Dodaj do ulubionych

to teraz ja mam pytanie

07.01.08, 18:58
1. sprawdzałem, nie ma odpowiedzi na forum ani w BloxWiki
2. pracuję sobie właśnie nad nowym szablonem dla mojego bloga. Nic tam za bardzo nie namieszałem w stosunku do aktualnego, nie dodałem kolumny ani nic z tych rzeczy, poprawiłem to, co już jest. Chciałem sobie zobaczyć, jak to wygląda graficznie w tak zwanym "praniu", więc przez edytora zacząłem wpisywać różne mądre rzeczy po łacinie. I tu spotkała mnie niespodzianka,bo okazało się że edytor nie zawija wierszy. Mogę sobie ciągnąć wiersz w nieskończoność, jak w notatniku, jeśli go sobie sam nie złamię.
Blog jest zastrzeżony, co nieco komplikuje sprawę, ale może nie trzeba będzie ingerować w CSSa. Czy ktoś z tu obecnych ekspertów albo nawet adminów wie, o co może chodzić?
Obserwuj wątek
    • ols Re: to teraz ja mam pytanie 07.01.08, 19:49
      Powinien zawijać. Czasem zdarza się, że zamiast zwykłych spacji edytor wstawia niełamiące ( ) - wtedy zdarza się takie coś, jak opisujesz. Taka przypadłość edytora, pozostaje czekać na poprawioną wersję.
      • kasiamat00 Re: to teraz ja mam pytanie 07.01.08, 22:31
        > zamiast zwykłych spacji edytor wstawia niełamiące ( )

Ols chciał napisać  , ale mu nie wyszło, bo zapomniał, że na wpisach z
        forum też nie robią html_special_chars przed wrzuceniem ich na stronę; no cóż,
        trudno się mówi, ale żeby Ols się dał na to naciąć?!
        • visegrad Re: to teraz ja mam pytanie 07.01.08, 23:51
          niby działa. W międzyczasie zacząłem pracować nad przystosowaniem CSSa, ale musiałem wziąć głęboki oddech i przerwać, żebym czegoś nie zrobił komputerowi. Myślałem, że to tylko będzie chodziło o zmianę rozmiarów różnych elementów, a tu mam niezły pasztet jak na razie bo nic się nie trzyma kupy.
          • visegrad Re: to teraz ja mam pytanie 09.01.08, 09:43
            dobra, to chyba nie będę się kopał z koniem (czyli z genialnymi zmianami w SEO, o które się wcale nie prosiłem) i poproszę o pomoc. Żadna z porad w BloxWiki i na blogu s.z.y.m.o.n.a nie zadziałała w moim zindywiudalizowanym cssie. Szablon jest tutaj
            visegrad1.blox.pl/html
            chcę osiągnąć niewiele: żeby tytuł bloga na stronie głównej i w komentowanych miał ten sam rozmiar i ten sam burgundowy kolor. Poza tym byłoby miło, gdyby belka z kategoriami w komentowanych była taka sama jak na głównej. Z tytułem aktualnej kategorii powinienem sobie poradzić.
            Fajnie byłoby mieć dalej bloga na Blox.pl a nie zaczynać od nowa gdzieś indziej.
            • visegrad Re: to teraz ja mam pytanie 09.01.08, 09:44
              tfu, chodziło o tytuł notki a nie bloga
            • sgk Re: to teraz ja mam pytanie 09.01.08, 14:47
              Nawet w Twoim zindywidualizowanym CSSie porady odnośnie SEO zadziałały.
              Poprawiłem te tytuły notek.

Żeby się nie rozpisywać to tutaj -> sgk74exp.blox.pl/resource/visegrad1.popr1.css masz poprawiony cały arkusz CSS. Załaduj go, poanalizuj i działaj dalej wink
              Zmieniony fragment zaznaczyłem komentarzem...
              • visegrad Re: to teraz ja mam pytanie 09.01.08, 17:40
                das ist ja einfach super. Ratujesz honor Bloxasmile
                tylko co by tu jeszcze zrobić z tą belką? Dlaczego ona w ogóle się zmienia?
                • sgk Re: to teraz ja mam pytanie 09.01.08, 20:00
                  > Ratujesz honor Bloxasmile
                  Aż tak?
                  To jednak prywatna pomoc, coś Ci się chyba "pomylało" smile

> tylko co by tu jeszcze zrobić z tą belką? Dlaczego ona w ogóle się zmienia?
                  Jaką belką?
                  Jak się zmienia?
                  • visegrad Re: to teraz ja mam pytanie 10.01.08, 08:53
                    mam na myśli belkę z kategoriami. Po wejściu w notkę komentowaną zmienia się do postaci z oryginalnego CSSa, tak jakby żadne zmiany jej nie obowiązywały
                    img143.imageshack.us/img143/5976/93462945629xv5.png
                    • kate_mac Re: to teraz ja mam pytanie 10.01.08, 10:49
                      to teraz ja wtrącę swoje trzy grosze

to czym piszesz nie ma nic wspólnego z kategoriami bo na stronie z komentarzami
                      ich nie ma
                      Z tego co widzę chodzi Ci o pole #SkomentujBoxEtykieta i tam powinieneś zmienić
                      backgraund na taki sam jak w kategoriach
                      czyli jeżeli skopiujesz dokładnie wartości z #BlogKategorieBox to wyglądać to
                      będzie tak:
                      #SkomentujBoxEtykieta {
                      background: #313335;
                      margin-top: 10px;
                      margin-left: 10px;
                      margin-right: 10px;
                      color: #ffffff;
                      padding-left: 15px;
                      padding-top: 13px;
                      padding-bottom: 18px;
                      }
                      no i jeszcze wygląd liku słowa blog
                      #SkomentujBoxEtykieta a { color: #ffffff;}

może być?
                      • visegrad Re: to teraz ja mam pytanie 10.01.08, 11:15
                        być może i niech nawet będziesmile To teraz chyba wymienię was w jakimś eksponowanym miejscu jako współautorów szablonusmile
                        przy okazji chciałem zgłosić admninom buga - to, co widać w oknie podglądu CSSa, nie zawsze odpowiada rzeczywistości; np. teraz po wprowadzeniu zmian podgląd nie zauważył żadnej różnicy, dopiero zapisanie CSSa i F5 pozwoliło się przekonać, jakie będą efekty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka