Dodaj do ulubionych

opera a edytor

02.06.06, 12:26
poczytałam sobie odpowiedzi o tym, że w operze nie chodzi jakaś wtyczka i nie da się ustawić zaawansowanego eedytora
to było dawno
nic się nie zmieniło?
To jak w takim razie zrobić w edytorze zwykłym, gdy chce się rozpocząć nową linijkę?
Muszępisać notki w mozilli?
W sumie to nie problem, bo ją mam, ale lepiej się skacze po blogach w operze.

kaliope

kaliope.blox.pl/html
Obserwuj wątek
    • Gość: ktoś Re: opera a edytor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 12:47
      Daj "< br >" na końcu.
      To tworzy nową linijkę
      • ols Re: opera a edytor 02.06.06, 12:50
        Gość portalu: ktoś napisał(a):

> Daj "< br >" na końcu.
        > To tworzy nową linijkę

Albo korzystaj z akapitów: początek oznaczasz za pomocą <p>, zamykasz przez </p>
    • hrabina_feu Re: opera a edytor 02.06.06, 14:47
      Dlaczego lepiej? Czemu opera ma byc lepsza, słyszałam, ze sa problemy z
      projektowaniem szablonow w operze.
      • ols Re: opera a edytor 02.06.06, 14:59
        Wiesz, to indywidualna sprawa. Osobiście wolę używać Opery, czasem podpieram się Firefoksem. IE tylko po to, żeby sprawdzić jak coś wygląda pod tą antyczną przeglądarką wink
        Z szablonami nie ma żadnych problemów - trzeba po prostu projektować je z myślą o wszystkich przeglądarkach (=zgodnie ze standardami).
        • Gość: dr_ewa999 Re: opera a edytor IP: *.onecik.pl / 213.17.232.* 02.06.06, 15:41
          Kaliope ma rację. Przydałoby się pomysleć nad tym, by na bloksie mozna było w
          Operze korzystać z zaawansowanego edytora...bez pisania <br> <pr< i innych...
          Juz dawno ten temat był poruszany i jak widać nic nie drgnęło do przodu sad(
          htp://drewa999.blox.pl/html
        • kaliope1 Re: opera a edytor 02.06.06, 16:41
          wiem, że są zwolennicy mozilli i opery- nie mam zamiaru tutaj toczyć dyskusji na temat wyższości jednej nad drugą- obie są fajne- IE to rzeczywiście antyk

jednak czy nie warto byłoby pomysleć o tym edytorze w operze, kochani admini?
          bo jakkolwiek tagi htmlu są do przyjęcia- to jednak jest to utrudnieniesmile))

• ols Re: opera a edytor 02.06.06, 17:00
            Pomyśleliśmy i będziemy myśleli nadal.
            Niestety wszystko co kilka miesięcy temu napisał na ten temat mpieck jest wciąż aktualne:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=8&w=29035765&v=2&s=0
            Tylko zmiana edytora rozwiązałaby problem. A to nie jest takie hop-siup.
            • mpieck Re: opera a edytor 05.06.06, 08:29
              Znaleźliśmy już edytor, który działa również pod Operą, niestety dopiero w jej
              następnej wersji 9, która jest dopiero w fazie testów. Gdy wyjdzie stabilna
              wersja to się przeprowadzimy ze starego edytora. Niestety użytkownicy również
              będa się musieli zupgredować.
              • ols Re: opera a edytor 05.06.06, 09:47
                Stety-niestety. Myślę, że z przejścia z 8.54 na 9 będą raczej zadowoleni (tak jak ja jestem) wink
                • kaliope1 Re: opera a edytor 05.06.06, 11:08
                  cieszę się ,że coś drgnęłosmile))
                  przekonuję się do opery coraz bardziej, tylko notki trzeba wMF zapodawaćsmile

kaliope.blox.pl/html
          • jzgoda Re: opera a edytor 08.06.06, 21:50
            kaliope1 napisała:

> jednak czy nie warto byłoby pomysleć o tym edytorze w operze, kochani admini?
            > bo jakkolwiek tagi htmlu są do przyjęcia- to jednak jest to utrudnieniesmile))

Albo obsługa jakiegoś "uproszczonego markupu", typu Textile.
        • hrabina_feu Re: opera a edytor 07.06.06, 00:45
          Ja na odwrót.
          Korzystam czasem z Mozilii, by sprawdzic, czy projektowany przeze mnie szablon,
          bedzie ładnie wygladał w innych przegladarkach niz IE. Niestety sa roznice.
          Niekiedy elemety szablonu zachodza na siebie, lub pojawia sie jakis efekt
          dodatkowy czego nie ma w IE.
          Ponadto inne przegladarki sprawiaja problem natury technicznej np jak usunac z
          mozilli historie? Cookies pousuwałam, ale historii nie uncertain
          • hrabina_feu Re: opera a edytor 07.06.06, 00:47
            Wrrr, kurcze sie wspisało nie tu gdzie trza!
          • ols Re: opera a edytor 07.06.06, 01:03
            hrabina_feu napisała:

> Ja na odwrót.
            > Korzystam czasem z Mozilii, by sprawdzic, czy projektowany przeze mnie
            > szablon,bedzie ładnie wygladał w innych przegladarkach niz IE. Niestety sa
            > roznice.
            Różnice są, bo IE ignoruje istnienie obowiązujących przy projektowaniu stron standardów. Opera, Safari, Konqueror i cała rodzina Mozillopodobnych (Firefox et consortes) są pod tym względem znacznie lepsze. Dlatego lepiej projektować pod którąś z nich, żeby nie "nasiąknąć" błędnymi przyzwyczajeniami z IE.

>jak usunac z
            > mozilli historie? Cookies pousuwałam, ale historii nie uncertain
            Narzędzia>Wyczyść prywatne dane
            • hrabina_feu Re: opera a edytor 07.06.06, 12:54
              Dziekuje, ale to nie w tej wersji. Posiadam zapewne wersje staruszke (wersja
              1,5). Juz sobie poradziłam, bo sie wkurzyłam. Do tej pory sie godziłam ze nie
              umiem obsługiwac Mozilii. Dzis nie i prosze historia poszła precz, łacznie ze
              starymi adresami, wpisanymi w pasek adresowy (edycja - preferencje).
              Zastosowane ze zlosci, ze opcja podana przez Ciebie nie dziala. Prosze jak to
              ladnie sie zezloscic i nie godzic na "nie potrafienie zrobic cos" smile) Albo ja
              jestem taka madra, tylko nie wiem o tym smile)
              • ols Re: opera a edytor 07.06.06, 13:56
                Nie w tej wersji, a nawet nie w tej przeglądarce. Moja rada była doskonała, ale dla Firefoxa...
                No cóż, zrobiłem zamieszanie, ale cieszę się że byłem katalizatorem procesu poznawania ukrytych funkcji w Mozilli wink
    • mattkapolka Re: opera a edytor 06.06.06, 17:18
      Oj, to ja się chętnie zupgraduję, żeby tych BRów nie pisać ciagle. A jesli nawet coś nie wyjdzie, to i tak z Opery nie zrezygnuję. I pozdrawiam
      • kaliope1 Re: opera a edytor 07.06.06, 10:25
        hrabino- historię z FF ?
        to dziecinnie łatwewink
        narzędzia-opcje-prywatne- historia
        poza tym w operze się lepiej zapisuje i komentuje
        tylko ten edytor...
        ale nie zrezygnuję z opery- notki piszę w FF, a potem szybciutko przechodzę do Opery

kaliope.blox.pl/html
        • hrabina_feu Re: opera a edytor 07.06.06, 12:56
          Pytałam o Mozile, nie o liska.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka