Dodaj do ulubionych

Nowy edytor - 100% CPU.

10.04.15, 07:29
Gdzieś na boczku już o tym marudziłem, ale pewnie umknęło. Więc: nowy edytor jest nieużywalny, bo zużywa 100% CPU. Więc szablon mam nowy, a edytora muszę używać starego.

Okazuje się, że to nie tylko u mnie tak (rozmowa o blogach). Zwykły użytkownik opisuje problem tak:

nie lubię bloxa
w sensie wrzucać na niego nie lubię
jak czytam to mi obojętnie
bo mi procek puchnie przy bloxie
nie pytaj czemu, nie wiem
Obserwuj wątek
    • bartoszcze Re: Nowy edytor - 100% CPU. 10.04.15, 09:04
      Może nie aż 100%...
      ...ale podczas gdy stary edytor (blog na NB) zajmuje 60 MB pamięci i nie używa procesora sam z siebie, to nowy edytor rozpycha się na 600 MB i stale absorbuje 40+% procesora (po przejściu w danej karcie z nowego do starego nadal siedzi w pamięci, ale wykorzystanie procesora spada).
      Nie moglibyście połączyć prostoty starego Bloksa z architekturą nowego? (wiem, że stary ma nieusuwalne ograniczenia wynikające z architektury właśnie, przez które są problemy z kategoriami).
      • rozieblox Re: Nowy edytor - 100% CPU. 10.04.15, 20:35
        Potwierdzam, że przejście do innego okna powoduje spadek obciążenia CPU. Co do 100% - możliwe, że chodziło mi o cały jeden rdzeń rdzeń. Nie wiem, nie włączam, szkoda prądu i hałasu wentylatorów. I to właśnie Blox zagotował mi raz kompa do wyłączenia (i cóż, że był zakurzony? nic innego tak go nie dobijało...).
        • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Nowy edytor - 100% CPU. 22.05.15, 08:44
          U mnie to samo. Mam tablet z Androidem (+przeglądarka Chrome). Edytor strasznie wolno działa, jest przez to nieużywalny. Na telefonie z Androidem strona edycji w ogóle się nie ładuje (przeglądarka Opera).
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Nowy edytor - 100% CPU. 28.05.15, 09:01
      Podbijam temat, bo to jest rzecz, która uniemożliwia edytowanie bloga na urządzeniach mobilnych.
      Nie moglibyście po prostu jak w starej wersji dodać możliwości przełączenia na alternatywny prosty i lekki edytor?
      • sekretarka.bozeny Re: Nowy edytor - 100% CPU. 12.06.15, 12:47
        Ja też podbijam, to laptop kompletnie nie daje rady. Grzeje się jak parowóz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka