maniek250 16.12.04, 22:16 Mam problem, ponieważ nie mam pojęcia jak zrobić podstronkę....Np. gdy klikam na linka mapy przydała by mi się postronka którą wcześniej przygotuję... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
owca Re: Podstrony....Jak??!! 17.12.04, 06:13 przygotuj sobie obrazek w formie jpg tej mapy, wciągnij go do zasobów bloga (dajmy na to że będzie nazywał się mapa.jpg) a potem w blogu zrób linka do położenia tego obrazka w zasobach leżą one w katalogu resource w Twoim blogu link będzie wyglądał następująco: maniek250.blox.pl/resource/mapa.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
owca Re: Podstrony....Jak??!! 17.12.04, 09:59 to co podałam wyżej jest najprostrzą metodą pokazania mapy jako podstrony ale nie zapominajmy, że do zasobów można dodawać też html i css możemy stworzyć zupełnie nową stronę określić jej wygląd cssem, dodać zdjęcia i wrzucić to wszystko w zasoby (należy tylko pamiętać że wszystkie odniesienia w html powinny być do znajdujących się w resource poszczególnych elementów) Odpowiedz Link Zgłoś
maniek250 Re: Podstrony....Jak??!! 17.12.04, 22:54 Thx wielkie...wiele mi to ułatwi...a w ogóle podoba ci się stronka Odpowiedz Link Zgłoś
maniek250 Re: Podstrony....Jak??!! 17.12.04, 23:02 Jest jeden problem...stworzyłem tego linka...tylko te zdjęcie chce się ściągać, a ja chce by się otowrzyło!!Jak to zrobić?? Odpowiedz Link Zgłoś
owca Re: Podstrony....Jak??!! 18.12.04, 07:56 nie bardzo rozumiem jaka jest różnica między ściąganiem a otworzeniem? jeśli chcesz aby mapa otworzyła się w nowym oknie to tu jest na ten temat: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=8&w=18465683&a=18470176 jeżeli o coś innego chodzi to sprecyzuj Odpowiedz Link Zgłoś
owca Re: Podstrony....Jak??!! 18.12.04, 08:07 zastanawiam się jeszcze nad tym ściąganiem... rozumiem, że zamiast otworzyć zdjęcie komputer chce go zapisać na dysku, czy tak? a czy ten obrazek Ci się otwiera, czy również próbuje się zapisać? motyl Odpowiedz Link Zgłoś
maniek250 Re: Podstrony....Jak??!! 18.12.04, 11:12 No bo tak dokładnie mi chodzi by ten plik się nie ściągał, czy otwierał, ale by otorzyła sie kolejna stronka (podstrona) z tekstem, podpowiedziami, zdjęciami itp. Po prostu jakby kolejna nowa stronka, tylko chciałbym to zrobić bez otwierania nowego bloga, bo o tym też myślałem...)za dużo roboty ) Pzdr M4n!3k Odpowiedz Link Zgłoś
maniek250 Re: Podstrony....Jak??!! 18.12.04, 11:17 O tak na przykład jest na stronie www.css.blox.pl Jak po prawej stronie się klika na opis np. tytuł blox itp...to wyskakuje np. opis co to blox, tytuł blox....o to właśnie mi chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
owca Re: Podstrony....Jak??!! 18.12.04, 11:47 on daje odnośniki do swoich wpisów na bloxe, nic więcej nie robi odrębnych stron, nie daje odnośników do resource u Ciebie w blogu widziałam link do dokumentu worda - on musi przecież otworzyć się w programie, w którym został napisany a wystarczy, że zrobisz z tego notkę w blogu, wejdziesz w 'skomentuj' i adres pokazujący się w pasku na górze dasz jako link na zakładce - osiągniesz dokładnie taki efekt jak w css.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
owca Re: Podstrony....Jak??!! 18.12.04, 11:57 inna sprawa, ze link do tego dokumentu jest ciut za długi: maniek250.blox.pl/www.maniek250.blox.pl/resource/fueldump.doc www.maniek250.blox.pl/ - wykasuj Odpowiedz Link Zgłoś
maniek250 Re: Podstrony....Jak??!! 18.12.04, 12:04 Aha...not to thx. Jeszcze jedno pytanie...bo jak wezme sobie tego linka do notki to ona i tak będzie na głównej stronie...co prawda po 10 juz się schowa....jednak ja chciałbym mieć na stronie głównej tylko tą jedną notkę co już jest... Czy jest możliwość ograniczenia by widoczna była tylko 1 notka a reszta od razu do archiwum?? Odpowiedz Link Zgłoś
owca Re: Podstrony....Jak??!! 18.12.04, 12:26 jest kilka wyjść: 1. musisz zaplanować cały blog już teraz i wpisywać w odwrotnej kolejności najpierw opisy poszczególnych tematów a potem na końcu opis główny i wprowadzenie do strony (zasada sortowania na bloxie - od najmłodszych wpisów do najstarszych) ale niestety chyba nie uda Ci się wszystkiego z góry przewidzieć i strona ta będzie bardzo statyczna - z góry skończona nie polecam 2. dopisać się do petycji: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=8&w=18655356 aby stworzono możliwość zmiany chronologii na bloxie 3. stworzyć dwa blogi jeden z opisami - i tam ciągle możesz dodawać nowe rzeczy drugi główny z opisem strony i linkami do poszczególnych tematów z drugiego ciągle rozwijającego się blogu mogło by to nawet fajnie wyglądać jakby obydwa blogi miały by tę samą szatę graficzną (css) 4. ostatnie rozwiązanie jest dosyć trudne ale można byłoby to załatwić w jednym blogu należy zrobić stronę główną w blogu a wszystkie odnośniki tematyczne robiąc linki do odrębnych html-i wrzuconych do resource Odpowiedz Link Zgłoś
maniek250 Re: Podstrony....Jak??!! 18.12.04, 13:52 Jak na móg gust, zdecyduję się chyba na 4. opcje. Jest najrozsądniejsza Tyko takie pytanie: te html-e to w jakimś programie mam zrobić??!! o co właściwie z tym chodzi??!! Pzdr 4ss4s!n - M4n!3k Odpowiedz Link Zgłoś
owca Re: Podstrony....Jak??!! 18.12.04, 14:08 może i najrozsądniejsze ale jeśli nie umiesz budować stron w html-u będzie Ci raczej trudno jeśli się jednak zdecydujesz to polecam jakiś edytor wizualny abyś nie grzebiąc zanadto w kodzie mógł komponować stronę natomiast jest jeszcze jedno rozwiązanie to co masz na stronie blogu jest raczej niewielkie zrób z tego obrazek i włóż na górę swojego blogu będziesz miał wtedy pewność, że zawsze będzie na górze a pod spodem będziesz mógł prowadzić normalnego bloga dodając coraz to nowe opisy Odpowiedz Link Zgłoś
owca Re: Podstrony....Jak??!! 18.12.04, 14:46 jeśli podoba Ci się ten pomysł ściągnij sobie połączony obrazek: owca.blox.pl/resource/foto.jpg i przebuduj trochę stronę swojego bloga aby cały się zmieścił Odpowiedz Link Zgłoś
maniek250 Re: Podstrony....Jak??!! 19.12.04, 21:41 Wielkie dzięki za wszystkie rady....z tym połączonym obrazkiem raczej nie wypali, nie podoba mi sie Na święta przyjeżdża mój brat on się na tym zna to mi pomoże...Teraz stronka poza linkami jest gotowa...zajrzyj i napisz czy ci się podoba!! Pzdr M4n!3k - 4ss4s!n Odpowiedz Link Zgłoś
owca Re: Podstrony....Jak??!! 19.12.04, 22:32 po zdjęciu tego żółtego koloru wygląda znacznie lepiej a ze zdjęciami musisz coś z bratem pokombinować, pobawcie się w Photoshopie ważą zbyt dużo przeciętny 'oglądacz' może mieć duże problemy z otworzeniem Twojego blogu Odpowiedz Link Zgłoś