zenprzy 30.09.05, 22:33 Czy z blox.pl mozna/bedzie mozna komunikowac sie za pomoca jakiegos interfejsu API typu Atom czy XML-RPC? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mpieck Re: API 30.09.05, 23:06 Bloxer używa XML-RPC do komunikacji z blox.pl, specyfikacja nie jest co prawda udostępniona, ale jeżeli ktoś chce napisać ciekawy pragram/usługę do bloxa i podzielić się tym z użytkownikami to generalnie nie widzę przeszkód, żeby mu tą specyfikację udostępnić. Odpowiedz Link Zgłoś
mpieck Re: API 27.10.05, 22:12 Przepraszam, ale obecnie nie mam czasu żeby ją spisać. Odpowiedz Link Zgłoś
worldpl Re: API 14.11.05, 10:32 Piszę żeby podbić ten temat wyżej. No i co z problemem? Czy ktoś mógłby się tym zająć? Może podesłać specyfikację autorowi rozszerzenia JustBlogIt? blog.warmbrain.com/justblogit/ Odpowiedz Link Zgłoś
mpieck Re: API 14.11.05, 14:35 Wysłałem instrukcję obsługi API do wszystkich osób z tego wątku na konta w gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
mpieck Re: ja też poproszę 21.11.05, 15:00 Doszedłem do wniosku, że lepiej będzie jak zaraz to spiszę i opublikuję. Odpowiedz Link Zgłoś
mpieck Adres dokumentacji API 28.11.05, 09:39 blox.pl/html?page=apiBlox, również do przejrzenia dla 4 osób, którym wysłałem API wcześniej mailem, bo tam nie podałem całości. Odpowiedz Link Zgłoś
jzgoda Re: Adres dokumentacji API 07.02.06, 13:38 Nie wszystko jest całkiem jasne. Na przykład na stronie, którą podałeś, w sygnaturze metody newPost jest "blogid nazwa bloga, do którego będzie wysłana nowa notka, np. dla bloga o adresie xyz.blox.pl będzie to xyz", a tymczasem w opisie, który nam wysłałeś mailem jest "blogid Unique identifier of the blog the post will be added to". Nie próbowałem podawać nazwy, ale z identyfikatorem (np. z getUsersBlogs) działa bezbłędnie. Wolałbym używać identyfikatora, bo metoda getUsersBlogs daje mi cały mechanizm do "weblog discovery"... Odpowiedz Link Zgłoś
mpieck Re: Adres dokumentacji API 07.02.06, 20:12 A to moja wina, bo nie poprawiłem dokumentacji. Ostatnio zmieniałem API, żeby było zgodne ze specyfikacjami bloggera i metaWeblog, bo były problemy z Performancing for FF. Między innymi zmieniłem interpretację blogId, ale zmiana jest kompatybilna wstecz. W tej chwili jako blogId można podać nazwę bloga lub jego identyfikator liczbowy pobrany metodą getUserBlogs. Najpierw jest sprawdzane to pierwsze, jeżeli jest ok. to idzie dalej, jeżeli nie to sprawdza na drugi sposób. Preferowane jest podawanie liczbowego identyfikatora, bo jest to zgodne ze specyfikacją. Niestety API było pisane pod Bloxera, a Bloxer podaje nazwę a nie liczbę, podejrzewam że tak było łatwiej napisać program, bo nie trzeba pobierać listy blogów z identyfikatorami. Jeżeli zmienimy Bloxera to wyrzucę z API przyjmowanie nazwy bloga, żeby nie mieszało. Odpowiedz Link Zgłoś
jzgoda Re: Adres dokumentacji API 07.02.06, 21:21 O, czyli API jest żywe? Fajnie, może pojawi się możliwość ustawiania kategorii wpisu? Odpowiedz Link Zgłoś
mpieck Re: Adres dokumentacji API 07.02.06, 21:52 > O, czyli API jest żywe? W granicach rozsądku i zgodności ze specyfikacjami. W chwili gdy przesyłałem wam opis API, nie wszystko działało tak jak powinno lub jak myślałem, że działa (nie ja to pisałem). > Fajnie, może pojawi się możliwość ustawiania kategorii > wpisu? W metaWeblog API jest taka możliwość, u nas można ustawić 1 kategorię. Odpowiedz Link Zgłoś
jzgoda Re: Adres dokumentacji API 08.02.06, 10:23 Następne pytanie, tym razem dot. maksymalnych rozmiarów przesyłanych danych w obu dostępnych API. Cytat: <string> "title" - tytuł notki (max 255 znaków) <string> "description" - treść notki (max 16KB) To jest z opisu MetaWeblog, w opisie Blogger API nie ma słowa na temat limitów, ale one istnieją... I są o wiele mniejsze (np. tytuł poniżej 160 znaków). Taka informacja też byłaby chyba przydatna. I jeszcze, czy w przypadku przesłania większej ilości danych zostaną one obcięte, czy zostanie zwrócony błąd (przy wysyłaniu przez blogger.newPost() dane są obcinane). Poza tym, można by to ujednolicić? Albo w obu zacytowanych wyżej przypadkach nałożyć ograniczenie na rozmiar w bajtach, albo w znakach (tak byłoby chyba lepiej, bo przecież i tak po drucie leci UTF-8). Odpowiedz Link Zgłoś
mpieck Re: Adres dokumentacji API 08.02.06, 11:54 dla obydwu API limity są takie same, jeżeli string jest zadługi to jest obcinany i nie ma w takim przypadku komunikatu o błędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
jzgoda Re: Adres dokumentacji API 08.02.06, 11:15 A gdzie można zgłaszać błędy? Bo właśnie na serwerze wyskoczyłe NPE i dostałem Fault 0... Odpowiedz Link Zgłoś
mpieck Re: Adres dokumentacji API 08.02.06, 11:56 jzgoda napisał: > A gdzie można zgłaszać błędy? Bo właśnie na serwerze wyskoczyłe NPE i dostałem > Fault 0... tego typu najlepiej na mpieck@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś