Dodaj do ulubionych

Problem z rss

21.11.06, 23:35
Do odczytywania rssów używam czytnika wbudowanego w Operę. Dzisiaj po południu czytnik pobrał z wszystkich bloxowych kanałów rss około dziesięciu - piętnastu ostatnich newsów, przy czym były one pobrane już wcześniej,tak, że w czytniku pojawiła się wersja stara newsa i nowa - pobrana dzisiaj. Jedyną różnicą jest postać linku do notki - w starych newsach ma postać poprawną humanistkaa.blox.pl/2006/11/Runda-wygrana.html w tych pobranych dzisiaj humanistkaa.blox.pl/1675356. Oczywiście ten drugi link nie działa. To jakaś zmiana na stałe, czy coś pokopało się Operze (nie zmieniałem żadnych ustawień)?
Trochę to długie smile, ale proszę o pomoc - co powinienem przestawić, żeby działało?
Obserwuj wątek
    • mpieck Re: Problem z rss 22.11.06, 00:02
      Do RSS 2 dodałem tag guid, być może pomoże to w kwestii powtórnego wyświetlania
      już raz pobranych notek. Dostałeś ponownie cały feed, bo zmieniła się jego
      struktura i Opera zgłupiała. Mój błąd, że zapomniałem sprawidzć, co Opera z tym
      zrobi, a ona traktuje guid jako premalink, a w specyfikacji wcale nie jest
      napisane, że to musi być permalink, chyba że guid ma atrybut o tym mówiący. FF
      np. tak tego nie interpretuje i wszystko wyświetla się poprawnie. Czyżby Opera
      zaczęła wzorem M$ tworzyć "swoje" standardy? smile Jutro dla świętego spokoju
      zamienię cyferkę na permalink i powinno zacząć działać.
      • Gość: baśka Re: Problem z rss IP: *.chello.pl 22.11.06, 00:08
        Hmmm ... wink Niewiele zrozumialam z tego fachowego opisu, więc tylko powiem na
        wszelki wypadek, że ja mam Mozillę i dzisiaj całe popołudnie nie odświeżają mi
        się zakładki rss, a do tej pory wszystko działało poprawnie sad
        • Gość: uparte_zwierze Re: Problem z rss IP: *.devs.futuro.pl 22.11.06, 09:24
          Mam ten sam problem co Baśka. W FF nie odświeżają mi się żadne notki. Hilfe!
          (Inne RSS-y, np. z blogspota - działają.)
      • kot_maurycy Re: Problem z rss 22.11.06, 08:55
        Wielkie dzięki! Strasznie to irytujące było, że te linki nie działały smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka