Dodaj do ulubionych

Prawa autorskie a rss

02.03.07, 19:01
Ostatnio ze zdziwieniem odkrylem, ze swoje blogowe teksty moge czytywac na
innych stronach. Sa to rozne serwisy/katalogi ktore wykorzystuja rss na
zamieszczanie na swoich stronach calosci wpisow. Wlasciwie to nie mam nic
przeciwko temu bo to dobra reklama ale zniecheca to wchodzenia na bloga.
Troche tez czuje sie wykorzystywany bo nikt o zgode mnie nie pyta... Rowniez
w wyszukiwarkach wczesniej pokazuja sie odnosniki do tych stron niz do mojego
bloga.
Chcialem zapytac, czy nie narusza to praw autorskich i czy mozna z tym cos
zrobic. Zdaje sobie sprawe, ze rss jest coraz bardziej popularne, sam z tego
korzystam ale czy np. nie mozna udostepniac przez rss tylko czesci wpisu.
Obserwuj wątek
    • mpieck Re: Prawa autorskie a rss 02.03.07, 20:15
      Część wpisu jest udostępniana wtedy, gdy korzystasz z podziału notki na wstęp i
      treść. Wówczas w RSS pokazuje się tylko wstęp z linkiem do treści.
    • ols Re: Prawa autorskie a rss 02.03.07, 20:30
      Polecam lekturę tego wpisu:
      www.futrega.org/stek/2006/03/27/rss_idg_prawo_autorskie.html
      Niektóre agregatory RSS często tanim kosztem budują sobie serwisy opierając się na twórczości blogerów. Nie jest to fair, jeśli przedrukowują całość wpisów. Jeśli RSS zawiera pełne notki, to agregator powinien je przycinać, tak aby zaciągnięta z bloga treść była tylko cytatem.
      • ith Re: Prawa autorskie a rss 02.03.07, 22:19
        Dzieki za informacje. Oczywiscie na mysli mialem serwisy, ktore wykorzystuja blogi do zwiekszenia swojej popularnosci...
        Co do podzialu na wstep i reszte wpisu to nie za bardzo podoba sie taki pomysl czytelnikom. Wole pisywac tak jak dawniej... Moim zamiarem bylo zwrocenie uwagi na pewien problem, ktory jednak sam w sobie nie spedza mi snu z powieksmile.
        • ols Re: Prawa autorskie a rss 02.03.07, 22:35
          Skontaktuj się z serwisem, który na Tobie pasożytuje. Powinni przestać.
          • ith Re: Prawa autorskie a rss 02.03.07, 22:53
            Z jednego wylecialem, drugi pokazuje juz tylko skroty wpisow i jeszcze tylko na jednym jest calosc. Napisze i poprosze o wyjasnieniasmile. Sporo tam innych blogerow, glownie z blox.pl... Dlatego zreszta pytalem o to czy mozna cos z tym zrobic.
            • ols Re: Prawa autorskie a rss 02.03.07, 23:42
              Napisz proszę na @, o jaki serwis/serwisy chodzi, może się do nich odezwiemy.
              • eela Re: Prawa autorskie a rss 03.03.07, 00:34
                Tez miałam o tym napisać, bo to jest bezczelność. Cały blog idzie przez rss.
                blogfrog.pl
                • ols Re: Prawa autorskie a rss 03.03.07, 01:22
                  To nie takie proste do końca, a samo zjawisko nie jest jakoś uregulowane.
                  Czym innym jest tworzenie czegoś ciekawego dzięki RSS (tak jak blogfrog właśnie - w sumie jedyna polską wyszukiwarka blogów), a czym innym wciąganie całej zawartości, pakowania swoich reklam dookoła i zarabianiu na cudzej twórczości.
                  Akurat blogfrog nie pokazuje całych notek, tylko kieruje ruch do znajdujących się w nim blogów. Wszystkie wyszukiwarki kopiują sobie trochę treści żeby móc w ogóle działać.
                  • eela Re: Prawa autorskie a rss 03.03.07, 11:42
                    Ja tu widzę całe swoje notki. Oprócz linków jest u góry rss i pojawia się komunikat o mozliwości zasubskrybowania.
                    eela1.blox.pl/rss2
                    • ols Re: Prawa autorskie a rss 03.03.07, 12:04
                      W RSS są całe notki - to normalne, co więcej - ciągle dostajemy prośby, żeby było w nim jeszcze więcej (zdjęcia, formatowanie).

To od odbiorcy zależy, czy wykorzysta je dla siebie (bo np. lubi czytać przez czytnik, netvibes czy google readera), zbuduje pożyteczny serwis, który rozreklamuje Twojego bloga (Technorati, blogfrog) czy będzie czerpać nieuprawnione korzyści z Twojej pracy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka