kataryna.kataryna 10.10.06, 21:33 Które statystyki są prawdziwe, te na blogu czy te na Stat4U? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mpieck Re: Pytanie o statystyki 10.10.06, 22:03 Jeśli porównujesz statystyki refererów, to mogą się różnić. W bloxowych obcinamy dla naszego świętego spokoju końcówkę urla po znaku zapytania, nie można więc podejrzeć co np. szukali ludzie wchodząc na bloga przez googla'a. Na innych licznikach taka informacja może być osiągalna. Z innej beczki na bloxowych zliczamy referery dla nieautoryzowanych wejść na blogi zastrzeżone (czyli pokazanie strony z komunikatem zakazu wjazdu), liczniki zewnętrzne tego robią. Odpowiedz Link Zgłoś
kataryna.kataryna Re: Pytanie o statystyki 10.10.06, 23:54 mpieck napisał: > Jeśli porównujesz statystyki refererów, to mogą się różnić. W bloxowych > obcinamy dla naszego świętego spokoju końcówkę urla po znaku zapytania, nie > można więc podejrzeć co np. szukali ludzie wchodząc na bloga przez googla'a. > Na innych licznikach taka informacja może być osiągalna. Z innej beczki na > bloxowych zliczamy referery dla nieautoryzowanych wejść na blogi zastrzeżone > (czyli pokazanie strony z komunikatem zakazu wjazdu), liczniki zewnętrzne tego > robią. Nie wszystko zrozumiałam a właściwie nic nie zrozumiałam Nie wiem co to jest referer i urla Chodzi mi o prostą rzecz. Mam licznik w stat4u i on pokazuje zupełnie inną liczbę wejść na bloga niż licznik blogowy. Któremu wierzyć? Odpowiedz Link Zgłoś
nauma Re: Pytanie o statystyki 10.10.06, 23:57 Mówiąc po polsku Mpieck powiedział Ci, że należy wierzyć JEDNEMU I DRUGIEMU. Dlatego, że każdy z nich inaczej definiuje pojęcie wejścia na daną stronę I o to należy pytać - kto jak definiuje. Mpieck zaczął odpowiadać, ale po informatycznemu Ja mam jeszcze liczniki na MOAI-STATS i na programuj.com - każdy sobie rzepkę skrobie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T-800 Re: Pytanie o statystyki IP: *.tpnet.pl 11.10.06, 18:44 "Referer" to wejście z linku umieszczonego na jakiejś stronie (np. innym blogu). URL to adres. W statystkach Bloksa zliczane są tylko "referery" (nie są zliczane wejścia bezpośrednie, gdy np. ktoś samiedzielnie wpisze adres lub otworzy go z poziomu jakiegoś programu, np. Outlook Expressa, czytnika RSS czy GG), stąd takie rozbieżności. Odpowiedz Link Zgłoś