Dodaj do ulubionych

Pytanie o statystyki

10.10.06, 21:33
Które statystyki są prawdziwe, te na blogu czy te na Stat4U?
Obserwuj wątek
    • mpieck Re: Pytanie o statystyki 10.10.06, 22:03
      Jeśli porównujesz statystyki refererów, to mogą się różnić. W bloxowych
      obcinamy dla naszego świętego spokoju końcówkę urla po znaku zapytania, nie
      można więc podejrzeć co np. szukali ludzie wchodząc na bloga przez googla'a.
      Na innych licznikach taka informacja może być osiągalna. Z innej beczki na
      bloxowych zliczamy referery dla nieautoryzowanych wejść na blogi zastrzeżone
      (czyli pokazanie strony z komunikatem zakazu wjazdu), liczniki zewnętrzne tego
      robią.
      • kataryna.kataryna Re: Pytanie o statystyki 10.10.06, 23:54
        mpieck napisał:

> Jeśli porównujesz statystyki refererów, to mogą się różnić. W bloxowych
        > obcinamy dla naszego świętego spokoju końcówkę urla po znaku zapytania, nie
        > można więc podejrzeć co np. szukali ludzie wchodząc na bloga przez googla'a.
        > Na innych licznikach taka informacja może być osiągalna. Z innej beczki na
        > bloxowych zliczamy referery dla nieautoryzowanych wejść na blogi zastrzeżone
        > (czyli pokazanie strony z komunikatem zakazu wjazdu), liczniki zewnętrzne
        tego
        > robią.

Nie wszystko zrozumiałam a właściwie nic nie zrozumiałam smile Nie wiem co to jest
        referer i urla smile

Chodzi mi o prostą rzecz. Mam licznik w stat4u i on pokazuje zupełnie inną
        liczbę wejść na bloga niż licznik blogowy. Któremu wierzyć?
        • nauma Re: Pytanie o statystyki 10.10.06, 23:57
          Mówiąc po polsku Mpieck powiedział Ci, że należy wierzyć JEDNEMU I DRUGIEMU.
          Dlatego, że każdy z nich inaczej definiuje pojęcie wejścia na daną stronę smile I
          o to należy pytać - kto jak definiuje. Mpieck zaczął odpowiadać, ale po
          informatycznemu smile Ja mam jeszcze liczniki na MOAI-STATS i na programuj.com -
          każdy sobie rzepkę skrobie smile
        • Gość: T-800 Re: Pytanie o statystyki IP: *.tpnet.pl 11.10.06, 18:44
          "Referer" to wejście z linku umieszczonego na jakiejś stronie (np. innym
          blogu). URL to adres.

W statystkach Bloksa zliczane są tylko "referery" (nie są zliczane wejścia
          bezpośrednie, gdy np. ktoś samiedzielnie wpisze adres lub otworzy go z poziomu
          jakiegoś programu, np. Outlook Expressa, czytnika RSS czy GG), stąd takie
          rozbieżności.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka