Dodaj do ulubionych

link a czcionka

IP: *.toya.net.pl 07.10.09, 12:07
mam problem z linkami na blogu. kiedy podpinam link pod jakiś tekst w notce automatycznie pomniejsza mi czcionkę tego tekstu (pisze 14pt). pomniejsza mi chyba do 12 pt ale nie widać tego w podglądzie tylko dopiero na blogu. kiedy zwiększyłem czcionke tekstu z linkiem do 18pt to się nie zmniejszył, ale wtedy jest większy od reszty tekstu. chce po prostu żeby link był również w 14pt jak rezta tekstu. jak rozwiązać ten problem? z góry dziękuję za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • chiara76 Re: link a czcionka 07.10.09, 12:17
      podpinam się pod problem, chociaż zastanawiam się, bo ktoś mi tak wczoraj
      powiedział, że to może być specyfika szablonu. U mnie tak prawdopodobnie jest,
      że to zależne od autora szablonu.
      • ols Re: link a czcionka 07.10.09, 12:40
        Wygląd linków jest zdefiniowany w szablonie. Np. na twoim blogu (chiara76) masz tam wpisane
        #BlogSzerokaSzpalta a:link {font-size: 10px; color: #999; text-decoration: none}
        - to oznacza, że linki wewnątrz treści wpisów mają domyślnie rozmiar 10px i kolor jasnoszary).

PS. nie wiem czy to dobry pomysł tak zmieniać kolory linkom jak na twoim blogu - ciężko się połapać co to oznacza, lepiej trzymać się jednego.
        • Gość: autor Re: link a czcionka IP: *.toya.net.pl 07.10.09, 13:03
          > #BlogSzerokaSzpalta a:link {font-size: 10px; color: #999; text-decoration: none
          > }
          > - to oznacza, że linki wewnątrz treści wpisów mają domyślnie rozmiar 10px i kol
          > or jasnoszary).

no więc co tam wpisać żeby nie zmieniało?
          • ols Re: link a czcionka 07.10.09, 13:30
            najlepiej to samo, co masz we fragmencie cssa opisującym rozmiar tekstu we wpisach. Nic dokładniej nie napiszę, bo nie wiem o który blog chodzi.

PS. Więcej szczegółów znajdziesz tu:
            css.blox.pl/2006/07/BODY-Box-Text-Szpalta-o-co-chodzi.html
        • chiara76 Re: link a czcionka 08.10.09, 15:46
          dzięki za pomoc merytoryczną w sprawie rozmiaru czcionki i trochę zdziwiona
          jestem komentarzem na temat kolorów, o który nie prosiłamwink no, ale cóż, każdemu
          wolno się wypowiadać. Sprawa rozwiązała się i tak przy powrocie do tegoż
          szablonu , który mam obecnie, bo po prostu i tak nie toleruje on kolorków a więc
          nie mam możliwości ich użycia, co akurat mnie pasowało.
          • ols Re: link a czcionka 08.10.09, 17:45
            chiara76 napisała:

> i trochę zdziwiona
            > jestem komentarzem na temat kolorów, o który nie prosiłamwink

Zawsze możesz liczyć na niezamówione rady wink

> no, ale cóż, każdemu wolno się wypowiadać.

Dziękuję!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka