nie jest to zbyt
        dobre rozwiazanie urlopowe
        • Gość: ines Re: Ałuszta warto jechać?? IP: *.sti.net.pl 21.03.07, 23:22
          Aluszta to przyjemny kurort otoczony gorami<dobry punkt wyjsciowy>cudowny
          Czatyrdah najlepsze dojscie z przeleczy Angar-Bogaz i Demerdzi z ktorego
          roztacza sie zapierajaca dech w piersiach panorama Aluszty i morza.Jezeli
          chodzi o sam kurort to zalezy czego oczekujesz <jesli wolisz cisze i spokoj>to
          zly wybor.Na promenadzie pokaz mody nowobogackich,ceny owocow znacznie wyzsze
          niz w Polsce.Ceny kwater:dobra kwatera 30$<eurostandard>za 10 tak jak pytasz to
          znajdziesz...podla nore.Plaze zadna rewelacja choc mnie osobiscie odpowiadaja
          wlasnie kamieniste.Dobry punkt wypadowy koniecznie:Sudak+Nowy Swiat,Sewastopol
          oraz Jaskinia Marmurowa(kto nie byl polecam!!!)
          • Gość: ines Re: Ałuszta warto jechać?? IP: *.sti.net.pl 21.03.07, 23:54
            Tutaj masz pare stronek do przewertowania o Aluszcie:www.i-
            alushta.com :www.alushta.crimea.ua : www.alushta.org : www.alushta.ru :
            www.alushta-kurort.narod.ru : www.in-alushta.ru :www.aluston.ru Przyjemnej
            lektury.
    • lubliner1 Re: Ałuszta warto jechać?? 21.03.07, 19:46
      alushta jest wporzo.jestem zadowolony.dwa razy w ubieglym roku tam bylem.za 15
      dolcow mialem praktycznie cala kawalerke do dyspozycji.jedna plaza
      bezplatna.super bar w centrum.i dobry punkt na wypady po
      okolicy./gory,jalta,dziki wschod,a nawet bachczisaraj;-)napewno jest tanio!!!
      • p_grzes Re: Ałuszta warto jechać?? 23.03.07, 16:11
        Co do rad w szukaniu noclegu, to w zadnym wypadku nie daj sie nacianac na ludziom ktorzy czatuja przy dworcu. Bylem z zona w Aluszcie dwa lata temu w sierpniu. Przy dworcu podszedl do nas pan i pyta czy chcemy nocleg za 50$. Po krotkiej pogawedce okazalo sie, ze od osoby 50$, wiec grzecznie podziekowalem. Nastepnie poszedlem na przebuj i przeszedlem sie po okolicznych blokach po porstu pytajac ludzi, czy nie maja albo nie znaja kogos kto by mial pokoj do wynajecia. No i sie udalo. Na poczatku mialo byc 15$ od osoby a po krotkich targach i biadoleniu, ze jestesy biednymi polskimi studentami udalo sie wynajac pokoj w bloku (ciepla woda, dostep do lodowki, i "wisie drugije udobstwa") za 10$ za dwie osoby. Ogolnie wypada sie targowac zawsze i wszedzie. Jak wrocilem to nawet w polsce mialem ochote z kazym sie targowac, no coz targowac sie nie da ale jak pytasz o upust to zawsze sie cos znajdzie...
        Pozdrawiam
        • Gość: <------<<< Re: Ałuszta warto jechać?? IP: 195.47.201.* 28.03.07, 09:58
          Auszta, git miejsc w srodku i wszedzie bliko, ludzi tam masa tlumy, miast duze,
          no i nie dac wiecej za spanie niz $10 chyba ze jest sie zamochodem wowczas
          trzeba dac wiecej ale gospodarz zawsze ma placy ogrodzony wysokim murem, dodam
          ze nie trzeba sie bac i myslec o ludziach w duzych ładnych domach ze sa bardzo
          chciwi mozna w dobrych warunkach naprawde za dobre pieniadze mieszkac w willi i
          jescze bedzie zabawa na % polecam miast, jak miasto ale ze wszedzie blisko to
          jest wielki PLUS
    • Gość: Pikor Re: Ałuszta warto jechać?? IP: 195.75.207.* 03.04.07, 12:23
      Ałuszta jest brudna. Podobnie plaże. Noclegi - za ten sam standard trzeba dać
      dużo więcej. 1 dzień - to wszystko

Polecan Sudak - jedynie tam widziałem niezasyfione plaże bez betonowych
      falochronów.

dozdr.
      • brzoskaa Re: Ałuszta warto jechać?? 06.04.07, 00:22
        nie warto, olej naprawde, jedz do Bałakławy pod Sewastopolem, dostaniesz kwatere
        z widokiem na zatoke, za piec dolarow od osoby, wyjdziesz sobie na taras i po
        prawej stronie na wzgorzu zobaczysz ruiny twierdzy genuenskiej, na lewo
        zaglowki, nie tylko rosyjskie ale i wloskie i hiszpanskie a na wprost, po
        drugiej stronie zatoki zobaczysz byla baze radzieckich lodzi podwodnych:)
        nie wiem skad ci sie wziela Aluszta, Alupka to co innego, tam jest najcieplejsza
        woda,
        no i za nic w swiecie nie jedz do Eupatorii!!! Krym mam zrobiony caly, az po
        Kercz, wiec jakby co to pytaj:)
        • eastway.pl Re: Ałuszta warto jechać?? 11.04.07, 14:34
          A dlaczego niby nie warto do Eupatorii?
          • Gość: artek Re: Ałuszta warto jechać?? IP: *.chello.pl 07.05.07, 11:31
            Bylismy z zona w zeszłym roku w Ałuszcie. Kwatere wynajelismy od babki spod
            dworca za 9 dolców. Zwykłe mieszkanie w bloku do plaży 10 minut. Potwierdzam ze
            ałuszta i jałta sa droższe od innych miast na Krymie i duzo ludzi. Za to nie
            najgorszy punkt wypadowy dla zwiedzających. Na plaże jezdzilismy do rybaczje bo
            tam nie ma tych betonowych falochronów. pół godzinki busem i bylismy na super
            plaży. Plaża ok jest tez w Nowym swiecie obok sudaku, nawet piaszczysta ale tam
            jest sporo ludzi.jesli chce sie jechac do bakczysaraju trzeba pomyslec o tym by
            kupic wczesniej bilety na autobus. Z symferopola byly z tym problemy z uwagi na
            zbyt mala ilosc polączen z tym miasteczkiem.
            • Gość: ines Re: Ałuszta warto jechać??do artek IP: *.sti.net.pl 07.05.07, 13:04
              Czy w rybaczje rowniez sa takie zatloczone plaze?bo bylam kiedys w morskoje to
              bylo luzniej ale niektorzy na golasa sie opalali wiec z dzieckiem odpada...
    • a.z.1975 Re: Ałuszta warto jechać?? 22.07.07, 18:05
      Wczoraj wróciłam, w Ałuszcie jest wszystko ALE NIE MA PLAŻ!!! brudno,
      kamieniście, z betonami, plaże płatne i BARDZO tłoczno. Ja byłam 10 dni na
      wycieczce objazdowej dla mnie Ałuszta to dobry punkt do wycieczek we wszystkie
      strony ale na wypoczynek ABSOLUTNIE nie!!!
      • Gość: e.s. Re: Ałuszta warto jechać?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.07, 21:51
        Proszę napisz na jakiej byłas wycieczce, z jakiego biura i czy wycieczka
        spełniła Twoje oczekiwania. Ja mysle o wyjeżdzie z Itaki. Jakie tam były
        temperatury jak byłas i czy nie jest za gorąco do zwiedzania? Będę bardzo
        wdzięczna za informacje. Pozdrawiam
        • Gość: aga Re: Ałuszta warto jechać?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 18:54
          Ja byłam na wycieczce objazdowej z biura podróży ORBIS, z którego jestem bardzo
          zadowolona. Trasa obejmowała:Lwów-Odessa-Krym.We Lwowie dwa noclegi, jeden w
          Odessie i 5 w Ałuszcie. Hotele bardzo dobre jak na ukraińskie warunki, zawsze
          ciepła woda, czysto, nowe meble, klimatyzacja ręcznie sterowana, lodówka,
          balkony, ręczniki = europejski standart. Jeśli chodzi o posiłki to było
          sniadanie najpierw coś na ciepło, potem tradycyjnie i obiadokolacje, które
          zaczynały się od sałatki, przez zupę i drugie danie, a kończyły się na kawie
          lub cherbacie. Program był bardzo urozmaicony, swietny pilot i przewodnicy: we
          Lwowi Pani Jadzia - prawdziwa patriotka, na Krymie rewelacyjna była Wala.
          Zwiedziliśmy: Jałtę, Sudak, Bakczysaraj, Sewastopol, wjazd na Aj-Petri, rejs
          stateczkiem, był też czas na 2 godz. pluskanie się w morzu w Nowym Świecie.
          Gorąco polecam ORBIS - pozdrawiam Agnieszka.
        • Gość: aga Re: Ałuszta warto jechać?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 18:57
          Jeśli chodzi o temperatury to około 35 stopni, ale jeśli zwiedza się Jałtę,
          Sewastopol itd to od morza wieje przyjemny wiatr, najcieplej jest wewnątrz lądu
          czyli Bakczysaraj, w Odessie też było przyjemnie, a w Lwowie zimno, ja byłam od
          12 lipca. Jeśli chodzi o czas to trzeba dodać 1 godzinę. Krym jest wart
          zobaczenia, ale wczasy odradzam.
          • Gość: e.s. Re: Ałuszta warto jechać? do Agi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.07, 10:18
            Bardzo Ci dziękuje za odpowiedzi na moje pytania. Rozwiałas moje watpliwości.
            A moze masz jeszcze jakieś cenne wskazówki lub rady zwiazane z takim wyjazdem .
            pOzdrawiam
    • Gość: dibbi Re: Ałuszta warto jechać?? IP: *.crowley.pl 01.08.07, 14:44
      Ałuszta sama w sobie nie jest zbyt piękna, ale za to ma dogodne połączenia
      komunikacyjne z ważniejszymi miejscami na Zachodnim Wybrzeżu. Opłaca się tam
      zatrzymać tylko jeśli potraktujesz to miasto jako bazę wypadową. Plaże w
      mieście są płatne i jest tam kupa ludzi. Raczej nie polecam.
      Przyzwoita kwatera kosztuje w sezonie ok. 8 USD, chociaż można znaleźć też i
      tańsze, i droższe. We wrześniu ceny spadają i jest mniej ludzi. Warto się
      targować.
      Z Ałuszty do Ałupki przez Jałtę pływają tanie statki wycieczkowe (liniowe).
      Zdecydowanie polecam!
      Jeśli chcesz po prostu spędzić wakacje w ładnym miejscu to lepiej poszukać
      kwatery w mniejszej miejscowości (ale może być drożej).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka