Dodaj do ulubionych

Nowy blox + Android = koszmar

22.05.15, 08:36
Szanowni Państwo, jestem strasznie rozczarowana nową wersją bloxa.
Na urządzeniach z Androidem po prostu nie jestem w stanie jej używać.

Telefon z przeglądarką Opera: Nie otwiera się w ogóle dział edycji blogów. Nie. Po prostu nie. Pusty ekran. Nie da się też przełączyć na widok klasyczny.

Tablet z przeglądarką Chrome i klawiaturą fizyczną: Edycja bloga jest o wiele trudniejsza, niż w wersji klasycznej edytora. Z jakiegoś powodu edytor spowalnia i efekt jest taki, że gdy np. chcę wyedytować jakieś miejsce w tekście, kursor gdzieś się zapodziewa a potem nagle przeskakuje o kilka znaków.

Gdybym chciała to robić wyłącznie dotykowo, nie na klawiaturze, robi się jeszcze
gorzej, bo okno dziwnie przeskakuje przy powiększaniu widoku. Widać dostosowanie do rozmiaru ekranu szwankuje - powiększam widok, a okno edytora nagle zmienia mi położenie i znajduję się w innym miejscu niż chciałam.

Menu edycji w oknie edytora to także dramat dla urządzenia dotykowego. Takie podstawowe ustawienie jak justowanie znajduje się w drop-down menu, które znajduje się w drop-down menu. Tego się nie da używać.

Myślałam, że skoro wprowadzacie nową wersję bloxa oficjalnie do użytku, to dopracowaliście ją. Było mnóstwo czasu na to. A tymczasem nic.
Obserwuj wątek
    • bagienny Re: Nowy blox + Android = koszmar 22.05.15, 14:06
      Na jakim urządzeniu pracujesz oraz jaką wersję systemu masz na nim zainstalowaną?
      • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Nowy blox + Android = koszmar 24.05.15, 10:36
        Nie chcę chwalić się całemu światu, jaki sprzęt posiadam. Android 4.2.1.
        • bagienny Re: Nowy blox + Android = koszmar 25.05.15, 15:47
          W takim razie napisz do nas na adres blox@agora.pl
          • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Nowy blox + Android = koszmar 28.05.15, 08:54
            Napisałam.
      • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Nowy blox + Android = koszmar 24.05.15, 10:40
        I na telefonie Android 2.3.5
      • rozieblox Re: Nowy blox + Android = koszmar 26.05.15, 07:54
        Z czytaniem też szału nie ma. Zauważyłem, że nowe blogi ładują się bardzo długo. W szczególności następuje dłuższa przerwa w ładowaniu w okolicach paska postępu na poziomie ok. 80%. Firefox na Androidach (tablet, telefon). Zarówno mój blog, jak i np. blox.blox.pl.

Oraz: na telefonie nadal dostaję główną Blox w starej wersji.
        • bagienny Re: Nowy blox + Android = koszmar 27.05.15, 08:57
          Szablony są sukcesywnie optymalizowane, by szybciej działały szybciej na urządzeniach mobilnych.
          • rozieblox Re: Nowy blox + Android = koszmar 27.05.15, 19:10
            Brzmi wspaniale. Kiedy będzie można zauważyć pierwsze efekty?
            • bagienny Re: Nowy blox + Android = koszmar 01.06.15, 11:56
              Będziemy informować dzień wcześniej o planowanych zmianach, krótkim opisem czego będą one dotyczyć. W ciągu dwóch tygodni, jeżeli wszystko dobrze wypadnie na testach.
          • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Nowy blox + Android = koszmar 28.05.15, 08:56
            Szablony szablonami, ale najważniejsze dla użytkowników jest, żeby edytor bloga działał poprawnie na urządzeniach mobilnych.

On, jeśli w ogóle działa, najwyraźniej zabiera tyle pamięci, że przestaje działać w czasie rzeczywistym.
    • Gość: paseo wlasnie mialem to napisac,ze nowa wersja jest bard IP: *.dynamic.chello.pl 24.05.15, 19:27
      bardzo zla,dla mnie nie do przyjecia.
      Pytam wiec:
      1.Co zrobic i czy w ogole to mozliwe,zeby blog otwieral sie jednak jak kiedys
      w starej wersji
      2.Czy stara wersja zostanie czy przewidujecie jej likwidacje.
      Jesli tak ,to kiedy orientacyjnie,od razu przygotuje sobie nowy blog gdzie indziej.
      Do tej bezsensownej wersji nie prztzwyczaje sie.
      Francuskie powiedzenie "lepsze jest wrogiem dobrego " wlasnie zostalo tu potwierdzone.
      Czy naprawde musicie bez przerwy we wszystkim grzebac ?
      • bagienny Re: wlasnie mialem to napisac,ze nowa wersja jest 25.05.15, 15:49
        1. Wystarczy kliknąć na głównej stronie blox.pl na "stary widok"
        2. W chwili obecnej nie planujemy wyłączenia starej wersji.
      • fg2002 Re: wlasnie mialem to napisac,ze nowa wersja jest 31.05.15, 00:48
        To wszystko bez te gadżety.
        • rozieblox Re: wlasnie mialem to napisac,ze nowa wersja jest 01.06.15, 06:51
          Prawda. Z glinianymi tabliczkami nie było takich problemów.
    • fg2002 Re: Nowy blox + Android = koszmar 31.05.15, 00:20
      Jest jeszcze gorzej. Np. w moich nie nowych blogach nie mogę zmienić fontów - ani kroju ani rozmiaru. A teraz, gdy chciałem niniejszy tekst wpisać, to najpierw pojawił się Alert zabezpieczeń. - Ale przyznaję że poza tym od 3 dób jestem atakowany wirusami XTab.exe i dup.exe - niestety.
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Nowy blox + Android = koszmar 01.06.15, 07:27
      Zainstalowałam sobie na tablecie dla testu przeglądarkę Firefox: W nowym edytorze bloxa nie dam rady w ogóle pisać. tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka